:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 396,392,573
Активни 156
Страници 27,125
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Денят на бедността

Бойко Ламбовски
Вчерашният ден беше "Международен ден за изкореняване на бедността". Това е от новите "Дни", у нас, тоест е от датите, индикирани за честване след рухването на тоталитарната система. Бе определен през 1992 година, тогава Генералната асамблея на ООН го обяви официално и призова държавите по света да насочат усилията си натам. Тоест да клъцкат с мотички жилавите корени на бедността и да ги сецкат с ножички, пилички и меморандуми, дорде не остане ни едно коренче. От бедността, де. Така поне си го превеждам аз. Трябва да кажа, че съм от тия, които всякакви "Дни", прокламирани от всякакви власти, дразнят априори. От тоталитарно време ми е това - тогава разните дни "на тъкача", "на граничаря", "на борбата за мир" ми звучаха като "глави надясно!" или "глави наляво!" в армията. А щом ви карат да гледате всички в една посока, то не е за да видите там нещо важно и интересно, а за да не видите нещо там, където не е за гледане. Или - още по-важно -да се наслади някой на дружното врътканена глави по команда; няма по-голяма наслада за всяка власт, откак свят светува.

Повикът на Генералната асамблея е благороден, но той не попречи днешните деца на България да са по-бедни от онези преди една година. Две от пет не могат да си купят никакви книжки, а половината не могат да идат някъде на почивка и за една седмица. Благородната борба на асамблеята ми прилича на благородството на аристократична дама, която е пълна с алтруизъм и любов към природата. Птичките да пеят, цветенцата да цъфтят, поточето да бълбука - има ли по-хубаво на този свят, ако го гледаш от добре поддържан парк? Но възниква резонен въпрос - този, който поддържа парка, нали трябва да е по-беден от дамата, за да работи старателно в парка й? Защото ако не е беден, ако няма по-бедни от нея, то нали тогава никой не би се наел, бурени биха задушили розите, а трънаци биха превзели алеите, особено ако дамата е от по-съзерцателния тип благородници?

Природата не е това, което вижда или иска да гледа дамата; тя е жестоко и диво място - нещо такова пише скандалният философ маркиз дьо Сад. В природата непрекъснато паячета ловят мухи и пеперудки, оси хапват паячета, лисици разкъсват зайчета, едни птички крадат яйцата на други птички и стават жертва на трети; всичко в природата е пълно с дебнене и насилие - така разсъждава този мрачен мислител. Разбира се, девиантната глава на дьо Сад се фиксира главно върху това, което й харесва. Той затова и намисля такива сюжети - за да осигури повече бедни и гладни хора и съответно по-голям избор за рекрутиране на девици за услада от близкия град, то злодеи-аристократи замислят как да докарат някакво бедствие на града - я наводнение, я мишки, които да изядат реколтата, и т. н.

Ала да оставим Сад на мрака му, като все пак му признаем - това, че той вижда главно мрака,не значи, че мрак нямаКакто не значи, че бедността може да се изкорени, щом светът ни по замисъл е свят на бедни и богати. Всички просто не може да са богати. "Всички са богати" е твърдение, нуждаещо се от неизбежна съпоставка с друго място, където не всички са богати, или всички са бедни. Ерго, бедност няма и там, където всички са бедни, но не знаят това. Тоест няма с какво да се сравнят, за да разберат колко много им липсва. Нека напомним прочутото съчинение на онова учениче от училището за свръхбогаташи, което беше написало в есе по зададена тема "бедност" нещо такова: - У бедния човек всичко е бедно. И той е беден, и къщата му е бедна, и слугите му са бедни, изобщо всичко, всичко...

Я само да се замислим - тези две идейни тенденции в най-богатите страни относно трудовата миграция - да я спрат, или да не я спират, не са ли само езито и турата на една и съща монетка, чиято истинска стойност е именно диалектичното безсмъртие на неравенството? Какво значи - те са ни много полезни, имигрантите де, създават брутен продукт и затова са добре дошли? Че нали тъкмо ниските заплати на нашите медицински сестри тук, трудността да свържат двата края на нашите учители, масовата безработица по нашите градчета правят така, че хората ни отиват да работят на половин надница там, където обаче и тази половин надница им се вижда богатство? Нали тъкмо това пък освобождава от непривлекателен труд шейха и заможния рентиер, нали по този начин те си набавят готварски, болногледачески, инженерни, градинарски, музикални, дори сексуални услуги? Които не биха намерили, аковсички наоколо бяха шейхове и рентиери?О, не твърдя, че едно от най-масовите унищожения на средна класа в историята на човечеството - това по времето на хаотичната смяна на тоталитарна с демократична система в страните от източния блок има нещо общо с перверзните теории на маркиз дьо Сад. Твърдя само, че да бориш бедността с "Дни" е като да бориш цунами с молитва. Или глобалното затопляне с "Ден на пожарникаря" например.12
4218
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
17 Октомври 2016 20:34
Темата е банална, но изпълнението е добро. Отдавна авторът беше забравил как се вдига качеството...
-----------------------
Сайтът на Генек
17 Октомври 2016 23:57
Генек, кои са нашите братя?
18 Октомври 2016 00:15
О, не твърдя, че едно от най-масовите унищожения на средна класа в историята на човечеството - това по времето на хаотичната смяна на тоталитарна с демократична система в страните от източния блок има нещо общо с перверзните теории на маркиз дьо Сад.

И на запад ги чака същото, не завиждайте!
Крайната цел навсякъде ще бъде, достигане на 90% прекариат.
Не се съмнявайте!

18 Октомври 2016 01:08
Не беше нужно да ни повтаря, че комунизмът български отпреди 30 години е виновен и за днешните решения на Генералната Асамблея на ООН?! По-нататък статията предполага голямо търпение. Обяснено ни е в кратце, че не може всички да сме богати, щото термина се изпразва от съдържание при липсата на бедни. Това пък звучи, като оправдание за съществуването на бедни. Лошото е че богатите стават все по-богати и все по-малко, а бедните все повече и все по-бедни. Най-гнусното е че в един момент колкото и да работиш, каквото и образование да имаш - ако баща ти е беден и ти ще си такъв. Ей това е непреодолимата причина за предизвестената смърт на системата. Ама защо скачащите по мегдани трябва да продължават да ручат жабета?
18 Октомври 2016 07:19
В реда на авторовите мисли си спомних, че у нас в зората на демокрацията бореха СПИН‌ със свещи, и то срам, не срам колеги с бели престилки, а едни пък се бяха маскирали на индианци и дефилираха на някакъв ден в защита на последните.

СИТ ЛУМПЕНСКИ ТЪРБУХ, ЗА ВСЯКА ЛОГИКА - ГЛУХ!
18 Октомври 2016 11:27
Както не значи, че бедността може да се изкорени, щом светът ни по замисъл е свят на бедни и богати.

Ми значи ще се смени замисълът, нищо не е писано върху камък.
18 Октомври 2016 12:34
Когато започнаха да стават промените в Източна Европа, аз вече бях избягал и живеех на Запад. Коментирайки събитията с приятели, стигнахме до извод, че пропастта между бедни и богати ще става все по-дълбока и по-широка. Не минаха и няколко години и това ясно се усети и то в богата материално и със социални традици държава. Постепенно всички държави бяха обхванати. Вече нямаше борбата между социализъм/комунизъм и капитализъм и богатите, както се казва, се разпищолиха. Загубиха всяко чувство за срам и забравиха какво е това морал.
18 Октомври 2016 12:55
Както не значи, че бедността може да се изкорени, щом светът ни по замисъл е свят на бедни и богати.

Първо трябва да формулираме понятието бедност и то като абсолютно, а не относително понятие. При тази формулировка може да се окаже, че в богатите европейски държави няма бедни, защото дори и тези на социал всъщност получават много повече от необходимото за физическото им оцеляване плюс достъп до образование и здравеопазване.
От което следва, че основното е да има какво да се преразпределя, т.е. да има произведен обществен продукт.
18 Октомври 2016 15:08
едно от най-масовите унищожения на средна класа в историята на човечеството - това по времето на хаотичната смяна на тоталитарна с демократична система в страните от източния блок
Средната класа се унищожава навсякъде - и в САЩ, и в Европа. Причината само отчасти е, че , както вярно пише по горе един форумец " богатите са се разпищолили с падането на комунизма и нямат свян и съвест". Причината е, че капитализмът няма накъде повече да се разширява. Той не може да стане още по глобален от колкото е сега - и Русия, и Китай , и Индия, Бразилия и който и да се сетите - живеят в капитализъм. А капитализмът е експанзионистична система, която има нужда от постоянно разширение ( лесно доказуемо е, макар и дълго). Като свършва експанзията - последната сериозна е изяждането на Русия и Източния блок - започва ядене вътре в системата - ще оглозгат и изядат средната класа вътре в кап страните, после ще изядат периферията на основните кап страните, също по своему кап страни... И двата процеса са видими с невъоръжено око.
18 Октомври 2016 15:51
Сещам се сега как преди мноооооого години участвахме - като млади инженери - в разработка по ТНТМ. Та отиваме в касата на ВМЕИ да си получим възнагражденията от по стотина лева и пред нас се разиграва следната сценка: непознат професор (беше преди 1988 г.) не можеше да си спомни получил ли е ПЕТНАДЕСЕТТЕ СИ ХИЛЯДИ ЛЕВА или не ги е получил, та да улесни касиерката къде да му търси хонорара - в изплатените или в неизплатените суми... (нещо такова, не съм финансист). А касиерката го умолява: спомни си, де, спомни си, де! Петнадесет хиляди и човекът не ги помни... Колко ли по петнадесет хиляди са му били изплатени в близките месеци, че чак не ги е помнил?

Нещо, което тогава остави дълбок отпечатък върху крехките ни същности на млади специалисти...
18 Октомври 2016 17:08
Като свършва експанзията - последната сериозна е изяждането на Русия и Източния блок - започва ядене вътре в системата - ще оглозгат и изядат средната класа вътре в кап страните, после ще изядат периферията на основните кап страните, също по своему кап страни... И двата процеса са видими с невъоръжено око.

Именно!
Накрая цялото богатство ще попадне в ръцете на 10% от населението.
Но най вече във върховия 1%.
Това си е напълно закономерен процес.
Но това вече няма да е капитализъм.
А техноментализъм.
18 Октомври 2016 21:14
Накрая цялото богатство ще попадне в ръцете на 10% от населението.
Но най вече във върховия 1%.


то вече е
(снимка: натиснете тук)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД