:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 420,882,027
Активни 70
Страници 4,574
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Над цяла Испания небето е чисто”

Нацистка Германия и фашистка Италия пряко участват в Испанската гражданска война от първите й дни
Испанската гражданска война - още от самото й начало, бързо намира място сред най-кървавите стълкновения в най-новата история на човечеството. Откритият сговор на метежниците лично с водачите на фашистка Италия и на нацистка Германия им позволява от първия ден на военния метеж да водят безпощадна война срещу испанския народ с помощта на многобройни редовни чуждестранни военни сили, превишаващи многократно доброволческата военна помощ за законното републиканско правителство. Вляво: Адолф Хитлер и Франсиско Франко по време на тържественото посрещане на испанския каудилио на гарата във френския град Андай на 26 октомври 1940 г.; сп. Berliner Illustrirte Zeitung, бр. 44, 1940 г. В средата: Варварска бомбардировка на франкистката авиация над Барселона в началото на 1938 г. застига в подземието на църквата "Сан Фелипе Нери" многобройни градски обитатели, укриващи се там. Убитите са 42, предимно деца от църковното училище, които загиват под развалините; телата на загиналите деца, подредени на пл. "Сан Фелипе Нери" в Барселона, в късния следобед на 30 януари 1938 г.; фотографска сбирка на Градския исторически архив-Барселона. Вдясно: Несекващ поток от бежанци, бягащи от метежническата войска, се укрива на земите, подконтролни на законното републиканско правителство. Майки кърмят децата си направо на улицата или на полето; част от снимка на унгарската фотографка Кати Хорна (1912-2000); Велес Рубио, провинция Алмерия в Андалусия, Южна Испания; частна сбирка.
(Продължение от миналия четвъртък)Широко разпространена е легендата, че привечер на 17 юли 1936 г. радиостанцията в Сеута, в Испанско Мароко, предава неколкократно паролата "Над цяла Испания небето е чисто", която била уговореният по-рано сигнал за започването на военния метеж срещу законното републиканско правителство в Мадрид.

Изглежда обаче, че това не е цялата истина - редица изследвания показват, че паролата от Сеута е била предназначена единствено за околностите на града или най-много за испанските владения в Африка. Всъщност се оказва, че паролите, излъчвани по различни радиостанции, са били многобройни и са се отнасяли единствено за непосредствената или за по-обширната околност на слушаемост на тези радиостанции; всъщност радиопаролите изглежда са били многобройни, но поради недостатъчна проученост или пък за засилване на драматизма досега единствено паролата на радиостанцията в Сеута добива широка известност.

Въпросът за радиопаролите като начало на военния метеж срещу законното испанско правителство засегнахме тук единствено заради историческата достоверност, и без никаква друга умисъл; с една или повече пароли метежът се разраства главоломно - падат бързо Испанско Мароко, почти целите Канарски острови, без о. Палма, Испанска Сахара (дн. Западна Сахара), Испанска Гвинея (дн. Екваториална Гвинея), Балеарските острови, без о. Менорка. В края на юли под властта на метежниците са вече големи части от Северозападна Испания, без южните брегове на Бискайския залив, Кадис, Севиля (още от 18 юли), Кордоба.

В същото време буди недоумение самоувереността на правителството в Мадрид, което смята военният метеж за неспособен към разширяване; очаква се всеки момент той да бъде потушен с лекота. Тази самонадеяност е охладена безусловно в официални документи и в лични писма (вж. Извори), но малко по-късно - на 3 септември, генералният секретар на Коминтерна Георги Димитров ще отбележи съкрушено в своя дневник: "Положението в Испания е критично".

В същото време през първата десетдневка на метежа законното испанско правителство обсъжда дори разпускането на редовната републиканска войска поради състоянието й на полуразпад и замяната на редовните части с опълченски милиции. Това не става, но през цялото време на Гражданската война - чак до 1939 г., проследяващият развитието на военните действия съвременен проучвател не може да се отърве от усещането за непрекъснато противопоставяне на трудно организирана редовна републиканска войска, подпомагана от многобройни опълченци и 12 неголеми, не твърде постоянни и не твърде обучени бригади от интербригадисти - преобладаващо доброволци, с добре организираната военна сила на метежниците, подпомагани от първите дни на метежа от техника и десетки хиляди редовни войници от италианската и германската войска; на практика - при известна допустима обобщеност, Испанската гражданска война се води между редовната войска на метежниците и предимно доброволческата испанска републиканска войска (на точните данни си струва да обърнем нарочно внимание в следващите месеци).

Дълго време набедената за необективна по този въпрос съветска историография категорично твърдеше, че Италия, а няколко дни след това и Германия са замесени в Испанската гражданска война буквално от първите й дни. През последните две десетилетия бяха направени няколко опита този смятан за основополагащ извод да бъде ревизиран; тези опити изглеждат преднамерени обаче. През март 1934 г. и през март 1936 г. официални висши представители на бъдещите метежници - съответно генералите Мигел Примо де Ривера (1870-1930) и особено Хосе Санхурхо (1872-1936) - организаторът и пръв ръководител на метежа (до 20 юли 1936 г., когато внезапно умира в авиокатастрофа по причина на претовареносто на самолета) пристигат в Берлин за да осигуряват по-съвременно оръжие на крайно изостаналата технически испанска войска - в началото на метежа ще се окаже, че цялата нова техника е разпределена в метежните военни части; уверенията, че Хитлер не знаел за плановете за метежа, че не се интересувал от Испания, понеже тя била в британската "сфера на влияние" поради 20-процентния дял на британските инвестиции в испанското стопанство, и че едва ли не всичко това са само поредица от случайности, докато всъщност фюрерът се наслаждавал на изпълненията във Вагнеровия музикален фестивал в Байройт, не звучи сериозно.

Новият водач на метежа и бъдещ каудилио Франсиско Франко изпраща свои представители при Хитлер още на 25 юли. В резултат незабавно са доставени няколко десетки транспортни самолета, германско производство, за да прехвърлят метежниците от Африка и от островите в континентална Испания - една случайна самолетна катастрофа на 30 юли дава възможност на целия свят да научи за решаващата помощ на нацистка Германия в тази съдбоносна за метежниците операция. И така, ако искаме да сме болезнено точни - не съвсем от първите дни Германия и Италия подпомагат метежниците в Испания, а "чак" от началото на втората седмица на Испанската гражданска война.

Коминтерна преди съветското правителство започва разглеждането на събитията в Испания като ново поле на противопоставяне на главните сили в международните политически отношения по това време.

На 23 юли Георги Димитров прави обширно изказване по събитията в Испания, на следващия ден е изпратено укорително писмо до Испанската комунистическа партия поради неспособността й да оцени опасността от метежа; заваляват до края на месеца цял порой от обсъждания и решения по Испанските събития и на Коминтерна (разсекретени още преди двайсетина години), и на съветското правителство (преобладаващата част от тях продължават да са необнародвани).

Едно писмо на твърде осведомения Пьотър Шубин-Виленский (1878-1937), заместник-завеждащият на информационния отдел на Изпълнителното бюро на Коминтерна, изпратено до ръководството на Коминтерна точно три седмици след началото на военния метеж - и с бележки на неговия генерален секретар в полетата, ще ни заинтригува особено. Подробното изложение налага категорични изводи - "Германия и Италия не се ограничават с доставката на оръжие и на самолети за метежниците, те непосредствено участват във военните операции". Изброени са и конкретните примери - германски военни части прикриват бреговите батареи на метежниците от набезите на испанския републикански флот; германските и италианските самолети, заедно с войници от двете войски, участват в десантните операции на метежниците на Франко. Без тази непосредствена военна италиано-германска намеса от началото на метежа, Франко категорично не би се удържал в Континентална Испания и изходът от Гражданската война в Испания (1936-1939) би бил съвсем различен със сигурност.Извори"Смятам за правилна тази линия, която се провежда досега. Не бива да се допуска нашите другари да приемат развитието на тези събития [започването на фашисткия метеж седмица по-рано] така сякаш ние очакваме разгрома на метежниците [в скоро време] и продължаваме напред. Не бива да се поставя сега задачата да се създават съвети и да се стремим към установяване на диктатура на пролетариата в Испания. Това би била съдбоносна грешка. Ето защо трябва да се подчертае [пред испанските комунисти]: действайте под знамето на защитата на републиката, не отстъпвайте от позициите на демократичния режим в Испания в този момент, когато работниците имат оръжие в ръцете си, което има голямо значение по пътя към победата към метежниците . . . Нужно е да се запази единството и с дребната буржоазия, и със селските маси, и с радикалната интелигенция на основата на установяване и укрепване на демократичната република на този етап до пълния разгром на фашистките контрареволюционни елементи, и именно от тази гледна точка трябва да се разглежда решаването на конкретните въпроси. С други думи, другари, ние [ръководството на Комунистическия интернационал] смятаме, че при така създаденото международно положение ни е изгодно да провеждаме такъв [политически] курс, който да осигури възможност в редица страни - в Испания, във Франция, в Белгия и т. н., където буржоазията все още е на власт, да се обединят широки слоеве от населението . . . Когато укрепнат нашите позиции, тогава ще можем да вървим напред . . .

Примерът на Испания показва как си взаимодействат масите, как пролетариатът, дребната буржоазия, радикалната интелигенция и селячеството могат заедно [и едновременно] чрез обща демократична платформа да се борят против реакцията и фашизма . . .

[Испанската републиканска войска] сега е раздробена на части. Този процес започна в армейските части в Мароко . . . На практика в Мадрид народният фронт има господстващо положение . . ."

Из изказване на генералния секретар на Коминтерна Георги Димитров на заседание на Секретариата на Изпълнителния комитет на Комунистическия интернационал, Москва, 23 юли 1936 г./ Руски държавен архив по обществено-политическа история, фонд 495, опис 18. Д. 1101, л. 21-22Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=813343

("Демократичната република на трудещите се от всички класи")15
19657
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
20 Юли 2016 19:38
Котка -
----------------------
Сайтът на Генек
21 Юли 2016 05:11
Дааа ! Комунистическата зараза не е от вчера ! Някак между другото е споменато за Коминтерна и неговата роля !
Опаа не е споменато и за песните , които са пеели пролетариите, как щели да направят баните и жените общи , как били
против брака , частната собственост , религията и други буржоазни измишльотини и как всичко щяло да е общо ! А и против
парите били и щели и тях да премахнат ! Абе с една дума - идиотизми !
Котка !
21 Юли 2016 06:01
Котка, над цяла Испания небето е ясно /безоблачно/! Todo el cielo de España está despejado. "Чисто" значи друго - без самолети и летящи чинии.

Но -
21 Юли 2016 06:17
....смятаме, че при така създаденото международно положение ни е изгодно да провеждаме такъв [политически] курс, който да осигури възможност в редица страни - в Испания, във Франция, в Белгия и т. н., където буржоазията все още е на власт, да се обединят широки слоеве от населението . . . Когато укрепнат нашите позиции, тогава ще можем да вървим напред . . .

Стигнаха.
21 Юли 2016 08:03
Жоро Тахтабата или другаря Димитров е едно световно известно пиянде, което немците решиха да пуснат за демократичен маскарад. Иначе сега нямаше да го честват толкова червените маймуни...
Комунизмът е човеконенавистническа и тоталитарна идеологоия и това не се променя от отделните жиетви, дадени от тях през годините!
Долу червената зараза!
21 Юли 2016 08:42
Обаче "Над Сантяго вали дъжд"...
21 Юли 2016 08:46
Spaniens Himmel breitet seine Sterne
und Die Thälmann-Kolonne, а?
Ееех, късопаметност, невежество и/или /не/безкористна амнезия, а, новоизлюпени ромели.
21 Юли 2016 10:20
Сетих се за едно фонетично упражнение, което се превръща в песен и танц в "My Fair Lady" - The rain in Spain stays mainly in the plain, но никак не върви да пускам клипа под тази статия.

Но пък си спомням мемоарите на Еренбург за войната...
21 Юли 2016 10:34
"Испанската гражданска война - още от самото й начало, бързо намира място сред най-кървавите стълкновения в най-новата история на човечеството. Откритият сговор на метежниците лично с водачите на фашистка Италия и на нацистка Германия им позволява от първия ден на военния метеж да водят безпощадна война срещу испанския народ с помощта на многобройни редовни чуждестранни военни сили, превишаващи многократно доброволческата военна помощ за законното републиканско правителство. "
И кой е виновен?! Г.Димитров и комунистите пак?! Стига вече!
21 Юли 2016 16:01

........................................................................
"Но аз ви питам, господин председател, в коя страна фашистите не са диваци и варвари?"
21 Юли 2016 18:30
В тази в която мястото им на диваци и варвари е заето от комунистите.
21 Юли 2016 18:47
Kotka-


Ангел Кандилото - хич те няма.
22 Юли 2016 05:17
Чакайте сега, нещо не разбирам.
Хитлер, Мусолини и Салазар се намесват в Гражданската война и това ги прави престъпници. Така е.
Другарят Сталин също се намесва. Той обаче какъв е - демократ?!
Хитлер и Мусолини преследват ясни интереси - да изпробват въоръжените си сили и да закрепят един режим, близък на техните интереси )или поне те така си въобразяват).
Сталин обаче, видите ли искал "народу в Гранада земята да даде". Безкористно.
Че народът в Гранада си има земя. За разлика от народите на СССР, превърнати в безпаспортни крепостни колхозници.
Хитлер и пр. искат в Испания да се установи фашистка диктатура. Така е. А Сталин е борец за свобода?! Че първо да беше дал свобода на своя народ....
Военната помощ на Хитлер и пр. се изразява в изпращане на редовни, хем елитни части. А за Републиката се бият пламенни интербригадисти - доброволци. Включително офицери от Червената армия, вероятно в отпуск.
Франко побеждава. В резултат в Испания се установява диктатура. Но в тази диктатура гражданите запазват собствеността си и правото, като не им харесва гениалния генералисимус да му теглят една и да идат било в Америка, било във Франция, било ако щат - и в СССР. А не им ли хареса и там, да се върнат.
А ако бяха победили републиканците...не, не републиканците а московските им покровители...ами от собствената си история знаем какво би се получило.
Национализация, колективизация, граници под ключ...и криминален "преход към демокрация".
23 Юли 2016 02:06
Rommel 21 Юли 2016 08:03
......
Комунизмът е човеконенавистническа и тоталитарна идеологоия и това не се променя от отделните жиетви, дадени от тях през годините!
Долу червената зараза!
И тая човеконенавистническа тоталитарна идеология е измислена на Запад, там само такива неща мислят -- колониализъм, фашизъм, комунизъм, сега измислиха нещо дори по-лошо -- либертализъм.

Комунизма, не си го натресоха на тяхн на Запада, а го натресоха на руснаците -- по разпознатата вече технология --- цветна революция. Главния революционер -- Ленин и др. покрай агитката му бяха пратени транзит от Запад в Русия в запечатан вагон с 10 000 000 долара -- грамадна сума в началото на 20 век по голяма дори от 5 000 000 000 които същите дадоха на Украйна *. "Руския" революционер другаря Троцки, американски гражданин, дори не знаеше да говори сносно руски ... Имаше доста такива революционери, като др. Троцки. В управата на СССР нямаше кьорав руснак. Всичките бяха интернационалисти, грамадната част от които от т.н. 5-та колона.

По късно Чърчил Салфетката, предложи на Сталин да ни предаде на СССР. Сталин, естествено, прие. И така -- в цяла Източна Европа бе натресен комунизъм -- благодарение на Запада -- САЩ и Англия.
Въпреки това, народите на Източна Европа, съумяха да превърнат интернационалния комунизма в т.н. народен комунизъм . Направиха силни държави и народни стопанства и живееха не лошо.
23 Юли 2016 22:50
А за Републиката се бият пламенни интербригадисти - доброволци. Включително офицери от Червената армия, вероятно в отпуск.

Барабар със самальотите - 650бр и към тях 150000 бомби и.... и естествено соколите герои: Смушкевич, Рычагов и още 750 военни летци.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД