:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,152,715
Активни 123
Страници 398
За един ден 1,302,066

Законното подслушване е спаднало двойно през 2015 г.

Срещу 10 души са били прилагани незаконно специални разузнавателни средства
Почти двойно е намаляло законното подслушване през 2015 г. в сравнение с предишната година, а съдилищата вече масово отказват на полицията, прокуратурата и ДАНС. Това пише в доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), приет от парламента вчера.

Подслушвани са 2638 души, а година по-рано те са били 4202. Спадът е особено осезаем в сравнение с 2011 г., когато са били контролирани 8184 души. През 2010 и 2012 г. са били почти 6000 души.

Общият брой на дадените разрешения през 2015 г. е 4034. Разминаването идва от факта, че за един човек може да са дадени няколко разрешения за подслушване. През 2014 г. те са били почти двойно - 7604.

Проверките дали СРС-тата са били законно прилагани са били 123 (при едва 29 през 2014 г.). В 10 случая граждани (сред които и магистрат) са били уведомени, че са били подслушвани незаконно. В пет от случаите това е ставало по-дълго време от позволеното, а в други пет изобщо липсват данни за престъпление. Двама души са завели дела за обезщетение, а един вече го е спечелил.

Използването на СРС е рязко обуздано от скандала "Червей", който разкри незаконно следене на информационната система на МВР с разрешение на тогавашния шеф на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя беше осъдена условно на първа инстанция и това явно е дисциплинирало колегите й. Те вече не дават разрешения с лека ръка, каквато беше масовата практика през първия мандат на ГЕРБ, а искат сериозни мотиви защо се налага да се подслушва и следи. Полицията и прокуратурата вече са длъжни да предоставят на съда всички материали по делата, доскоро никой не им искаше нищо.

В резултат отказите за прилагане на СРС са се увеличили почти пет пъти. През 2015 г. те са 683 в сравнение със 150 предишната година. Основните причини за драстичния скок на отказите са немотивираните искания на полицаите и прокурорите, надхвърляне на максималния срок на прилагането им, искания за "вмъкване" на допълнителен обект и др. Някои съдии все още заобикалят закона, като вместо да парафират с "не", дават устни указания как да се отстранят недостатъците.

МВР е искало най-много да подслушва - в 50% от случаите исканията излизат от него. На второ място са прокурорите с 30% от исканията. Следват ги ДАНС (19.16%) и военната полиция (0.51%). Цивилното разузнаване няма нито едно искане. В сравнение с 2014 г. най-голям е спадът в исканията на ДАНС. Най-разрешаваните СРС-та са били подслушване (3725), наблюдение (3374) и проследяване (3298). Служители под прикритие е имало в 16 случая.

СРС са ползвани най-често срещу организирани престъпни групи - в 1003 случая, наркотици (558) и кражби (417). Също и при престъпления с акцизни стоки, подкупи, контрабанда, дори 39 изборни престъпления. СРС са използвани и в 159 разработки за шпионство, което впрочем е спад от 14% в сравнение с 2014 г. Расте и броят на доказателствените средства, изготвени от СРС-тата - 1677 при 1084 за 2014 г. Преди 10 години едва 3% от СРС-тата служеха като доказателство в съда, но през последните години те се увеличиха над 20%, което пак е малко.

От националното бюро настояват парламентът да създаде отделни правила за СРС, когато трябва да се защити националната сигурност. В такива случаи можело разрешенията да се дават от несъдебен орган, като намекът е това да е бюрото за контрол на СРС.

6
2133
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
09 Септември 2016 21:15
Мдааа .. явно разпределението на териториите е приключило или поне има студен мир между групировките във и извън властта.
09 Септември 2016 21:23
Това какво значение има...сега е 2016, не 2015:

МВР ще подслушва телефоните ни и ще рови мейлите ни

Народното събрание разреши на МВР да рови в интернет кореспонденцията ни и да проследява телефоните ни, след като депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за електронните съобщения.Занапред службите ще могат да следят трафичните данни не само на престъпници и заподозрени, но и на хора, за които се предполага, че може да са жертви на тежко престъпление.„За“ законопроекта гласуваха 88 народни представители, „против“ - 4, „въздържали се“ - 13, с което той бе приет на първо четене. В досега действащия закон предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи или услуги съхраняват данните, създадени или обработени в процеса на тяхната дейност за нуждите на националната сигурност и за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления.


http://epicenter.bg/article/-MVR-shte-podslushva-telefonite-ni-i-shte-rovi-meylite-ni/102083/2/48
09 Септември 2016 22:56
Законното подслушване е спаднало двойно през 2015 г.

За НЕЗАКОННОТО, а ла ЦъЦвъ, скромно мълчат.
Таман се сетих да попитам - КАКВО СТАНА С ОНЯ ХАРД ДИСК? Дойде ли хабер от Великобритания или чакат Брекзит?
09 Септември 2016 23:58
Мдааа .. явно разпределението на териториите е приключило или поне има студен мир между групировките във и извън властта.

10 Септември 2016 09:19
В 10 случая граждани (сред които и магистрат) са били уведомени, че са били подслушвани незаконно.

Магистратът да не е свещена крава, че да не подлежи на подслушване? Останалите "граждани" са родителите на укриващ се убиец, бивш митничар и лихвар, от когото е пропищял цял окръжен град, данъчна служителка в още по-голям град и други подобни "жертви" на службите.

Двама души са завели дела за обезщетение, а един вече го е спечелил.

Почти вярно. Наистина са завели дела по ЗАКОНА ЗА ОТГОВОРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА И ОБЩИНИТЕ ЗА ВРЕДИ, но не във връзка с използването на СРС спрямо тях. Единият е спечелил, но САМО на първа инстанция, което свенливо се пропуска да се спомене.
11 Септември 2016 11:35
В отсъствието на Титани като Цвък и Янева -ще се отчита само намаляване на законното подслушване. Същевременно в централата на ГЕРБ Ратко Отвертката ще работи в полза нарастването на незаконното подслушване
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД