:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 399,748,003
Активни 101
Страници 20,437
За един ден 1,302,066

Американците изхвърлят половината от всички произведени хранителни продукти

Половината от хранителните продукти, произвеждани в САЩ, се изхвърлят. Това сочи ново проучване, обхващащо официални данни, интервюта с десетки фермери, опаковчици, шофьори на камиони, изследователи, активисти и представители на правителството, пише британският вестник The Guardian, цитиран от Фокус.
Търсенето на "перфектните" плодове и зеленчуци вреди сериозно на климата и оставя десетки милиони хора гладни. Американците изхвърлят почти толкова храна, колкото консумират. Причината е свързана с "култа към съвършенството", който не само задълбочава проблема с глада и бедността, но и води до тежки последици за околната среда.
Огромни количества от пресни продукти, отглеждани в САЩ, се оставят просто да изгният по полетата или се използват за храна на добитъка поради нереалистични и непоклатими козметични стандарти за вида им. От нивите и овощните градини на Калифорния до населени центрове на източното крайбрежие, фермери и други служители по веригата за разпределяне на храна твърдят, че високо хранителна и питателна храна се жертва в името на недостижимо съвършенство, което търговците търсят.
"Всичко е заради недостатъците на продукцията", обяснява Джей Джонсън, който доставя пресни плодове и зеленчуци от Северна Каролина и централната част на Флорида. "Това, което се случва в нашия бизнес днес е, че ако продуктът не е перфектен, той се изхвърля. Или е идеален за тях, или го отхвърлят. И след това той просто остава", допълва Джонсън.
Хранителните отпадъци често се описва като проблем "от фермата до вилицата". Продукцията се губи по полетата, в складове, при пакетиране, дистрибуция, в супермаркети, ресторанти и заради хладилници.
Всяка година търговците на дребно и потребителите похабяват около 60 тона продукция на стойност около 160 млн. долара - една трета от всички произведени храни. Но това са данните само за "надолу по веригата". Това, което се случва нагоре по нея, е още по-стряскащо. Зеленчуци и плодове редовно биват изоставяни още по полетата, за да бъдат спестени разходи за труд при прибирането на реколтата. Продукцията, която все пак премине първата цедка при подбора, но има незначителни дефекти, които съвсем не се отразят на свежестта и качеството им, просто се изоставя да се скапе по складовете. Като се добавят към отпадъците на дребно, то сметката на експертите показва, че близо половината от производството на плодове и зеленчуци в САЩ се губи.
Загубата на храна се отразява все по-често като спирачка за доходите на домакинствата, които губят около годишно 1,6 хил. долара за четиричленно семейство. Същевременно обаче проблемът е директно предизвикателство към световните усилия за борба с глада, бедността и изменението на климата.
В световен мащаб се губи около една трета от произведената храна, или 1,6 млрд. тона на обща стойност около 1 трлн. долари. Предприемане на действия за справяне с проблема не е невъзможно, показват страни като Дания.
Администрацията на Обама и ООН се ангажираха до 2030 г. да намалят наполовина ненужните хранителни отпадъци от производителите. Организации, търговски вериги и други групи, като например Съвета за защита на природните ресурси, също обещаха да се намали загубата на храна.
Експерти предупреждават, че правителствата не могат да се борят с глада или изменението на климата, ако не бъдат намалени хранителните отпадъци, които "допринасят" с 8 % за глобалното замърсяване на околната среда - повече отколкото са показателите за Индия или Русия.
"Има много хора, които са гладни и недохранени, включително и в САЩ. Моето предположение е, вероятно 5-10 % от населението са все още гладен - те все още не разполагат с достатъчно храна. Ето защо хранителните отпадъци, загуба на храните има огромно значение. Хората все още са гладни", заяви Шенгън Фен, генерален директор на Института за изследване на храни във Вашингтон.
Според Агенцията за защита на околната среда в САЩ изхвърлената храна е най-големият самостоятелен елемент в депата. Хранителни сметища са нарастващ източник на метан, далеч по-мощен парников газ от въглеродния двуокис. Но експерти признават, че това е само малка част от айсберга, който представлява мащаба на проблема.
51
2286
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
14 Юли 2016 07:57
Тежкият недостатък на консумеризма, за който всички знаем. Огромно разхищение, лошо разпределение на ресурсите, дисбаланс и несправедливост.
14 Юли 2016 08:00
Без да подлагам на съмнение изнесените данни - едно ДЕБЕЛО уточнение - в САЩ се консумират основно полуфабрикати и замразени готови г@вна, за микровълнова. Или направо се поръчва готова храна - основно пак г@вна - пица, бъргъри (замразени) и в най-здравословен случай - китайско (нямащо нищо общо с истинската китайска храна). За над 70% от населенеието вРъхтЪт на готварското изкуство е да се сварят спагети и да се залеят с готов буламач, наречен кой знае защо "сос", а за мъжете - да притоплят замразен бъргър или хот-дог на барбекюто.
И преди да ме налазят партнърите - да, познавам нещата отблизо и от много отдавна. Има приятни изключения, но 70-80% поне са това, което описах.
Пресни зеленчуци и плодове? Ха! Майтап, Уили - много холивудски сериали гледате...
14 Юли 2016 08:10
Всяка година търговците на дребно и потребителите похабяват около 60 тона продукция на стойност около 160 млн. долара - една трета от всички произведени храни.

Ехооооооо, преводачите и редакторите!
Поне някаква, най-бегла, представа за мащаби и съотношения имате ли?
Не говоря за езикови познания.

Ето оригиналния текст:
By one government tally, about 60m tonnes of produce worth about $160bn (£119bn), is wasted by retailers and consumers every year - one third of all foodstuffs.

Става дума за 60 милиона тона на стойност 160 млрд. долара.
14 Юли 2016 08:17
То па една храна...
Като нищо цялото годишно производство на храна ще се окаже 180 тона... Що да не? Десет ТИРа, че и по-малко..
14 Юли 2016 08:22
Мдаааа....говна ядат в САЩ, бачкат по 10 часа на ден, а средната продължителност на живот там е 78.2 години. У нас пък всеки ден се ядат здравословни манджи, пресни зеленчуци, и го докарваме до 72.7 години. В богатата на борш, шашлици, пелмени и всякакви хайвери Раша се живее до 65.5 години! Явно самагончика не е много качествен
14 Юли 2016 08:23
изхвърлената храна е най-големият самостоятелен елемент в депата

Смисълът е: изхвърлената храна заема най-голям дял сред отпадъците, складирани в сметищата или инцинераторите (заводите за изгаряне на отпадъци).
14 Юли 2016 08:23
Онзитам, средната продължителност на живота в Русия за 2015 г. е 71.4 години.
http://ruxpert.ru/Статистика:Продолжительность_жизни_в_России
Не че е върхът, но не е добре да се лъже.
14 Юли 2016 08:27
Не ядат пресни храни и като изтече срокът на годност я изхвърлят.
14 Юли 2016 08:52
А тези щедри хора, американците, що така не я раздават таз храна. Под формата на грантове де. Както са свикнали.
14 Юли 2016 09:20
Моето предположение е, вероятно 5-10 % от населението са все още гладен


Голяма уста, ти ли си?
14 Юли 2016 09:28
В Европа да не би да се изхвърля по-малко? Намерихте точно по коя тема да посочите с пръст САЩ. Целият "цивилизован" свят изхвърля огромни количества храна. Разликата между САЩ и Европа е минимална. "Най-развитите" страни извърлят най-много.
14 Юли 2016 10:04
То пък едни продукти.
ГМО !
Най-дебелата нация в света с най-много макдоналдсзависими и най-много кентъкифрай идиоти.
На всичкото отгоре вода не пият, а само газираната им Кока кола и разни Редбули.
14 Юли 2016 10:05
Туткалчев 14 Юли 2016 08:23
Онзитам, средната продължителност на живота в Русия за 2015 г. е 71.4 години.
http://ruxpert.ru/Статистика:Продолжительность_жизни_в_России
Не че е върхът, но не е добре да се лъже.

Възрастни хора сме, а все още вярваме на статистиката, социологичните агенции и т.н.
В статията си "Краткий экономический ликбез для понимания мирового кризиса" Александр Роджерс
показва как ни лъжат по косвен начин:
В США последний год почти аналогичная картина. Биржи весь год скакали: то «бычье» ралли на повышение, то коррекции, затем новое ралли, но один параметр весь год стабильно падал — это транспортный индекс Доу-Джонса (The Dow Jones Transportation Average, DJTA).
Грузоперевозки в США снижались весь год, и хотя американская статистика стабильно скрывала реальные данные по безработице и промышленному производству (которое тоже падает), но плачевные дела транспортных компаний скрыть невозможно. В результате DJTA потерял за год больше 21%.

14 Юли 2016 10:32
Мдаааа....говна ядат в САЩ, бачкат по 10 часа на ден, а средната продължителност на живот там е 78.2 години

И стават по 300 кила живо тегло, та ги дигат с кранове от леглата, когато трябва да ги изведат от домовете им.

Прочее, не бъркай Холивуд, Малибу и Санта Моника с Долината и негърските гета.
14 Юли 2016 10:58
И какво от това. Преди 25 години САЩ изгаряха 25% от кислорода в атмосферата на планетата, но да не би някой да ги спря.
Всъщност, и в България се изхвърля значимо количество храна - около 40%.
14 Юли 2016 11:16
Аз от кварталния пазар търся криви краставици и грозни домати. Те са най-вкусни. Другото е пластмаса...
14 Юли 2016 11:32
Всяка година търговците на дребно и потребителите похабяват около 60 тона продукция на стойност около 160 млн. долара - една трета от всички произведени храни.

60 тона /170 кг на ден/ храна изхвърля един Real Canadian Superstore на година. Някой се подиграва с нас.
14 Юли 2016 11:33
Казват, че Човечеството е обречено на пагубен Глад от момента, в който китайците започнат да ядат с лъжици и вилици, вместо с пръчици!!!
Без майтап, но преди години /с очите си видях написано/, съветник на президента Бил Клинтън беше предупредил, че /по памет/ САЩ НЕ трябва да позволят китайците да достигнат стандарта на живот на американците, защото това ще доведе до бързо изчерпване на световните ресурси!!!
Тъй, де, НЕ сащците/"американците" да свалят стандарта си на живот, а китайците да не си го вдигат- за да има достатъчно световни ресурси за високия жизнен стандарт на сащците/"американците"/! И те да "изхвърлят половината от всички произведени хранителни продукти"!!! ПФУ!
14 Юли 2016 11:42
Изхвърляната храна в света е достатъчна да нахрани всички гладуващи.
Построените жилища празни са достатъчни да дадат дом на всички бездомни.
И пак искат икономически растеж, кому е нужен растеж освен на банките заради лихвите?
14 Юли 2016 11:44
Половината от хранителните продукти, произвеждани в XXX, се изхвърлят.


Няма нищо странно, защото това е част от идеята за поддържане на цените на пазара според икономистите от последните 30 г. в западните демокрации. В САЩ са измислили идеята за "съвършенния" вид на продуктите (както го наричат в статията). В Европа също въведоха подобни правила (поляците затова възроптаха заради крувуте краставици или неправилнаа форма на доматите).

Истината е, че се търсят начини за унищожение на много храна за да се държи висока цената на останалата. В Европа се изсипват много тонове мляко, унищижават се плодове и зеленчуци, само и само да не стигнат до пазара. И затова се плаща на тези, които го правят. Затова и на страните с проблеми с изхранването на населението не се доставят храни (гледа се с много лошо око на такива помощи), а се дават пари (кредити или дарения) - естествено и се препоръчват хората, от коит ода се купят храните.

У нас е същото - по-евтино е да се унищожи една храна, отколкото да се дари за бедните. Затова и стотици тонове месо се унищожават вмесо да се дадат на кухните за бедни, на социалните заведения, ... А същевременно се купуват храни на високи пазарни цени точно за тези същите социални заведения.
14 Юли 2016 11:44
kaily
14 Юли 2016 11:42

И пак искат икономически растеж, кому е нужен растеж освен на банките заради лихвите?

не е само на банките, кайли
а и растежът в доста голямата си част е бутафорен
14 Юли 2016 11:47
Bonjorno
14 Юли 2016 11:44
Мнения: 1,975
.....

У нас е същото - по-евтино е да се унищожи една храна, отколкото да се дари за бедните. Затова и стотици тонове месо се унищожават вмесо да се дадат на кухните за бедни, на социалните заведения, ... А същевременно се купуват храни на високи пазарни цени точно за тези същите социални заведения.


това е доста интересно, но дали е истина?
какви са източниците ти?
14 Юли 2016 11:56
Ами ако изхвърлят всичките, които се произвеждат там, белким заприличат на хора.
14 Юли 2016 11:57
Това си е робската психика на американците, да изхвърлят храната! Свободните от робовладелци севернокорейци, ценят и тревата за храна, там разсипия няма! Това е бъдещето на човечеството, с религията Чучхе ще бъдат решени всички екологични проблеми и ще настъпи край на тази разсипия на природни богатства!
14 Юли 2016 12:14
Нормално е нереализираната храна да се изхвърля!
Какво става с колбасите у нас, след като им изтече срока на годност: връщат се във фабриките, сваля се обвивката и се добавят към работната партида. Превръщат се в 100% нов продукт, по БДС...
От какво приготвят кюфтета със сос, ролата и шницелите в ресторантите - от останало и не консумирано месо.
При нас това е нормално, при тях - страх от ликвидация.
14 Юли 2016 12:43
В Европа да не би да се изхвърля по-малко? Намерихте точно по коя тема да посочите с пръст САЩ. Целият "цивилизован" свят изхвърля огромни количества храна. Разликата между САЩ и Европа е минимална. "Най-развитите" страни извърлят най-много.

Дозирис, явно не си прочел статията. В нея се казва: В световен мащаб се губи около една трета от произведената храна, или 1,6 млрд. тона на обща стойност около 1 трлн. долари.
Очевидно ако за други страни мярката е една трета от храната или дори по-малко, за САЩ е половината.
Има известна разлика.
14 Юли 2016 12:46
Като чета коментарите, оставам с чувството, че 90% от изразилите мнението не си изкарват прехраната с производството, преработката и търговията с храни. Не една трета, а 46% от произвежданата във фермите храна не се консумира по ред причини в ЕС.
14 Юли 2016 12:52
Нормално е нереализираната храна да се изхвърля!

Това не се отнася за хранителните продукти с ГМО. Що да ги изхвърляш като те практически са вечни. Плодовете и зеленчуците не мърдат с месеци, червеи не ги ядат, винарки не ги обикалят, дори и плесен не вирее по тях. Кво ти пречат, освен че място заемат? Затуй пък са ти винаги под ръка, за кво да се охарчваш да купуваш "пресни" като разликата е никаква?
Заб.* Не говоря наизуст. Направих експеримент с един домат. Повече от два месеца си седя на стайна температура, накрая от него изтече някаква жълтеникава течност подобна на лимфа. Ако беше стоял в хладилника години щеше да изкара
14 Юли 2016 13:19
Мъж държи 14 години хамбургер в джоба на якето си (снимки)

Мъж от щата Юта в САЩ показа забравен хамбургер купен от МакДоналдс преди цели 14 г., който дори не е мухлясал.

Дейвид Уимпъл купил хамбургера от МакДоналдс през юли 1999 г., като имал за цел да го държи един месец и да докаже на приятелите си, че тази храна е пълна с химикали.

След един месец обаче, той съвсем забравил за сандвича, който оставил в якето си в гардероба. Две години по-късно открива хамбургера все още така запазен и със свеж вкус. Виждайки вида на сандвича, Дейвид решава да продължи своя експеримент и така 14 години след покупката на безсмъртния сандвич мъжът го показа на бял свят все още толкова "пресен", поне на пръв поглед.
http://offnews.bg/news/OFFTOPIC_18750/Mazh-darzhi-14-godini-hamburger-v-dzhoba-na-iaketo-si-snimki_186748.html
14 Юли 2016 14:16
не е само на банките, кайли

тъй ли?
И на кого другиго и защо?
14 Юли 2016 14:18
В нея се казва: В световен мащаб се губи около една трета от произведената храна, или 1,6 млрд. тона на обща стойност около 1 трлн. долари.


Половината от всичката храна в света или близо два милиарда тона годишно се изхвърля, е заключението на доклада от 2013 г. на британския Институт на механоинженерите Global Food. В същото време според ООН броят на гладуващите е приблизително една десета от общата популация (под 800 милиона души).
14 Юли 2016 14:24
Кайли,
Като социално чувствителен човек, какво бихте препоръчали, за да не гладува един човек, когото познавам - все още в трудоспособна възраст, но вече пет пъти гонен за кражби, алкохолизиран и вследствие на последното болен? Да, той действително гладува.
14 Юли 2016 14:37
да го вземат на лечение, да му дадат социална пенсия по болест или да му бият смъртоносна инжекция - ти кое избираш?
14 Юли 2016 14:41
За лечение (от алкохолизъм) се изисква неговото съгласие, а той не се възприема като болен. Лечението на черния дроб в България не се плаща от здравната каса. Социалната пенсия е от порядъка на 135 лв. Това е България. Но въпросът ми бе за храната.
14 Юли 2016 14:53
PATRIOT 1965,
Гладуване по вина на Системата и гладуване по собствена вина- това са две различни неща!
Както и да си безработен по вина на Системата, или по собствена вина/или желание/!
Системата/Капитализмът, частната собственост върху средствата за производство!/ поражда масова Безработица! Това е така, защото при Капитализма, Големите пари са у малко хора, а Малкото пари са у много хора! Много хора искат да си купят, или имат нужда, много неща: втора пържола, втора кофичка мляко, втори костюм или рокля, второ жилище, втора кола, и т.н., които ги има, произведени са и се произвеждат, но Многото хора нямат достатъчно пари, за да си купят произведените стоки и да задоволят нуждите си! А тези много хора нямат достатъчно пари, защото заплатите, които им дават работодателите-капиталисти, са НЕдостатъчни/ въпреки произведеното от тези хора- за да има голяма Печалба за капиталиста-работодател!/! Вследствие на това, покупателната способност на Многото хора е ниска или никаква- което свива и деформира Производството и Пазара! А свитите и деформирани Производство и Пазар пораждат още повече Безработица- която, на свой ред, още повече свива и деформира Производството и Пазара! И неминуемо се стига до т.нар. /К. Маркс/ "циклични кризи на Капитализма"- съпътствани от "социално напрежение"/ и дори социални революции!/!
Очевидно и логично, основният Закон на Капитализма- по-висока, по-лесна и по-бърза Печалба за джоба на капиталиста-работодател , е основната причина да има "безрамно бедни"/ гладуващи/ и "безсрамно богати"/преяждащи/ хора по Света! И това е порок и грях на Системата/ на Капитализма/! КАЗАХ!
14 Юли 2016 15:12
параграфа ти е отговорил, а на конкретния ти въпрос за храната - само ГМО за такива
Доволен ли си?
14 Юли 2016 15:12
Знам, знам... Чакате с нетърпение, молиф и лист Мойто Мнение...

Смятате ме (с право!) за един от най-добрите или най-добрият Форумен Специалист в тази област - Хранителната Верига - производство на суровини (зърна, мърна, фуражи, муражи), самото пряко производство на меса (като основна съставка и база на Хранителната Верига), магазините/ресторантите, утилизацията (както сега му викат) - обработката на отпадъците (вторична, третична и пр. обработка.)
Мога да напиша няколко милиона дълги съобщения... Все пак съм бил по целия фронт - по широчина и дълбочина - ей тия очи са гледали, ей тия уши са слушали, ий тия пръсти са водили бележки...

Като цяло пиша средно отличен 5.75 на цялата Хранителна Верига (без рецептите! - въпрос на вкус!), като най-висока е оценката на утилизацията - около и над 5.99 по шестобалната. Обработва се всичко! Всичко!!!
---

Няма да се спирам на подробности, но май никой не улавя същината, ще ме прощавате.

Баналното, буквалното, идиотското изхвърляне на хранителни стоки вероятно е мижав и практически пренебрежим процент - всеки си прави сметката! Вкл. си прибира от ресторанта пакетчето "за кучето/котката" от недояденото...

Ще поясня - пр. ако в предприятието Х за обработка (бил съм в най-голямото в САЩ - според собствениците!) днес пристига 1 камион (вагон) с хляб изхвърлен пряко, то в същото предприятие за същото време пристигат (условно казано) 50-60-70 камиона/вагона с хляб поради... Сетихте се - изтекла годност (shelf life) - съотношението е горе-долу (малко или много относително!) такова за всички хранителни отпадъци.

Подробности като бедност (или бедност поради мързел или безработица), когато една наистина немалка част не може да си позволи нещо си не е предопределящо - в САЩ масовите хранителни продукти са доста евтини. Същото се отнася до ценообразуването, печалбата, качеството и пр.

И опираме до основната слабост на Капитализъмъ (тук очаквам похвала от колегата Кокошков!) и мой едноличен Принос в теоретичната му разработка в Световен Мащаб - нездравата конкуренция води до невероятно свръхпроизводство - затова и изхвърлянето на такова огромно количество храни.

Мога да пиша много, но е редно да положа едно рамо...
14 Юли 2016 15:32
Кайли,
Не съм доволен. Моят отговор е: ще го храня с храната, която подбирам за себе си но срещу изискването да живее по определени правила. А ако не възприема правилата - да носи отговорност за изхранването си.
Не приемам отговори в трето лице. Особено, когато третото лице е неуточнено.
14 Юли 2016 15:35
Към критиците на капитализма: бихте ли посочили съществуваща или съществувала досега обществено-икономическа система, при която делът на гладуващите в съответната система да е бил по-малък? Не ми давайте само за пример Източна Германия, защото имаше и Западна.
14 Юли 2016 15:43
И опираме до основната слабост на Капитализъмъ (тук очаквам похвала от колегата Кокошков!) и мой едноличен Принос в теоретичната му разработка в Световен Мащаб - нездравата конкуренция води до невероятно свръхпроизводство - затова и изхвърлянето на такова огромно количество храни.

За разлика от социализъмъ - нездравото планиране и липса на конкуренция водят до невероятен дефицит - затова и повсеместните опашки и търсене под дърво и камък на огромно количество стоки (храни).
Поздрави на изключителния Кокошков!
14 Юли 2016 15:45
Patriot1965 14 Юли 2016 15:35
Към критиците на капитализма: бихте ли посочили съществуваща или съществувала досега обществено-икономическа система, при която делът на гладуващите в съответната система да е бил по-малък?

Нефелен аргумент!
Клиничен факт е, че всеки ден (всеки ден!) в света умират 16,000 (шестнадесет хиляди) деца от глад. От тия 16,000 огромната част, за да не кажа всички, живеят в условия на капитализъм. Става дума за умрелите от глад, а не само да гладуват, но да съществуват.

Прекалено елементарно е да се твърди, а и ти не го правиш, надявам се, че капиталистически са само 20-30 страни в света. Капитализъм има в 99.99% от страните по описа на ООН-то.
14 Юли 2016 15:50
Туткалчев 14 Юли 2016 15:43
За разлика от социализъмъ - нездравото планиране и липса на конкуренция водят до невероятен дефицит - затова и повсеместните опашки и търсене под дърво и камък на огромно количество стоки (храни).


Цялото ми Интернет Творчество, считано от 2005 г. насам (с едногодишно прекъсване между "Робовладелско дело" и появата ми тукана), всъщност е посветено на съпоставката Соц/Кап + некои нравствено-етически аспекти на Човешкото Общество + някакво Философско Виждане на Мирозданието.

Основният ми извод (соц/кап), и едно от първите съобщения, тъй да кажем Дебютът, в "Медияпул" (демек 2005 г.) бе:

Основната черта/недъг на Соца е дефицитът, основната черта/недъг на Капа е свръхпроизводството.

Всичко останало за Соца/Капа е производно и пряко произтича от това.

------
заб. при всичката условност на понятията социализъм/капитализъм, т.к. от Големия Взрив (че и преди него!) нананасам няма нещо кой-знае какво ново...
14 Юли 2016 16:14
Вечнотийка - както би казал другарят Кокошков.
14 Юли 2016 16:15
Некои Филофски Наблюдения...

Капитализъмът е единственият строй (пак повтарям - строй е условно понятие) в който има свръхпроизводство, което е и най-характерната му черта. В предишните строеве подобно явление не се наблюдава.
Поначало свръхпроизводството (излишеството) е патология, противоестествено е, защото в Природата Икономията (оптималното), а оттам и /Хармонията, във всичко е Закон.

Оттук теглим и един Философски Извод (може да се струва малко дървен, но не е излишно да се помисли) - от всички съществуващи досега (условни) строя (условният) капитализъм е най-противоестествен, т.к. противоречи на Основен Закон на Природата (и Космоса!) - Икономията, а оттам и на Хармонията.
14 Юли 2016 16:28
Най-голямата грешка на човечеството е, че преди десетина хиляди години, е излязло от пещерите! Тогава са си живеели в марксистко-ленински социализъм (дефицит), безгрижно и природосъобразно! В джунглите все още се намират и такива племена! ВИВА на такъв живот!
14 Юли 2016 16:31
Големи специалисти по US, храните, МакДоналдс има тук. Както и по-всичко друго.
Не съм привърженик на МакДоналдс и другите видове бързо хранене, за 20-тина години отвъд океана сигурно съм изял 20 такива. Но нека не говорим глупости. Всяка храна оставена на сухо няма да се развали а ще исзъхне. В Юта може и 200 години да изкара без да хване мухъл.
В Египет съм виждал магаре умряло край пътя, мумифицирано от горещината без да се разложи изобщо. И то ли е било натъпкано с консерванти от гадните робовладелци?
14 Юли 2016 16:48
В Египет съм виждал магаре умряло край пътя, мумифицирано от горещината без да се разложи изобщо. И то ли е било натъпкано с консерванти от гадните робовладелци?

Ако питаш форумното болшинство, сигурно е било ГМО магаре, произведено от "Монсанто" Макар че именно това болшинство се възхищава на държава, чийто символ е двуглав мутант.
А по темата - колкото е по-развита една държава, толкова повече храна изхвърля. От една страна, заможните хора могат да си позволят да подбират и да потребяват само най-доброто (или което им се струва субективно най-добро). Останалото никой не го иска, защото може да си позволи по-добро. От друга, с всичките натрупани мерки за защита на потребителите напълно годна храна, за която вероятно ще се намери и купувач на по-ниска цена, е забранено да се продава. Забранено е дори да се дарява.
14 Юли 2016 16:55
В Египет съм виждал магаре умряло край пътя, мумифицирано от горещината без да се разложи изобщо.

А имаше ли погребална маска?
14 Юли 2016 17:02
Погребална маска нямаше, но бе прободено с дървен кол през сърцето. Видях също Божидар Димитров да се навърта около него.
14 Юли 2016 17:40

Дозирис, явно не си прочел статията


Ето официална статистика:

http://www.fao.org/save-food/resources/keyfindings/en/
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД