:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 421,164,070
Активни 95
Страници 8,620
За един ден 1,302,066

Цените на жилищата ще бързат бавно

Шансовете да се повтори имотният бум отпреди световната финансова криза клонят към нулата
Растеж на цените на жилищата и на доходите.
Вече има доста белези за оживление на имотния пазар. Цените на апартаментите неумолимо вървят нагоре - по-бавно, отколкото искат продавачите, и по-бързо, отколкото се харесва на купувачите. Така или иначе, в момента те са доста по-ниски от върховете, които бяха покорили през 2007-2008 година.

Българският пазар на жилища беше сред най-тежко ударените от глобалната финансова криза. Макар че първите видими признаци на кризата в САЩ се проявиха още през 2007 г., у нас имотният бум продължи и достигна своя апогей през третото тримесечие на 2008 г. Последва голямото пропадане. Цените на жилищата у нас се сринаха с 38%, преди да ударят дъното през третото тримесечие на 2013 г. Оттогава досега жилищните имоти в страната са поскъпнали само с 8%.

Защо движението нагоре е толкова бавно и кога цените на къщите и апартаментите ще достигнат висотите отпреди кризата? Няма да е скоро. Просто защото двигателите на растежа тогава и сега са различни.

Имотният бум, който продължи до есента на 2008 г., бешедвижен от бурния растеж на българската икономика,подхранван от влизането на България в ЕС и от рекордния приток на чужди капитали. Глобалните инвеститори бяха подпомогнати от ниските лихви, изобилната ликвидност и измамното усещане за стабилност. Интересът на чуждестранния бизнес към България достигна своя връх през 2007 г., когато в страната се вляха рекордните 9.1 млрд. евро. Но след пика инвеститорският интерес отслабна многократно и в периода 2010 - 2015 г. преките чужди инвестиции се движеха в скромните граници между 1 и 2 млрд. евро. Успоредно с това тежестта на парите, които българските емигранти изпращат на своите роднини в страната, нараства. Емигрантските пари днес изглеждат поне толкова значими, колкото и преките чуждестранни инвестиции.

Притокът на задгранични капитали играеше основна роля в имотния бум у нас преди кризата. А в последните няколко години картината е съвсем различна - ръстът на жилищните цени се дължи на вътрешни, а не на външни причини. Поскъпването на апартаменти и къщи напоследък едвижено от оживлението на пазара на трудаСамо през 2015 г. доходите на заетите лица са се повишили с близо 10%. Това увеличение означава, че жилищата стават достъпни за по-широк кръг кандидат-собственици, още повече че в момента цените остават сравнително ниски - те са с 33% под предкризисните равнища.

Покачването на трудовите доходи и значителното понижаване на лихвите направиха и ипотечните заеми достъпни за повече хора. Обемът на новите жилищни кредити, които банките отпускат на физически лица, нараства от 2013 г. насам, а през 2015 г. се увеличава с двуцифрени темпове. Резултатите са видими - през 2015 г.продажбите на недвижими имоти скачат с 6% годишноСключените имотни сделки обаче все още са 30% под предкризисните стойности. (Цитираните проценти са по данни на Агенцията по вписванията, които обхващат всички видове недвижими имоти - жилища, земя, административни, търговски и индустриални имоти.)

Въпреки всички тези развития през последните години жилищният пазар все още е много далеч от предкризисните показатели - и като цени, и като брой сделки. Цените се движат нагоре, но с доста ниска скорост. В момента притокът на чужди вложения към Източна Европа, в т.ч. и България, е ограничен, а глобалните инвеститори са изправени пред множество предизвикателства. Инвеститорите са изключително предпазливи заради бавния растеж в еврозоната, трудностите на Гърция, предстоящото преструктуриране на ЕС заради излизането на Великобритания и слабостите на китайската икономика. Можем да добавим и последните тревожни събития в Турция. Всичко това означава, че не можем да се надяваме на някакъв внезапен и огромен инвеститорски интерес към България. А без нов свеж поток от чужди капитали цените на жилищата у нас ще се повишават с бавни темпове и няма изгледи скоро да се доближат до нивата преди кризата. Цени на жилищата и приток на капитали
 Разпределение на кредитите на домакинствата.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
В София най-скъпи са имотите около Докторската градина. Данните за сериозно нарастване на цените обаче се основават по-скоро на оферти. При реално сключените сделки поскъпването е по-скоро символично.
2
2303
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
21 Юли 2016 06:21
В София най-скъпи са имотите около Докторската градина.

А някои твърдят че докторите били нископлатени.
21 Юли 2016 15:04
Много правилно е отбелязано - оценката за движението на цените много зависи от гледната точка - дали купуваш или продаваш.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД