:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 421,961,587
Активни 10
Страници 14,555
За един ден 1,302,066

Всеки ден по двама души търсят защита от домашно насилие

Съдът издава незабавна ограничителна заповед, когато има пряка опасност
Средно по две дела по Закона за защита от домашното насилие се образуват всекидневно в Софийския районен съд. От началото на годината до края на юли молбите до съда са 330, сочат данните, предоставени на "Сега". От сравнението им за последните четири години се вижда, че се увеличават случаите, в които някой се обръща към съда с молба за защита. Няма как да се прецени обаче дали насилниците са станали повече, или жертвите по-често се обръщат за помощ. Според статистиката всяка четвърта жена в България е жертва на насилие.

През 2015 г. са образувани 689 дела по този закон, година по-рано те са 629, през 2013 г. са 587, а през 2012 г. - 585. Магистрати разказаха, че са рядкост случаите, в които съдът приема, че насилие няма и отказва защита.

По закон мерките за защита от домашно насилие са 6: задължаване на извършителя да се въздържа от насилие; отстраняването му от общото жилище за срок от 3 до 18 месеца; забрана да приближава пострадалия; временно определяне местоживеенето на детето при пострадалия родител; задължаване на извършителя да посещава специализирани програми; насочване на пострадалите към програми за възстановяване. Във всички случаи съдът с решението налага на извършителя и глоба от 200 до 1000 лв. За изпълнението на първите три мерки отговаря МВР. Ако насилникът не се подчини на съдебната заповед, той се задържа и се предава на прокуратурата.

В съда няма статистика за това какви мерки се налагат. Магистрати, които гледат дела по закона срещу насилието, обаче разказват, че почти винаги извършителят се задължава да се въздържа от насилие, много често му се забранява да приближава пострадалия и да живее в общото жилище. Според съдии напоследък се увеличава броят и на случаите насилникът да бъде задължен да посещава програми за поправяне, както и жертвите да се насочват към такива за възстановяване.ПРОЦЕДУРАТА

Съдът може да бъде сезиран както от жертвата, така и от брат, сестра или друг роднина по права линия. Съдебното заседание се насрочва за след максимум един месец. Съдът може да издаде и незабавна заповед за защита, без да призовава страните. Това се прави до 24 от постъпването на молбата, когато тя съдържа данни за пряка, непосредствена или последваща опасност за живота или здравето на пострадалия.
2
1666
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
14 Август 2016 19:37
Мухльовци! То хубаво че жените ви бият,ама трябва ли да се излагате да се оплаквате?! Момчетата не плачат! Страдайте тихо!
14 Август 2016 21:21
Из съдебен протокол: "Мъжът ми ми нанесе страшен побой, от който всички в махалата бeха трогнати."
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД