:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,963,745
Активни 104
Страници 15,980
За един ден 1,302,066

Носталгията по социализма очевидно е незаличима

Новите идеи за административно определяне на почивни дни са също толкова вредни, както и досегашната практика
СНИМКА: БГНЕС
Социалният министър Зорница Русинова твърдо защитава порочната практика на административно определяне на почивни дни да бъде запазена, макар и леко променена.
В социалното министерство някой (по-скоро мнозина) има проблеми със зрението, със слуха, а вероятно и с мисленето. Това е само деликатно мека оценка на роденото тези дни намерение да се прекрати практиката правителството да определя всяка година дълги почивни дни покрай национални празници, част от които да се отработват в някоя събота. От ведомството на Зорница Русинова са решили да предложат вече да няма безкрайни уикенди и размествания на работните дни и да няма отработвания. Дотук добре. Следва обаче зашеметяваща идея - ако националният празник се падне в събота или неделя, то и понеделникът след него да бъде почивен ден. Аргументът е, че така ще се даде предвидимост на бизнеса и той ще може да планира работата си.

Подобни идеи би трябвало да бъдат пресичани още в момента, в който са възникнали в нечия глава, и по възможност дори да не стават публично достояние. Това трябва да направи висшето ръководство на съответното министерство, ако то изобщо има понятие от пазар, фирмено управление, конкуренция, обвързаност с партньори. Изобщо - от икономика. В социалното министерство видимо разбиранията са различни. По-скоро са съобразени с исканията на синдикалисти и с обикнати и незабравени практики от времето на социализма.

Традицията правителството всяка година да определя допълнителни почивни дни е порочна и за нейното прекратяване работодателите настояват от години. През тази година особено болезнено това се открои през май, когато имаше 13 почивни и 18 работни дни. През септември съотношението беше 12 на 18. Сметките на бизнеса сочат, че загубата от дългите почивни дни е между 400 и 600 милиона лева годишно.

Простата логика изисква държавата да спре да се меси и административно да размества календара. Идеите на социалното министерство противоречат на тази логика. Аргументите против сливането на почивни дни са ясни. От тях всъщност могат да се възползват държавни и общински чиновници, изобщо - хора на държавна служба, както и банковите служители.Нормалният бизнес няма как да се съобрази- нито търговията може да спре за 4 дни, нито транспортът, нито туризмът... Външните контрагенти на българските фирми изобщо не се интересуват от това какви почивни дни е определило нашето правителство. Тях ги интересува коректното изпълнение на сключени договори, нормалното получаване на доставките, както и на разплащанията.

България всъщност е в средата на класацията по брой на официални празници. У нас те са 12. В други държави има и повече, и по-малко. Но пък само в отделни страни в ЕС има практика за отработване. В България отработването в събота е традиция от времето на социализма и досега тя изглеждаше неизтребима. Хубаво е да отпадне. Но защо ще се определя "почивен понеделник"?

Новото правило няма как да е ефективно по същите причини, по които не е ефективно и старото. Фирмите ще продължат да работят и в понеделник. Но както и досега, вместо да бъдат облекчени, ще бъдат натоварени допълнително. В този почивен ден отново ще спират държавната администрация и банките. Тоест ще бъдат блокирани всякакви регистри, справки, вписвания. Паричните преводи ще се бавят. На практика нищо няма да се промени спрямо сегашната порочна система, само ще е малко по-ясно, че проблемът ще идва в понеделник, а не в средата на седмицата, да речем. Това е повече от неприемливо на фона на и без това убийствената административна тежест върху бизнеса.

Простата логика изисква още всяко предложение за подобна промянада бъде съпроводено с точен анализ и сметкикакви ще са последиците. Този анализ не може да се основава на носталгични синдикални спомени от времето на централното планиране. А именно подобни аргументи чуваме от страна на синдикатите и за съжаление те се приемат и от представители на управляващите.

Някъде в този спор има и разумни гласове. Държавата да спре да се меси. Фирмите и работещите в тях сами да определят кога и как да се почива. В период на слаба активност свободните дни може да са повече, а при натоварване - да се намалят. Може някой да погледне и към начина, по който големи световни компании сами осигуряват и работна среда, и т.нар. у нас социални придобивки - като храна, здравеопазване, почивки, дори детски градини.

Досега не се е чуло който и да е от управляващите дори да намекне за облекчения за добрите световни практики. Вместо това продължаваме да затъваме в носталгията по социализма - когато държавата определя кога и как да живееш и когато Тя и само Тя "дава".
СНИМКА: БГНЕС
При събрани няколко почивни дни пътят към Кулата се задръства с автомобили от българи, тръгнали към гръцките плажове. Ако фирмите сами планират почивните си дни, този проблем може поне малко да се облекчи.
38
3440
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
12 Октомври 2016 20:46
[quote Носталгията по социализма очевидно е незаличима][/quote]
...И ЗАКОНОМЕРНА,поради СРАВНЕНИЕТО му с "демокрацията"-етикет на най-отвратителната мафиотщина.
12 Октомври 2016 21:02

Някой разбра ли какво всъщност иска авторът?

Някъде в този спор има и разумни гласове. Държавата да спре да се меси. Фирмите и работещите в тях сами да определят кога и как да се почива.

Точно така ще стане, вервайте.

"Фирмите" ще определят сами едно, работещите, пак сами - друго.
А познайте чие самостоятелно решение ще се приложи накрая?!

Седят шефът Мутрагеньо и служителят Стаменко и определят сами, сам саминки.
А един мармот увива в календара леко разтопен шоколад...

Ей, голям пазарен вой, голям "работодателски" поплак беше срещу тия рушащи икономиката четири дни.
Нейсе, отмениха ги - сега става неизбежно да процъфтим икономически, че и да вържем даже.

12 Октомври 2016 21:13
Освен държавните служители и пренебрежимо малък брой фирми кой почива в "почивните дни"? Всички частници работят всеки ден, с изключение на 1 януари. Какъв бизнес, какви пет лева, какви загуби от 600 милиона?
12 Октомври 2016 21:19
Някой разбра ли какво всъщност иска авторът?

И аз това се питах докато четях този опус.
Голям рев за "бизнеса".
12 Октомври 2016 21:25
Освен държавните служители и пренебрежимо малък брой фирми кой почива в "почивните дни"? Всички частници работят всеки ден, с изключение на 1 януари. Какъв бизнес, какви пет лева, какви загуби от 600 милиона?


Голяма част от фирмите си работят през "почивните дни", а после си ги отработват за всеки случай да не се минат.
12 Октомври 2016 21:30
"Голяма част от фирмите си работят през "почивните дни", а после си ги отработват за всеки случай да не се минат."
Е аз нещо друго ли съм казал?
12 Октомври 2016 21:53
Следва обаче зашеметяваща идея - ако националният празник се падне в събота или неделя, то и понеделникът след него да бъде почивен ден. Аргументът е, че така ще се даде предвидимост на бизнеса и той ще може да планира работата си.

Подобни идеи би трябвало да бъдат пресичани още в момента, в който са възникнали в нечия глава, и по възможност дори да не стават публично достояние. Това трябва да направи висшето ръководство на съответното министерство, ако то изобщо има понятие от пазар, фирмено управление, конкуренция, обвързаност с партньори. Изобщо - от икономика. В социалното министерство видимо разбиранията са различни. По-скоро са съобразени с исканията на синдикалисти и с обикнати и незабравени практики от времето на социализма.


Г-н Цигуларов явно има проблем със стряскането и със социалистическите видения промъкващи се около него от всички страни. Сущий англосаксонски бич божи връз де що има социално. Даже повече от англосаксонските бичове, щото в Щатите и Великобритания правилото е горе долу каквото се предлага от социалното министерство. Ако не съм сбъркал по време на кратката проверка из нета и в Испания и Япония също. Все страни дето трудно може да се каже, че бъкат от практики от социлистическия им период. Ама не ще джурналистът да чете, а иска да маха наморализиран до синьо пръст наляво надясно и да се бори гневно с призраците на социализма. Успешно се оформя се като Сула Втори по икономическите теми на вестника.
12 Октомври 2016 22:05
Не разбрах какво общо има социализмът? Носталгията по социализма е верен признак, че сме навлезли в комунизма. Както казваше Ленин :" При комунизма всяка готвачка ще може да управлява държавата." Е, доживяхме го.
12 Октомври 2016 22:20
Авторът от къде е, не пише нипи пипи
12 Октомври 2016 23:58
Forza NATO

12 Октомври 2016 21:02
Някой разбра ли какво всъщност иска авторът?


Иска глупости, но на търкалета.
13 Октомври 2016 00:08
Държавата да спре да се меси. Фирмите и работещите в тях сами да определят кога и как да се почива.


Колко умно.
И доставчик и клиент, и банка и болница(и те са фирми) решат да почиват в различни дни, просто феерия.

А носталгия по хубавите неща трябва да има, и ще има.
13 Октомври 2016 00:10
Някой има ли представа какво се случва в болниците през 4 или 5 почивни дни? Кои са сферите, които могат да издържат цяла седмица на режим "дежурства"? Съд, прокуратура - само дежурни. Нито една банка не работи, куриерски услуги - никакви. Нито една администрация, КАТ, НАП, НОИ и т. н.
13 Октомври 2016 00:50
В България отработването в събота е традиция от времето на социализма и досега тя изглеждаше неизтребима.
Мамин сладък! Тоя Цигуларов се родил със златна лъжичка в социализЪма, защото само такива не знаят, че събота беше работен ден през сущинския социализъм. Неделя сутрин беше времето за отработване и/или наваксване с плана. Чак, когато златнолъжичковците пораснаха и си взеха златен черпах, решиха, че социализЪмът се е развил и на тях ще им необходим още един ден за грабане с черпака.
13 Октомври 2016 07:58
Слава, и като не работи, кво? Светът ли ще свърши? Само онлайн магазините за прецакани, че няма куриери ама голям праз, ще оцелеят. С ходенето по дежурни кабинети също не е кеф, ама то си е така и уикендите, тъй че пак нищо особено. Безсмислен материал на стенещ идиот автор. Частниците така или иначе бачкат, тия дето работят със западна Европа също. И после си отработват, че са работили. Ей тая практика трябва по-скоро да се оправи....
13 Октомври 2016 09:00
През тази година особено болезнено това се открои през май, когато имаше 13 почивни и 18 работни дни.

Не можах да разбера, как става така, че почивките се отработват, а в същото време почивните дни стават повече?! Някой може ли да ми помогне, че аз с моя математически ум си мисля, че като прибавиш една сума и след това извадиш същата сума към нещо, това нещо остава същото като големина!
13 Октомври 2016 09:55
През тази година особено болезнено това се открои през май, когато имаше 13 почивни и 18 работни дни. През септември съотношението беше 12 на 18.


Откровена лъжа! Аз работя ежедневно с фишове за заплати и присъствени форми пък и всеки счетоводител и HR ще ви каже истината - септември си е 20 работни дни най-официално, а май е с 19. Останалото в статията е някаква пропагандна боза, а за "загубите" искам методология и изходни данни (за тях също методология на събиране и подбор), за да повярвам. Поредната имитация на активност от кабинета. И както най-често се случва, ако променят нещо то се променя към по-лошо. Защо някой си мисли че като работниците му работят понеделник и после чак в сряда ще са по-ефективни отколкото от сряда до събота с отработването? Дори да не си вземат болнични (и да си направят пак още по-голяма почивка) с 1 никакъв ден почивка човек си разваля работния ритъм и става по-зле.
13 Октомври 2016 10:05
Не можах да разбера, как става така
Когато отработеният ден е в друг месец, на 30 април. Това, отработването, е наистина затруднение за всички - от отчитането на отпуските до изчисляването на обезщетенията (осигурителния доход) било поради болест, бременност или прекратяване на трудовия договор. На практика, фирмите процедират като държавните ведомства - отработваните дни не ги отчитат за да си спестят допълнителни разходи при евентуалните им отчитания. Напр., ако срокът за отговор/внасяне на такса изтича в събота, то по закон автоматично се удължава до понеделник (първия работен ден). Ако съботата е "отработван ден", то този ден как ще се брои, работен или почивен, особено ако фирмата е извън България!?
13 Октомври 2016 11:01
Освен държавните служители и пренебрежимо малък брой фирми кой почива в "почивните дни"?

Банките не почиват ли?

Хлапе бях, помня когато майка ми и баща ми бачкаха и в събота до обяд. При социализЪма.
13 Октомври 2016 11:41
"Подобни идеи би трябвало да бъдат пресичани още в момента, в който са възникнали в нечия глава, и по възможност дори да не стават публично достояние"
ja wohl, mein Fuhrer
13 Октомври 2016 11:43
При събрани няколко почивни дни пътят към Кулата се задръства с автомобили от българи, тръгнали към гръцките плажове.

Вероятно от тези преселения са най-големите загуби – стотици хиляди харчат евра в друга страна...
13 Октомври 2016 11:51
ja wohl, mein Fuhrer
"Подобни идеи би трябвало да бъдат пресичани още в момента, в който са възникнали в нечия глава, и по възможност дори да не стават публично достояние"
За да пресечеш идеята трябва да отсечеш главата.
Да запитаме Цигуларов кой има носталгия и към какво?
13 Октомври 2016 11:56
13 Октомври 2016 12:00
Илия Николов: "...Банките не почиват ли?..."

Преди известно време, в материал по близка тема, "бизнесът" се оплакваше, че банките най-много страдали от многото почивни дни.
13 Октомври 2016 13:12
Е какво общо има със соца?Тогава се почиваше на 1-ви май(2-ри се надработва)09.09.-10-ти се надработва,7-ми ноември(който се отработваше) нямаше коледни,великденски и други празници!Работеше се до 31 декември до обяд и се почваше на 2-ри януари!
13 Октомври 2016 13:17
mini69
13 Окт 2016 13:12

мъдър въпрост, надявам се да дадат право на отговор на автора
13 Октомври 2016 13:35
Тя и само Тя "дава".
Айде сега! Дава Той и само Той! Аааа!
13 Октомври 2016 13:35
А бе не сте разбрали какво иска автора! Иска да си заработи съответния не малък хонорар. Това е!
13 Октомври 2016 13:37
Justi, . Право в десетката!
13 Октомври 2016 13:38
Г-нът Цигуларов явно не знае, че в социалистическо-комунистическа Испания е тъкмо така - ако празникът е в събота или неделя, понеделникът е почивен.
13 Октомври 2016 13:42
Освен държавните служители и пренебрежимо малък брой фирми кой почива в "почивните дни"? Всички частници работят всеки ден, с изключение на 1 януари.


Глупости, масово се почива на почивните дни в частния сектор с изключение на транспорта, туризма, (част от) търговията на дребно и други подобни сектори, за които е ясно, че няма как да затворят.
13 Октомври 2016 13:45
Те затова е носталгията.


Носталгията е за друго - един форумец много добре го каза: по време на комунизма правеха много по-хубави огледала, един такъв млад, строен и доволен изглеждах в тях, пък сега - сбръчкан, прегърбен и навъсен.

13 Октомври 2016 13:45
Бре, бре, яз па познавам бая човечЕта, на които служебния телефон (нямаш право да не е в теб и да е изключен) не спира да звъни и да пиука за мейли насред отпуски, за уикенди да не говорим, ама щом тва се броят почивни дни, нека ...
13 Октомври 2016 13:54
Бре, бре, яз па познавам бая човечЕта, на които служебния телефон (нямаш право да не е в теб и да е изключен) не спира да звъни и да пиука за мейли насред отпуски, за уикенди да не говорим, ама щом тва се броят почивни дни, нека ...


Е, и??? И аз познавам такива, но познавам и други, които пък си почиват. Друг пък познава само такива, които си почиват и не пипат телефон/компютър по време на официална почивка. И ко прайм ся?

Освен това, темата тук е за официалните празници и отработването. Описаното от теб засяга една наистина важна, но съвсем друга тема.
13 Октомври 2016 13:58
Сметките на бизнеса сочат, че загубата от дългите почивни дни е между 400 и 600 милиона лева годишно


Загуба за кого? Щото средностатистическият българин е винаги на загуба. За неговите сметки кога ще напишете нещо? Кога "бизнесът" ще се поинтересува от проблемите на хората?
13 Октомври 2016 14:07
От цялата тъпотия ще произлезе само едно - броят на фалшивите болнични ще нарасне драстично. Да не говорим за КПД-то в петък след Гергьовден в четвъртък ...
13 Октомври 2016 16:37
Perseus
13 Окт 2016 07:58

Слава, и като не работи, кво? Светът ли ще свърши? Само онлайн магазините за прецакани, че няма куриери ама голям праз, ще оцелеят. С ходенето по дежурни кабинети също не е кеф, ама то си е така и уикендите, тъй че пак нищо особено. Безсмислен материал на стенещ идиот автор. Частниците така или иначе бачкат, тия дето работят със западна Европа също. И после си отработват, че са работили. Ей тая практика трябва по-скоро да се оправи....


Писал си без да си достатъчно информиран. Има пратки за чужбина / ЕС, за които 24 - часовата доставка е задължителна. И работата, която аз трябва да свърша през 4 -те празнични дни, се прехвърля и натрупва в дните преди или след празниците. Някои банки предпразнично спират да обслужват клиенти още по обед.
Пък за болниците е кошмар. Опашките след такива празници са огромни, да не говорим за самите празници - катастрофи, препили, преяли, битови инциденти и пр. само на ръцете на дежурните.
13 Октомври 2016 18:13
Ама кой Ви пречи да работите в почивните дни и да полагате извънреден труд? Има си Кодекс на труда. Защо биете около храстите и наричате нещата с истинските им имена?
13 Октомври 2016 18:21
Защо биете около храстите и не наричате нещата с истинските им имена?
Става дума за цената на наемния труд.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД