:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,906,178
Активни 60
Страници 5,567
За един ден 1,302,066

Българите по света искат родината да не им е мащеха

Сънародниците ни чакат от МВнР адекватна система за дистанционно издаване на лични документи, шофьорски книжки и др.
СНИМКА: БГНЕС
Не всички сънародници в чужбина умеят да работят с електронен подпис, предупреждават от българските асоциации по света.
За българите по света у нас се сещаме около избори и когато изчисляваме какъв процент от чуждите инвестиции са дошли от сънародниците ни гастарбайтери. През останалото време за тях се мисли като за хора, които сами са решили да загърбят родината и да потърсят щастието си другаде. Затова и отношението към тях често е сурово, дори когато се разбере, че те също имат нужда от подкрепа и право на по-адекватно отношение от българските институции. Както и всички ние. Редно ли е България да остави гражданите си в чужди държави да се оправят сами, включително в моментите, когато само тя може и е длъжна да помогне? Българи от различни краища на Европа призоваха родната администрация, и по-специално МВнР, да разработи по-гъвкави и адекватни консулски услуги, чрез които живеещите навън си набавят различни видове български документи - за самоличност, за собственост, шофьорски книжки, свидетелства за съдимост, удостоверения за стаж и т.н. Преди дни асоциацията на сънародниците ни на гръцкия остров Крит изпрати писмо до премиера Борисов и до външния министър Даниел Митов, с което поиска по-голям брой и по-добре организирани "изнесени консулски дни" в градове с голяма наша диаспора и без посолство или консулство. Нашенците на Крит, които официално са около 15 000 души, а сезонно се удвояват, разказаха на премиера колко нужни са визитите на официални български представители в отдалечени от Атина и Солун точки като например столицата на острова Ираклион и втория по големина град Ханя. "След последните изнесени консулски дни, провели се през май и посетени от около 80 човека, 79% от анкетираните ни информираха, че тези дниуспешно са заместили ходенето им до Атина- пише в писмото. - Според тях общата сума, която живеещите на Крит са спестили, е 19 135 евро, или по 240 евро на човек".

Повечето от тях са хора с едно и повече деца и едно пътуване на семейството излиза повече от 500 евро, продължават изселниците на Крит. "Отделно посещението на българските представители решава и проблема с взимането на почивни дни - подчертават те.- Той също е много сериозен за голяма част от българите на Крит, на които просто не се позволява да отсъстват от работа. С изнесените консулски дни този проблем отпада и води до спестяване на още средства". От Крит алармират, че със същите затруднения се сблъскват и живеещите в Барселона, Тулуза, Дюселдорф и др.

Масовото недоволство е от начина, по който в момента дипломатическите ни мисии организират изнесените консулски дни. "За посещението на представителите ни на Крит, планирано за началото на май, разбрах едва два дни по-рано, в края на април - разказва шефът на българската асоциация Петър Анастасов.- И понеже тук имаме сравнително добра комуникация помежду си, успях бързо да информирам някаква част от нуждаещите се да дойдат. Ако обаче си нямахме мейлите и телефоните, изнесените консулски дни щяха да се провалят и хората в посолството щяха да отчетат, че към тях няма интерес. Подозирам, че целта на някои хора във Външно е точно тази - да внушават, че от тях няма нужда. А истината е точно обратната".

На сходно мнение е и живеещият в Швейцария представител на българската общност там Атанас Джонев. Той призоваваВъншно да направи график на изнесените консулски дни,който да е известен предварително, за да могат нуждаещите се да си направят план и разчет на времето и необходимите средства. "Провеждането на изнесени консулски дни трябва да става по предварително известен график, за да може българите в чужбина да знаят къде и по кое време ще могат да бъдат обслужени. Би било полезно тази информация да я има на сайта на министерството" - написа той в писмо до МВнР.

Хората настояват Външно да организира консулски дни поне три или най-добре четири пъти в годината. "Само тогава има смисъл от тях, при това в съчетание с електронните консулски услуги, с които отскоро може да подаваме заявления за издаване на документи по интернет - коментира Петър Анастасов. - Когато сменя личните документи, заявителят трябва поне веднъж да се яви лично - или при подаване на искането, или при получаването на лична карта или паспорт. Ако той използва новата е- платформа за подаване на заявление и за плащане, консулските дни ще му свършат работа за получаването на вече готовия документ. Консулът ще го види и ще му го връчи лично. Затова те трябва да се провеждат по веднъж на сезон, за да не се случва българите на Крит да пребиваваме дълго време с изтекли документи или направо без такива".

Вторият сериозен проблем на сънародниците ни в чужбина при дистанционното общуване с родната администрация е т.нар. квалифициран електронен подпис-КЕП. Единствено чрез него те могат да подават официални искания, заявления и др. По сега действащите закони у нас чиновници признават КЕП само от фирми, лицензирани от тукашната Комисия за регулиране на съобщенията. Сиреч - от български фирми. В същото време обаче в Европа вече действа Регламент №910/2014, който предвижда признаването и на КЕП, издаден в страни от ЕС. Българи в Евросъюза призоваватНародното събрание също да приведе по-бързо в действиедирективата и у нас, за да не им се налага веднъж да си вадят е-подпис в държавата, в която живеят, и втори път - у нас. "Българският КЕП, какъвто и лично аз имам, бива два вида - за една или за три години - коментира Атанас Джонев от Швейцария. - Едногодишните могат да се удължат дистанционно с още една година, след което трябва да се вади нов КЕП, а тригодишните не могат да се удължават. И при двата вида живеещият в чужбина българин трябва да упълномощи някой в България, който да го получи, и след това да му го прати или да дойде да му го донесе." Това всъщност води до парализиране на новата система за е-консулски услуги, която на практика няма кой да използва. Задължително трябва да се помисли за някакъв друг вариант, в който тези 1 500 000 български граждани в чужбина да бъдат облекчени. "Едва ли всеки от тях е технически грамотен да си купи КЕП. Има различни токен устройства, които също са техническо средство, с давност до пет години. Те също дават сигурност при защитата на лични данни, която българските институции очевидно търсят. Може да се върви в тази или в друга посока, но едно засега е ясно: консулските услуги, които България предлага на българите в чужбина, имат нужда от значително подобряване", допълни Джонев.

--------НЕГЛИЖЕ

Българското външно министерство не изглежда впечатлено от неволите на българите зад граница, показа проверка на "Сега". От МВнР твърдят, че съобщения за предстоящи консулски дни се публикуват на интернет страниците на българските дипломатически и консулски представителства в съответните държави, както и в местния печат, най-малко седмица преди провеждането. "Няма пречки за публикуване на такива съобщения, ако съществува значим интерес сред българските общности в други държави за осъществяване на консулски функции извън седалищата на българските дипломатически и консулски представителства след преценка по целесъобразност и наличие на необходимите разрешения от компетентните местни власти", обясняват от там.

Темата за признаване на КЕП, издадени в чужбина, пък била извън пряката сфера на компетентност на МВнР, но министерството въвеждало в пробна експлоатация технологични решения, чрез които ще се подобрят възможностите за получаване на консулски услуги от граждани, които не притежават КЕП. Хората на Даниел Митов обещават да се съкратят сроковете за обработка и "като цяло ще се намали общата административна тежест за физическите и юридическите лица".

СНИМКА: БГНЕС
Основните претенции на българите в чужбина са към ведомството на министър Даниел Митов.
26
2253
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
14 Август 2016 19:11
Сънародниците ни чакат от МВнР адекватна система за дистанционно издаване на лични документи, шофьорски книжки и др.

Чаакайте малко,бе, сънародници! Засега най-важно е да ви се направи дистанционно гласуването, пък по-нататък ако сте послушни и гласувате както трябва...
14 Август 2016 19:28
когато изчисляваме какъв процент от чуждите инвестиции са дошли от сънародниците ни гастарбайтери.


Хайде да престанете най-сетне с тия басни за някакви си там инвестиции, а ?!
Дори да изпращат по някой мизерен долар на престарелите си родители, те веднага ги дават за китайски ментета и хранителни заместители във веригите магазини, собственост на чужди компании.
14 Август 2016 19:34
Дори да изпращат по някой мизерен долар на престарелите си родители, те веднага ги дават за китайски ментета и хранителни заместители във веригите магазини, собственост на чужди компании.

е кво да ги правят, да купуват акции от кравефермата у Три уши, Задкаспичанско ли?
14 Август 2016 19:37
Кайли, ами тогава да не ми надуват главата , че правели "инвестиции" !
Не всички в тая държава са икономически неграмотни, нали ?
14 Август 2016 19:38
Пикачуто как го сви сърцето.
Горкото атакистче пенсионерче.

14 Август 2016 19:44
Хайде да престанете най-сетне с тия басни за някакви си там инвестиции, а ?!


Хващаш се за думата и грешиш. Факт е, че българските градове се оживяват особено през лятото когато емигрантите се върнат от чужбина и харчат в БГ. Тях едва ли ги броят в тези 3.1 милиона туристи. Купуват се жилища, и ако това ще зарадва душицата ти - лекуват си зъбите срещу cash (Е, не аз. Дадох си $1600 за root canal при един руснак тук. Може и да сбърках ) Тези емигранти очакват и заслужават човешко и професионално отношение по консулствата.
И престанете да се делите на емигранти и останали в БГ! Това обслужва само хора и държави които не ни мислят доброто.
14 Август 2016 20:28
Снимката към статията е от посолството в Лондон.
Там гишетата за документи работят до обяд!
Ако искаш!
Пари се плащат само в брой!!!
Питах защо в цял Лондон може да си купиш каквото искаш с карта, а при тях плащането е само в брой - не отговарят.
Просто е една чудовищна малка държава в държавата.
Има и други неразбории, но не им е мястото да ги изброявам сега.
14 Август 2016 21:55
Пикачу , факт е че българите зад граница внасят най-голямо количество пари , кеш , в България. Това че теб не те огрява си е твой личен проблем ... Всъщност , и тебе те огрява , и твоята мижава пенсия. Защото увеличавайки потреблението в страната с парите си , българите зад граница увеличавт и данъчните постъпления , а с това осигуряват пари и за мизерната ти пенсия. Иначе ще е още по-мизерна. Но за да го осмислиш това , не трябва да си икономически НЕграмотен. А ти си.
14 Август 2016 21:57
Изобщо не е проблема, че са емигранти, а е че по посолствата се въдят предимно калинки.
14 Август 2016 23:01
Защото увеличавайки потреблението в страната с парите си
Е, нали вашия кумир Станишев обясняваше, че по този начин се вдигала инфлацията?
14 Август 2016 23:41
Е, нали вашия кумир Станишев обясняваше, че по този начин се вдигала инфлацията?

Е, не. Това беше Параграфа 39. Това си е негова идея - грешна, но си я защитава.
14 Август 2016 23:59
Дори да изпращат по някой мизерен долар на престарелите си родители, те веднага ги дават за китайски ментета и хранителни заместители във веригите магазини, собственост на чужди компании.
От всеки "мизерен долар" моето момче, 30 цента отиват в бюджета, а ако някой "престарял родител" си купи алкохол или цигари - около 86 цента от същия долар.
15 Август 2016 00:42
ако някой "престарял родител" си купи алкохол или цигари


Силно ме интересува това от Дикенс ли е. "Great Expectations"? Ако да, стискам ти ръка.

(снимка: натиснете тук)
15 Август 2016 00:44
Оооо, било цитат от съфорумник. Жалко.
15 Август 2016 00:54
Българите по света искат родината да не им е мащеха ги занимава с тъпотии и с неефективната си бюрокрация.


А може би през 2016 думи като родина, татковина и т.н. е по-добре да се заменят с далеч по-практичното държава.
Щото, прочее, за голяма част от емигрантите търсенето на държава и държавност е от водещите причини за напускането на България.
И колкото по-малко държава има в България, толко повече ше се увеличава броят на напускащите.
15 Август 2016 09:50
от 15 000 хиляди живеещи, консулските дни са посетени от 80 човека
0,5% - ама те голям интерес са показали!
истината е, че за подобни неща се вдига голяма врява, но когато опре до реални действия...
подобно е и на изборите - от 100 000 живеещи гласуват 150 човека, колкото едно затънтено българско село
15 Август 2016 09:53
Пикачу , факт е че българите зад граница внасят най-голямо количество пари , кеш , в България.


Това е една голяма измислица. Родените в България (живеещи в чужбина) преди време (8-9 години) превеждаха около 1.8-2 милиарда евро за година. През миналата година са 1.3 милиарда. От тези пари в бюджета отиват максимум 20% и то ако се плати всичкия ДДС, а това е фантазия – събираемостта на ДДС едва ли стига 50%. Значи става дума за някакви си 0.10-0.15 милиарда евро.

Държавния бюджет на България за същата година е около 16.5 милиарда евро. Брутният вътрешен продукт – около 40 милиарда евро.

Просто да се чуди човек как тия лузъри в България живеят без "инвестициите" на чужденците родени в България.

Хората, чиито "проблеми" се дискутират, работят за себе си (което си е тяхно неотменно право – никой не им го оспорва), но няма никакъв смисъл да се пънат да твърдят, че работят за България. В България никога няма да има какъвто и да било напредък от работата на родените тук и живеещи в чужбина. Просто няма как – те, работейки за себе си там, работят за чужди икономики.
15 Август 2016 09:55
Щото, прочее, за голяма част от емигрантите търсенето на държава и държавност е от водещите причини за напускането на България.
И колкото по-малко държава има в България, толко повече ше се увеличава броят на напускащите.

А, да имаш да вземаш.
Емигрантите напускат България почти изключително в преследване на по-високо заплащане, т.е. на материални блага. Държавността е страничен ефект без значение за избора им.
15 Август 2016 09:56
Хората, чиито "проблеми" се дискутират, работят за себе си (което си е тяхно неотменно право – никой не им го оспорва), но няма никакъв смисъл да се пънат да твърдят, че работят за България. В България никога няма да има какъвто и да било напредък от работата на родените тук и живеещи в чужбина. Просто няма как – те, работейки за себе си там, работят за чужди икономики.

15 Август 2016 11:42
Емигрантите напускат България почти изключително в преследване на по-високо заплащане

гадове
предатели
лузъри
15 Август 2016 11:44
Това за нас е ежедневие.
15 Август 2016 17:08
Е, нали все пак сънародниците ни по света казват, че щели да се върнат, ако в България "станело по-добре"?

Дори веднъж чух публиката в зала "България" да ръкопляска на такова изявление на наш музикант, който живее и твори в чужбина...

И по-точно, щели да се върнат, когато заплащането тук станело "по-добро".

А заплащането на публиката, която им ръкопляска тук, дали изобщо е сравнимо с това на чуждите ни музиканти (примерно)?

Чуждите ни... странен оксиморон.

15 Август 2016 17:12
Дори да изпращат по някой мизерен долар на престарелите си родители, те веднага ги дават за китайски ментета и хранителни заместители във веригите магазини, собственост на чужди компании.

Ъхъ. И с 20% ДДС върху всяка продажба плащат мизерната ти пенсия ...
15 Август 2016 17:53
Те вече се осиновиха някъде, ама имат претенции към бившата си майка.
15 Август 2016 17:56
Не разбрах, как така във форума сметнаха , че съм пенсионер ?
В действителност бачкам и има да бачкам доста време до пенсия.
Може би , защото споменах , че зачезналите наши сънародници пращат по някой кирлив долар на родителите си.
Продължавам да твърдя , че е така !
И защо никой не сметна колко милиарди е дало обществото ни за да отгледа и изучи тия 2 млн. зачезнали на Запад българи ? Ето това е истинската инвестиция, но тя е българска инвестиция в развитите държави !
15 Август 2016 17:57
Ъхъ. И с 20% ДДС върху всяка продажба плащат мизерната ти пенсия ...
Само за сведение: Моята пенсия не е от ДДС, а от моите вноски за 40 години. Друг е въпросът че част от тях държавата СИ ги взима.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД