:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,908,757
Активни 69
Страници 8,146
За един ден 1,302,066

АЕЦ "Белене" пак е на сергията

Идеята, че трябва да се строи нова ядрена мощност, понеже НЕК е осъдена да закупи ядрено оборудване, е в разрез със здравия разум.
Калоян Стайков
Преди да навлезем в темата за ядреното оборудване, което НЕК трябва да плати на "Атомстройекспорт", и неговото бъдеще, нека поставим случващото се в перспектива. Изграждането на ядрен блок е инвестиция с дългосрочен характер. Така например V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" са с лицензи за експлоатация от 30 г. и възможност за удължаването им с още толкова. Дори и само от тази гледна точка, всяка стъпка трябва да е добре обмислена и още по-добре обоснована (с всички условности на прогнози, обхващащи толкова дълъг период от време), тъй като последствията от нея ще продължат около едно поколение.

България вече има опит в прибързаните инеобосновани решения за изграждането на нови ядрени мощности- проектът АЕЦ "Белене", който е спрян с решение на Народното събрание в края на март 2012 г. В резултат на това НЕК бе осъдена в средата на юни от Международния арбитражен съд в Париж да закупи вече поръчаното ядрено оборудване от "Атомстройекспорт". В двата месеца след оповестяването на решението на съда управляващите се изгубиха в собствените си обяснения за бъдещето на това оборудване.

Няколко дни след арбитражното решение става ясно, че правителството ще преговаря за продажбата на оборудването на Иран. Около месец по-късно Иран обявява, че няма такива намерения. Сега новата идея - приватизиране на проекта АЕЦ "Белене", за който има инвеститорски интерес. В същото време обаче управляващите продължават да твърдят, че това ще се случи без предоставяне на държавни гаранции (вкл. споразумения за изкупуване на електроенергия), което беше и причина за замразяването на проекта за VII блок на АЕЦ "Козлодуй" на Westinghouse. Въпреки това преди дни отново се заговори за подновяването на проекта "Белене". От различни източници се чуват и предложения за използването на вече готовото оборудване за изграждане на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй".Продажбата на оборудването на трета странаизглежда малко вероятно, да не използваме по-силни думи. Идеята, че проектът може да се приватизира или да се продаде на стратегически инвеститор без осигуряване на държавни гаранции, също не е сериозна, тъй като няма инвеститори, които са готови да рискуват с 30-годишен проект, без да имат каквато и да било сигурност за паричните му потоци. Изключение от това правило правят АЕЦ, в които са инвестирали потребители, търговци и ютилити компании, като финландската Fennovoima.

Нещо повече - спирането на проекта за АЕЦ "Белене" е със следните аргументи: недоказана икономическа ефективност; потвърждаване на стратегическия приоритет на страната за енергийна ефективност пред насърчаването на производството и консумацията на електроенергия; опасения от сеизмичен риск на площадката в Белене, особено след ядрената катастрофа във Фукушима.

Взимайки предвид и тези аргументи, сложната задача за намиране на стратегически инвеститор добива още няколко звездички за трудност, тъй като той не само че няма да се радва на държавна гаранция за проект, за който дори държавата не е успяла да докаже икономическа ефективност, но и ще е изложен на сеизмичен риск.

На фона на горните три съображения обаче не става ясно защо Народното събрание едновременно спира изграждането на една ядрена мощност и възлага "на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да извърши необходимото за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй", като се използва платеното от Република България оборудване". Изграждането на VII блок в АЕЦ "Козлодуй" също е лишено от икономическа обосновка и "доказана икономическа ефективност".Ако за "Белене" това е проблем, защо за "Козлодуй" не е?Същото се отнася и за енергийната ефективност.

Идеята, че трябва да се строи нова ядрена мощност - независимо дали в Козлодуй или в Белене - понеже НЕК е осъдена да закупи ядрено оборудване, сама по себе си е абсурдна. Не просто защото противоречи на духа на няколко закона или защото противоречи на аргументите, с които Народното събрание прекратява един проект и започва друг, а защото е в разрез със здравия разум. Това е все едно собственик на добре развиваща се фирма да я наречем "Невероятни еклери и кроасани" (НЕК), да реши да разширява бизнеса си с нова фабрика за понички. За целта поръчва машина за понички, но малко по-късно става ясно, че новата фабрика (в северната част на страната) е с недоказана икономическа ефективност и собственикът се отказва от машината. Да, обаче машината е вече готова и производителят й осъжда собственикът да я купи. За да не купува машина, която няма да използва, собственикът търси начин да я вкара в употреба и решава, че ще я инсталира във вече работеща фабрика за понички (в североизточната част на страната), който също е негова собственост. Това обаче е свързано с нови разходи, като разширяване на фабриката, инсталиране на машината и др. и все още липсваща икономическа обосновка, която е била една от причините за отказа от изграждането на нов магазин. И всичко това е за поне 30 г., за които не е ясно какво ще е търсенето на понички в страната и региона; какви са държавните и обществените намерения за намаляване на консумацията на вредни храни; каква ще е цената и дали тя ще продължи да намалява, както го правеше през последните години; какви са възможностите за внос на понички и как се съпоставят с инвестициите по изграждането на нова фабрика и т.н.

Както писахме преди два месеца, преди изобщо да се заговори за изграждане на нови мощности в България,са необходими отговори на редица въпроси като:- кога ще е готова новата енергийна стратегия, която Народното събрание възлага за изготвяне през 2013 г.;

- какви са прогнозите, залегнали в новата стратегия, за: поетапно извеждане от експлоатация на стари мощности; удължаване на живота на стари мощности, вкл. V и VI реактор в АЕЦ "Козлодуй"; търсенето на електроенергия в България и региона;

- какви са възможностите - технологични и финансови - за внос на електроенергия и как те се отнасят към разходите за изграждане на нови мощности;

- какви са очакванията за развитието на цените на електроенергията в страната и региона, от които зависят паричните потоци на компанията;

Трябва да се оценят и ефектите от предстоящото интегриране на регионалните пазари на електроенергия, което води до промени във възможностите за износ и приходите от него, и т.н., и т.н.

Без отговори на горните въпроси всяко решение за строителството на нова ядрена мощност е по-скоро бягане от отговорност. Опозицията бяга от отговорността, че са изсипани около 1.4 млрд. лв. в проект с "недоказана икономическа ефективност". Управляващите бягат от отговорност, че решението за прекратяване на проекта е взето по време на първия кабинет на ГЕРБ и в резултат от него трябва да се хвърлят още поне 1.2 млрд. лв. за оборудване, което няма да се използва. Обаче това са разходи от миналото, а никой не говори за необходимите бъдещите разходи за изграждането на нова мощност или за държавното участие в новия проект, а още по-малко - за очакваните приходи от него. А ако се окаже, че загубите след изграждането на нова мощност са по-големи или сходни на сегашните 2.6 млрд. лв., отново ли ще изглежда като добра идея?

архив СЕГА
Проектът АЕЦ "Белене" ту е важен и стратегически, ту е "гьол".
15
3122
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
14 Август 2016 19:01
Всички от ИПИ ли ще се пробват по темата. Не става и явно нема и да стане, даже да се пробваш да говориш за понички, че да не те обвинят в некомпетентност. Специалистът беше баничар, а не поничар.
14 Август 2016 19:46
Много е просто , ако разглеждаш ситуацията в статика, да правиш изводи за поколения напред. Но не е честно.
Защото , представете си , че на пристанище Лом се издигне завод за утилизация на стари автомобили /такъв проект имаше/.
По евтиния воден път могат да се доставят по над 200 хил. авттомобила годишно, което прави около 160 хил.т стомана, алуминий, мед и др.
Тези суровини изискват много енергия в елекродъговите пещи , за да се превърнат пак в чист и скъп метал.
Е, тогава откъде ще се намерят тия енергийни мощности ?
14 Август 2016 19:55
"Невероятни еклери и кроасани" (НЕК)

"Идиотски Пазарни Интерпретации" (ИПИ)
14 Август 2016 20:04
Прочетох заглавието, подзаглавието и произхода на писеца и не продължих.

Бекграундът, професионалният опит и личните компетенции на гусина са отсекъде подходящи да "коментира" ядрена енергетика
14 Август 2016 20:20
Тия от ИПИ въобще не ги чета.
Само ми прави впечатление, че напоследък те и немската вЪлна са абонирани списуватели в газетата, за да направят пълнокръвен хор с картагенеца.
14 Август 2016 20:33
Добър анализ

А кашата с проекта за АЕЦ-а е страшна, а и продължава да трупа задължения!
14 Август 2016 21:50
Идеята, че трябва да се строи нова ядрена мощност, понеже НЕК е осъдена да закупи ядрено оборудване, е в разрез със здравия разум.
лицето още в началото я е подкарало накриво, назад и у лево. мощността трябва да се построи не заради оборудването, което висна със страшна сила на врата на Оногова, а заради здравия разум. тоест, писанието има за основна цел да се докаже каквото трябва.
аман!
15 Август 2016 00:55
Статията е НПО лакърдии!
15 Август 2016 09:35
Проблема на нашия район е че като ти трябва ток няма откъде да го купиш а като имаш повече искат да ти го вземат ама без пари

15 Август 2016 10:03
Това, в дописката, са пълни глупости, но друго прави впечатление. Забелязвам как дирижирано и целенасочено се втълпява на шилетата, че на нас повече ток няма да ни трябва. Това означава само едно. Или две, но свързани неща. Че или някой, някъде, е решил, че България не трябва да развива никаква сериозна индустрия (за която трябва енергия) и я бута настрани от всякакви енергийни проекти, или някои тука така виждат развитието на държавата си. От второто пък следва, че трябва да нарежат икономическите си дипломи и да ги турят у нужника. Само за пример : Иран е направил прогнози за икономическото си развитие за десетилетия напред и са сметнали, че им трябват 10 реактора. И започват да ги строят всички. Управляващата охранителна фирма е заложила на аутсорсинга и сглобяването на кабели. Това ангажира работна ръка, но не дава сериозен ръст, който да изтласка икономиката от дъното. Тези подизпълнителски производства не могат да развият и вътрешния пазар, защото не ангажират, или ангажират съвсем малко местни подизпълнители и доставчици. Затова, ако казваш, че не ни трябва източник на евтина енергия, или си пълен невежа, или изпълняваш чужда заръка.
15 Август 2016 13:34
Реакторът/първия/ за Белене от години е в Индия и бълва евтин ток.
В БГ нали сме много умни в ИПИ и т.н. институти построихме 1.7Г мощности в перки и солари !
При това с гарантирано изкупуване на енергията им за години напред, в противоречие с всякаква пазарна логика !!!
15 Август 2016 17:17
НЕК е във фактически фалит вече няколко години. От 2004 г. насам потреблението на електроенергия се свива. Наистина ми се губи икономическата логика на тоя проект.
15 Август 2016 17:22
Наистина ми се губи икономическата логика на тоя проект


Че що ти трябва икономическа логика? Важното е да има взятки. У Родината тва е икономическата логика.
15 Август 2016 17:38
бонго-бонго, ,
Как няма да се свива, като цените станаха непосилни?
Народа масово мина на твърдо гориво, дори и в големите градове !
В XXI век се топлим на дърва !!!
15 Август 2016 19:14
Потреблението на електроенергия у нас пада, защото преди беше ужасяващо неефективно. Новите производства харчат значително по-малко електроенергия, новопостроените жилищни сгради са топлоизолирани, голяма част от старите - също.
В световен мащаб енергопроизводството се увеличава, но дялът на изкопаемите горива и ядрените мощности пада. Болезнената за Русия и руските измекяри в България истина беше казана от управителят на Сбербанк Герман Греф: "Каменната ера е свършила не защото са се свършили камъните."
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД