:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,842,272
Активни 132
Страници 25,254
За един ден 1,302,066
ПРОСВЕТА

Революцията MOOC - бъдещето на образованието

Най-новите модели на обучение може да бъдат достъпни и в България
Безплатни онлайн курсове от водещи университети в света? При желание за диплома, плащане само за изпита? Независимо учене със собствено темпо или споделено учене в сътрудничество с група? Звучи твърде хубаво, за да е истина. По-добре обаче да започнем да вярваме, защото именно това са така наречените MOOC (съкращение от massive open online courses - публични безплатни онлайн курсове).Искаш да учиш в Харвард?Благодарение на MOOC днес студентите могат да "вкусят" или направо да завършат образование в някои от най-добрите образователни институции в света (Харвард, Станфорд, MIT, Дюк, Йейл и др.), без да трябва да плащат, да напускат дома си и дори да кандидатстват. Не случайно MOOC привлича много потребители. Първите курсове, предложени от edX (платформа за онлайн изучаване на MOOC, основана от MIT и Харвард), привличат изключително голям брой студенти - 155 000, като си поставят за цел да се достигне не по-малко от 1 милиард. Coursera, най-голямата платформа от гледна точка на броя на партниращите с нея университети също отчита над 100 000 записани за първите предложени курсове и общо 3.2 милиона потребители за първата си година.

Но по каква причина се случва всичко това? Според д-р Рахул Чудаха, директор на Отдела за изследване и консултации в Уърлд Едюкейшън Сървисис, университетите днес търсят начини да увеличат аудиторията си в глобален мащаб. За много водещи институции това е възможност да повишат разпознаваемостта си, като достигнат голям брой студенти, без да правят компромис с високите си стандарти. Друг фактор е предприемаческата инициатива на преподавателското тяло, която променя разбирането за образование. Един пример за това е платформата Coursera, основана от двама преподаватели по информационни технологии в Станфорд.А можеш ли да се справиш сам?Колкото и добре да звучи всичко това, MOOC имат един недостатък: процентът на завършващите тези курсове по света е нисък - според различни източници между 5 и 20%. Очевидно за голяма част от хората не е сполучливо да учат сами пред екрана. Човешкият контакт и помощ, динамиката на сътрудничеството и взаимодействието при усвояване на нови знания все още остава решаващ фактор за голяма част от учещите днес.

В търсене на начин да съдейства за успешно завършване на MOOC за по-голяма аудитория, Education Cities, организация за иновации в образованието, базирана в Израел, разработва методика за групово изучаване на MOOC - модела How2MOOC. Моделът е базиран на комбинация от няколко новаторски образователни подхода - Education Team Model, обърнатата класна стая и творческото учене в социалните мрежи. Вече няколко години този модел се прилага не само за студенти, но и за ученици в гимназиална възраст, пожелали да изучават определени MOOC курсове. Прилагането му в практиката показва, че тази комбинация носи на участниците както радост от ученето, така и много висок процент на успешно завършили MOOC - 83%. Наскоро Министерството на образованието в Израел взе решение да приложи модела в 500 учебни класа за следващата 2016-2017 учебна година.MOOCHUB и MOOCsterРазширявайки модела, организацията създава MOOCHUB - реално (а не виртуално) място, където хората могат да се събират, за да изучават MOOC курсове и да създават съвременна учеща общност. Груповата работа се подпомага от един или няколко човека с новата професия MOOCster - неговата роля е да организира и обучава групи по модела Education Team Model в рамките на мрежата от MOOChuв-ове. Тази педагогическа методика, комбинираща реалните класове (офлайн) и виртуалните платформи (онлайн обърнати класни стаи) дава възможност за учене в почти всяка област на най-високо академично ниво. Групата получава знанието от признати експерти, изготвили съдържанието на курса, и затова не изисква други експерти, освен специалисти по педагогическия модел във виртуална и реална среда.

Това революционизира не само висшето образование (или гимназиално, защото възрастови ограничения за MOOC няма), но може да се прилага и за организационно учене. В съвременния бързо променящ се свят организациите се нуждаят от постоянно актуализиране. МООСhub-овете създава мрежа от пионери, които са отворени за новаторство, не се страхуват от него и биха се възползвали от подкрепата на група от съмишленици и MOOCster.HOW2MOOC обучение в БългарияТози напредък в достъпа до качествено образование може да е достъпен и в България. В София през август 2016 експерти от Education Cities ще проведат курс за модела HOW2MOOC по покана на Националната мрежа на родителите (nmr.bg). Участниците в обучението ще влязат в ролята на изучаващи няколко различни MOOC курса по метода HOW2MOOC. Методът ще бъде приложен на практика и ще бъдат концептуализирани неговите принципи. Ще бъде приложена педагогиката на Education Team Model и участниците ще опитат от първа ръка силата на ученето в група, в която всеки има значим принос към успеха и постигането на целта. Израелският опит с модела HIW2MOOC ще бъде представен чрез видеа с директори, учители, гимназиални ученици и родители, които са го приложили. Ще бъде приложен подходът всеки ученик да е и учител. Най-добрият начин за усвояване на знание и прилагането му към нови области е чрез преподаването му на други - ето защо всеки член на учещия екип е едновременно ученик и учител.Ролята на учителя в ХХI векОбразователната парадигма днес преминава през метаморфоза - от пирамидална структура (в която позволената информация се копира, препредава от горе надолу) към мрежова структура (в която знанието не се спуска, а се създава от множество автори). Това е промяна, която ще освободи съзидателната сила в образованието. Ето защо учителят се налага да преформулира, да открие за себе си нова роля, с която да подпомага учащите, да спомага академичното им развитие - той трябва да открие нещо различно от преподаването на "учебен материал". Досега учителите действат главно в ролята на функционери, препредаващи одобрената от властите информация по предварително зададен график и съдържание. Необходимостта от тяхната роля на пазители на информацията, на жреци на позволеното знание обаче все повече отпада. Във време, в което всеки може да се снабди свободно и безплатно с информация от множество източници, учителят ще трябва да се откаже от тази си роля и да търси друга. Необходима е промяна от препредаване на знание, към създаване и поддържане на мрежа от връзки на сътрудничество между учащите; от дефиниране и поддържане рамките на "позволеното" знание към подпомагане творческия потенциал на учащите да се развиват и да развиват различни (познати и непознати) дялове на знанието.

8
3067
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
24 Юли 2016 19:10
Откровена реклама...
Интересно - тия от "родителскоите" НПО още ли имат деца - ученици или са професионални родители?
-------------
Сайтът на Генек
24 Юли 2016 21:02
Ще бъде приложен подходът всеки ученик да е и учител

Гениално!
Революция!
Как никой не се е сетил по-рано
24 Юли 2016 21:03
Уфффффф...
От няколко години ползвам платформи за онлайн обучение като помощно средство и инструмент за извънаудиторна заетост. Но могат ли те да заменят изцяло традиционните форми на образование? Може би нейде, но не и там, където е нужно ръка да пипне и око да види. Айде да оставим археологията, ам една медицина, например? Така че по-полека...
25 Юли 2016 06:47
Тичай, народееей - двуседмични курсове за диригенти!!! Топли, пресни дипломиии!!!
25 Юли 2016 09:32
Безплатни онлайн курсове от водещи университети в света? При желание за диплома, плащане само за изпита?


Нямам търпение да видя как ще стане онлайн обучението по физика, химия или биология.
25 Юли 2016 09:34
Не съм учител, обаче има едно слабо място в цялата концепция: приема се, че всички са с желание да усвояват информация и с достъп до нея. Кво праим с тия, които не искат и не могат?
25 Юли 2016 14:13
И аз ползвам платформи за on-line обучение от няколко месеца. Интересно е, но все пак трябва да имаш начална база с фундаментални познания по съответната област и да надграждаш. Трябва и високо ниво на самодисциплина, иначе нищо не се получава.
25 Юли 2016 14:52
Как никой не е сетил по-рано!


Белл-Ланкастерская система (Система взаимного обучения) — форма учебной работы, сущность которой состояла в обучении более старшими и знающими учениками учеников младшего возраста. Эта система возникла в 1798 году в Великобритании. Её разработчиками стали независимо друг от друга доктор Эндрю Белл и Джозеф Ланкастер.

Раничко...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД