:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,023,339
Активни 117
Страници 27,001
За един ден 1,302,066

Те искат да им обръщате внимание

Манифестантите в гей парада не са там защото са хомосексуалисти, а защото са социални ексхибиционисти
Иван Стамболов-Сула
Днес в София има прайд. Какво е това? Това е масова демонстрация на хора, които отчаяно искат да привлекат внимание към себе си. Поединично те не са нищо особено, вероятно често даже не ги забелязват. Не са постигнали кой знае какво, не са спечелили битка, не са се откроили, не са очаровали никого. Техният живот няма смисъл. Или поне те така си мислят, защото животът има дълбок смисъл, само че не всеки го търси там, където може да го намери.

Естествено, смисълът на живота не е в това да се откроиш, да спечелиш битка или да очароваш някого. Но когато не виждаш истинския смисъл, въобразяваш си, че е именно там. И хората тръгват да се открояват.

Как най-лесно можеш да привлечеш внимание? Разбира се, като скандализираш. Като покажеш "нестандартна гледна точка". Днешният прайд за пореден път е посветен на правата на хомосексуалистите - права, които никой по никакъв начин нито оспорва, нито застрашава. Напротив, ако някой ги застрашаваше, те едва ли щяха да манифестират по бельо под цветовете на дъгата, както не го правят в Афганистан, Иран, Северна Корея и други страни, в които обществата, за разлика от нашето, наистина имат проблеми с търпимостта, толерантността и свободите. В тези страни нуждата от борба за правата на "различните" е много по-голяма, но, ето нa: там прайдове не правят. Тоест става дума не за борба, а просто за привличане на внимание.За болезнено самоизтъкванеЕдно време хомосексуалистите ги наричаха педерасти и лесбийки. Когато решиха, че това ги обижда, възприе се политкоректният евфемизъм "гей" - нещо като "ром", когато циганите решиха, че е обидно да ги наричат "цигани". За зла участ само за няколко години и "гейове" стана обидно, защото промяната на определението не променя определяемото. Думите сами по себе си са само комбинации от звуци, те не могат да бъдат оценявани от морална или някаква друга (освен филологическа) гледна точка. Могат да бъдат оценявани единствено нещата, които думите обозначават. Ето защо, тъй като "гей" не обозначава нищо по-различно от онова, което по-рано обозначаваше "педераст", сега се търсят нови евфемизми. На мен лично един ми хареса повече от другите - "хора, проявили смелостта да заявят своята различност". Виждате ли, тук наблюдаваме два акцента: смелост и различност. В комбинацията им има нещо героично, нещо легендарно. Виждаме мъченици, революционери на поход срещу старото в името на утрешния ден. Тук сексуалната ориентация е вече на заден план. На преден е подвигът с полагащото му се сияние, към което всички ще обърнат възхитени взори.

Тези, нека ги наречем "социални ексхибиционисти", не е задължително да бъдат "гейове". Това е просто една от техниките за привличане на внимание. Могат да бъдат например младежи "емо", които толкова презират света и останалите му обитатели, че умишлено и доброволно се самонараняват само и само въпросните обитатели да им обърнат внимание и да говорят за тях.

Могат да бъдат източни мъдреци, търсещи нирвана. Те се отричат, откъсват се от този лъжовен свят, като медитират пред публика в препълнени със себеподобни зали.

Могат да бъдат вегани, които лежат голи и оцапани с изкуствена кръв по централните булеварди и събират тълпи зяпачи. Даже ги дават по телевизията, което за тях е вече най-върховното щастие.

Може да са и такива, които ходят из големите магазини с найлонови торбички на главите и чакат някой да ги попита защо го правят. Когато никой не ги пита, те, обидени от това грубо незачитане на изявата на тяхната индивидуалност, сами обясняват, че ходят с найлони на главите, защото в магазините мирише на изгоряла плът (готвено месо), от което те се отвращават,а пък обществото нехае за тяхното отвращениеИма още много и най-различни видове социални ексхибиционисти. Манифестиращите днес гейове, пардон - "хора, проявили смелостта да заявят своята различност", са също такива. Те не са просто с различна сексуална ориентация, защото, ако бяха, щяха тихо да консумират ориентацията си в своите спални и да й се наслаждават. Те са социални ексхибиционисти като останалите, които жадуват внимание, искат да се откроят със своята ярка оригиналност.

В едно са прави - те не са изроди, не са ненормални, не са отклонение. Те са норма. Норма, произтичаща от философията на съвременния свят.

Това е философията на модерността. Тя произтича от постулата, че светът непрекъснато се усъвършенства технологично, и то с революционно бързи темпове, с единствената цел потребителите да бъдат все по-доволни, все по-щастливи тук, сега, веднага. Всяко следващо поколение е длъжно да отрече предишното, за да отскочи от останките му в нови висини. Всеки човек е неповторима индивидуалност, но не във философския смисъл на пресечна точка между материалното и духовното, а просто така - индивидуалност. Колкото по-ярка е тази индивидуалност, толкова по-пълно се е "реализирал" човекът. И това на пръв поглед е чудесно, защото така действа еволюцията, така се гарантира прогресът.

Обачемутацията не винаги е полезнаРазличието не винаги е превъзхождащо. Тъкмо напротив, в масовия случай различието е деградация, а не прогрес. Но какво да правим, когато сме получили повелята да бъдем различни! "Бъди различен, бъди неповторим!" или "Бъди какъвто си!", тоест не се опитвай да промениш нищо в себе си и приемай дори най-глупавите си идеи за богатство на своята идентичност. Или пък: "Живей за мига! Минало и бъдеще не съществуват, съществува само тук и сега!". Това е глупост. Ако човек НЕ живее за нещо, то е единствено за настоящето. И най-простото решение, дори решението "да си отворя една бира" е насочено към бъдещето въз основа опита от миналото. Изобщо, най-готин ще бъдеш, ако не полагаш никакви усилия и се оставиш на течението. Ако полагаш усилия да се променяш, тогава си "като другите". Не знам, може би е удобно народните маси да се кърмят с такава идеология, но спрямо отделните човешки личности не е честно. Защото е лъжа, не е това истината.

В стремежа си да изпълнят повелята да бъдат различни много обикновени младежи отчаяно търсят своята формула за неповторимост. На тях не им обясняват, че всеки човек е безкрайна духовна бездна и никой не може да му отнеме това. Какво по-голямо различие търсите? Но, не! Те се чувстват различни само ако се гримират като черепи и си тикнат кокал в носа. И, горките, не си дават сметка, че милиони посредствени деца като тях го играят "различни", гримирани като черепи и с кокали в носа.

И ето как се създават цели индустрии, които помагат на хората да бъдат различни и по този начин "да намерят себе си". Създават се модни течения, социални движения. През 60-те милиони хипита бяха "неповторимо различни" от скучния буржоазен свят и същевременно досадно еднакви помежду си.Създават се ексцентрични псевдоидеологиис псевдодуховни водачи, които доставят на гладните за самоизтъкване добрата стара формула, добрия стар парадокс: готин съм едновременно и по принадлежност, и по различие, готин съм, защото съм еднакъв с хора, които са различни от теб. Нещо като синдрома на униформата от престижен колеж - едновременно унифицира и откроява. Ето как в крайна сметка се създават социалните ексхибиционисти.

Манифестантите в гей парада не са там, защото са хомосексуалисти, а защото са социални ексхибиционисти. Те искат да ги видите, да се впечатлите и в крайна сметка да задържите вниманието си върху тях, вместо да ги подминете. Да се почувствате сиви и обикновени, защото те са ярки и необикновени. Да ви покажат, че и те ви превъзхождат с нещичко, па макар и доказано на поле, на което вие не сте се явили за съревнование.

Ако искате да ги накажете, недейте да се възмущавате от тях, не ги громете в гневни текстове, не ги клеймете в пламенни речи. Не рисувайте разядения им морален облик и не сочете язвите, които нанасят на обществените нрави. Просто не им обръщайте внимание. От това ще ги заболи най-много. Да кършиш китки и да трепкаш с мигли пред празна зала си е истинско проклятие.

Ето, днес е Задушница и ще отидем на гробища. Утре е Петдесетница и ще отидем на църква. В храма може да видим и лица от прайда, но вече без грим и пайети. Защото в крайна сметка хората са си хора - една природа в безброй лица. Тогава ще им кимнем, ще им се усмихнем и ще си позволим за миг да забравим Картаген, който въпреки всичко трябва да бъде разрушен.
СНИМКА: БГНЕС
Манифестантите в прайда не са там защото са хомосексуалисти, а защото искат да ги видите, да се впечатлите и в крайна сметка да задържите вниманието си върху тях, вместо да ги подминете.
129
12182
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
129
 Видими 
17 Юни 2016 19:11
Поединично те не са нищо особено, вероятно често даже не ги забелязват. Не са постигнали кой знае какво, не са спечелили битка, не са се откроили, не са очаровали никого. Техният живот няма смисъл.


Сула
17 Юни 2016 19:18

Сула
17 Юни 2016 19:27
[size=2]Много добър анализ!
Неочаквано добър!
Поздравления за автора.
Да се хомосексуалист не е право, а даденост. Затова е некоректно да се говори за правата на хомосексуалните хора. Права имат лицата - физически или юридически и те не са свързани със съответната сексуалност или пол.
[/size=2]
17 Юни 2016 19:31
Хм, отивам в нет-а да прочета кой е този "Сула", и чета:
Иван Стамболов.... публикува откровени глупости във вид на статии с лек привкус на нонсенс.

Не е много така.
Бая смисъл има поне в това есе.
17 Юни 2016 19:36
Отличен текст. Стойностен.
17 Юни 2016 19:44
Сула Добре написано.
17 Юни 2016 19:45
17 Юни 2016 20:02
Защо именно на 18 юни е насрочен от бункера тоя цирк?
Защото е рожденната дата на Г. Димитров?
Помня я тази дата, защото имаше навремето в Костинброд един химически завод "Г. Димитров"
Та с един невероятен взрив, рано сутринта на 18.06.1968 год. Костинброд се "прочу" преди още там да се бе появила оная печатница за бюлетини....
Но по онова време нямаше понаятие ТЕРОРИЗЪМ и утре едва ли някоя медия ще си спомни за "случката" при която загинаха 18 души.
И защо ли, като си имаме гейпарад, навръх задушница?!...
17 Юни 2016 20:03
Не само безобиден ексхибиционизъм. Скоро ще си поискат браковете, а след това и осиновяването. Това се надявам да не мине с едното презрение !
Иначе днес
17 Юни 2016 20:29
И за мен това беше някаква форма на излишен ексхибиционизъм, докато един гей не ми сподели как се чувства от постоянното прикриване на сексуалната си ориентация и какво е социален натиск. Много ексхибиционисти могат да се развихрят по време на парада наред с хората, за които това е начин да излязат на светло, както и много хомофоби могат да критикуват парада наред с толерантните.
17 Юни 2016 21:27
Доживях
17 Юни 2016 21:33
Прав е Сула, на кой му пука за обратните.
17 Юни 2016 21:35
Честно казано Сула не казва нещо ново - това се нарича "прозорец на Овертон". Самият автор допринася за разширяването му, просто написвайки статия. И всеки път щом стане дума за ЛГБТ и каквито са там, все е в тяхната мелница.
17 Юни 2016 21:52
Стамболов, не коментирай толкова дистанцирано артистите от прайда и не се разграничавай от тях!
Ти не си сисгендерен!
17 Юни 2016 22:08
Псевдоинтелектуалци, които вече никой не брои за нищо, са се хванали за последната им останала сламка - бежанците и гейовете.
17 Юни 2016 22:19
Да, Те искат да им обръщате внимание, г-н авторе. Българските ЛБГТ хора са дълбоко дискриминирани, лишени са от редица граждански права и настояват чрез своето шествие София Прайд това да се промени.

Дали Ви харесва или не да има прайд няма никакво значение. Свободата на словото е основен, крайглен камък на всяко едно демократично общество. Българските граждани, ЛБГТ включително, имат правото да излязат на парад в София и да изразят мнението си, без значение дали Ви харесва това мнение или не. Така както от страниците на този вестник Вие изразявате свободно своето мнение.
17 Юни 2016 22:21
Сестро-прекалявате !

Насила хубост не става!
17 Юни 2016 22:24
Някак повърхностно. Не са безобидни прайдставщите по улиците.
ето и друга позиция: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5586689
17 Юни 2016 22:40
z-men 17 Юни 2016 22:19

Педераси, сър.
17 Юни 2016 22:48
Те искат да им обръщате внимание

И си го получават, фниманието. От Сула и сульовци; от калимявките, включително чичката с най-златната шапка и най-пурпурна рокля; от истеричните "загрижени общественици и родолюбци"; от политици и полицаи... Който търси, намира.
17 Юни 2016 22:52
Дали Ви харесва или не да има прайд няма никакво значение. Свободата на словото е основен, крайглен камък на всяко едно демократично общество.

Поради това, което си написал във второто цитирано изречение - свободата на словото и т.н... написаното в първото - Дали Ви харисва или не... има значение, но изглежда за теб мисленето "няма никакво значение" по-важно е да си пишеш насам, натам по нещо.

За текста - бива!
17 Юни 2016 23:00
Дали Ви харесва или не... има значение


Ватманов, ако аз не харесвам твоите идей и твоето мнение, това не ми дава право да ти забраня да ги изразяваш. Дали дадено мнение допада и се харесва, няма никакво значение, гражданите на България, включително и ЛБГТ гражданите, имат право да изразяват своето мнение.
17 Юни 2016 23:04
Автора - този път
17 Юни 2016 23:06
Отвратно нагли сте ЛГБТ-гражданите!


Нагли или не, грозни или не, противни или не, ЛГБТ са Български граждани и имат правото да си изразят мнението.
17 Юни 2016 23:14
НАЧИНА на изразяване има значение!
17 Юни 2016 23:14
17 Юни 2016 23:15
Мишката е смъмрена
17 Юни 2016 23:25
Прочети какво е написал sluncho6 по-горe:

...какви права повече търсят???


Прочетох и отговарям: Не повече, а равни права.

Например правото на брак и произтичащите от този брак юридически права- унаследяване на имот при смърт на съпруга, посещения в болница при съпруга (пробвай да идеш в болницата да питаш за медицинскот състояние на твоята съпруга която е в операция и оттам да ти кажат, че ти си никой), правото на обща семейна банкова сметка.

Правото да могат да се разхождат спокойно из парка, а не заплашвани от гамени че ще ги бият. Пробвай ти да излезнеш топла лятна вечер из Борисовата Градина със своята съпруга и напрекъснато да се оглеждаш дали няма скинари чието основно занимание е да "прочистват парка".

... ей тези права дето ти ги имаш а те са лишени от.
17 Юни 2016 23:37
Аз искам да използвам за тези, дето си търсят някакви измислени "права" едни неологизми.
Не са измислените от дупетатите "входирам", "принтирам" и други подобни.
За тези, многоцветните, използвам "копрофаги" и "уринолийчърки".
И авторът е прав, дали ще наричаме циганите "роми" или даже "нибелунги", в съзнанието на всеки изниква образа на тъпо, неуко, крадливо и мързеливо племе.
По същия начин, дали ще наричаме педерасите (и лезбийките) "гейове", в съзнанието на все още нормалните българи изниква образа на мъже, които се "женят", жени, които си ближат отделителните органи, че и претендират за някакви "права". Старият виц много кратко е характеризирал т.н. "гейове" (от английски "gay" - веселяк или в новото звучене - като във вица) - "Ами педераси, сър...+
17 Юни 2016 23:56
Например правото на брак и произтичащите от този брак юридически права- унаследяване на имот при смърт на съпруга,

О-о-о, за парите ли било?
Просто си пишете предварително завещания и готово. Не е нужен брак.
17 Юни 2016 23:58
Да,ама така им отнемане възможността да изпитат тръпката на развода
18 Юни 2016 00:01
... ей тези права дето ти ги имаш...
И защо трябва да настройват по-голямата част от обществото срещу себе си, борейки се тези права. Както писах по-горе - имат право на мнение, не е необходимо да дават простотии... И аз имам право на мнение - не мисля, че е полезно за човечеството да се сключват еднополови бракове и осиновяват деца от еднополови "родители".
18 Юни 2016 00:02
Едно време хомосексуалистите ги наричаха педерасти и лесбийки.

Я, ми чи то и ся така!
18 Юни 2016 00:02
Ватамов
18 Юни 2016 00:25
И аз имам право на мнение - не мисля, че е полезно за човечеството да се сключват еднополови бракове и осиновяват деца от еднополови "родители"


Разбирам позицията ти както и притесненията ти. Но те не отговарят на реалните факти. Погледни Калифорния например. Там еднополови родители осиновяват деца повече от 20 години. Тези деца израстнаха, завършиха университет, вече са възрастни, живеят си живота. Настъпиха ли за тях вредни последици? Не. Стотици изследвания на психиатри, педиатри и прочие се проведоха и нито едно не откри каквато и да е разлика между деца отгледани в двуполови или еднополови семейства. В Канада, Холандия същото.

Кое според теб е по-добре, хиляди захвърлени български дечица да живеят в мизерия в западналите интернати или в семейства които го обичат и се грижат за тях?
18 Юни 2016 00:27
***
18 Юни 2016 00:27
Е,те тези изследвания да не се правят ''про боно'',я!
За квот им платили-това и написали!
18 Юни 2016 00:36
...повече от 20 години
Без да съм специалист - и поради това е възможно да греша - 20 години е много кратък период от време и по-тази причина, поне според мен, изводите едва ли могат да бъдат меродавни. Тепърва тези деца трябва да стават родители... да възпитават своите деца... 20 години са малък период!
18 Юни 2016 00:40
Те искат да им обръщате внимание
... защото са социални ексхибиционисти

Така си е. Някой си показват телесата, други акъла. И ни го тикат под носа. В писмен вид.
18 Юни 2016 00:41
Е,те тези изследвания да не се правят ''про боно'',я!
За квот им платили-това и написали!


Когато делото за легализиране на еднополовите бракове се гледаше пред Върховният Съд на САЩ, противниците на гей-браковете (консервативните сдружения, фондациите за семейни ценности, Римо-Католическата Църква, ...) изложиха дълъг списък с доводи против тези бракове. Странно, но сред тези доводи никъде не фигурираше твърдението, че еднополовите семейства не могат да отглеждат и възпитават деца. Бих допуснал, че ако разполагаха с научно изследване което подкрепя това твърдение, те щяха да го изложат.

18 Юни 2016 00:50
В едно са прави - те не са изроди, не са ненормални, не са отклонение. Те са норма. Норма, произтичаща от философията на съвременния свят.

Содом и Гомор от кой свят са.
А храбрите спартанци.
Дори Сула е обожавал компанията на освободени роби...
18 Юни 2016 00:53
Без да съм специалист - и поради това е възможно да греша - 20 години е много кратък период от време и по-тази причина, поне според мен, изводите едва ли могат да бъдат меродавни. Тепърва тези деца трябва да стават родители... да възпитават своите деца... 20 години са малък период!


Съгласен съм, и на мен ми се струва кратък период и едва ли са обхванати всички възможни параметри. Но и аз не съм специалист. Предполагам обаче, че сред специалистите едва ли всички са върли фенове на гей-идеите, ако имаше основателни притеснения щяха да са ни заляли с тях.
18 Юни 2016 00:56
Ленин, Зиновиев и Троцки също са искали да им се обръща внимание. И то много...
18 Юни 2016 01:07
Стотици изследвания на психиатри, педиатри и прочие се проведоха и нито едно не откри каквато и да е разлика между деца отгледани в двуполови или еднополови семейства. В Канада, Холандия същото.

Бас ловя, че не си прочел нито едно от тези "изследвания", доколкото изобщо ги има.
18 Юни 2016 01:07
Земен , дай референции. Кои са тия "изследвания" , къде са публикувани ?


Не едно, не две, цели 75 ти предотставям (подредени са на сайта на Юридическият факлутет на Колумбийският университет):

http://whatweknow.law.columbia.edu/topics/lgbt-equality/what-does-the-scholarly-research-say-about-the-wellbeing-of-children-with-gay-or-lesbian-parents/


18 Юни 2016 01:11
Аа,изследвания по темата директно от Содом и Гомор
18 Юни 2016 01:13
Това е съвсем нормално , не поврежда развитието на момченцето...


Ами като му поврежда развитието на момченцето защо нито един представител на Римо-Католическата Църква, на консервативните сдружения, фондациите за семейни ценности, не предодстави този аргумент пред Върховният Съд на САЩ:

http://www.supremecourt.gov/opinions/14pdf/14-556_3204.pdf

Да разбирам ли че всички църкви в САЩ и адвокатите им са част от голямата гей-конспирация?
18 Юни 2016 01:15
И как пък ни една човешка цивилизация до тоя момент не стигнА до тая идея и що ли?!
18 Юни 2016 01:16
Естествено, смисълът на живота не е в това да се откроиш, да спечелиш битка или да очароваш някого. Но когато не виждаш истинския смисъл, въобразяваш си, че е именно там. И хората тръгват да се открояват.

Бях решил да не чета този автор, но Сула, извинявай!
18 Юни 2016 01:18
Абе тук нещо на споделяне е тръгнало. Z-men, да речем, че някак се опитвам да съм емпатичен. Разбирам, че по естествен път репродукцията е невъзможна. И значи тръгва работата на осиновяване. Обаче това го правиш, защото всъщност тия хомосексуални двойки искат да имат деца и значи схващат добре, че имат биологичен проблем (засега няма да обсъждам кое е биологично обосновано и кое е копиране на поведение). Е, защо тогава хомосексуализмът е изкаран от списъка със заболявания (няма го в МКБ)? А от друга страна всякакъв друг стерилитет е в тоя списък.

Очевидно е, че само заради тоя проблем хомосексуализмът трябва да е в списъка на заболяванията, водещи до стерилитет. Обаче пък имаме желанието за репродукция на някакви хомосексуални двойки, което резултира в желанието за осиновяване на деца. Може би пък при тия двойки природните инстинкти са доста силни и е възможна помощ, тъй че да се зареже хомосексуалното поведение. А знаем, че има такива практики.

В тоя ред на мисли, считаш ли за правилно желаещите да осиновят дете да преминават първо през курсове за промяна на хомосексуалното поведение?

А дали и двамата партньори ще си имат вяра, особено ако терапията е единична? Дали пък няма да се окаже, че не искат повече осиновяване? Не е ли по-страшно да разбереш, че всъщност си хетеросексуален?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД