:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 421,030,543
Активни 99
Страници 18,326
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Демократичната република на трудещите се от всички класи”

Изходът от Испанската гражданска война (1936-1939) е доказателство, че справедливостта в историята е по-скоро изключение
"Смъртта на един републиканец" е снимка-символ на Гражданската война в Испания (1936-1939), дело на унгарския фотограф Робърт Капа (1913-1954). По свидетелствата на фотографа, снимката е направена до градчето Серо Муриано в Южна Испания на 5 септември 1936 г. Изглежда (вж. Извори), че снимката е от действително сражение между опълченци-защитници на републиката и метежниците на Франко и не е постановъчна, но е правена на 50 км югоизточно, до градчето Еспехо, на 22 септември 1936 г.
Фашисткият метеж в Испания от 17 юли 1936 г. вече точно 80 години продължава да занимава умовете на испанците, на политиците, на историците, а и на всички, които се вълнуват от най-новата история и от отражението на събитията от миналия век върху днешните съдбини на човечеството. Още повече, че Испанската гражданска война (1936-1939) е в предверието на Втората световна война; тя се превръща всъщност в кървава репетиция за още по-смъртоносните битки от времето между 1 септември 1939 г. и 2 септември 1945 г.

Трагичните събития от 1936-1939 г., въпреки десетилетната фашизоидна диктатура на Франко (струва си друг път да определим точно нейният характер), не са забравени до днес; те продължават да бъдат неизменен разделител в съдбите на испанците; когато те трябва да отговорят на въпроса "Кое историческо събитие е най-значимо за разбирането на днешна Испания", за цели 57 % това е именно Гражданската война от 1936-1939 г., значително по-малко испанци днес смятат откриването на Америка (1492 г.), Втората световна война (1939-1945 г.) или обединението на Испания при католическите крале (1469 г.) за най-значимо историческо събитие (според допитване на сп. Cambio 16, бр. 616/617 от 1983).

В същото време научният интерес към тези събития сякаш расте в геометрична прогресия - известният френски историк Жорж Сориа (1914-1991), автор на едно забележително изследване върху Испанската гражданска война, отбелязва в предговора към книгата си, че за фашисткия метеж в Испания и за последвалата го гражданска война вече са се натрупали "Хималаи от научна литература", при това до излизането на книгата му (1975-1977 г.). Малко по-рано, в излязлата през 1968 г. "Обща библиография за войната в Испания" под редакцията на Рикардо де ла Сиерва, вече се наброяват повече от 14 хил. заглавия, някои от по няколко тома. Днес научните съчинения, посветена на тези събития - ако бъдат поставена едно върху друго, със сигурност ще надвишат и най-високата сграда.

Всъщност е трагично, когато в историята на една страна и на един народ съществува събитие, което да предизвиква чак толкова голям научен и обществен интерес - в Испанската гражданска война загиват почти половин милион испанци и доброволци от цял свят; тя несъмнено е най-болезненото събития в историята на страната и интересът към нея не може да притъпи болката от кървавото братоубийство...

* * *

Въпреки огромната научна литература, отнасяща се до събитията от 1936-1939 г., в историята на Испанската гражданска война има доста неизяснени въпроси; един от тях засяга главният визуален символ на тези събития - снимката "Смъртта на един републиканец" (вж. Изображенията и Извори), която събира в себе си целия трагизъм на тази война; и на всяка друга война, впрочем.

Автор на снимката е роденият в Будапеща фотограф Робърт Капа (1913-1954), когото - именно заради тази снимка, назовават често, със или без основание, "основоположник на военната фотография".

Като главен символ на войната, тази снимка - и нейната истинност, привлича вниманието на множество изследователи и журналисти (вж. Извори); словесната битка около тази снимка - и за професионалната почтеност на нейния автор, често се превръща всъщност в битка за признаване като незаконен, кървав и отвратителен фашисткият метеж от 17 юли 1936 г., който в крайна сметка доведе до изграждането на една от най-човеконенавистническите фашистки диктатури - на франкисткия режим в Испания (1939-1975 г.).

И накрая - излъгал ли е Робърт Капа като твърди, че снимката е правена при Серо Муриано?! Вероятно да (вж. Извори), но само защото там сраженията са значими и получават широка известност, а сблъсъкът при Еспехо е по-скоро крайно ограничен - той остава и до днес твърде непознат. А фотографът е искал, разбира се, да свърже произведението си с по-познатото историческо събитие; твърде дребен и простим грях . . .

Сред кои поля е правена всъщност снимката не е толкова важно, освен за педантичната историография; във всички случаи - до Серо Муриано или до Еспехо, на 5 или 22 септември 1936 г., истинска или постановъчна, "Смъртта на един републиканец" ще остане символ на Гражданската война в Испания заради неизменно мощното и исторически вярно въздействие, което тя оказва върху всеки зрител.

* * *

Гражданската война в Испания има своята съществена предистория. В резултат на местните избори от 12 април 1931 г. привържениците на републиканската форма на управление - общ световен процес по това време, впрочем, печелят убедително в градовете, особено в големите, и въпреки значителната подкрепа за крал Алфонс ХIII (1886-1931) в селата, масовите демонстрации на републиканците убеждават монарха да напусне страната на 14 април. Испания е провъзгласена за република. На извънредните парламентарни избори на 28 юни най-много гласове печелят социалистите и левите либерали, по чиято инициатива на 9 декември е приета републиканска конституция. Според нея Испания е провъзгласена за "демократичната република на трудещите се от всички класи"; отменят се аристократичните титли и звания, признава се равенството на всички пред закона, гражданите се ползват от широки демократични права и свободи - на труд, на образование, на социална помощ.

Като парламентарна република в конституцията от 1931 г. е закрепено строго разделение на властите и се създава конституционен съд - Трибуналът за конституционна гаранция. Признават се правата на националните малцинства - Каталония, която днес е на прага на своята независимост, получава за първи път една твърде широка автономия; същото се предвижда и за земите на баските.(следва)

-------------ИзвориОт средата на 70-те години на миналия век се разгарят все повече обсъжданията за истинността на снимката "Смъртта на един републиканец". Тези обсъждания се групират главно около три теми - къде е правена, на коя дата и дали смъртта на републиканеца е постановъчна. Въпросът за изобразения на снимката опълченец е всъщност неразрешим, днес не можем да знаем кой е загиналият; предположението, че това е републиканецът Федерико Борела Гарсия (1912-1936), когото разпознават на снимката, отпада, понеже той загива при Серо Муриано на 5 септември.

Постепенно се откриват все нови доказателства, че снимката не е направена на 5 септември 1936 г. при градчето Серо Муриано, провинция Кордоба в Андалусия, както твърди фотографът. Подробно изследване на природната среда в поредица от новооткрити негативи от архива на фотографа, правени същия ден и на същото място, показват, че снимката е всъщност от околностите на градчето Еспехо, на 50 км югоизточно от Серо Муриано (разследване на в. El Periodico de Catalunya, 2009).

На 5 и 6 септември има наистина голямо сражение между опълченци-защитници на законната републиканска власт и сили на метежниците на Франко при Серо Муриано. В същото време, при първото обнародване на "Смъртта на един републиканец" в сп. Vu на 23 септември 1936 г. присъства още една войнишка смърт на същото място и, очевидно, по същото време (вж. малката снимка), което се използва като доказателство за постановъчността на снимките - поради относително слабата вероятност на едно и също място да загинат практически едновременно двама републиканци.

Макар поне в Испания да се смята за вече доказано, че снимката е правена при Еспехо, това пак не може да е сигурно основание за нейната постановъчност. Подробен преглед на сраженията в началото на Испанската гражданска война ни помогна да открием, че там също има въоръжени сблъсъци между републикански опълченци и метежници, но чак на 22 и 25 септември. Понеже снимката намира място в броя на сп. Vu от 23 септември, то следва, че е напълно възможно тя да е направена в началото на сражението от 22 септември до 9 ч. сутринта (според анализа на слънцестоенето) и да влезе в печат след едно денонощие в Париж - седмичниците там се отпечатват денем, след като печатарските машини завършат отпечатването на всекидневниците през нощта, и излизат за продажба следобед - точно както сп. Vu от 1928 г. до 1940 г. всяка сряда.

Вероятността негативите да стигнат за едно денонощие до Париж е голяма по това време - на летищата в близкостоящите Кордоба или Малага, например, пристигат самолети с доброволци и снаряжение от Франция; но дали точно на 22 септември следобед оттам е излетял самолет за Париж няма как да знаем засега.

Намираме още два малки детайла в подкрепа на истинността на снимката - Робърт Капо твърди, че ги е правил залегнал в окоп с високо вдигната нагоре ръка, без да гледа във визьора - "отрязаният" приклад на изплъзващата се от ръката на умиращия републиканец пушка е доказателство за това. Освен това, над главата на опълченеца се е издигнал голям кичур коса - може би именно от куршума, който го е уцелил точно в челото, горе в ляво.
 Първото обнародване на "Смъртта на един републиканец", сп. Vu от 23 септември 1936 г.
43
17224
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
13 Юли 2016 19:58
Котка -
Компания -
------------------------
Сайтът на Генек
13 Юли 2016 20:35
"Смъртта на един републиканец"

Ама този не е испанец, а Интер-бригадист.
И това обяснява пълната победа на Франко.
Caudillo de España por la gracia de Dios.
Водач на Испания по Божията милост.
Националист до мозъка на костите си и борец срещу болшевишката зараза.
Прочее, Каудильо...
13 Юли 2016 23:25
Няма по-безмислена и жестока война от гражданската! В 8-9 клас имах един съученик и приятел Антонио Модесто, син на прочутия полковник Модесто, герой от Испанската гражданска война. От него знам, че не франко, а масираната германска военна подкрепа е довела до поражението на републиканците. Може би тази немска победа е една от причните, довели нацистите и Хитлер до Втората световна война? Резултатът е неутралитет на франко и смърт на 10 милиона немци. Кой каквото е търсил, го е намерил, не с па?
13 Юли 2016 23:47
според допитване на сп. Cambio 16, бр. 616/617 от 1983

Актуално допитване.
14 Юли 2016 00:19
Никой не знае със сигурност кой е утрепания солдат, само Щурчо знае със сигурност, че е интербригадист.
14 Юли 2016 00:46
Котка! Благодаря за снимката, бях забравила името на автора-космополит, то не му е истинско, но така е известен.

14 Юли 2016 00:47
само Щурчо знае със сигурност, че е интербригадист.


Съветски.
14 Юли 2016 01:11
Иван Петрински
Звучи актуално
14 Юли 2016 01:27
Снимката е зле скалъпен фалш!.
Сянката му изчезва ниско при десния крак.
Ако е правена от окоп кой - с всичкия си - би излязъл, за да го заснемат "героично" под обстрел?
Мен-Те!
14 Юли 2016 02:09
Иван Петрински
14 Юли 2016 02:10
Генек
Дорис
Сиров
Рогатия

14 Юли 2016 07:28
Щурчо,
есента на 1936 година - след преврата на Франко и разпалената от него Гражданска война, в Испания са воювали само испанци. Един срещу друг. Колебливите бележки за забелязани траки все още не са доказани...
-----------------------
Сайтът на Генек
14 Юли 2016 08:15
История Александр Колпакиди: Гражданская война в Испании
добавлен 10.07.16 13:07
Программа Леонида Володарского на радио «Говорит Москва» 10.07.2016

http://ussrforward.podfm.ru/histori/1178/
14 Юли 2016 08:52
есента на 1936 година

Веднага по същото време за Испания заминава ген.Кулик. Ако нещо ти говори това име...
14 Юли 2016 09:26
Долорес Ибарури - генерален секретар на Испанската комунистическа партия:
„Анархистите създадоха нещо като царство на грабежа“ („Национально-революционная война испанского народа“. „Вопросы истории“, 1953, кн. 11, с. 11).
14 Юли 2016 10:01
Че коги не съм бил прав:
За главен военен съветник на републиканската армия в Испания Сталин назначава Ян Карлович Берзин, началник на 4-то управление при Генералния щаб на Червената армия. По линията на Червената армия в Испания са изпратени всичко 2065 командири от различни рангове: 772 летци, 351 танкисти, 100 артилеристи, 222 общовойскови съветници, 77 военни моряци, 339 други военни специалисти и 204 преводачи. Освен това по линия на НКВД, Народния комисариат на външните работи и други ведомства в Испания са изпратени още неколкостотин съветски дипломати, разузнавачи, контраразузнавачи, диверсанти, журналисти, агитатори, партийни работници, специалисти по военна промишленост. Общият брой на доброволците, включително цивилните специалистите около 3 хиляди („История второй мировой войны. 1939-1945“. Т. 2. М., 1974, с. 55).
14 Юли 2016 10:18
Тригодишна опустошителна гражданска война с участието на хора от десетки държави и националности, спомена за който до днес е неизживяна травма за Испания...но според Петрински най - важното е къде и как била направена някаква снимка.
Иначе сме свикнали да приемаме победата на Франко като метеж на малка група заговорници от военната върхушка. Само че близо 80% от личният състав на армията, флота и Гражданската гвардия (войници, сержанти; офицери) ДОБРОВОЛНО минават на страната на националистите. И то далеч преди изхода от сблъсъка до може да се предвиди. Което иде да рече, че далеч не всичко в републиката е било по сърце на народа.
И едно лирично отклонение. Фашист, диктатор, кръволок - Франко успява да предотврати както болшевизирането на страната, така и въвличането и във ВСВ на страната на Оста. И след смъртта си остава една позамогнала се Испания с планиран преход към демокрация.
14 Юли 2016 10:38
Тук е много интересно. Поздравявате котката но за какво не е ясно. От друга страна имам двама щурчовци. Единият на игнор, другият - не?
14 Юли 2016 10:40
Не знам...
Някак не ми се връзва заглавието с разказа на Пилар...
14 Юли 2016 10:42
Ле лее и самиЯт Щурчо ми е дошъл на гости. Жалко, че котките, ще му видят сметката. Това не е шега. Един щурец се щура по компютъра.
14 Юли 2016 10:43
Anardil 14 Юли 2016 10:18
.................
И едно лирично отклонение. Фашист, диктатор, кръволок - Франко успява да предотврати както болшевизирането на страната, така и въвличането и във ВСВ на страната на Оста. И след смъртта си остава една позамогнала се Испания с планиран преход към демокрация..............


Испания, ,както и Англия, Германия, Франция, Холандия, Португалия, Дания и т.н. западни "демокрации" дължат богатствата си на няколко века колониални режими и грабеж по цял свят.
Що се отнася до фашистката хунта и кървав режим на Франко, то той може да бъде сравнен само с Испанската Инквизиция между 15-19 век.
14 Юли 2016 10:54
Лъве, от колониалните богатства по времето на Франко не е останала и една песета.
Първо Наполеон опосква страната. После идва глобалната икономическа депресия. След това - споменатата Гражданска война. За капак Испания остава без почти целия си златин резерв, пратен от републиканците на съхранение в СССР.
Така че режимът на Франко поема опустошена и гладуваща страна, която е принудена да внася дори пшеница от Германия. 36 г. по - късно нещата са доста по - различни.
Така че нека не насилваме фактите.
14 Юли 2016 10:55
Никога нищо добро не произлиза от войни и революции. Правият път на развитието е еволюцията.
14 Юли 2016 11:26
Щурчо,
карай при траките - там няма толкова точни датировки. Първите интербригадисти /немци!/ пристигат на 12 октомври 1936 годинав Албасете. Кулик /маршал е чак от 1940 година/ отива с групата военни съветници в края на ноември. И в началото на 1937 година се връща...
Един съвет - твоята любов към историята е много еднопосочна. Ти я харесваш, ама тя не е за теб...
--------------
Сайтът на Генек
14 Юли 2016 11:54
Много ми аресват точните дати. Друг пример:
„Ян Карлович Берзин (истинско име Петерис Янович Кюзис), партиен деец, един от създателите на ГУЛАГ… През 1907 година за убийство на полицай е осъден на 8 години каторга, но през 1909 година е освободен… От началото на Първата световна война е призован в армията, но дезертира и започва работа в завод (Петроград)… От декември 1917 година работи в апарата на НКВД на РСФСР, оглавява личната охрана на Ленин и на членове на правителството, сформирана предимно от латвийци и естонци… През март 1924 — април 1935 е началник на 4-то (разузнавателно) управление при щаба на РККА, фактически създава системата на военното разузнаване на СССР… През 1936 година е назначен за главен военен съветник на републиканската армия в Испания. През юни 1937 година се връща в СССР и отново заема поста началник на Разузнавателното управление“ („Империя Сталина“. Составитель К. А. Залесский. М, Вече, 2000, с. 55).
14 Юли 2016 14:02
Щурчо,
да беше издал някакъв звук, а не натрупване на ... с цел отклоняване от темата... И за това не те бива...
А темата е - превратът на Франко, Гражданската война, намесата в нея и създаването на фашистка държава от Германия, Великобритания и Франция...
Другото е - трак... трак... трак... Тракане на гол кокал в празна тенджера...
--------------
Сайтът на Генек
14 Юли 2016 14:46
създаването на фашистка държава

За това, че е фашистка требе да имаш много доказателства.
Но!
Важното е, че се пак е държава.
Щото преди Франко да поеме нещата в свои ръце, републиканските сепаратисти щеха да разпарчетосат Испания на безброй малки републики...
14 Юли 2016 16:55
Мий магаре - губи сапун и време, е казал народът...
Че Испания е фашистка до смъртта на Франко - сега ли чак искаш да разбереш?
А Републиката, изборите, правителствата - това не е ли испанска държава? Преди фашисткия преврат на Франко...
Стой си при траките, а? Има територия за легенди и фантасмагории...
-------------------------------
Сайтът на Генек
14 Юли 2016 17:41
Резултатът е неутралитет на франко и смърт на 10 милиона немци.


E, не е точно неутралитет, просто не му е дал войска на Хитлер, и той, както и Борис, го е подпомагал само със стоки. Неутралитетът е дошъл по-късно, когато е станало ясно, че Германия няма шанс да спечели войната. И не е бил достатъчен, за да му спести после над 10 години изолация и ембарго.
14 Юли 2016 19:03
Първата война, в която танковете и авиацията играят сериозна роля, ако не смятаме войната "Чако" в Южна Америка. Всяка от участващите страни си направи съответните изводи. Иначе в рамките на Испания, въпреки клетвата на Пасионария, "Но пасаран", каудильото пропасарани и още как.
14 Юли 2016 23:49
Anardil 14 Юли 2016 10:54
Лъве, от колониалните богатства по времето на Франко не е останала и една песета.


Колониите все още се експлоатират чрез корпорациите, борсите и банките. Мога да дам за пример малка Португалия. Банка Лисабон е много силна по цял свят, нищо , че самата Португалия е закъсала в момента. Това се дължи на португалските колонии, стоковата борса на която се продават ресурси и комодитис от тези държави и далаверите на големите корпорации намиращи се там. За държавата с най много колонии като Англия няма нужда да започвам.
14 Юли 2016 23:55
Kotka

Натисни тук
15 Юли 2016 01:35
БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРБРИГАДИСТИ В ИСПАНИЯ

http://worldtodaybg.com/2014/01/04/българските-интербригадисти-в-испан/
15 Юли 2016 01:47
За по любознателните форумци препоръчвам да си намерят онлайн картините са Салвадор Дали и др. художници за Испанската гражданска война. Снимковият материал с жестокостите и жертвите също не е за слабонервни. Казват, че Испанската гражданска война по жестокост надминава френската и руската революции.
А някои я сравняват със сегашната война в Сирия.
15 Юли 2016 01:50
Идете в Герника!
Потърсете Ел Арбол.
Поръчайте чаша вино бланко.
Замълчете и се поклонете!
15 Юли 2016 17:21
Генерал Франко всъщност спасява Испания от комунистическо варварство. Колкото и злини да причинява на страната този режим, той е хиляди пъти за предпочитане пред подкрепяните от Сталин левичарски главорези:

За републиканците Католическата църква е главен обект на омраза. Духовенството в мнозинството си е настроено антилиберално, антисоциалистически, но в никакъв случай не са фашисти. Може би най-вярното е, ако се каже, че са монархисти, ако въобще може да се определи вярно принадлежността на църковния клир. Повечето от жестокостите на републиканците се извършват от групи, в които влизат профсъюзни дейци, младежи, партийни функционери. Тези групи носят названия като "Лъвове на републиката", "Червени лъвове", "Фурии", "Спартак", "Сила и свобода". Убити са 11 епископа (1/5 от общия брой), 12% от монасите, 13 % от поповете, 283 от монахините. В провинция Сиудад Реал майката на двама йезуити е убита, като гърлото й е запушено с разпятието. Енорийският свещеник в Торихос е обгорен, коронясан с тръни, накаран да пие оцет, на гърба му връзват дървена греда и накрая го разстрелват. Епископът на Хаен е убит със сестра си пред 2 хиляди души, а екзекутор е жена, известна като Луничавата. Някои свещеници са изгорени, други погребват живи, на трети отрязват ушите. Републиканците убиват и обикновени граждани, симпатизанти на националистите. Като цяло левицата е виновна за смъртта на 55 хиляди граждани. В Националната костница във Валядолид са изброени 54 594, вкл. 4000 жени и неколкостотин деца.


Повече тук
15 Юли 2016 21:21
„Фашизмът е открита терористична диктатура на най-реакционните, най-шовинистичните, най-империалистическите елементи на финансовия капитал… Фашизмът – това не е надкласова власт и не е власт на дребната буржоазия или на лумпен-пролетариата над финансовия капитал.
Фашизмът е власт на самия финансов капитал.
Той е организация за терористична разправа с работническата класа и с революционната част на селячеството и интелигенцията.
Фашизмът във външната политика е шовинизъм в най-груба форма, култивиращ зоологическа ненавист към другите народи“.


Георги Димитров
Всякакви съпадения с пишман " Демокрацията" са чиста случайност!‌
17 Юли 2016 21:01
Да продължим към ново време. След приемането на новата испанска конституция се поведоха първите демократични избори след идването на Франко на власт. Партията на Франко , която беше управлявала страната в продължение на години, получи по-малко от един процент гласове. Свика последен конгрес и се самозакри.
Нищо не намеквам...
Берзин , когото споменахте по-горе, след завръщането си от Испания е репресиран и разстрелян през 1938.
18 Юли 2016 17:14
Щурчо,
есента на 1936 година - след преврата на Франко и разпалената от него Гражданска война, в Испания са воювали само испанци. Един срещу друг. Колебливите бележки за забелязани траки все още не са доказани...


Испанци колко испанци - Франко докарва сьс себе си главно мюсюлмани мароканци който му осигуряват пьрвите победи (услщжливо превозени с Юнкерси).
Ама като голям испанси патриот и пишман католик не го споменава много.
19 Юли 2016 07:59
Едно време имаше кръжоци, аз бях в тоя по фотография и научих някои основни неща - и двете снимки са прецизно кадрирани и композирани, което не може да стане без да гледаш през визьора, абсурд, особено известната фотография, до сега не съм се съмнявал в нейната достоверност защото не съм се замислял, беше ни казано едно време че това е най-великата фотография на всички времена и аз го бях приел на доверие, но наличието на втора снимка на същото място е размазващо доказателство - не само фактът че е на същото географско място място, височината и посоката на обектива, разстоянието до обека са идентични, на втората наклонът е малко повече на дясно, направо си е измама, приета безкритично, както в ония години приемали и всичко ляво, надявайки се лявата ръка на дявола, да ги спаси от дясната.

Какво невероятно има, един авантюрист търсещ слава и кариера да направи снимка - постановка, кой ще разбере в ония години на хаос, не е първия, няма да е послединия.

А лявата ръка на дявола има нужда от героични митове повече от дясната!
19 Юли 2016 08:17
Разрових нета и намерих по-ясен вариант на фотографиите, вижда се че са правени и по едно и също време, формата на облаците горната трета е същата, а те се размиват сравнително бързо, очертанията на тревата в долната трета са абсолютно идентични, има малки разлики в наклона на обектива спрямо хоризонта и на дясно, но е нормално за снимане от ръка, но снимащия е стоял на едно и също място, в едно и също време, вероятно е карал опълченци - републиканци да падат за снимка. Частично отрязаният приклад е слаб довод, станало е защото обектът си е изнесъл силно дясната ръка при падането, на фона на спазени всички други правила за кадриране и композиране, който снима често знае че се прави почти автоматично и несъзнателно, но само през визьор!

Вероятно Капа е добър фотограф и фото-журналист, но със сигурност е човек без морал.
19 Юли 2016 13:47
Пази боже, и Георги Димитров взеха да цитират.
Нещо за слънцето и въздуха няма ли да има? Или "слепотата" и "светата мъдрост" не са на смяна днес?
20 Юли 2016 09:29
Какво от казаното за пъпната връв между фашизма и финансовия капитал не е вярно? Или защото го е казал Г. Димитров не вярно? Е, Димитров няма как да не е знаел че и комунизма е рожба на същия интернационален финансов капитал, комунизма и фашизма са си братчета, точно по формулата на сатаната - "единство и борба на противоположностите", а иначе е измамата "разделяй и владей".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД