:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 399,180,404
Активни 99
Страници 15,106
За един ден 1,302,066

Къде отиват парите на данъкоплатците

Разходите за социално осигуряване, подпомагане и грижи са единствените, които растат неотклонно вече 17 години
Източник: Инфограф
---
За какво харчи държавата? Къде отиват парите на българските граждани? Отговорът може да потърсим в изпълнението на бюджета. Наскоро Министерството на финансите обнови своята база данни за изпълнението на консолидираната фискална програма (КФП) от 1998 г. насам, като добави резултатите за 2015 г. Прегледът на информацията за периода 1998-2015 г. осветява важни тенденции, а също и някои рекорди, поставени миналата година. Числата дават и повод за съществени изводи.

Забележително е, че разходите за социално осигуряване, подпомагане и грижи нарастват за 17-а поредна година. През 2015 г. те достигат 11.7 млрд. лв., което е с 260 млн. лв. повече от предходната година. През последните три години те се задържат на нива около 13.5% от брутния вътрешен продукт (БВП). Основната част от тези разходи - около 8.4 млрд. лв. през 2015 г. - са за пенсии. А останалите към 3.3 милиарда са за социални грижи и социално подпомагане.

В същото време разходите за образование отчитат лек спад от рекордните 3.27 млрд. лева, регистрирани през 2014 г. Средствата за отбрана и сигурност се задържат на пиковите нива от 2014 г. - малко над 3.3 млрд. лева, но отнесени към БВП на страната, те дори леко намаляват - от 3.9% за 2014 г. на 3.8% от БВП за 2015 г. В миналото делът им е достигал доста повече - над 5 процента.

Рекордни нива, включително и като процент от БВП, достигат още разходите за икономически дейности и услуги; почивно дело, култура и религиозни дейности; жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и околна среда (което се дължи най-вече на значителното усвояване на европейски средства през 2014 и 2015 г.).

Данните на Министерството на финансите ясно показват, че всъщност разходите за социално осигуряване, подпомагане и грижи са единствените, чийто номинален размер се увеличава във всяка една от годините от 1998 г. насам. Общо за целия периодувеличението е със забележителните 9.12 млрд. леваЗа сравнение общият ръст при други важни сектори е много по-скромен - 3.16 млрд. лева в здравеопазването, 2.25 млрд. лв. в образованието и също толкова в отбраната и сигурността. Както може би забелязвате, общият ръст в тези три функции е по-малък от този при социално-осигурителните разходи.

Като дял от общите разходи по КФП за 2015 г. средствата за социално осигуряване, подпомагане и грижи достигат 33.6%, което на практика означава, че един от всеки три лева, похарчени от държавата, е предназначен именно за това.

Тази структура на публичните финанси не е изненадваща на фона на застаряващото население на страната, но поставя под съмнение елемента на "оригиналност", който може да бъде очакван по отношение на Бюджет 2017 и тези след него.

На фона на постоянно увеличаващите се социални разходи напредъкът - що се касае до стандарта на живот на уязвимите групи в обществото - изглежда пренебрежим. Причините за това са две:

Първо, огромната част от увеличението всъщност касае парите, отпускани за пенсии. Високият и повишаващ се брой на пенсионерите обаче в голяма степен "размива" ефекта от допълнителните средства, поради което голяма част от пенсионерите продължават да получават доходи, близки до линията на бедността за страната.

Второ, въпреки някои плахи скорошни опити за корекции в системата на социалното подпомагане преобладаващата част отсоциалните програми остават неефективни и по-скоро капсулират, отколкото да борят бедносттаПубликуваните преди месец данни на НСИ за етническия профил на бедното население показват именно това - основната причина за бедността са ниското образование и липсата на работа, а не размерът на социалните плащания. При лицата с начално и по-ниско образование рискът от бедност е около 60%, независимо от това дали говорим за българи, роми или турци. Обратно - при висшистите рискът е пренебрежимо малък, без значение от етноса.

На фона на тези зависимости качеството и обхватът на последните напъни за образователна реформа изглеждат все още недостатъчни. Други отдавна отлагани реформи (в социалното подпомагане и трудовото законодателство) пък изглеждат заложници на слабите кабинети в последно време. Вярно е, че последните в голяма степен илюстрират липсата на обществен консенсус по основни социални и икономически въпроси. Но данните на МФ показват ясно, че публичните финанси са поели курс, който в средносрочен и дългосрочен план обрича бюджета на все по-инертни решения.Графиките са на Infograf.bgИзтчник: Инфограф
---
Източник: Инфограф
---
СНИМКА:БГНЕС
Социалното осигуряване и помощите за социално слаби заемат най-голям дял в разходите на бюджета.

---

=
8
2606
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
17 Октомври 2016 19:57
С едно изречение - парите за циганти са повече!?
18 Октомври 2016 00:54
С едно изречение - парите за циганти са повече!?

И все повече няма да стигат.
Определено се размножават по бързо, отколкото ние успяваме да увеличим националният доход.
18 Октомври 2016 07:09
Пълни глупости са това с образованието. Има прекалено много работа за необразовани. Проблема в Бг е, че образованите заемат техните места. Както чистачките на Аерогара София и в съдилищата са с висше. Продавачките също! Образованието стана бизнес и е много важно някой да го храни. Защото в Бг държавата храни бизнеса, вместо той нея. Което е и причината да се пишат такива статии, защото въпросния "бизнес" не иска същата да дава пари за пенсионери, болни, инвалиди и безработни. Малкото данъци, които въобще влизат от него, си ги иска обратно за обществени поръчки и съфинансиране на еврофондовете, от които лапа. Наистина е нагло говорителите на същите да ни занимават! ИПИ да престане да се бърка в това, което не му е работа! Неговата работа е да помага на бизнеса да търси пазари и да прави печалби! Ако правеше това, щеше да има работни места и добри доходи и нямаше да има нужда държавата да харчи много да подпомага безработните и бедните.
18 Октомври 2016 10:21
Разходите за социално осигуряване, подпомагане и грижи са единствените, които растат неотклонно вече 17 години

По-интересна е първата графика, която опровергава твърдението за неотклонното нарастване. Нарастване вероятно има в абсолютна стойност, каквото е и нарастването на БВП, ама кой знае защо се забравя за инфлацията.
18 Октомври 2016 11:45
Социалните разходи ни изяждат държавата. Не е нормално над половината от бюджета да отива за това. А за инфраструктура да чакаме помощи от ЕС.

Една държава трябва сама да може да се поддържа. В момента ние не можем да правим това. Затова пътищата са в окаяно състояние, улиците, градовете и селата ни. Прекалено много хора се обявяват за бедни - това е нонсенс. Все пак беността е относително понятие и се определя като каква част от хората са под средното ниво за държавата. Като говоря за редно ниво/първо трябва да се махнат супербогатите които изкривяват това средно ниво/.

Прекалено много хора има на държавна хранилка - без тия хора да допринасят нещо за развитието на държавата. За сравнение и при социализма беше така,но поне всички работеха. Сега повечето щтракат с пръсти и все се оплакват че няма работа.. /но и избират/.

Ако за социални разходи се дават само 50% от бюджета, ще остават за инфраструктурата милиарди - т.е. ще можем да строим по една магистрала Хемус на година или да се направят пътищата в цяла България, или болниците да се обновят напълно. И т.н.

Прекалено много лесни пари има в държавата, заради това и малко хора работят.
18 Октомври 2016 18:01
Винаги съм си мислил (а и съм го казвал) че един добър начин държавата да запази гарантирано част от приходите си е като си остави няколко големи предприятия. Поне тези в сферата на естествените монополи.Няма да ги изброявам всички се досещат кои са. Щото се видя колко се събират от данъци.Мизерия.Не стига че направиха данъка плосък демек чистачката да плаща толкова(процентно) колкото и крупният бизнесмен ами и той последният си е наел армия адвокати(щото може да си го позволи ) и не плаща никакви данъци!Не мисля че е късно да се ренационализират няколко такива предприятия но за това се иска някой куражлия човек да застане начело на държавата и без много много да пита да я свърши тази работа.Начини има.Тези дето са ги приватизирали са оцапани до кълките почти без изключение.Когато и да ги подгониш все е късно.
18 Октомври 2016 18:19
Социалните разходи ни изяждат държавата. Не е нормално над половината от бюджета да отива за това.

Авторът спекулира с термина 'социални', включвайки там парите за пенсии.
18 Октомври 2016 18:49
Авторът спекулира с термина 'социални', включвайки там парите за пенсии


Парите от бюджета, които отиват за пенсии, са си точно социални помощи. Истинските пари за пенсии са тези, които се събират от осигуровките в НОИ.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД