:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,103,251
Активни 133
Страници 26,838
За един ден 1,302,066

Скандалите текат, багерите си копаят

За градинките, строежите и унищожителите на София
-----
Жителите на втория по големина квартал в София подновиха протестите си срещу застрояването едва ден след като издигнатият от тях кандидат - Десислава Иванчева, спечели кметските избори за района срещу кандидата на (тогава) управляващата партия. Повод за протеста е поредната градинка, която някой се опитва да застрои.

След като те подхванаха случая, г-жа Йорданка Фандъкова заяви, че започването на този строеж точно сега е недопустимо, но не съумя да обясни защо той изобщо е допуснат. Затова решихме ние да обясним - това е единственото, което можем да направим. За съжаление.Закон без подготовкаГодината е 1998 г. Държавата е претърпяла една от най-сериозните икономически, демографски и политически кризи в съвременната си история. Правителството на Иван Костов има нелеката задача да изправи на крака нереформираните останки от Народна република България. След края на комунистическия режим са гласувани и приети редица закони, връщащи колективизираната или отчуждена земя на истинските й собственици.

Веднага след обнародването им те предизвикват вълна от искове за реституция на земеделска земя, попадаща в границите на населените места. И понеже контролът, разбирането на последствията, а и подготовката на общините за тях са далеч от оптимални, стотици градинки, междублокови пространства, трасета на планирани улици и далекоперспективни зони за развитие се преработват от общински или държавни територии в безброй терени, принадлежащи на десетки хиляди наследници.Връщане без планПричината за този хаос е липсата на възможност общините да откажат реституция, ако имат планове за терена, но не са започнали реализацията им. Текстовете са писани предимно и изцяло в полза на собствениците, като опит за бързо облагодетелстване на хората. Все пак частната собственост върху земята означава само едно: съживяване на икономиката, повече инвестиции, мобилност на капитали и т.н. Все неща, от които една прохождаща за трети път пазарна икономика има нужда.

С този си акт законотворците погребват шансовете за безболезнено изпълнение на редица инфраструктурни проекти в София, от които тя отчаяно се нуждае и днес.

Реституцията в рамките на населените места се случва, без първо да се изработят нови устройствени планове, възползващи се от почти пълния общински монопол върху територията, за да предвидят и утвърдят инфраструктура и зелени площи, достатъчни за бъдещото развитие на градовете. А с приватизация и реституция с такива темпове всеки анализатор щеше да предвиди строителния бум, на който станахме свидетели.

Вместо това, особено по времето на кмета Софиянски, реституциите бяха масови и лишени от всякаква обосновка. Никой не се е замислял как ще реагира и ще се справи ли градът, ако утре всички реституирани терени се превърнат в кооперации.Планиране без приоритетиРеституцията нямаше да е проблем, ако главният архитект на София, като длъжност, бе реформиран заедно с промените и ако вървеше с пълно преосмисляне на градската структура. Само за десет години София се превръща от град, проектиран от комитети, в населено място, където всеки може да строи колкото и каквото си поиска.

Още преди Петър Диков на ул. "Сердика" №5, където се помещава Направление "Архитектура и градоустройство", се извършва най-голямото предателство спрямо София. Промените в способностите и желанията на инвеститорите стават твърде бързо за тромавата общинска администрация. Заради това тя решава да не се и опитва да въдвори ред, а да остави бъдещото развитие на града в слепите и некомпетентни ръце на некомуникиращи помежду си, непознаващи нуждите на населението строители.

Петър Диков е само изпълнител на логическото следствие от срива в системата, резултат от непремереното и прибързано удовлетворяване на недооценената "социална справедливост". И последствията от този стремеж днес са квартали като "Манастирски ливади-изток". Цената на тази "справедливост" се измерва в стотици нужни, но все още липсващи улици, неизградена канализация, непостроени училища, детски градини и невъзможност за вкарване на градския транспорт в квартали, появили се след промените.

Общият устройствен план на София, разработен от Петър Диков през 2009 г., продължава заварената тенденция всички реституирани терени в София да се пререгулират в парцели, в които собствениците могат, стига да имат желание, да строят. Той отразява интересите на собствениците на празните парцели, без да взима предвид потребностите на хилядите собственици на вече изградените жилища. Вместо планът да наблегне на прословутото "развитие на север", той се фокусира върху уплътняване на южна София.

Скандалите около "Софияленд", всички журналистически разследвания за корупционни схеми около издаването на разрешителните за строеж показват грозната страна на безпринципното планиране на София: там, където няма ред и приоритети, властва корупцията.Неинформирани решенияСъставянето на Общия устройствен план е предпоследната стъпка преди бедствието, което изживяваме сега. Последната е нямото и необосновано съгласие на Столичния общински съвет не само с Общия устройствен план, зачеркващ стотици нужни на града пространства, но и производните му подробни устройствени планове, които се заемат с методическото унищожаване на междублокови пространства и зелени площи.

Те са приемани в двата мандата на Столичния общински съвет от 2009 г. насам. С това свое решение той на практика заявява пълната си подкрепа за хаоса в застрояването, за нарушаването на баланса на жилищни комплекси, проектирани с дадена бройка жители предвид; за градско планиране с мисъл за доволни собственици на терени и инвеститори, не за доволни собственици на жилища.Кой е виновен в крайна сметка?За да въведат едно предложение в сила, общинските съветници разчитат на становищата на "водещи комисии", разглеждащи го по компетентност. Който е присъствал на заседанията им, знае, че те рядко са арена на истински, обоснован диспут. Често предложенията се отхвърлят или приемат със завидна скорост, според дееспособността на мнозинството.

Водещата комисия, занимаваща се с подробните устройствени планове, е тази по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика.

Всяка градинка, улица или детска градина, променена в терен за жилищна или офис сграда, се случва със знанието и съгласието на общинските съветници. Защо обаче председателката на комисията по устройство на територията - г-жа Силвия Христова, се радва на анонимност и медийно спокойствие, остава отворен въпрос.

Общинските съветници би трябвало да поемат политическата отговорност за недоволството на хората, страхуващи се за градинките, в които играят децата им. Разбира се, тя се размива в дискусиите, като горещият картоф се предава между районни кметове, новоизбрания главен архитект и кмета Фандъкова. Видяхме къде системата даде на късо и чия глава бе "свалена".

И виновни няма. Отговорни - също.

А междувременно багерите копаят... Докога?
 В "Младост" се строи без път и посока
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Дългогодишният главен архитект на София Петър Диков е само изпълнител на логическото следствие от срива в системата, довел до стотици нужни, но все още липсващи улици, неизградена канализация, непостроени училища, детски градини и невъзможност за вкарване на градския транспорт в квартали, появили се след Промените.
11
4270
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
17 Ноември 2016 21:32
Кой е най-големият квартал?
-------------------------
Сайтът на Генек
17 Ноември 2016 22:17
По брой на населението - Люлин.
http://www.grao.bg/tna/tab04.txt
+ област СОФИЯ община СТОЛИЧНА
18 Ноември 2016 09:12
Някой може ли да каже, какво трябва да се прави оттук нататък? Освен лежане пред багерите.
18 Ноември 2016 10:25
Решението е просто - всички жители на панелни гета, които искат собствениците на реституираните земи между блоковете им да не ги ползват/застрояват, се облагат още от догодина с нов данък "обезщетение", като парите отиват във фонд, от който след отчуждаване се възмездяват по пазарни цени собствениците на земята. Земята си остава незастроена, буренясала и пълна с кучешки фъшкии, за радост и удоволствие на панелните жители Елементарно
18 Ноември 2016 10:41
Кмет с филология толкова може.
Да не сте очаквали чудеса?
В крайна сметка управлява КОЙ.
18 Ноември 2016 10:43
Може и по просто да стане, просто се прави нов градоустройствен план на София и се "прецизират" улици, градинки, обществени сгради, жилища и т.н.
18 Ноември 2016 11:11
kramar 18 Ноември 2016 09:12
Някой може ли да каже, какво трябва да се прави оттук нататък? Освен лежане пред багерите.

Спасението е само едно - новият 9 Септември!
18 Ноември 2016 11:47
G_Hawk,
Имам алтернативно предложение:
Когато земите са отчуждени или национализирани 90% от тях са били земеделски земи извън регулация. Сега собствениците им се обезщетяват с равни по площ земеделски земи и да ходят да копат като бабите и дядовците им с мотички!
Бих предложил и пълно разследване на целия процес по реституция, защото много хора вместо декар от дядо осъмнаха с десетина декара от поземлените комисии...
18 Ноември 2016 11:51
Това не е само в София. Във Варна е същото, предполагам и в други по- големи гардове. Всичко започна от това, че приеха зелените площи за "нереализирано намерение". Във Варна реституираха и парцели в Морската градина. От Делфинариума нататък почти всичко е застроено и оградено. Застроиха се и парцели, които в предишни градоустройствени разработки бяха предвидени за разширение на улици.Какво трябва да правим отсега нататък, наистина нямам представа. Каквито и закони да се приемат, няма да важат със задна дата. Във Всеки случай реститутите би трябвало поне да платят нещо, защото са имали нива с черен път, а получават имот с път, водопровод и ток, понякога и с канализация.
18 Ноември 2016 16:24
На село го няма тоя проблем. Продавайте панелите и се изнасяйте докато не са се усетили много хора.
18 Ноември 2016 18:35
"На село го няма тоя проблем. Продавайте панелите и се изнасяйте докато не са се усетили много хора."
И по селата има проблеми - липса на канализация, режим на водата, липса на асфалт, липса на здравеопазване, банкомати и кино.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД