:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,972,084
Активни 103
Страници 11,797
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Алабаш и бутер

Калин Донков
Миналото изплува в най-различни форми, завръща се в непредполагани лица. Отговорите на въпроси, които си задаваме днес, нерядко се нуждаят от превод. Много често тези отговори се появяват, преди въпросите да са още прошепнати в днешния живот. Даже си мисля, че в това минало има обяснение за всичко, независимо дали е върху зид или папирус, в острие или мънисто, амфора или мотика. Времето запазва безброй отломъци от човешкото присъствие само за да съхрани в тях някакви кодове на живота, които могат да се прочетат и от най-далечни потомци. Стига тези потомци да са будни и грамотни.

Бащата на приятеля ми Парашкев К. Петрушев беше потомствен плевенски фармацевт, притежател на малка домашна сбирка от любопитни предмети. Повечето "експонати" на бай Крачун бяха старинни везни, хавани и други аптечни пособия, но имаше и още остроумни битови дреболии, каквито в наши дни едва ли ще срещнеш някъде. Между тях съм запомнил изящен, сякаш полиран от употреба дървен калъп за домашно масло от времето на черната борса. Черната борса е забравено понятие от годините на войната и след нея, когато храната е изчезнала от българския пазар и държавата е прибирала всичко, изнасяла го е в Германия, а остатъка е разпределяла с купони. Всяка продажба на каквото и да е продоволствие извън нейно разпореждане се е преследвала от закона и се е наказвала сурово.Черноборсаджиите са били третирани като особено опасен вид трафикантиВсе по това време от магазините изчезват автентичните продукти, произведени по честни, безопасни рецепти. За първи път в България масово се разпространява захаринът. Дълго след войната се бяха запазили надписи по стените на сладкарниците: "Боза със захар". Това беше реклама, а не предупреждение срещу напълняване. В българската действителност захарта присъстваше само символично. Бучка захар се даваше на малки деца, както днес се дава шоколадово яйце. Германски маргарин (в моето детство вече бе изчезнал от пазара) се продавал с купони вместо истинско масло от мляко. Според народното поверие немците го произвеждали от умрели кучета.

Заместители имаше не само в прехраната. В детството ми още можеха да се видят странни камиони, пък и леки коли, с нещо като двукрилен гардероб на задницата - така наречените "газгенератори", които не вървяха с бензин, а с... дърва. (Думата газгенератор плевналии произнасяха леко преиначена, няма да ви казвам точно как.) Все по онова време в речника трайно засяда чуждицата "ерзац", заместена в наше време от по-сочната "менте". Народната власт обаче не си падаше много по вноса и животът постепенно стана някак по-натурален.

Но да се върнем при колекцията на аптекаря бай Крачун. Като видя как любопитно го сглобявам и разглобявам, беше готов да ми подари онова калъпче, но аз се поколебах да го взема и той повече не настоя. Вместо това охотно разказа как се е сдобил с него: получил го от един агент на стопанската полиция, когото снабдил с хинин. Агентът заминавал на служба в Беломорието и се запасявал с лек срещу малария. Хининът в Новите земи бил по-дефицитен от маслото в Царството. И също бил предмет на черна борса. Заловените отивали на военен съд.Маслото било много оборотна стокаХарчело се без проблем, отракани селяци го търгували скришом на пазара в Плевен, по-разтропаните отивали чак до столицата, където цените били в пъти по-високи. С това чудато пособие от колекцията го оформяли до търговски вид. Избие стопанката млякото от биволицата или от кравата, обере маслото от буталката, натъпче го в калъпа, затисне го с капака и го остави на студено. След два-три часа маслото е готово, гладко като купешко. Върви и търгувай, само гледай да не те хванат. Имало проблем с хартията, просто нямало в какво да го увиват. На бай Крачун например един познат селянин (той по плевенски казваше "гащник", а на маслото викаше "бутер" - бе учил фармация във Виена) му го носел в аптеката винаги "опаковано" в листове от нотни тетрадки. Другия проблем на тази стока го създавали самите производители: в калъпчето, под няколкото милиметра първокачествено домашно масло често се откривало парче хрупкав алабаш. А понякога и просто кочан от зеле. (Защото по главите алабаш в градината агентите срещу черната борса се ориентирали за нарушители.) Знаело се дори кои села го фалшифицират и кои го продават честно. Фалшификаторите пък винаги лъготели за родното си място. И те конспиратори.

Ей такива интересни времена. Гърмяла световна война, бомбардировки, блокади, реквизиции, а тарикатите дялкали алабаш и зареждали калъпите - и те да одерат малко кожа от гражданството. За собствената си кожа не се притеснявали особено - и за истинска, и за фалшифицирана стока наказанието било едно и също. А и трафикантите, както през всички епохи, печелят главно от дързостта си...

В изборната пукотевица си спомних онова хитро пособие от прашния шкаф на бай Крачун. Изреждаха се пред погледа безброй действащи лица от състезанието. Не толкова претенденти, колкото ментори, коментатори, агитатори, съветници, социолози, политолози, наставници, клакьори и клеветници, тълкуватели, анализатори и хипнотизатори. Извървя се цялото кралско войнство, избито от отровното мляко на българската политика, което, събрано накуп, дружно сгъстява отчаянието, дето ни задушава вече четвърт век. Всичките като от калъп. Поправка: от един калъп. Отвън мазни, вътре - само разчовъркай! - алабаш. Но откъде толкова алабаш в България, че да стигне за цялата тази дружина, иди че разбери.

Или това също е въпрос на трафик...

13
5780
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
17 Ноември 2016 19:50
Както винаги
17 Ноември 2016 21:37
Ама каква черна борса, какви купони? Демокрация е било...
"Ерзац" май се различава от "менте". Първото е заместител /цикория вместо кафе/, второто е лошо подобие...
Като цяло -
-----------------------------
Сайтът на Генек
17 Ноември 2016 22:22
Като каза "цикория" та се сетих.
По едно време (май беше някъде около 1984-5) се продаваше някакво "нес-кафе" от цикория.
Рекламираше се, че било по-полезно от истинското.
ИНКА ли, нещо такова... Май немско.
Ама може да бъркам за името.
17 Ноември 2016 22:46
Много приказки за нищо. Само за да каже, че нашите политици са фалшиви. От вътре едни, а от вън-други. Ама ние това си го знаем.
Нали му плащат на дума....
17 Ноември 2016 22:53
ИНКА ли, нещо такова... Май немско.


Полско. Още се произвежда - Classic, Pro-Health и Flavoured.
17 Ноември 2016 23:18
В детството ми още можеха да се видят странни камиони, пък и леки коли

Калине,
Помниш ли "лайнарката", цистерната която изсмукваше екскрементите от външните клозети и септичните ями на плевенчани. Като тръгнеше по "Кирил и Методи", където живееха баба и дядо на които гостувах цяло лято, по баира към пожарната, отзад излизаше черен задушлив дим и опушваше цялата улица. Децата казваха, че пушела така, щото вървяла с лайна.
18 Ноември 2016 08:05
Така беше, така е и сега. Нищо ново под слънцето. Калин е майстор!
18 Ноември 2016 08:38
По едно време (май беше някъде около 1984-5) се продаваше някакво "нес-кафе" от цикория.
Рекламираше се, че било по-полезно от истинското.
ИНКА ли, нещо такова... Май немско.
Ама може да бъркам за името.
ИНКА беше полско производство. То и сега можеш да си купиш ИНКА. Оня ден гледах, мисля във Фантастико пакети от нея. Има хора, които си я пият.
Аз не съм живял преди 1044г., но имам спомени, когато на пазара през 50-те селянките носеха домашно масло в чинии. Това беше една купчинка добре обработена с вилица.
От този текст може да се разбере, защо партизаните са нападали мандрите, защото цялата продукция е отивала за Германия, за германската войска. Като добавим и фалшивите марки, с които частично се е изкупувала продукцията, а и голяма част от нея не е платена, може да заключим за кризата в която България е влязла в тази война. Разбира се търговците не са си поплювали и са продавали на черно тези продукти, особено на войниците в Беломорска Тракия и Македония, които са гладували по това време. Някои хора бая са забогатели от тази черна търговия. Сега наследниците им плачат, как след 1944г. са ги наказали.
18 Ноември 2016 11:01
Някои хора бая са забогатели от тази черна търговия. Сега наследниците им плачат, как след 1944г. са ги наказали


Това са наследниците на Божем "старите аристократични фамилии" Стефан Савовци и подобни, които са надигали из София и големите градове къщи-палати и се гнусят от "плебса" на когото са изпили кръвчицата. После - Народен съд и " Помощ, бият Паниковски....." Още по-после - пълна реабилитация.
18 Ноември 2016 14:44
Е, все пак някои черноборсаджии са успели да корумпират когото трябва и да си купят индулгенции, ако не за тях лично, то поне за децата си, които правят успешна кариера като членове на БКП.
18 Ноември 2016 17:29
'ментори, коментатори, агитатори, съветници, социолози, политолози, наставници, клакьори и клеветници, тълкуватели, анализатори и хипнотизатори'
19 Ноември 2016 09:40
Калин Донков

gigoww
17 Ноември 2016 22:46
Много приказки за нищо. Само за да каже, че нашите политици са фалшиви.

А не, не са само политиците, дето напомнят на онези царствени полилеи с пластмасови кристалчета. Ментетата и заместителите са навсякъде.
Гледаш мяза на дърво, ама не е, мрамора - полимер-бетон, кожата изкуствена, лютеницата - с модифицирано нишесте, прясното мляко не е прясно мляко.
Маргарина мирише на масло. Сметаната - само растителна. Всички бисквитки, шоколади и сладкиши - с палмово масло. Колбасите - пълно тайнство.
Дори кореселина (технически ацетон) не е кореселин. А не сме във война, или греша.
23 Ноември 2016 12:07
"особено на войниците в Беломорска Тракия и Македония, които са гладували по това време"

Абсолютно вярно. Плюс малария. Баща ми е имал треска седем - осем години след това.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД