:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,858,560
Активни 98
Страници 15,107
За един ден 1,302,066

МО е пълно с пари, а все плаче

Заради проблеми с обществените поръчки са усвоени едва 26% от бюджета за капиталови разходи
снимка: Борислав Николов
Военната техника има нужда от ремонт, но МО прави спорни обществени поръчки.
Залисани в проточилата се процедура по избор и покупка на нови западни изтребители за армията - как ще протече и дали не е нагласена за някой от участниците, на заден план останаха останалите обществените поръчки в Министерството на отбраната. Тези търгове винаги са предизвиквали особен интерес поради големите финансови ресурси, с които МО разполага.

Капиталовите разходи за 2016 г. са 54.335 млн. лв. Тук не влизат онези 80 млн. лв., които правителството отпусна специално за ремонта на МиГ-29. Затова апетитите към поръчките на МО винаги са големи, а често се стига до скандали и сезиране на прокуратурата. Не че това нещо е променяло...

Тази година обаче се случва нещо странно - вместо да се усвояват парите за капиталови разходи, в МО имат видим проблем при провеждане на обществените поръчки. В буквалния смисъл. През последните месеци беше спряна или бяха променени условията по не една обществена поръчка, което беше сигнал, че нещо много куца в работата на министерството.Първите индикации за системен проблемдойдоха още през зимата. Спирането на обществените поръчки в МО започна, след като прокуратурата поиска данни за всички тръжни процедури. Повод за това стана сигнал до главния прокурор и премиера за няколко търга. Първоначално бе спрян конкурс за коли и джипове за 1.6 млн. лв. Няколко дни по-късно министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че спира две от най-големите обществени поръчки - за купуването на нови бронирани машини за Сухопътните войски и Военната полиция на обща стойност над 50 млн. лв. Последва спиране на търг за 26 млн. лв. за доставка на храна и напитки за войската, той трябваше да осигури прехраната за 3 години. При нито една не стана ясна причината за прекратяване.

Дойде ред и на сагата с МиГ-29. Въпреки обещанията на министерството, че това ще се случи още през януари, когато ще бъдат пуснати тръжните процедури, това стана факт едва в средата на април. Сякаш във ведомството не бързаха, независимо от трагичното състояние на бойната авиация. Или пък не знаеха какво да направят,за да избегнат директните преговори с производителитена двигатели, резервни части и консумативи в Русия. В крайна сметка на 14 април бяха обявени три поръчки за 10 двигателя, кутии на самолетните агрегати и резервни части и консумативи. От тях обаче само последната протече нормално - за доставка на резервни части беше избрана украинската фирма "УКРИНМАШ" за 1.73 млн. евро.

Около процедурата на другите две се появиха редица въпросителни. След няколко месеца бюрокрация и подаване на оферти от няколко фирми и двете поръчки бяха прекратени, а МО взе странното решение да се тръгне към директно договаряне с една от фирмите участнички. Първоначално беше спрян търгът за 10-те двигателя за самолети, тъй като единствената допусната до него фирма не отговаряла на всички изисквания. След което се премина към пряко договаряне с нея. Военният министър се принуди да даде спешна пресконференция и да обясни, че в офертата "има дадени несъответствия, но нямаме други възможности и затова минаваме към пряко договаряне". Офертата на фирмата беше на стойност 42 721 202.5 лв., при планирани от министерството 36 млн. лева. Ненчев се оправда с желание за публичност и прозрачност.

"Прякото договаряне се прави, за да може двигателите да бъдат доставени своевременно", аргументира се той, но не стана ясно кой ще поеме вината за забавянето. Интересен момент е, чевъпреки заканите на министъра да не се купува военна техника от Русия,крайният доставчик на двигателите за единствения допуснат кандидат е компанията РСК "МИГ".

Така на 25 и 26 октомври са били проведени допълнителни преговори, като военното министерство на практика е приело офертата на фирмата с малки отстъпки от нейна страна. От документацията става ясно, че двигателите ще бъдат осигурени от производителя РСК "МИГ, както и се очакваше. Според "Медиапул" фирмата се е съгласила да даде и 1000 евро отстъпка от цената на един ремонтиран двигател спрямо първата си оферта. Междувременно Министерството на отбраната решава да приложи същия трик и за другата поръчка - доставка на кутии на самолетните агрегати. Тя е за близо 13 млн. лв. и бива прекратена след месеци губене на време на фирмите. Изненадващо и тук от МО решават да тръгнат към преки преговори с две от компаниите, подали оферти.

Докато широката публика се занимаваше с драмите около МиГ-29 и "конкурса" за нов западен изтребител, от МО бяха пуснати и други три поръчки, които впоследствие бяха прекратени. Първата беше за ремонт на три вертолета Ми-17 за около 10 млн. лв. Тя изглеждаше напълно рутинна, тъй като през годините заводът на "Терем" - "Летец", е правил десетки подобни ремонти както на хеликоптери на армията, така и на частни фирми, които се подготвят за продажба. Същото се отнася и за бившия завод "Георги Бенковски" в Пловдив.

Оказа се, че не е така. В началото на септември поръчката беше прекратена. Като мотив беше посочено, че в техническата спецификация към поръчката е отпаднало изискването ремонтът да се извършва от конструктора, производителя или оторизиран от тях изпълнител. Това, от своя страна, застрашавало качественото изпълнение, тъй като давало възможност за участие в процедурата на изпълнители, които нямат съответните лицензи и оторизации.

МО обяви повторно и поръчка за купуването на 10 нови и 10 рециклирани автобуса за около 3 млн. лева. Проблемът бил, че изискваните сертификати за екологичност не могат да бъдат предоставени за ремонтирани или рециклирани превозни средства. Имало обаче и други "противоречия и неясноти", които не могат да бъдат отстранени.Последната, засега, сгрешена поръчкабеше за доставка на горива за 71 млн. лв., без ДДС. Тя беше обявена в края на юли, но миналия месец беше спряна заради грешки, противоречия и неясноти при обявяването й. Грешките бяха основно в техническите спецификации - объркан бе посоченият интернет адрес, който дава достъп до документацията. Впоследствие тя отново беше обявена.

Резултатът от всичко това е, че Министерството на отбраната изпадна в парадоксалната ситуация да не може да усвоява отпуснатите му пари, докато непрекъснато се оплаква, че няма пари. Според финансовия отчет на МО до септември ведомството е успяло да усвои само 21.66% от предвидените средства за капиталови разходи - едва за 12.877 млн. лв. До края на годината министерството трябва да се справи с оставащите около 46.5 млн. лв. Тук не влизат онези 80 млн. лв. Само преди дни правителството отпусна нови 15 млн. лв. за ремонта на същите изтребители. Да се чуди човек защо, след като няма кой да ги усвои.
1
3017
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
10 Ноември 2016 21:36
Като прочетете тези две статии тук

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/04/18/2744919_prokuraturata_razsledva_siviia_kardinal_na_voennite/
и тук
http://www.pan.bg/view_article-49-346559-GOREShtO-BEZUMIYATA-S-UVOLNENIETO-NA-SLUZhITELITE-V-MO-PRODYLZhAVAT-NEPOChTENNIYAT-MINISTYR-NENChEV-PREGAZI-VSIChKI-MORALNI-NORMI-V-STIL-ERDOGAN.html

може сами да си направите изводите от мъдрите управленски решения...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД