:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,798,221
Активни 118
Страници 10,091
За един ден 1,302,066

Половината досиета на военни разузнавачи са унищожени

Архивът е основно прочистван и през 1999 г. - при управлението на ОДС
СНИМКА: БГНЕС
От над 33 хил. досиета на агенти на военното разузнаване са предадени едва 16 хил.
Близо половината от досиетата на бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб на БНА (сегашното военно разузнаване) са били унищожени незаконно след 10 ноември 1989 г. Част от досиетата са били прочистени и през 1999 г., по времето на управлението на ОДС, което винаги е обвинявало комунистите за това. Информацията е от отговор на министъра на отбраната Николай Ненчев до депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок, цитиран от desebg.com. Комисията по досиетата вероятно ще поиска от прокуратурата да разследва прочистването на архива.

От отговора става ясно, че има разлика между общия брой на агентите, вписани в регистрационните дневници на военното разузнаване - 33 083, и предадените на Комисията по досиетата регистрационни картони - 16 460. Те посочват, че преди юли 1991 г., когато е разформирован тоталитарният апарат на комунистическите служби, са били унищожени регистрационни картони на 13 991 агенти, а след юли 1991 г. на 2460 души. Непредадени са регистрационните картони на 172-ма.

Архивът на военното разузнаване е горещ картоф за всеки министър на отбраната досега. Едва при Ненчев имаше раздвижване по предаването на архива на служба "Военна информация". Той дори влезе в сблъсък по този въпрос с предишния ръководител на военното разузнаване Веселин Иванов, което доведе и до смяната му. Конкретната причина беше нежеланието на служба "Военна информация" да предаде целия архив на комисията по досиетата. Военни разузнавачи твърдяха, че ще се създаде заплаха за живота на чуждестранни граждани, които са били сътрудници на комунистическите служби. Ненчев твърдеше, че такава заплаха не съществува, тъй като по закон комисията по досиетата оповестява само информация за български граждани, които са работили за ДС.

Едва преди два месеца Ненчев се похвали, че "Военна информация" е предала на комисията копия от всички протоколи - общо 87 280 архивни единици, с което счита, че Министерството на отбраната е изпълнило ангажимента си към обществото. До този момент от комисията обаче не се обявили, че са приключили с приемането на целия архив.РЕВИЗИЯ

"Големият проблем е липсата на протоколи за унищожените досиета. От военното разузнаване твърдят, че определен брой от делата са унищожени, но като няма протокол, кой ще потвърди, че е така", съмнява се депутатът Методи Андреев, цитиран от desebg.com. Той не бил доволен от отговора на министъра. "Струва ми се, че не е направил достатъчно. Нелогично е да твърдиш, че си изпълнил закона, преди да е направена ревизия", казва Андреев. Депутатите настояват да се провери на място какво точно е предадено и какво унищожено.23
4274
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
17 Август 2016 19:38

Половината досиета на военни разузнавачи са унищожени

О, чудесно!

андреев
17 Август 2016 19:43
Дано са останали само на починалите вече или на такива не преклонна възраст.
17 Август 2016 19:43
Браво! Някой е свършил добра работа!
17 Август 2016 19:58
Дали? А може би са предадени на чужди държавни и корпоративни структури. С твърде прозаична причина - шантаж. Както много пъти са посочвали наши военни разузнавачи, самият факт, че някой е бил агент на военното разузнаване на страна от Варшавския договор, означава смъртна присъда за него и, не е изключено, за семейството му. Така е било в Ирак, в Сирия, в Либия, в Ливан и на ред още места, да не ги споменавам, но нека добавя и Турция. Гърция?

Обратно, с досието му в ръка и добра дума агент се (пре)вербува доста по-лесно, отколкото само с добра дума. Ако този агент е на интересни за нечий бизнес и инициативи позиции, налице е ... конкурентно предимство. Така е и при новите ни партньорски служби. Въпросът, който никой тук не задава, е колко от "липсващите" досиета са им предоставени, заедно с живота и съдбата на агентите на военното ни разузнаване.

Когато някой рече или напише "досиета на военни разузнавачи са унищожени", аз се смея, дълго и гръмко
17 Август 2016 20:08
Firmin
17 Авг 2016 19:58


Цялостно обобщаване на всички минали, настоящи и бъдещи дописки по темите с разузнаването.
Винаги съм се смял - може би дори по-продължително и гръмко от теб, придружено със сълзи и заекване, на разни твърдения, че разни досиета били "унищожени"...
Такива досиета никога не се унищожават - само преминават в ръцете на нов "стопанин". Задача за кандидатстващ в яслите е кой е новият "стопанин"
17 Август 2016 20:39
Поуката е никга не разузнавайте/шпионирайте за България! И по-безопасно и по-доходно е да се шпионира СРЕЩУ България.
17 Август 2016 20:39
Firmin

17 Август 2016 19:58
17 Август 2016 20:50
Няма такава държава.
17 Август 2016 20:54
да се шпионира СРЕЩУ България.
Няма нужда - ний сме услужливи, сичко споделяме. То не, че има нещо за споделяне.
17 Август 2016 22:10
Митоди. Повече какво да се каже... Като нямат Снежанка, блокарите копаят на любимата си нива - ДС. А Ненчовото е горд, с "чисти идейни убеждения". До есенес. После ще изчезне обратно в нищото.
17 Август 2016 23:35
Firmin . По същата причина, мисля, военните разузнавачи бяха приравнени по закон със служителите на ДС и заклеймени като доносници. За офицери от Генералния щаб, работили в условия на висок риск зад граница и главно със чужди граждани, подобно определение е позорно. Но - обществото го прие, или поне си замълча.
Военни разузнавачи твърдяха, че ( предаването на досиетата) ще се създаде заплаха за живота на чуждестранни граждани, които са били сътрудници на комунистическите служби. Ненчев твърдеше, че такава заплаха не съществува, тъй като по закон комисията по досиетата оповестява само информация за български граждани, които са работили за ДС.
. Първо и най главно, чуждестарнните граждани са били сътрудници на България. Армията има нужда от информация кой и с какво стои срещу нея, независимо дали е комунистическа, фашистка, супердемократична или извънземна. Второ, комисията може и да оповестява официално само за български граждани, но е смешно да се мисли, че информацията, веднъж излязла от архива, няма да отиде където трябва. Ако комисиите ни са като Методи Андреев, сами ще носят досиетата на Козяк или в Турското, Гръцкото посолство и къде ли не, с изплезен език. Трето, многократно казано, кой и защо ще сътрудничи с България вбъдеще, като имаме такъв прецедент.
17 Август 2016 23:41
Малко уточнение, ако позволите. Заглавието подвежда. Не става дума за досиетата на разузнавачите, които още в зората на прехода бяха предадени, а за досиетта на агентурата. Задграничната.
18 Август 2016 00:03
Офтопик, но ... илюстративно

http://epicenter.bg/article/SDS-ne-iska-Gyaurov-za-kandidat-prezident--rabotil-e-i-za-Parvanov/107876/2/48Ние не знаем дали въобще и с какви мотиви Гяуров е "скрил" досието на Първанов. Не знаем дали това досие е било в ... "оборот" - било ли е, например, предмет на сделка и ... кога, ако да.

Но на нас ни се обяснява, че досиетата, по възможност без изключение, трябва да бъдат предоставени на Комисията, за целите и. Трябва да се оставим да бъдем убедени, че мястото на тези досиета не е у самите разузнавателни и контраразузнавателни служби на демократична (?) България, а пак у тази вездесъща Комисия с безукорния и (не думай!) интегритет. И че това е дълг към обществото ... Странно. Някак това предполага, че нашите разузнавателни и контраразузнавателни служби СЕГА не са движени от ... дълга.
18 Август 2016 07:26
Горещ, горещ, колко да е горещ един картоф?

Интересна статия. Разби ме със статистиките си.
18 Август 2016 07:56
На всичките предатели пожелавам да доживеят до Народния съд!
18 Август 2016 08:07
На всичките предатели пожелавам да доживеят до Народния съд!


И после пак да има рев за "цвета на нацията"? То пък един цвят.
18 Август 2016 08:35
Преди години едни чешити задаваха на минувачи въпроса : "Вие знаете ли , че водата в София съдържа 66 % водород ?", а столичните експерти по всичко започваха да се възмущават !
Сега пък, знаете ли , че изгорили досиетата на военните разузнавачи ?
Какво по-нормално от това ?!
Сигурно да ги дадат на Корман, Местан и Доган ,за да ги отнесат веднага в Турското посолство ?!
18 Август 2016 09:20
Шумът по темата маркира нещо съвсем различно от принципните спорове кое трябва и кое не трябва да се разгласява. Вече изтече и втория мандат на комисията и треска ги тресе за кокъла. Затова статията отразява двете тенденции - пазещите синекурните си местенца всячески обясняват как имат още много работа (за 5-10 мандата напред дай боже, и за третите братчеди на снахите си също има и работа и местенца). Докато институциите предаващи документи обясняват, че са предали всичко. Проблемът е че никога не са били задавани срокове за изпълнение на работата на комисията и съответно колкото повече време минава толкова по-малко и по-рядко излиза нещо оттам - било обявени по закона сътрудници и служители на службите, било решения за обезщетения на репресирани. И това всеки може да го види разглеждайки сайта на комисията. Пак настъпва моментът за вземане на решения доколко има смисъл от самостоятелно съществуване тази комисия с цялата си обща администрация или функциите й могат да се прехвърлят примерно към Държавния архив с ранг на дирекция като спрат да тежат на бюджета няколко члена по политическа квота, и куп народ обща администрация счетоводства, човешки ресурси, УС и тн. Така че след мощно 4 г. криене по сенките сега напомнят колко са безценни.
18 Август 2016 09:59
Като си ги зная колко продажни и лакоми са си нашите седераси(и не само те)доста добре са продали "унищожените"досиета!
18 Август 2016 14:06
Сега пък, знаете ли , че изгорили досиетата на военните разузнавачи ?
Какво по-нормално от това ?!


Защо въобще трябваше да се стига до там ? Такива документи се горят по време на война, когато противникът блъска по вратата ти и е въпрос на часове или дори минути да влезе и заграби архивите.
Суверенната държава съхранява архивите си, особено тези на разузнаването, като първи и най-важен приоритет. Злоупотребата с тях се нарича "държавна измяна" ( high treason ) и се наказва с най-строгите възможни наказания.
Нека нашите юнаци, които си позволиха да си играят с националния интерес и сигурността на държавата да се обливат в пот нощем, да скимтят "мамо, мамо", защото наказанието неминуемо ще ги застигне, а стигмата, освен върху тях, ще легне и върху поколението им - национални предатели.
18 Август 2016 14:16
bat izo
18 Авг 2016 09:20

Присъединявам се.

Това е резултат от вдигането на възрастта за пенсия.
18 Август 2016 16:47
Dax
18 Авг 2016 14:06
19 Август 2016 05:47
Раграденият двор имал военно разузнаване, предадоха и продадоха всичко и сега се кумят ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД