:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 259
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дългът на НЕК заради АЕЦ "Белене" порасна с 20 млн. лева за 2 месеца

Пратеници на "Росатом" идват в София на преговори за пари и ядрено оборудване
снимка: Юлиян Савчев
Министър Теменужка Петкова участва вчера в честването на Деня на миньора, организирано от Българската минно-геоложка камара. Тя обаче има да решава в енергетиката далеч по-сериозни проблеми от тези в минния бранш.
Руснаците са приели поканата за събиране на работна група за АЕЦ "Белене" в София и ще пристигнат в края на август. Това съобщи вчера енергийният министър Теменужка Петкова. Правителството ще търси бързо, но не прибързано решение, подчерта тя.

Но докато българските управляващи се придържат към принципа "Бързай бавно", дългът на НЕК по замразения ядрен проект расте със скорост от 324 000 лева на ден. През юни Международният арбитражен съд в Париж осъди държавната електрокомпания да плати на руската "Атомстройекспорт" поръчаното за АЕЦ "Белене" оборудване на стойност 550 млн. евро, плюс още около 70 млн. евро съдебни разноски. Според осъдителното решение за всеки ден, в който е в просрочие, НЕК дължи на руснаците и по 167 000 евро лихви. Така излиза, че само за месец борчът се увеличава с нови близо 10 млн. лева, а от произнасянето на арбитража (в средата на юни) вече са се натрупали около 20 млн. лева допълнителни задължения.

"Това, което ние трябва да направим и като правителство, и като Български енергиен холдинг, съответно НЕК, е да търсим бързо решение на въпроса, но в същото време не прибързано. Това решение трябва да бъде добре обмислено и прагматично", декларира вчера министър Петкова. Тя призна, че неустойките от 167 000 евро (324 000 лева) дневно се начисляват и са изискуеми. На този фон инатът на българското правителство да бави изчистването на плащанията и да търси някакво "комплексно" решение с руснаците - и за дълга, и за произведеното оборудване, е необясним. От Москва вече няколко пъти съвсем недвусмислено казват, че си искат парите, и то бързо, а иначе са готови да сътрудничат на България да намери някакво приложение на реакторите.

Ако София си въобразява, че като отлага плащането, може да принуди руснаците да са по-ангажирани със съдбата на оборудването, много се лъже. Всъщност "Росатом" е в силна позиция - просто НЕК трябва да плати, сега или по-късно. Това призна и премиерът Бойко Борисов, но настоя, че първо иска политическо решение за АЕЦ "Белене". След "присъдата" срещу НЕК Борисов първо отиде да предлага на Иран да купува ядреното оборудване, а после заговори за довършване на АЕЦ "Белене" - чрез намиране на частни инвеститори или чрез приватизация на самия проект.

Вчера енергийният министър повтори кои са възможните варианти за ядреното оборудване, което чака в Русия. Единият е то бъде продадено на трета страна, но на цена, далеч по-ниска от това, което НЕК трябва да плати. Ще бъде търсен вариант и с частни инвеститори, вече имало "индикации" за интерес. Продажбата на проекта АЕЦ "Белене" със запазване на известен процент държавно участие също е опция. Петкова каза, че участието на НЕК е възможност, но няма как да се каже на този етап с какъв процент и под каква форма.

Тъй като НЕК не е в блестящо финансово положение, логично е държавата спешно да намери начин да й помогне на плати бързо растящия "ядрен" дълг. Както е известно, в момента фискалният резерв е рекордно пълен - в него има над 14 млрд. лева, като част от тях са бюджетен излишък. При положение че стрес тестовете на банките минаха добре и няма да се наложи правителството да прибегне до буферите, предвидени "за всеки случай", очевидно има ресурс, който може да се използва за уреждане на дълга на НЕК.



44
3249
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
18 Август 2016 19:53
За съжаление в бъдеще този дълг още ще нараства. При тази царяща некадърност и мекомпетентност в енегетиката, а и не само там...
18 Август 2016 19:57
Споко, счетоводителката Теменужка ще оправи всичко! Тя е много в час с енергетиката. В България, след експерт Гамизов, тя е най-добрата.
18 Август 2016 20:58
Последните 2 месеца, дългът на НЕК по това перо нарасна с 1212 милиона лева главница и 20 милиона лихви.
18 Август 2016 21:00
Утре ще нарасне с още 167 000 еврА
В събота още 167 000 еврА
В неделя с още 167 000 еврА
И така до победата над ботоксното жоже
18 Август 2016 21:00
Добре де, тука се очертава катастрофично да е. Кога ще спре това нарастване, само ще го гледаме как расте ли?
ми ние си нямаме печатница като някои други, защо не почват да погасяват, то това чудо расте, не намалява с времето?
18 Август 2016 21:03
Какъв крали баце върти кормилото у нашенско!Вижте: Русия бе предложила България да стане собственик на 51%от работещата АЕЦ,без да прави нови инвестиции.Завъвшването се инвестира от Русия... Но Борисов заяви,че е единственият в света спрял три руски проекта.По- късно пред американци в София се похвали,че е спрял проекта,тъй като не е изгоден за САЩ,но е изгоден за България!?И така днес няма централа,нямаме 51% от нея,нямаме приходи,но имаме безспорен дълг към Русия от 1,250 милиарда лева,който на всеки 3 дни се увеличава с 1 милион лева.До днес лихвата е 20 милиона лева...Те това е туй...
18 Август 2016 21:14
Бат Бойко да плаща, а Гоцето-в затвора, БСП-то да се закрие и конфискува имуществото на тази престъпна партия и всичките отговорни за подписването на договорите с терориста путин
18 Август 2016 22:21
През юни Международният арбитражен съд в Париж осъди държавната електрокомпания да плати на руската "Атомстройекспорт" поръчаното за АЕЦ "Белене" оборудване на стойност 550 млн. евро, плюс още около 70 млн. евро съдебни разноски. Според осъдителното решение за всеки ден, в който е в просрочие, НЕК дължи на руснаците и по 167 000 евро лихви. Така излиза, че само за месец борчът се увеличава с нови близо 10 млн. лева, а от произнасянето на арбитража (в средата на юни) вече са се натрупали около 20 млн. лева допълнителни задължения.


Нека после и трети мандат получи тиквата от своите поданици. Пари за увеличение на мизерните учителски заплати няма, или пък тези на спешната помощ. Но заради тарикатлъците на Б.Б. - спираме Белене, пускаме Белене, пак спираме - сега над милиард лева просто са профукани заради тъпанарите от ГЕРБ!
Де факто има заплащане на ядрено оборудване, но заради инатенето на ГЕРБ наистина има гьол, вместо действаща АЕЦ!
18 Август 2016 22:22
Жегите минаха, но явно някои ги пере градушка... Яко!
18 Август 2016 22:34
Борисов първо отиде да предлага на Иран да купува ядреното оборудване

В светлината на последните събития Русия-Иран, чудя се какви идеи витаят в главите на правителството??
18 Август 2016 23:03
Като в старата приказка за солта, боя и парите. В старата приказака тарикатът българин бил такъв отворко, че и сол ял, и бой, и накрая пак платил. Но Башбаканът е спокоен - няма да плаща от джоба си,я. Ние ще платим, а и ще мълчим. Сигурно пак ще го изберем. Е, няма такава държава и няма такъв народ. Никаква критичност, никакви резистентни сили, никакъв рефлекс за оцеляване. Скоро май наистина няма да ни има.
18 Август 2016 23:46
Но заради тарикатлъците на Б.Б. - спираме Белене, пускаме Белене, пак спираме - сега над милиард лева просто са профукани заради тъпанарите от ГЕРБ!

Че са тъпанари, тъпанари са. Но по-големите тъпанари са тези, дето им вдигат палчета и, най-вече, гласуват и ще гласуват пак за тях!
18 Август 2016 23:53
Но по-големите тъпанари са тези, дето им вдигат палчета и, най-вече, гласуват и ще гласуват пак за тях!
А бе то няма много голяма разлика между гласувалите за ГЕРБ и гласувалите за БСП.
18 Август 2016 23:56
Дали? Или така ти е по-удобно? Да заглушиш вътрешния глас?
18 Август 2016 23:57
Тъмно пиво 18 Август 2016 23:53
Прав си 100%
19 Август 2016 00:03
А тези за РБ преливат от разум, нали? Или за паричния фронт?
19 Август 2016 00:05
Не мога да кажа, каква е разликата, но при всички положения, тези, които гласуваха за ГЕРБ, бяха предупреждавани от другите, че точно така ще се случат нещата. Както и тези от РБ, на които казвахме, че ще полегнат на Бойко... Ама кой да слуша...
19 Август 2016 00:10
Бат Бойко да плаща, а Гоцето-в затвора, БСП-то да се закрие и конфискува имуществото на тази престъпна партия и всичките отговорни за подписването на договорите с терориста путин
Що? Некво рационало аргументиране ще получим ли? Рационално означава - фактологична среда, варианти за решения, срявняване на решенията по себестойност (може и по други критерии) и изводи. Та? Как сте?
Впрочем, аз нямам никви съмнения, че точно по тази методология действате. Затова питам, имаче ще получим 50 херцов бял шум.
19 Август 2016 00:11
Хора, Боко не е виновен, че предни правителства -[size=3] на Сакса и на Станишев [[/size=3]/b]- натресоха АЕЦ БЕЛЕНЕ на пачи яйца, никога не го забравяйте.

Той в момента се опитва да играе някакви ходове, но няма смисъл да бави плащането към Росатом - то е неизбежно!
19 Август 2016 00:12
Както е казано: Глупавият изпада винаги в затруднена ситуация, умният знае как да излезе от нея, а мъдрият - как да не влезе...
19 Август 2016 00:18
натресоха АЕЦ БЕЛЕНЕ на пачи яйца, никога не го забравяйте.
Възгеч, гълъубче ле малко! Когато той дойде за фръст път ин власт, той осмърдя републиката със закани - "Аз ся ще ги дам на ЕС, да им друснат ена експертиза, че свят да им се завий !" И ний чакаме - ама к*ра му! Накрая дойде политическото решение с гъзоориентация къде Ердоган! На същия ЕС!
И моля! Ако не сте в час, не зашумявайте орталъка, щото така са ви казали.
19 Август 2016 00:21
Хора, Боко не е виновен, че предни правителства -[size=3] на Сакса и на Станишев [[/size=3]/b]- натресоха АЕЦ БЕЛЕНЕ на пачи яйца, никога не го забравяйте.

Ти пак си помисли, дали, ако много хора дълго време виждат, че квадратът е бял, а се появи някой изведнъж, дето твърди, че е черен, някой не е с психически отклония? И кой е лудият?
19 Август 2016 00:22
Хора, Боко не е виновен,
Хубу, той не е виновен! А ти как гласува на референдума?
19 Август 2016 00:24
Хора, Боко не е виновен, че предни правителства


Нали аз не съм се натискал два пъти да ставам министър - председател. Той е. Или си е мислил, че само ще играе мачлета с Вучката, и карти със Златев. Е, не.
Като не можеш да решаваш проблемите, ходи си! Това е. Стига оправдания с предишни, по предишни, с комунисти, с Гоце и т.н.!
Нима не помните, видеото в Youtube, когато нашият герой каза: Забравяме за Белене. И премести папката.
Но то не ни забравя...
19 Август 2016 02:52
Begemot 18 Август 2016 23:03
Като в старата приказка за солта, боя и парите. В старата приказака тарикатът българин бил такъв отворко, че и сол ял, и бой, и накрая пак платил
. ...мисля ,че някъде по средата на приказката имаше и еб@не
19 Август 2016 08:36
Боже,Боже,какви т@панари и неграмотници ни управляват! Един с един ,за кадем няма един свестен човек последните 25 години,може би само Жан?
19 Август 2016 08:58
С парите които губим всеки ден може да се платят три животоспасяващи операции на деца (по данни за средния разход на Фонда за дете).
Правета сметка, колко деца щяха да получат шанс за втори живот.
19 Август 2016 09:16
Защо не плащат тези пари, защо продължават да трупат дългове? Може ли такава безотговорност?
19 Август 2016 09:56
***
19 Август 2016 11:19
Абе един друг дълг го платихме много бързо /към американските централи/ макар че можеше да се обжалва и протака, а тука нещо се назландисваме хеле положението да е по страшно.
19 Август 2016 12:10
Руснаците пък и те какво се натискат да им плащаме. Ми те всеки месец печелят по 5 010 000 евра. Че колко руски предприятия имат гарантирана нетна месечна печалба от 5 млн евро? И те не си знаят интереса.
19 Август 2016 12:14
Аз не мога едно нещо да разбера: защо не платим главницата, а продължаваме да трупаме задължения от лихва?
Какво чакаме? Няма вариант да не платим главницата. И на коча м*дете няма да паднат.
19 Август 2016 12:15
Оттук нататък преговорите между Росатом и който и да е извън Русия ще бъдат хммм, изключително интересни.

Ся... че ние сме се оакали по указания на "Козяк", не означава, че останалите са малоумници, които да повярват, че руснаците са ни виновни, че не сме независима държава, не знаем какво искаме и не можем да си отстояваме интереса.
19 Август 2016 13:19
мисля ,че някъде по средата на приказката имаше и еб@не
тва е друга приказка, включва и сръбска музика освен гостоприемството по пернишки
19 Август 2016 13:21
Оттук нататък преговорите между Росатом и който и да е извън Русия ще бъдат хммм, изключително интересни.
Ако Росатом имаха нещо общо с нормална фирма, отдавна щяха да са започнали да ограничават щетите.
и кво интересно ще има точно? росатом вече ограничиха щетите, чакат ени кинти и почти като по мечо пух, колкото по-късно, толкова повече

но като цяло си прав, който иска да се хване с росатом ще знае, че не е хубаво да прибегва до заеб@вки. ама то като цяло бизнесът с руснаци си е такъв.
19 Август 2016 13:30
19 Август 2016 13:51
wowbagger
19 Август 2016 10:18
Малоумният ни главатар точно в този случай преговаря доста грамотно.
Да, - сумата набъбва и докато тя набъбва той би следвало да обиколи всички държави, в които Росатом има интереси и на държавно ниво да разкаже колко прекрасно е да се работи с тях от първо лице. Платили сме какво ли не, резултат - гьол и дълг, който набъбва ежедневно.
Оттук нататък преговорите между Росатом и който и да е извън Русия ще бъдат хммм, изключително интересни.
Ако Росатом имаха нещо общо с нормална фирма, отдавна щяха да са започнали да ограничават щетите.

За да му се смеят всички на глупостта, по неволя свързна с всички българи? Защото покрай вашите глупости в очите на нормалните хора изглеждаме и ние глупаво....
19 Август 2016 15:01
Тя обаче има да решава в енергетиката далеч по-сериозни проблеми от тези в минния бранш.

Ние пък имаме да решаваме още по-сериозния проблем - "Теменушка", още по-по- сериозният с Него и най сериозния - със себе си.
Щото и Теменушка и Той са си еманация на нашичкият си проблем.
Уви, както се е изразил чобанина в съседната соба "с изтичането на мозъци", той става все по и по нерешим. Ако вече не естанал такъв де.
19 Август 2016 15:19
19 Август 2016 16:07
Останалите на територията трябва да скочите , бурно и рязко , и да опитате най-сетне Истинска Промяна , автентична промяна...

Това за сий форум е забранена идея.
19 Август 2016 16:13
ой би следвало да обиколи всички държави, в които Росатом има интереси и на държавно ниво да разкаже колко прекрасно е да се работи с тях от първо лице. Платили сме какво ли не, резултат - гьол и дълг, който набъбва ежедневно.
Оттук нататък преговорите между Росатом и който и да е извън Русия ще бъдат хммм, изключително интересни.

Челеби, дори и бегла, дори микроскопична представа си нямаш какво е "Росатом".
Изказваш се нато Кире Либерало по въпроси от онтологията...
19 Август 2016 17:32

Защо не плащат тези пари, защо продължават да трупат дългове? Може ли такава безотговорност?


Защо да бързат? При „фифти-фифти“ договорка дневна заработка от 80 евробона не е за изхвърляне.

20 Август 2016 07:57
Но докато българските управляващи се придържат към принципа "Бързай бавно", дългът на НЕК по замразения ядрен проект расте със скорост от 324 000 лева на ден. През юни Международният арбитражен съд в Париж осъди държавната електрокомпания да плати на руската "Атомстройекспорт" поръчаното за АЕЦ "Белене" оборудване на стойност 550 млн. евро, плюс още около 70 млн. евро съдебни разноски. Според осъдителното решение за всеки ден, в който е в просрочие, НЕК дължи на руснаците и по 167 000 евро лихви. Така излиза, че само за месец борчът се увеличава с нови близо 10 млн. лева, а от произнасянето на арбитража (в средата на юни) вече са се натрупали около 20 млн. лева допълнителни задължения.
---

Братушките ще ни опростят поне лихвите по дълговете. Трябва да сме борбени като гърците.
21 Август 2016 11:39
Братушките ще ни опростят поне лихвите по дълговете. Трябва да сме борбени като гърците.

Не ми се вярва.
А изходът наистина е чрез борбеност. Да поставим въпроса ребром: ще работим ли тепърва или не?
Ако не - да търсим час по-скоро заем и да си изплащаме борча, за да не нараства.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД