:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,663,027
Активни 137
Страници 25,543
За един ден 1,302,066

Вотът "Срещу всички" може да доведе до оспорване на изборите

Депутати от правната комисия се чудят как експертите не са забелязали, че Изборният кодекс противоречи на конституцията
Опасността изборите да бъдат касирани заради противоречията в Изборния кодекс с конституцията става все по-голяма. Вместо да оправят кашата, която сами забъркаха, депутатите вчера абдикираха от дебата по проблемите и Народното събрание се разпусна до вота. Така тежкият правен казус около квадратчето "Не подкрепям никого" в бюлетината за президентските избори остана висящ.

Според конституцията изборните резултати се определят след преброяване на действителните гласове и чл. 278 (2) т. 9 на Изборния кодекс определя бюлетините с "Не подкрепям никого" точно за действителни. Методиката за определяне на резултатите от гласуването при изборите за президент и вицепрезидент, която всъщност е приложение № 2 към чл. 312 от ИК, обаче изключва бюлетините "Не подкрепям никого" при броенето на резултатите, което е директно нарушение на конституцията. Така се появява възможност кандидат да бъде избран на първи тур с под 50% от действителните гласове.

Избори в България се касират от Конституционния съд, който може да бъде сезиран от президента, МС, ВКС, ВАС, главния прокурор, 1/5 от депутатите, омбудсмана, но не и от пряко заинтересуваните - участниците в изборите. Самото искане може да стане само след обявяване на резултатите, и то в 15-дневен срок. До момента цялостно касиране на избори у нас не е имало, но е имало случаи на частична касация - и на избрани депутати, и на изборни резултати. Последното искане за касиране на избори, което бе отхвърлено от КС, бе от август 2013 г. - тогава ГЕРБ искаше да бъдат отменени изборните резултати заради агитацията в деня за размисъл, случая "Костинброд", нарушения при гласуването в Турция и др. КС отхвърли всички искания.

ЦИК е наясно с проблема. Много юристи призоваха комисията да пренебрегне ИК и да приложи директно конституцията. Източник на "Сега" от ЦИК обясни, че комисията е наясно, че конституцията има пряко действия и е над закона, но досега никога тази постановка не е задействана, обикновено при подобен спор се пита КС. Затова ЦИК няма да пренебрегне кодекса и ще продължи процеса, независимо че рискува целите избори.

Сегашният правен казус с въвеждането на квадратчето "Не подкрепям никого" бе забъркан по време на заседанията на парламентарната правна комисия през април при гледането на промените в Изборния кодекс. За да бъде омекотен спорният текст за задължителното гласуване, депутатите решиха да дадат опция "Против всички". "Това е много по-добрият вариант, отколкото гласоподавателят да вземе бюлетината, да не гласува за никого или да шари и да я направи недействителна. Тогава тя отива в купчината "400 хиляди недействителни", където пък това отношение на избирателя по никакъв начин не се зачита", коментира шефът на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ). Изкарването на бюлетините "Не подкрепям никого" от кръга на бюлетините, които определят изборните резултати, бе осъществено с активната помощ на депутати от Реформаторския блок.

Вчера Кирилов отказа да коментира темата. Колегата му в правната комисия Димитър Делчев от РБ обаче бе категоричен, че начинът, по който е написана методиката, действително я сблъсква с конституцията. Според него обаче топката сега е в полето на ЦИК, а не на депутатите. Аргументът му е, че при противоречие между два нормативни акта органът по прилагането им - в случая ЦИК, трябва да се опре на акта с по-висша юридическа сила - конституцията. "Не знам защо експертите не са видели противоречие при приемането. Но смятам, че въвеждането му беше правилно, защото хората трябваше да имат начин да изразят протестния си вот", заключи Делчев.

Христиан Митев от ПФ обаче не вижда нищо нередно, защото това бил един компромисен вариант. "Тези гласове са действителни, но не влияят върху гласовете за определен кандидат", успокоително коментира той.

Зам.-шефът на правната комисия Четин Казак от ДПС оцени възможността за оспорване на изборите на това основание като съвсем правдоподобна. Според него проблемът е бил заложен в самия Изборен кодекс, когато е било записано, че квадратчето ще се брои за действителен глас при определяне на избирателната активност, но не и при изчисляването на резултатите от гласуването. "Не може един глас да се отчита за валиден при една хипотеза, а при друга - за невалиден", категоричен бе юристът от ДПС.

"Това квадратче е една голяма глупост и още когато се обсъждаха промените в кодекса, ние гласувахме "против". Излиза, че човек ще бъде задължен да гласува, но бюлетините с квадратчето "не гласувам за никого" ще се хвърлят в коша. Управляващите се опитваха да тушират протестния вот", заяви Филип Попов от БСП. Според него към този момент няма да се стигне до сезиране на КС, който социалистите чакали да се произнесе по задължителния вот. Но си остави вратичка, че "при един сериозен анализ може да се стигне и до това".

Според изборния експерт проф. Михаил Константинов не става дума за действителни гласове. "Все едно зачертавате повече от един кандидат. Но се водите гласувал. Действителен глас е, когато гласуваш за определен кандидат", посочи той.

"Сега" потърси мнението и на омбудсмана Мая Манолова, която като депутат в предния парламент стана основната движеща сила при изработването на настоящия кодекс. От администрацията й посочиха само, че ако някой подаде искане към Манолова да отправи конституционна жалба по казуса, тя ще бъде разгледана от нейния консултативен конституционен съвет.Мнения

Грета Ганева, адвокат в САК:

Несистемният играч при предстоящите избори ще се окаже новото квадратче "Не подкрепям никого". На път е да разтърси системата. Законодателят се е опитал чрез него да се освободи от досадните гласове, но е пропуснал, че същите тези гласове са на български граждани, реализирали правото си да избират. Всеки действителен глас формира представителността на властта, поради което не може да бъде отделян. ЦИК ще трябва да приложи непосредствено конституционния текст. Ако не стори това и определи победител въз основа на опорочената методика, резултатът ще е неправилен, а решението за определяне на победител ще подлежи на оспорване.Милена Алексиева, адвокат в САК:

Промените в Изборния кодекс са заложили "бомба" в отчитане на изборните резултати във връзка с гласуването с квадратчето "Не подкрепям никого". Това са действителни гласове - безспорно. Този текст на въпросната методиката е в пряко противоречие с разпоредбата на чл. 93, ал. 3 от конституцията, според който: "Избран е кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели". Т.е. според методиката изчисленията се правят при изключване на част от действителните гласове, а конституционният текст е ясен - всички действителни гласове участват в изчислението.

35
12575
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
12 Октомври 2016 19:47
Вотът "против всички" би имал смисъл, ако действително се броеше, като част редовно подадените гласове и се вземаше предвид при определяне на дяловете +50%.
Сегашното му съществуване в бюлетината, е чиста проба гавра с олигофрени.
пп: Този вид вот не ме засяга.
12 Октомври 2016 19:49
абе и аз се чудя, като знам,че Цецка е баш парче юрист
12 Октомври 2016 20:17
"Не знам защо експертите не са видели противоречие при приемането. Но смятам, че въвеждането му беше правилно, защото хората трябваше да имат начин да изразят протестния си вот", заключи Делчев.

В резултат на което излиза, че хората са изразили "протестния си вот" като са се оплакали на "АРМЕНСКИЯ ПОП".
12 Октомври 2016 20:18
В тая наша смачкана държава нищо не е случайно, колкото и да изглежда така.
12 Октомври 2016 20:19
„Кой” има интерес Конституцията на РБ да бъде нарушена??Само питам риторично,де...отговора го виждат и разбират всички
12 Октомври 2016 20:22
"Все едно зачертавате повече от един кандидат. Но се водите гласувал. Действителен глас е, когато гласуваш за определен кандидат",

Аха, ясно. Само не е ясно "Не подкрепям никого" ДЕЙСТВИТЕЛЕН НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН глас ли е , или НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН ДЕЙСТВИТЕЛЕН?
12 Октомври 2016 20:30
Играта на плебос и мишоци продължава...
Важното е мишоците да използват "правилно", по предназначение и изгодата Му "неволната" грешка!
12 Октомври 2016 20:55
Една голяма част от кандидатите за президент са хора, които са работили или за купуване на гласове или за осигуряване в кавички на корпоративни глаесове. Наичили са номерата и се канят да ги използват. Като едни други двама които са научили наморета и се канят да се явят на балотаж точно те!
12 Октомври 2016 21:03
И си остава НЕГЛАСУВАНЕТО!
---------------
Сайтът на Генек
12 Октомври 2016 21:44
Ами изберете си ги пак!
Овчаря,
12 Октомври 2016 21:45
Това е целенасочена кампания срещу гласуването защото при участието на новите гласове нещата престават да бъдат под контрол Все пак защо участващите бюлетини не могат да бъдат зачитани? Точно тук се играе на казуистика с точки и алинеи
12 Октомври 2016 21:47
"Методиката за определяне на резултатите от гласуването при изборите за президент и вицепрезидент, която всъщност е приложение № 2 към чл. 312 от ИК, обаче изключва бюлетините "Не подкрепям никого" при броенето на резултатите, което е директно нарушение на конституцията. Така се появява възможност кандидат да бъде избран на първи тур с под 50% от действителните гласове. "

Откъде произтича изключването Дайте текст! Иначе това е основната стратегическа манипулация да не се гласува

12 Октомври 2016 22:50
Осман Октай: ДПС си вдига цената с Орешарски, иска да управлява


Натисни тук
12 Октомври 2016 22:53
Израелски експерт: Ердоган е опасен за България, бъдете внимателни! Не пускайте бежанци!
Еродаган е опасен враг на България!
Бъдете внимателни с Турция, има опасност да се опита да радикализира мюсюлманите в страната
Турският президент Реджеб Ердоган може да радикализира мюсюлманите в България. За това предупреждава д-р Дан Шуефтан, директор на Националния институт по изследвания на сигурността към Университета на Хайфа в Израел, предаде "Дарик".

Натисни тук
12 Октомври 2016 22:55
Дали пък кампанията за безсмисленото квадратче не е застраховката на убавите и умните срещу загуба на тяхната Майка?
Ако ЦеЦа спечели - чудо голямо, ще преглътнат въпиющата несправедливост, а ако Радев спечели да последва борба за правата на квадратистите до анулиране на изборите и насрочване на нови.
12 Октомври 2016 23:03
Ако гласуването бъде направено задължително и има избор "Не подкрепям никой", това означава само едно - за президент ще бъде избран на първи тур "Не подкрепям никой" с повече от 50% от гласовете. Вероятно ще е най-добрият президент, който сме имали.
12 Октомври 2016 23:35
Правистите се оплетоха като пате в "параграфи". Прилича ми на §22. Значи съм задължен да гласувам, но гласът ми е недействителен защото съм зачертал неправилното квадратче и бюлетината е "недействителна" т.е. - не съм гласувал. Е, каква е целта на упражнението? Както е казал бащицата (не МК) - важно е кой брои бюлетините. Отчитаме активност 50+%, махаме 10% - недействителни (които не са за нашите хора) и с 20% +1 може да се поздравим с победата.
12 Октомври 2016 23:53
Минавам от тук, ето текста за изключението:

Методика за определяне на резултатите от гласуването при изборите за президент и вицепрезидент
2. (Доп. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Избрана е кандидатската двойка, получила повече от половината действителни гласове, с изключение на тези по чл. 333, ал. 1, т. 7, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели.

Т. е. при гласували повече от 1/2 избиратели, не броим бюлетинките "Не подкрепям никого" макар и да са действителни и да вдигат избирателната активност.

Ако ви е интересно, прочетете и материала на Петьо Цеков в "Наблюдател" от вчерашния брой. Там се развива сериозна дискусия по този въпрос.
13 Октомври 2016 01:11
zzz07

12 Октомври 2016 20:18В тая наша смачкана държава нищо не е случайно=
Бъзиклийкс публикува 12 точки "защо да гласуваме за митю пищова,
най ми хареса третата:
3 . Защото ако изберем Митьо Пищова за президент, ние ще се забавляваме, а унижението ще е за всички префърцунени лицемери и бюрократи, наши и чуждестранни, които ще се срещат с него, а ако изберем Цецка унижението ще е за нас, а забавлението за тях.
13 Октомври 2016 05:42
Много шум за нищо.
Който има поне грам акъл няма да ходи на избори, за да маркира това квадратче. Останалите по-деобре да не гласуват, което всъщност и правят.
А тия смехотворни лозунги за "оспорване на избори" са върха. Кой и пред кого ще "оспорва"? И без това след изборите недоволните ще "оспорват", с което и ще си останат. Аман от щуротии.
13 Октомври 2016 08:01
Чудя се и се мая: От една страна са достатъчно тъпи за да допуснат грешка, а от друга страна са хитри, за да си осигурят "пребиване" на дузпата!
13 Октомври 2016 08:13
"не знам защо експертите не са видели" минава само ако текстът не е гледан в нито една комисия на т.н. народно събрание.
мишоци, сър...
13 Октомври 2016 08:45
Ако гласуването бъде направено задължително и има избор "Не подкрепям никой", това означава само едно - за президент ще бъде избран на първи тур "Не подкрепям никой" с повече от 50% от гласовете. Вероятно ще е най-добрият президент, който сме имали.


Жалкото е, че въпреки нашият избор, ще ни наложат своя.
13 Октомври 2016 08:51
Депутати от правната комисия се чудят как експертите не са забелязали, че Изборният кодекс противоречи на конституцията

"Експерти" , Сър !
13 Октомври 2016 09:08
Не е прост Бае ви Ганя, не е прост...Сметката е ясна: твърдият електорат на ГРОБ са около 10% от гласовете, купеният вот - още 5%, общо 15% : справка - последните парламентарни избори. Има възможност да се купят, припишат, излъжат с лекота , по разни начини, още около 5% - ето ти 20%. С тях Боко иска да стане Бокаса и да векува. Ще се прават всякакви странини, противоконституционни не само, ами и извънземни, ако трябва, методики, различни за президентските и парламентарните избори, ще се носят чували с бюлетини и протоколи, ще се разкриват и закриват секции по уж странна логика, а ако случайно нещо не сработи и изборите се загубят - има протестъри, умнни и красиви, мамини Укопанти. Какво да се чудим, демокрацията е мит, в САЩ да не би да работи? Или където и да е другаде? Е - и у нас така...
13 Октомври 2016 09:31
Црвената агитка да се стега.
Още три-четири мандата опозиция. БСП - твърдо НПО.
А след това - я останала био.., пърдон - членска маса - я не.
13 Октомври 2016 09:45
Няма как - ще трябва да се гласува за Радев!
VOCI, ти записа ли се да гласуваш! https://www.google.bg/search?q=%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BB%D1%81%D1%8F+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%86%D0%B5%D0%BC&biw=1280&bih=783&tbm=isch&imgil=jl4xFYPWPwECnM%253A%253BZ5MAs9MSDFe5ZM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fmemesmix.net%25252Fcharacter%25252Fa-ty-zapisalsja-dobrovolcem&source=iu&pf=m&fir=jl4xFYPWPwECnM%253A%252CZ5MAs9MSDFe5ZM%252C_&usg=__lIRUXqhgX0IbBXkfWAJllHtLz7I%3D&dpr=1&ved=0ahUKEwiAkNi7lNfPAhXDuhQKHXdUAYYQyjcIOQ&ei=lCr_V4D2FMP1UveohbAI#imgrc=jicPWcPKFNJXZM%3A
За кака ти Шарън твоят глас е важен!
13 Октомври 2016 12:11
колкото по-вече чета Кодекса и приложенията към него, толкова съм по-убеден, че грешката не е случайна!

защото твърде добре е описано как се определя кой глас е действителен и кой не:

Чл. 334. (1) Секционната избирателна комисия преброява подадените в секцията с хартиена бюлетина гласове.
(2) Броят на недействителните гласове е равен на сумата от броя на бюлетините по чл. 333, ал. 1, т. 1 - 5.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Броят на действителните гласове е равен на броя на бюлетините по чл. 333, ал. 1, т. 6 и 7

и непосредствено след това във въпросната /между другото и в методиките за другите видове избори съдбата на гласовете с "не подкрепям никого" е същата/ методика четем:

..."с изключение на тези по чл. 333, ал. 1, т. 7"?! което директно означава, че законодателят е бил наясно какво изключва - ДЕЙСТВИТЕЛНИ ГЛАСОВЕ! е каква е причината в чл. 333 тези гласове да се определят като действителни? при условие, че за изборната активност се отчитат и недействителните гласове.

което и означава, че всичко ще се случва при СВЪРШЕН ФАКТ! решение на ЦИК за избрани президент и вицепрезидент. правомерно или не!
13 Октомври 2016 12:51
Ruff, много си прав.
Доколкото разбирам от текста на т. 2 от "Методиката...." това изключение по чл. 333, ал. 1, т. 7 "се активира" тъй да се каже ако са гласували повече от 1/2 от избирателите(без значение кой как е гласувал), т. е. ако някоя кандидатин за президент е взел повече от половината действителни гласове при посочената активност, купчинките с квадратче "Не подкрепям никого" не ги броим, тъй и тъй не оказват влияние.
Но ако са гласували по-малко от 1/2 от избирателите, примерно 2 млн. избиратели, броим и купчинките с квадратче "Не подкрепям никого", т. е. вдигаме избирателната активност.
Аз така го разбирам.
13 Октомври 2016 13:59
а много по-истинското противоречие не е ли в това, че Конституцията
определя гласуването като "право", а Изборният кодекс - като "задължение"?
13 Октомври 2016 15:40
Когато явяването на избори е "задължително" - трябва да има опция "въздържал се". Понеже експертът МК обясняваше, че не може да се гласува "против", значи мога да се въдържа от избор(не , че ще гласувам) след като не мога да гласувам за нито един от предложените кандидати. Впрочем, това е съвсем нормална практика, когато се правят избори със задължитено участие(парламент, ВСС, МС, избор на ген. с-р на ООН и т.н.) на избирателите.
13 Октомври 2016 17:59
Ако вместо "срещу всички" народът реши да гласува в знак на протест за Митьо Пищова - това ще бъде реален протестен вот и с гордост можем да твърдим, че каквато ни е държавата - такъв ни е ПРЕЗИДЕНТЪТ
13 Октомври 2016 23:07
Ако вместо "срещу всички" народът реши да гласува в знак на протест за Митьо Пищова - това ще бъде реален протестен вот и с гордост можем да твърдим, че каквато ни е държавата - такъв ни е ПРЕЗИДЕНТЪТ


Ти представяш ли си тогаз Бойко Борисов (Премиер) и Митьо Пищова (Президент) един до друг?
15 Октомври 2016 14:27
Казва се, и се пише: " Не подкрепям никоГО.". Положението става все по-зле и във форума.
*************
Да не беше патката Йотова, твърдо бих гласувал за генерала. Засега умувам.
17 Октомври 2016 14:29
Ако изборите са недействителни и повече от половината гласували при задължително гласуване не са подкрепили нито един кандидат, това просто означава, че кандидатите не са онези, които избирателят иска да го управляват/представляват.

Това не е кой знае какъв проблем в едно демократично общество. Просто при следващите избори партиите ще могат да предложат кандидати, които могат да бъдат избрани.

От това ще спечели избирателят и цялото общество. Надяваме се.

Нещо като "избори до дупка".

Пък и не е зле у нас да има и ПЪРВИЧНИ партийни избори. Ако ги има другаде, защо тук да ги няма?

Не е зле и участниците в първичните партийни избори да събират подписи от депутатите, които ги подкрепят, като във Франция, например.

Е, може и други неща да се добавят. Ако се случи никой да не бъде избран, изборите ще са действали като референдум, плебисцит или допитване. Няма лошо.

Важно е какво казва избирателят, не как го казва. Е, струва ми се, де.

***

За нашия манталитет идеалната методика бе с цветните бюлетини. Брои се цветът, независимо от любовните послания или псувни върху бюлетината, които не я правеха недействителна, защото не можеха да променят цвета ѝ. Ако не подкрепяш никого, можеш да се пуснеш бяла бюлетина.

ВОТЪТ Е НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН САМО АКО ВОЛЯТА НА ИЗБИРАТЕЛЯ Е НЕЯСНА. С други думи, ако е наблъскал в плика всички бюлетини. Имаше такива случаи по селата. Казвам го като наблюдател от БСЧИГП. При изборите през 1990 г. имаше пликове и с 20 еднакни цветни бюлетини - сини или пък червени. ЦИК тогава реши да се броят за една - вотът е ясен, действителна е една бюлетина, останалите се унищожаваха.

Сега нищо няма да се унищожава и бюл. няма да отиват в кошчето. Никога не са отивали. Просто всичко се описва и се пакетира отделно достатъчно надлежно. Е, аз поне като наблюдател не допусках нещо да не е надлежно свършено. Само за сведение при изборите през 1990 г. предс. на СИК, която наблюдавах в едно столично училище, облечен в розова риза и отбелязващ си разни неща с червена химикалка, отказа да подпише протокола само защото резултатът не му хареса... Очаквал друго. Резултатът бе ясен за всеки преминаващ наблюдател и предварително, и то само по височината на купчините неизползвани бюлетини... Нямаше нужда и от езкит пол. Възможно е това да е била причината един ден да се въведе интегрална бюлетина. Но човекът не приемаше дори това, което виждаше още в течение на деня с очите си.

НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО е изключително ясен и видим вот. Значим и съществен.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД