:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 421,166,024
Активни 105
Страници 10,574
За един ден 1,302,066

Платили сте незаконна такса? Пийте една студена вода

Правата на гражданите винаги падат жертва, когато трябва да се угоди на властта
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
ВАС доста помогна чувството за безнаказаност, което и сега владее институциите, да се увеличи.
Ако сте си купили незаконна винетка, ако живеете в община, където местната власт събира незаконни такси, не си и помисляйте, че някога ще бъдете обезщетени. Върховният административен съд (ВАС) с триста зора събра мнозинство, което угоди на управляващите и им развърза ръцете да правят каквото си искат. Сервилността надделя над правото, нищо че още се намират съдии, които са запазили чувствителност и се придържат към законите.

Какво от това, че в решението на съда за винетките пише, че противоречат на конституцията, ограничават правото на придвижване, че с една такава такса на практика се ограничава достъпът на гражданите дори до елементарни услуги като училище и болница, нищо че регионалното министерство твърди, че хората имат избор - да ползват пътища или не. Регионалният министър Лиляна Павлова, на която решението на ВАС й идва като по поръчка, праща послание на шофьорите да си сипят по една студена вода.

ВАС направи голям плонж, като реши, че гражданите, бизнесът и организациите не могат да водят дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), причинени им от незаконни разпоредби. Тоест всяка администрация може да злоупотребява с властта си безнаказано колкото си иска.

Ето например Върховната административна прокуратура (ВАП) установи, че 129 общини си събират каквито пожелаят такси. Ако правиш ремонт на къщата си и вземеш та разкопаеш тротоара например - такса.Местната власт въвежда на килограм безумни изискванияВ някои общини не издават разрешително за лавка или дори количка за пуканки, хот-дог, царевица и т.н., ако този, който ги експлоатира, има задължения към местния бюджет. Виж за търговците от други населени места няма такова ограничение. Освен това някои общини искат депозит, с който да се покрият разходите за бъдещо принудително премахване на обекта. Т.е. местната власт по презумпция смята, че един гражданин рано или късно ще се превърне в нарушител и отрано се застрахова - поне да не харчи пари, за да му премахне лавката. Но ако се окаже изряден, ще му върнат ли депозита? И кога?

По закон държавното обвинение има право да поиска съдилищата да отменят тези абсурди и е твърде вероятно това да се случи. Дотук добре, но какво правим с вече платилите? Нищо.

ВАС бетонира безумията, облечени в подзаконови актове, които всекидневно биват бълвани от изпълнителната и местната власт. Аргументите на съда са умилителни - подзаконовите нормативни актове, т.е. наредби, инструкции, постановления, правилници и т.н., спират да действат от деня, в който съдът ги обявил за нищожни. Преди това са законни, а от законна разпоредба незаконна вреда не може да има.

В решението си ВАС услужливо си измива ръцете, прехвърляйки отговорността на институциите, издали незаконните наредби. Според Административно-процесуалния кодекс (АПК) самата институция е задължена в тримесечен срок да уреди служебно последствията от отмяната. Как точно ще изглежда такова уреждане? Със сигурностняма да е в полза на ощетения гражданин или фирмаПросто ще спрат да събират такси до следващия път, когато издадат неграмотна разпоредба, минат години, преди някой да сезира съда и т.н. А може и изобщо да не спрат.

Има още един сериозен проблем. Изобщо не е ясно дали, ако една институция не уреди последствията от отменената си разпоредба, ще понесе някакви санкции. По принцип в НК има разпоредба, която предвижда и наказания за всеки, който не изпълни съдебно решение - било за плащане издръжка на дете или по друг повод. Такива дела масово се водят срещу обикновени граждани. Срещу чиновник, неизпълнил решение, не толкова често. Толкова за наказателната отговорност. Дори и подобно нещо да се установи, глобата може да е максимум до 2000 лв. Това вече е само административното наказание.

С решението си ВАС на практика ликвидира една възможност гражданите да получат някаква справедливост при безотговорно поведение на институциите. Това, разбира се, не е никаква изненада. Все пак обаче въпросът е "Защо". Дали с идеята, чеузаконяването на административния произволможе да мине незабелязано, или просто да бъде прикрито зад други закони. Самият факт, че това решение бе взето с 53 гласа "за" и 32 "против", означава, че една голяма част от съдиите го считат за грешно. Но това не пречи мнозинството да се оправдае с текстовете в АПК - че за подобни разпоредби има специална процедура, т.е. онова уреждане, което трябва да се направи от институцията, издала наредбата. Иначе казано - не може хем да е задължена да си оправи бакиите, хем гражданите да я съдят. Ще бъде прекалено.

Това решение, естествено, не означава, че гражданите губят правото си да обжалват незаконни разпоредби или че остават без защита. Просто е достатъчно показателно за отношението на съда към тези, които го издържат. С такива актове чувството за безнаказаност, което и сега владее институциите, просто ще се увеличи.
12
3270
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
20 Юли 2016 20:03
Пийте студена вода... И си я платете!
--------------------
Сайтът на Генек
20 Юли 2016 20:37
"Това решение, естествено, не означава, че гражданите ... остават без защита." Подробността е в това, че ако гражданите търсят защита по общия ред, ще трябва да заплатят една такса от поне 4% върху обезщетението, което търсят, минимално 50 лв. в аванс, за да тръгне делото. И ако за Свинетките е препоръчително всеки с автомобил да отдели 50 лева, след което да осъди самозабравилата се талпа да му върне парите за винетка и да натовари сметката ѝ с 300 лева възнаграждение за адвокат, за съжаление има и случаи на нанесени вреди в такива размери, в които жертвите просто няма от къде да извадят десетки хиляди лева за държавна такса. А дори да се намерят пари за такса, няма никаква гаранция, че няма да се попадне на един от 53-мата съдии, които от раболепие ще намерят аргументи да отхвърлят претенцията, за да не създават прецедент, при който Рапона да се налага да плаща.
20 Юли 2016 21:37
Още по-готино е, когато не си си платил незаконната такса, ще те съдят и осъдят по бързата процедура и ще разбереш това, когато дойде съдия-изпълнител да ти продава жилището заради неплатен незаконен борч...
20 Юли 2016 22:29
Пийте една студена вода...

по-скоро една замърсена топла.
21 Юли 2016 04:55
МЕЧТАЕТЕ ЛИ ЗА СЪДЕБНА РЕФОРМА???????
Ами мечтайте си! Де са сега Панов и компания, Радан и компания, съдиите, дет вдигат врява???????? Нема ги! Техния дерт е да овладеят някакви постове, пък вас кучета ви яли! Кучето е заровено в ГПК и гражданското правосъдие, което отнема правата на всеки и до което опира всеки. За развод, за имот, за щети, за фирма. Всяка власт иска съдиите и прокурорите да обслужват..нея. И това е бетонирано!!!!!!!!!! После искаме осъдени политици? Престъпници? То то едно обикновено право не можем да си защитим. Нито срещу монополиста, нито срещу държавата. Бе то май по време на соца бяхме сякаш по-добре? Тогава имаше все пак някакъв контрол за добро или зло. Ама сега всичко е безконтролно, независимо едно таквоз.. най-вече от балъците, дето им викат граждани.
21 Юли 2016 08:11
В България вече не се ползват винетки, а само лилетки.
21 Юли 2016 10:34
annetaz
21 Юли 2016 04:55
21 Юли 2016 10:39
лилетки Хитро!
21 Юли 2016 10:57
СЕГА, има една приказка: "от пусто в празно"! ВЕЧЕ ИМА ВАША публикация от 04.07.2016 по темата:
http://www.segabg.com/article.php?id=811720

Никой не може да съди държавата за вреди от незаконни наредби
Върховният административен съд насърчи изпълнителната власт да бълва некачествени актове
АЛЕКСАНДЪР КОЛЕВ

Е, и?

21 Юли 2016 11:14
... И, за да бъда коректен към интересуващите се "по същество", ето линка към Тълкувателно решение №2 27-06-2016 на ВАС ... "В ИМЕТО НА НАРОДА" http://www.sac.government.bg/TD_VAS.nsf/d038edcf49190344c2256b7600367606/1e88fe5d695a8badc2257fcd002ee925?OpenDocument
21 Юли 2016 11:21
... Пък, ако НЯКОЙ от Форума все пак си спомня, шефът на ВАС беше спряган като "противник" на сегашното правителство до неотдавна, ама НАЛИ - вълкът козината си мени, но нравът - НЕ!
21 Юли 2016 11:45
Самуил Димитров

генек
20 Юли 2016 20:03
Пийте студена вода... И си я платете!


И безплатна вода ли няма, като обяда?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД