:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,375,457
Активни 92
Страници 11,690
За един ден 1,302,066

А бабите с багажите как ще пресичат?!

Висшият адвокатски съвет забравя, че пешеходците са на различна възраст и житейска зрялост
Снимка: БГНЕС
Граждански организации демонстрираха на пешеходната пътека през Софийския университет как трябва да се пресича според абсурдното тълкувание на Висшия адвокатски съвет.
Становището на Висшия адвокатски съвет по тълкувателно дело № 2/2016 г. на Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) смути общественото мнение. Причина за това стана мнението най-вече по втория зададен въпрос: "Абсолютно ли е правото на пешеходеца при пресичане на пътното платно в зависимост от мястото на пресичането му: а/ на специално очертана за целта пешеходна пътека; б/ на регулирано със светофарна уредба място; в/ на място, което е продължение на тротоара или бордюра; и г/ на нерегламентирано за тази цел място".

Правото на предимство на пешеходеца е уредено в чл. 5 от Закона за движение по пътищата, където в ал.1 е казано, че всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди. Ал. 2 продължава със задължението на водача да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците.

Както водачите на превозни средства, така и пешеходците освен права имат и задължения. По закон пешеходците са длъжни да пресичат платното за движение само на пешеходни пътеки. Чл.119, ал.1 от Закона за движение по пътищата задължава при приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващи по нея пешеходци, като намали скоростта или спре. Съгласно чл.20, ал.2, изр.2 от ЗДП в случаите, когато пешеходецът предприеме пресичане, за водача на пътно превозно средство възниква опасност и той има задължение да намали и да спре.

През годините практиката на ВКС е била в насока, че стъпилият на пешеходна пътека пешеходец е с предимство, и то следва да му бъде осигурено.

От казаното дотук звучат странно изводите в становището на Висшия адвокатски съвет, че пешеходецът би имал предимство само ако е заел пешеходната пътека правомерно. Това според висшия орган на адвокатурата означава пешеходецът да се е съобразил със скоростта, посоката на движение и отстоянието на приближаващото към него МПС, да сигнализира водача с ръка за намерението си да пресича. В случая становището не отдава и значение на възрастовите особености, житейската зрялост, умствената недоразвитост, болестното състояние, умората и разсеяността на пешеходците.

На практика според становището водачът е длъжен да се съобрази изцяло с поведението и състоянието на пешеходеца, само и единствено, ако той е дете. Тази концепция е юридически, логически и житейски неиздържана. Представете си ситуация с възрастни, трудно подвижни или хора, натоварени с багаж! Как биха изпълнили вмененото им задължение да вдигат ръка, за да сигнализират, че желаят да пресичат? Как можеш да вмениш задължение на лице, което няма специфичните знания и умения на водача на пътно превозно средство да прави изводи за скорост, отстояния и т.н.?

Много трудно беше през годините водачите на пътно превозно средство в България да бъдат поне малко дисциплинирани и да бъдат научени да зачитат правата на пешеходеца, поне на пешеходна пътека. Още повече, че това е факт най-вече за София и по-големите градове, а не и за цялата страна.

Не искам да бъда лош пророк, но съм сигурен, че ако идеите, предложени в становището на адвокатския съвет, залегнат в тълкувателното решение, до съзнанието на масовия водач ще стигне само информацията, че пешеходецът няма абсолютно предимство на пешеходна пътека, при което пътните инциденти с пешеходци неминуемо ще нараснат драстично.

Нека не забравяме, че всеки от нас най-напред е пешеходец!* Заглавието е на редакцията.
76
6407
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
76
 Видими 
17 Октомври 2016 20:25

Съвпада с моето мнение!
17 Октомври 2016 20:28
Ако въпросните места в закона са спорни и недостатъчно ясни за водачи и пешеходци, а като че ли повечето хора сме на мнение, че на зебра пешеходците имат право на предимство, не може ли тези места просто да се преформулират така, че да няма нужда от допълнително тълкуване?
17 Октомври 2016 20:37
Ако ви заинтересува - Натисни тук
---------------------------
Сайтът на Генек
17 Октомври 2016 21:26
Не съм юрист. Не знам юридическия смисъл на "абсолютно право". Но правото на АБСОЛЮТНО предимство на пешеходеца на пешеходна пътека си го представям така
- може да пресича без изобщо да погледне, ако иска, и със затворени очи
- може да тръгне гърбом, или пък да лази на четири крака
- може да спринтира по тротоара и да продължи по пешеходната пътека
- може не само да пише SMS-и докато пресича, но и да рисува,
и да пресича по всякакъв друг начин, без да носи АБСОЛЮТНО никаква отговорност към живота и здравето си и към другите участници в движението.
Изброеното по-горе съм го виждал в 40 годишната си практика на пешеходец и още 8 години като пешеходец и шофьор.
А някои просто искат от пешеходците да използват и главата си, докато пресичат.
17 Октомври 2016 21:35
...Надо заметить, что автомобиль тоже был изобретен пешеходами. Но автомобилисты об этом как-то сразу забыли.

Кротких и умных пешеходов стали давить. Улицы, созданные пешеходами, перешли во власть автомобилистов. Мостовые стали вдвое шире, тротуары сузились до размера табачной бандероли. И пешеходы стали испуганно жаться к стенам домов.

В большом городе пешеходы ведут мученическую жизнь. Для них ввели некое транспортное гетто. Им разрешают переходить улицы только на перекрестках, то есть именно в тех местах, где движение сильнее всего и где волосок, на котором обычно висит жизнь пешехода, легче всего оборвать.

В нашей обширной стране обыкновенный автомобиль, предназначенный, по мысли пешеходов, для мирной перевозки людей и грузов, принял грозные очертания братоубийственного снаряда.

Он выводит из строя целые шеренги членов профсоюзов и их семей.

Если пешеходу иной раз удается выпорхнуть из-под серебряного носа машины -- его штрафует милиция за нарушение правил уличного катехизиса.

И вообще авторитет пешеходов сильно пошатнулся. Они, давшие миру таких замечательных людей, как Гораций, Бойль, Мариотт, Лобачевский, Гутенберг и Анатоль Франс, принуждены теперь кривляться самым пошлым образом, чтобы только напомнить о своем существовании. Боже, боже, которого в сущности нет, до чего ты, которого на самом деле-то и нет, довел пешехода!

17 Октомври 2016 21:43
Бабите с багажите трябва да пресичат както пресичат и всички пешеходци с малко мозък в главата си - първо да отидат до пешеходната пътека, което именно много баби не правят, а преди да пресекат, да се огледат дали много близо до пътеката няма бързо движеща се кола, която не би успяла да спре.
17 Октомври 2016 22:10
Медицинските служби гарантират за психичното здраве на водачите на МПС,а МОН -техния образователен ценз.Същото не се изисква за пешеходците.Мисля,че тежестта на задълженията трябва да пада върху водачите на МПС.
17 Октомври 2016 22:10
да се огледат дали много близо до пътеката няма бързо движеща се кола, която не би успяла да спре.

а на шофьора на тая кола какво?
17 Октомври 2016 22:11
Никой и никога не е оспорвал предимството на пешеходци на пешеходна пътека. Калинки и обикновени мошеници умишлено дават знак на равенство между "право" и "абсолютно право". След това и "изводи" правят как пешеходците се лишават от права. Абсолютно право на пешеходци просто означава, че при всякакво поведение на пешеходец на пешеходна пътека е виновен водача. Първите обзети от радостни трепети са мургавите (и не само) сънародници, които и сега рязко и неочаквано се хвърлят самостоятелно или хвърлят децата си пред бавно движещи се коли на пешеходни пътеки, след това правят сценка и си тръгват с някоя стотачка.
Нямаше да си пиша безценното мнение, но точно днес включително и пред мен, една бабка си влачеше багажа по платното на оживена улица, при наличие на изцяло свободен и в добро състояние тротоар. Всички подминаваха внимателно, но видимо бяха бесни. Да, бабката е с някакви умствени промени от годините, но ако такава баба халоса някой адвокат тип андрешковски мошеник по главата с нещо тежко, вероятно няма да и се размине само с разбиране.
17 Октомври 2016 22:14
а на шофьора на тая кола какво?

Ако се е движел със законната скорост и не би могъл да спре - нищо.
Ако се е движел с превишена скорост - затвор. При коректно поведение на пешеходеца съгласно закона - по-дълъг, при пешеходец нарушил правилата - по-кратък.
17 Октомври 2016 22:43
По цял свят на пешеходна пътека пресичат и деца, коити са научени, че само там се пресича и понякога навлизат със скорост с малките си велосипедчета, но големите чичковци си чешат шкембет о и разсъждават с него!! Факт!
17 Октомври 2016 22:46
Аз мисля, че отговорност при ПТП трябва да носи виновния участник, без значение дали е водач, пешеходец, колоездач или каруцар. Виновния участник.
17 Октомври 2016 22:48
Ако се е движел със законната скорост и не би могъл да спре - нищо.

баси ужасът, значи това
да се огледат дали много
близо до пътеката няма бързо движеща се кола, която не би успяла да спре
.
може и да е законно?
17 Октомври 2016 22:50
https://www.youtube.com/watch?v=gV1pJZGTKmw

След 2-та минута - пресичащи пешеходци.
17 Октомври 2016 22:54
Шофьорът няма право да приближи пешеходната пътека със скорост, при която не може да спре веднага.
Точка!
17 Октомври 2016 22:59
Шофьорът няма право да приближи пешеходната пътека със скорост, при която не може да спре веднага.
17 Октомври 2016 23:05
Ся, не съм специалист, но ми се струва, че на мокър път дори и ако шофьорът е намалил до 30 км/ч и е нащрек и колата и гумите са в перфектно състояние, спирачният път заедно с времето за реакция е около 10 метра. Ако му изскочи човек внезапно на пътеката, какво става?
17 Октомври 2016 23:07
спирачният път заедно с времето за реакция е около 10 метра
А бабките с багаж за ужасяващо пъргави.Реагират като Хюсеин Болт на стартов пистолет.После все си изненадан...

Направо си го представих как изненадващо и подло изкачат пред кротките тенори.
17 Октомври 2016 23:15
Пазете бабите!
Те са вашата опора в мизерният ви живот..
18 Октомври 2016 00:41
Хора, говорим за нормално пресичащи пешеходци и МПС, движещи се със скорост, при която може да възникне сериозно ПТП.
Доколкото знам, има пешеходни пътеки (1) и зебри (2), които са нещо като друг вид пешеходни пътеки.
Ако е просто пешеходна пътека, да, пешеходецът не трябва да разчита на любезността на шофьорите. Трябва да се оглежда, може би да вдига ръка и т.н.
Но какво значи да изкочиш внезапно на зебра, тя затова е зебра, за да пресичат хората спокойни, че шофьорът е длъжен да изчака тези 1-2 минути, които са им необходими да отидат до насрещния тротоар.
Разбрах, че в ЗДП няма понятие зебра, но самите зебри са си на местата. И хората мислят, че са единственото им предимство на пътя.
Поводът за този спор са именно пешеходци, които не се шляят и не изскачат внезапно (на зебра), те само са научени, че зебрата е, за да пресекат. И МПС, движещи се поне с 50 км. Или повече.
18 Октомври 2016 05:16
Ако му изскочи човек внезапно на пътеката, какво става?
Колко внезапно?
Пешеходните пътеки се виждат отдалече, преди всяка пешеходна пътека има нарочен знак на достатъчно разстояние, за да намалиш, както го правиш на жълт светофар, а пешеходците не изскачат от дупки в земята, та да е внезапно.
Тъкмо се понаучихме да спираме на пътеките и отново простотии. Предимство трябва да има този, който е по-уязвим.
18 Октомври 2016 05:33
ignis
17 Окт 2016 21:26


Вземете накрая нещо хубаво от USA.
На пешеходна пътека - пешеходеца има предимство!!! Наречете го както искате - абсолютно или по друг начин. Стъпи ли пешеходец на пешеходна пътека шофьора спира!
Дали ще чете вестник или ще пише sms няма значение. Дали дете или възрастен, дали си гони балона - също няма значение.
Може да се наложи цяло училище да пресича - чакаш.
It's the law!
18 Октомври 2016 06:00
А извън пешеходните пътеки .. шофьорите ще имат ли абсолютно предимство?

Не мислите ли че абсолютните права създават безотговорни хора? Че това е даже против природата - човек да се пази първо сам?

И едно е всички пешеходци да пресичат както дойде на пешеходна пътека.. друго е само някои деца и някои възрастни да го правят... абсолютното право прави притежателите на това право агресивни и неспособни сами да се пазят.. т.е. опасна комбинация. Още повече, че някои с риск на живота си искат да получат това право, ей така видите ли, законът ме защитава.. ок обаче има едни по-силни закони физичните.. които не можеш да огъваш както си искаш.които казват че първо пешеходеца трябва да бъде забелязан от шофьора.. след това има реакция.. спирачки.. спирачен път ..


То и при автомобилите е така.. каквито и права да има една малка кола.. ако срещу нея е по-голяма.. ще бъде отнесена и независимо кой е виновен хората в малката кола ще са потърпевши. След това и затворите не могат да върнат хората или здравето им.


18 Октомври 2016 06:47
Пазете бабите!
Те са вашата опора в мизерният ви живот..


Добре ли си?

Моите впечатления са, че има сериозна промяна у шофьорите точно в поведението им пред пешеходните пътеки.
Пешеходците се държат по-безотговорно.


18 Октомври 2016 06:57
Май само у нас се води този спор. И друг път съм разказвала какво му е направило впечатление на мъжа ми на една германска улица. Излизат от съвещание с немски колеги и кажи речи, го продължават по тротоара. По някое време спират за удобство. В един момент един от немските колеги се удря по челото и ги дръпва в страни. Оказва се, че са спрели до пешеходна пътека и от двете страни са се образували колона от автомобили изчакващи ги евентуално да преминат. След като се отдръпнали, колите продължили без клаксони, без обиди и други видове шеги и закачки. Дали са имали "абсолютно" право остава неясно, но шофьорите на колите са били наясно, че пешеходна пътека се нарича пешеходна, защото е на пешеходците. Те преминават през нея, когато в близост до нея и на нея няма пешеходци. Толкова е просто. И от къде си измислихте, че колите трябва задължително да карат с минимум тридесет километра в час? Щом са в близост да пешеходна пътека, просто трябва да пълзят. И не по закон, а от елементарна човещина. По тротоарите ходят всякакви хора и в определен момент им си НАЛАГА да пресекат.Тези хора могат да бъдат всякакви, болни, луди, слепи, глухи, лошо виждащи и най-вече д е ц а. Те имат ПРАВО да преминат ЖИВИ на отсрещния тротоар. А това, че си се оербил в някаква кола не те прави различен от тях, та да искаш да имаш предимство не само по цялата улица ами и на пешеходната пътека.

В отговор на малоумието на законодателите, аз си имам вече своето отмъщение. Щом тръгна по пешеходната пътека започвам силно да куцам, да провлачвам едва едва крака, да спирам, да се оглеждам изобщо всичко, което може да накара нашенските шофьори да побеснеят. Айде де, бързали били. Ми, ще тръгнат по-рано и, ще карат бавно и внимателно. Живеем в градове, а не на състезателни писти.

Мисля, че е крайно време личните автомобили да се държат извън населените места. В градовете само градски транспорт, линейки, пожарни коли и полицейски такива. С личната кола само до село или на почивка. За да стигнеш до тях с градския транспорт.

За да не се заяде някой, ще добавя сметосъбиращи коли и зареждащи магазините. Е видяхте ли колко са много и без личните автомобили, които са паркирали върху тротоари, зелени площи и от двете страни на малки и тесни улички.
18 Октомври 2016 07:24
Не мога да разбера какъв е проблема на пешеходците. Бабите не можели това, децата онова... Десетки години почти нямаше зебри и хората си пресичаха. Отгледала съм две деца и ги научих да пресичат без пътеки и зебри. Без проблем. Зебрите бяха направени, защото на някои места трафикът е прекалено голям и те на практика не могат да се уредят да минат. Първоначално там бяха направени зебри, за да се приучат водачите на толерантност и да отстъпят. Но апетитът идва с яденето! И пешеходците решиха, че улиците трябва да бъдат техни, че през два метра трябва да има пътеки, където да се разхождат спокойно и да си говорят по телефоните. И жертвите не намаляха, а се увеличиха. Защото взеха да стават нахални и да скачат внезапно на пътеките, за да пробват спирачките на колите и да показват превъзходство. А всяка грешка или недоглеждане на водач вече е жертва. Това с абсолютното право е новата фаза от войната. Която е в интерес на някои адвокати и организации, които изкарват пари от смърт. Колкото до бабите, те на 90% пресичат извън пътеките. Първо така са свикнали от преди, а второ не им се върви до пътеката, защото ги болят краката.
18 Октомври 2016 08:07
Отгледала съм две деца и ги научих да пресичат без пътеки и зебри. Без проблем.


А внуци? Забелязваш проблемите, когато хванеш внучето за ръка и се опиташ да преминеш на пешеходна пътека /зебра/. Как когато си преминала половината на пешеходната пътека със стиснала до болка ръката на детето, колата която е карала нормално за да спре и да минеш, изведнъж дава газ и те изпреварва. И виждаш младия шебек с остригана гола глава, тъмни очила да ти показва среден пръст, хилейки се от лъскавия джип. Такива растат в геометрична прогресия по улиците.
18 Октомври 2016 09:02

Ще се повторя. На зебрата на Макгахан в Хаджи Димитър (с/у пазара) винаги (ПОСТОЯННО) има повече от 1 човек. Ти, като си се намърдал в тая кола трябва и да стигнеш донякъде... Ако чакаш 2 мин. някой или група да минат, ОК, ама те се влачат кат овце, по 1 на 5 метра. Ясно е, трябва взаимно разбиране.
18 Октомври 2016 09:07
Ще се повторя. На зебрата на Макгахан в Хаджи Димитър (с/у пазара) винаги (ПОСТОЯННО) има повече от 1 човек. Ти, като си се намърдал в тая кола трябва и да стигнеш донякъде..


Винаги има и просто решение. А те са най-добрите. Заобикаляш тази зебра и си търсиш друг път. А щом е нескончаем поток върху тази зебра, значи тя е по-необходима на пешеходците отколкото на колите. На такива места се поставят светофари.
18 Октомври 2016 09:10
Колкото до бабите, те на 90% пресичат извън пътеките. Първо така са свикнали от преди, а второ не им се върви до пътеката, защото ги болят краката.


Всъщност проблема, който обсъждаме е за пешеходните пътеки /зебри/. Трябвали да се газят баби на пешеходни пътеки, защото са със забавени реакции или не трябва.
18 Октомври 2016 09:24
Трябвали да се газят баби на пешеходни пътеки, защото са със забавени реакции или не трябва.


Разбира се, че трябва! Така първо, разчистваме пътното платно от неадекватни субекти и второ, помагаме им, в най-добрия случай да си възстановят реакциите, а в най-лошия - да не се мъчат. То, като се замислиш, даже е очевидно, че това трябва да залегне в ЗДП като задължение на водачите.
18 Октомври 2016 09:42
Анетаз,
ти тъпа ли си или така ми се струва?
Егати логиката!
За да се качиш в кола, трябва да си в състояние да я управляваш безопасно, сиреч да си с добро зрение, слух и реакции, да си владееш колата (или общо казано МПС-то), да си минал съответната подготовка за това управление и да имаш свидетелство за това!
На тротоара и на неговото продължение - пешеходната пътека, могат да се движат ВСИЧКИ - и недочуващи, и недовиждащи, и откачени, и едногодишни деца и столетници.Да не говорим за хората с физически недъзи.Не можеш да вмениш на тези хора, че те трябва да се съобразяват изрично с приближаващите автомобили, точно поради простата причина, че те не са в състояние да го направят!
18 Октомври 2016 09:51
да се огледат дали
много близо до пътеката няма бързо движеща се кола, която не би успяла да спре.

може и да е законно?

Естествено, че е законно. Ако стане незаконно, означава спиране на целия автомобилен транспорт. Иначе следва хаос, при всякакви житейски ситуации да не помислиш за собственото си предпазване а да чакаш само другите да те пазят. Има да чакаш. Впрочем това е поредна разновидност на житейското разбиране "аз имам само права, другите само задължения и то основно към мен". Приложението на това разбиране при движението по пътищата понякога завършва с трупове и инвалидност, а в други житейски ситуации - с фрустрация.
18 Октомври 2016 09:58
Щом тръгна по пешеходната пътека започвам силно да куцам, да провлачвам едва едва крака, да спирам, да се оглеждам изобщо всичко, което може да накара нашенските шофьори да побеснеят. Айде де, бързали били. Ми, ще тръгнат по-рано и, ще карат бавно и внимателно. Живеем в градове, а не на състезателни писти.

Как когато си преминала половината на пешеходната пътека със стиснала до болка ръката на детето, колата която е карала нормално за да спре и да минеш, изведнъж дава газ и те изпреварва. И виждаш младия шебек с остригана гола глава, тъмни очила да ти показва среден пръст, хилейки се от лъскавия джип.

Андрешко в града, ще вбесява другите с колите, защото житейските му способности не са му дали възможност да ползва автомобил. А когато се срещне с абсолютно себеподобния, но разположен зад волана, настава вайкането "защо така". Защото са си го заслужили.
18 Октомври 2016 10:09
Съвсем ясно е, че "Становището на Висшия адвокатски съвет по тълкувателно дело № 2/2016 г." е в защита на доходите на гилдията адвокатите. Нищо друго няма какво да търсите и няма защо да се напъвате.
18 Октомври 2016 10:10
Atlantis ,
особено за колите да не са в градовете. Отдавна ми се върти тази идея в главата. Как да я постигнем обаче? Тук не е Лос Анджелис, че да няма транспорт. В големите БГ градове си има добър транспорт. Охх забравих, някои не мога да минат пеша 100 метра на пазар да идат. А пък едни други ще откачат - как съседите и минувачите по улиците ще видят каква кола имат? Дрифтаджиите и шумните ауспуси пред кого ще се показват???
18 Октомври 2016 10:13
По този начин си увеличават целевата група клиенти.
18 Октомври 2016 10:14
Аз съм и баба, и бавна - с патерица-канадка. Днес искам да си купя зимни обувки, с придружителка. Трябва само да пресека Орлов мост в посока към "Иван Асен". Умирам от страх и от двете платна, макар че има светофари!
18 Октомври 2016 10:16
Подобно на тютюневата индустрия или пък фармацевтичната индустрия.
18 Октомври 2016 10:21
Въпросното мнение, което уж идва от името на всички адвокати, обслужва само адвокатите специализирани по пътно-транспортни произшествия. Създава се т.нар. "пързалка", по която удобно да си заработват хонорари от платежоспособните шофьори. Близко до ума е, че средно статистически пешеходците са по-неудобни за изкарване на хонорари. Затова на пешеходците се вменява "първороден грях", че не са отчели правилно движението на МПС. Само че се "изпуска", че пешеходецът се движи 10, 12 че и над 20 пъти по бавно от МПС. Също толкова пъти за шофьора е по-лесно да предвиди движението на пешеходеца, а на пешеходеца също толкова пъти е по-трудно да предвиди движението на МПС. Да не говорим, че щетата която МПС може да нанесе на пешеходеца е неизмеримо по-голяма от щетата, която пешеходецът може да нанесе на МПС. Всичко това трябва да се отчита, разбира се, в съда. Но българский суд, както е известно, няма задължения към правото, а единствено към съдещите се страни, каквото и да означава това.
18 Октомври 2016 10:39
Много са пешеходците които при широк и празен тротоар се мотат по пътното платно! И не са само баби. Моите наблюдения са, че катаджиите не им обръщат внимание, като че ли те не са част от участниците в движението. Виждал съм пешеходци които се срещат на пешеходна пътека, спират и започват да си говорят по средата на същата. Виждал съм и шофьори които профучават под носа на пешеходците на пътеката. Докато не се научим, че трябва взаимно да се уважаваме на пътя, няма да се оправим!
Атлантис, поведението ти не е законосъобразно! Ами по същата логика някой от шофьорите може да си отмъщава на пешеходците като минава с мръсна газ през калните локви когато има пешеходци на близкия тротоар! Докъде ще стигнем така?!
18 Октомври 2016 10:46
За определяне на скоростта, с цел изпълнение на указанията, пешеходците трябва да носят радари! Мисля, че трябва да е задължително. Мисля също така, че вносителите или производителите на радари, трябва да ме почерпят!
18 Октомври 2016 11:01
Андрешко в града, ще вбесява другите с колите, защото житейските му способности не са му дали възможност да ползва автомоби


Автомобил може да ползва/кара всеки идиот. Както е в повечето случаи. Но на мен докторите не ми дават. Даже е записано изрично. Не, че аз съм се втурнала да карам кола. НО съм с нарушен вестибуларен апарат. Аз си залитам така както си ходя. За да не залитам пия специални лекарства, но от време на време пак си залитам. Е какво? Да ме газят ли? И да, ще ги вбесявам, щом те, ще се гаврят с мен. И как би се чувствал, ти като пешеходец или шофьор, ако знаеш, че аз се направя на ударена, платя си където трябва и започна да карам кола с девет диоптъра късогледство и въртящ се свят пред очите ми. Дрегери за такива като мен няма. Пък и кой, ще знае, че някакъв си професор доктор ми е написал на някакво си листче, което си у дома, че не трябва да карам кола? Та всичко е оставено на собствената ми съвест. Е, а ако нямам такава? Ама дежурни писаници, колкото да засегне, обиди и нарани човек.
18 Октомври 2016 11:12
Атлантис, поведението ти не е законосъобразно! Ами по същата логика някой от шофьорите може да си отмъщава на пешеходците като минава с мръсна газ през калните локви когато има пешеходци на близкия тротоар! Докъде ще стигнем така?!Едва ли не е законосъобразно. Аз и без това си ходя бавно, защото не съм добре с краката, очите и вестибуларния апарат, но то е отговор/последсвие на отвратителното държане на неадекватните шофьори. Имала съм случай при който, вече минала половината зебра пред мен профучава един джип. Инстинктивно извикай - Ей какво правиш, а той върна колата наобратно и от височината на джипа ме наплю, и с мръсна газ се отдалечи. А аз тъпачката си мислех, че, ще се извини. Та на война, като на война. Аз поне не убивам никой.

Не знам на кого отмъщават шофьорите, но те редовно минават с мръсна газ през локвите когато има пешеходец на близкия тротоар.
18 Октомври 2016 12:52
Чл. 113. (1) При пресичане на платното за движение пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните правила:

1. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение;
2. да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение;
3. да спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика;
4. да не преминават през ограждения от парапети или вериги.

Ако тези законови текстове са трудни за разбиране, и адвокат-андрешко не може да ви помогне.
18 Октомври 2016 13:05
а преди да пресекат, да се огледат дали много близо до пътеката няма бързо движеща се кола, която не би успяла да спре.

При знак за пешеходна пътека шофьорът трябва да намали и да кара с повишено внимание, очаквайки всеки момент да излезе пешеходец. Освен това ако има чакащ на тротоара пешеходец шофьорът би следвало да спре и да го пропусне да мине. Това се прави пак от съображение за безопасност да не би пешеходецът да тръгне да пресича мислейки, че шофьорът ще спре.
От опита ми из Европа най-кофтите шофьори са в Италия: ще те отнесе на пешеходната пътека без да му мигне окото. В Германия, Скандинавските страни и Британските острови шофьорите спират когато пешеходецът стои на тротоара до пешеходната пътека с намерение да пресече. На много места пешеходните пътеки се обозначават със светещи жълти светлини с цел предупреждение за шофьорите.
18 Октомври 2016 13:07
Ами сигурно отмъщават на пешеходците дето вървят по пътното платно въпреки, че има 4 метра тротоар, пресичат на диагонал улиците или чоплят семки на пешеходната пътека.
Всъщност аз дадох пример за нарушения в ППЗП водещи до изостряне на пътната обстановка и малтретиране на нищо незаслужили такова отношение участници в движението. След като водачът на МПС е спрял на пътеката, значи спазва правилата, защо да го наказваме заради другите които не ги спазват?! Колективната отговорност от кога е на мода?
18 Октомври 2016 13:22
А бабите с багажите как ще пресичат?!

По класическата методика - "огледай се, ослушай се и ако не идва влак - премини"

С'я, всеки може да разчита на 'абсолютното' си право, но, според мен, само пълен идиот би тръгнал да пресича без да се огледа. Дори ловецът на покемони, вперил поглед в телефона си, забил слушалки в ушите и нахлупил качулка, ограничаваща кръгозора му.
Щото, нали ако кола блъсне пешак, пешакът е с натрошени кокали, но и ако пешакът блъсне кола, пак той ще е с натрошени кокали.
18 Октомври 2016 13:38
л. 113. (1) При пресичане на платното за движение пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните правила:

1. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение;
2. да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение;Ако тези законови текстове са трудни за разбиране, и адвокат-андрешко не може да ви помогне.


Че нали за тези идиотски текстове говорим!!!
Кой определя нужното време за пресичане, кога и къде?

Ама то дежурната идиотия няма край.
18 Октомври 2016 13:42
Minderbinder
18 Окт 2016 13:22


И за да изкарат пешеходците виновни са тези абсолютно малоумни текстове в закона.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД