:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Какво следва за България, ако Ердоган оспори Лозанския договор

Страната ни може да има сериозен проблем, твърди Божидар Димитров
 
България може да има много сериозен проблем, ако турският президент Ердоган оспори Лозанския договор. Това коментира в интервю за Дарик историкът проф. Божидар Димитров по повод изказване на Ердоган.
"Лозанският договор не е безспорен текст, не е и свещен. Разбира се, че ще го обсъждаме, ще правим опити да постигнем по-доброто решение", заяви турският президент Реджеп Ердоган в реч пред участниците в конференция за новата концепция за сигурността в резиденцията "Бештепе", цитиран от международните информационни агенции.
По силата на договора, сключен след края на Първата световна война, от територията на Османската империя е намалена от 3 млн. кв.км до 780 000 кв.км.
"С Лозанския мирен договор границите на Турция и сега са такива, каквито Турция ги е установила тогава, в началото на 20-те години. Отказа от Лозанския договор означава, че Турция не е съгласна с днешните си граници. Това естествено засяга и България. Ердоган - все повече си мисля, че губи реалността. разговорно казано той не знае къде се намира и каква съпротива ще срещне. И то не толкова от нас, колкото от големите играчи - Русия, САЩ, Европейския съюз. Най-вероятно, ако не започне да взима хапчета и да се лекува при добри психиатри, той ще бъде отстранен, ще бъде елиминиран", коментира още пред Дарик проф. Димитров.
Ако Ердоган има намерение да възстанови част от тези територии, той трябва да превзема и български земи, обясни проф. Димитров. Той обаче изрази съмнение, че ще се стигне до такъв международен скандал.
"Аз не вярвам, че той ще се реши на военна инвазия, колкото и силна да е военна Турция", пояснява професорът пред Дарик.
112
8928
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
112
 Видими 
23 Ноември 2016 08:59
Най-напред следва обесване на гюбекчията-ферманоносец...
23 Ноември 2016 09:01
И на един "щастлиФТец" дето не даваше българската армия да бъде по границите, защото с Турция сме "съюзници"!
23 Ноември 2016 09:03
Ердтган е наш приятел и враг на Жужо.
Ердо ще ни защити от зелените човечета.
С присьствието си навремето 5 века са ни защитавали.
Можем да се отпуснем и да им се доверим.
23 Ноември 2016 09:05
Ей я Турция:
http://hrono.ru/proekty/ostu/ww1_turkey.png
Малко се вижда и от България. Как сте ?
23 Ноември 2016 09:05
Българската армия въобще беше ликвидирана, откакто сме съюзници ц Турция, Гърция и НАТО. Не ни трябвала, много харч....
23 Ноември 2016 09:12
Не искам да звучи, като теория на конспирацията, но аз мисля, че глобалните сили имат полза от Ердоган !

Ердоган ще е "извинението", че и те ще вършат подобни работи...

Разбира се никой няма да разреши на Ердоган да тръгва към Европа ( Гърция или България), но в Близкия Изток всичко е възможно !

Запада е в цугцванг защото юридически Турция е негов съюзник !

23 Ноември 2016 09:12
президента, Хибрида, Митoff ?..
23 Ноември 2016 09:14
Voci не предупреди ли, че Ердо ще забие знамето с полумесеца в Разград? Предупреди. Какъв беше поводът? Voci
23 Ноември 2016 09:19
"Аз не вярвам, че той ще се реши на военна инвазия,

Марсианци ли окупираха Кипърската турска част,а не както казаха,че е редовна турска армия?
23 Ноември 2016 09:25
Запада е в цугцванг защото юридически Турция е негов съюзник !


Така е, защото отново в сляпата си омраза към Русия залага на едно куку. "Западът" много лесно може да се оправи с Ердоган, но не иска да го направи. Турция много им трябва на южния руски фланг. Затова търпят като пачаври всичките му подигравки и унижения. По стар славянски обичай, пак московеца ще налага ред в кочината, когато му дойде времето.
23 Ноември 2016 09:29
Само че, какво ще бъде тогава със земите, където са живеели (в Османската империя) - арменци..?

Българската армия въобще беше ликвидирана, откакто сме съюзници
Това че България не трябва да има армия, явно ще да е било уговорено - като на победена страна, след 1989 г. Покрай Горбачов и т.н. Както и руснаците не са трябвали да имат армия, но там се е получило нещо друго.

Що се отнася до Ердоган и Лозанския мирен договор от 1923 г., то той е подписан между Англия, Франция, Италия, Гърция, Румъния, Кралството на сърбите, хърватите и словенците - и Турция. Царство България там не е участвала. Който договор е заменил Севърския договор от 1920 г. (Sevr Antlaşması, на турски)

По Лозанския мирен договор, Туция се е отказала от претенции към Арабския полуостров, Египет, Судан, Триполитания (днес Либия), Киренайка (днес в Алжир), Месопотамия (днес Ирак и Сирия), от острови в Егейско море - а границата c Тракия е била установена по Марица.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Lozan_Antla%C5%9Fmas%C4%B1
23 Ноември 2016 09:29
Otvrat,

Не си разбрал моята теза. Аз мисля, че и Русия има полза от Ердоган !

И то огромна полза...

23 Ноември 2016 09:30
Децата в 6-ти клас са принуждавани да пеят песен на турски език, макар че са от български етнос. Това е заложено по програма в учебника по музика за 6-ти клас издаден от издателство Просвета- София. на стр. 30 от учебника.

Срам и Позор за всички нас!
Пишем един от най-срамните страници от историята на България!
23 Ноември 2016 09:30
Превземането на територии населени с чуждо население е безсмислено и винаги носи трайни проблеми за завоевателя. Независимо дали са араби , афганистанци или други. Проблемът е дали всички лидери могат да мислят.
23 Ноември 2016 09:33
Ами успех му пожелавам на стария султан, ама да не се окаже после, че седят в/у тази карта? - Натисни тук
23 Ноември 2016 09:34
Вие защо мислите че се пускат толкова турски сериали от телевизиите на ционистката пропаганада? А вече и от държавния канал 1? Те са решили да ни хвърлят на сулатана отдавна, защото ислямът работи за тях, а мислят че правословието ни обвързва с Русия.

В момента в Брюксел се обсъжда стратегия срещу "вредната" пропаганда, което включва война с православното християнство, а кой беше казал че след комунизма, православието е най-големия враг на запада? А да, Збигнев Бжежински - американски ястреб и ционист.
23 Ноември 2016 09:35
На "западняците" много им се иска, турската армия да воюва с руската. Но, едва ли ще им мине номера. Затова и сваления самолет, и т.н. Но сега в Турция осъдиха и Гюлен - което може да доведе до разни "неразбирателства" - в исляма.
23 Ноември 2016 09:41
Децата в 6-ти клас са принуждавани да пеят песен на турски език, макар че са от български етнос. Това е заложено по програма в учебника по музика за 6-ти клас издаден от издателство Просвета- София. на стр. 30 от учебника.
Вие защо мислите че се пускат толкова турски сериали от телевизиите на ционистката пропаганада? А вече и от държавния канал 1? Те са решили да ни хвърлят на сулатана отдавна, защото ислямът работи за тях, а мислят че правословието ни обвързва с Русия.

Мда.. това вече е сериозно. Тия работят в дългосрочна перспектива. Я някое филмче по телевизията (снимано в Холивуд, между другото) - я работа в училищата.. А и католическата църква, също ще застане на страната на исляма.
23 Ноември 2016 09:46
Аз мисля, че и Русия има полза от Ердоган ! И то огромна полза...


Има, засега. Но не огромна. Ердоган се нуждае много повече от Русия, отколкото тя от Турция. Той затова се ерчи на всички, щото си мисли да изнудва Запада чрез Русия. Ти мислиш ли, че чекистите не са напълно наясно за какво става въпрос. Засега това ги устройва - да създава напрежение и гърч у партньорите.
23 Ноември 2016 09:48
Наскоро слушах един преводач, превел книга от английски на български, като набутал невероятно много турцизми, редактор и издател са изумени и не са съгласни, а "преводачът" не можа да даде смислено обяснение.

Съмнявам се че го е направил от любов към турския език, ако предположа грантова хранилка от $ вероятно ще съм близо до истината. САЩ всячески се опитват да ни "сдобрят" и "сприятелят" с всичко турско, и виждам у някои лабилни и дефектни хорица ефект от американските старания.

Но масовото промиване на мозъци е измислено и усъвършенствано точно в САЩ.
23 Ноември 2016 10:02
Киренайка (днес в Алжир)


А когато бях млад, тая област бе в източна Либия, демек близо до Египет.
23 Ноември 2016 10:06
Така наречените "велики сили" подценяват Ердоган!
Преди години пак в подобна ситуация подцениха един бивш австрийски художник с мустачки, последствията са известни.

Ердоган е поредния диктатор начело на страна с който в един момент много народи ще трябва да воюват.
23 Ноември 2016 10:14
Е айде сега.

Какво общо има между Ердоган и Хитлер и между Турция и нацистка Германия ? Като военна сила и могъщество спрямо другите велики сили ?

Днес военните свръхсили САЩ и Русия имат колосално военно превъзходство дори спрямо другите държави в голямата петорка ( Англия, Китай, Франция) какво остава за по нататък....

Към 1939г ако приемем, че военните възможности на света са били 100 то Германия е имала 14, СССР 14, Англия 10 а САЩ 40.....

Виждаме едно равенство на европейския военен театър.

Днес в ерата на ядреното оръжие, високите технологии, спътници, крилати ракети всичко е тотално различно. Разликата между САЩ и Русия и останалите е гигантска и само Китай има възмжност да "прескочи" в "по-горната лига"....

23 Ноември 2016 10:15
Никак не го подценяват, за тях той е офицер на "шахматната дъска" на Бжежински в региона, и го "бутат в правилната посока за тях, и никога не забравят с кого си имат работа", по думите на американския посланик в България, за нашия ББ.
23 Ноември 2016 10:16
И Турция сега и нацистка Германия са марионетки на англо-америка.
23 Ноември 2016 10:19
Аз мисля, че и Русия има полза от Ердоган !

И то огромна полза...

Има я, схвана ли? Така и не стана ясна причината за абсолютно ненужната конфронтация предизвикана от Русия с прелитането на турската граница довела до сваляне на самолета. Но Вовата ако не е стратег, е добър тактик и бързо поправи грешката. Иначе, и Ердоган има интерес от путинова Русия. Въпросът обаче е ние какво правим и как плуваме сред тези акули по наще брегове?
23 Ноември 2016 10:20
Спокойно, НАТО ни пази!
23 Ноември 2016 10:22
Аре стига с тоя ердоган! Дали ще е ердоган, или озал, или некъв генерал, политиката на турция е една и съща - реваншистка. На България винаги са гледали като временно изгубена територия. И това се отнася също до либералните, проевропейски интелектуалци. Глобализацията даде възможност на туркието да бичи и продава тенекета по света. Това им даде илюзията, че са голема работа и реваншисткият им апетит нарастна.
Трябва да сме благодарни на маниакалния ислямист ердоган и аверите му затова, че го казват ясно и открито. Затова, че вече няма съмнение какво представлява турската държава. И да си даваме сметка, че мнозинството от българските турци са нелоялни към родината си България.
23 Ноември 2016 10:22
Ердо се е съсредоточил в решаване на вътрешните си проблеми в Турция-главно борбата му за промяна на Конституцията и установяване на президентска власт. С постоянното си говорене за възраждане на нова Османска империя той просто "трупа точки" пред избирателите си от ПСР, които ще го изберат за президент.
Нормално за хора с ислямистки уклон да бъдат гъделичкани с приказки за славата на Аллах и силата на Турция. Но и сега, както преди 150 години, Турция е "болния човек на Европа"-политика на национализъм и умерен ислямизъм, който трябва невъзможно да се съчетае с либерализма на Европа.
А за денонсиране на всякакви договори вкл. Лозанския от страна на Турция, е просто bullshit. Никой няма да му позволи за преразглежда договори. Ако иска да си връща територии да го прави със сила, но за това няма топки.
23 Ноември 2016 10:23
Въпросът обаче е ние какво правим и как плуваме сред тези акули по наще брегове?

Не знам кви акули плуват по ваще брегове, ама престани с нескопосаните си опити да слагаш на един кантар политиката на Русия спрямо нас и неприкритите заплахи на неоосманистка Турция.
23 Ноември 2016 10:27
Всеки глобален катаклизъм, който съпровожда свалянето на текущия лидер от пиадестала винаги е протичал със световна война и преначертване на границите !

Сега най-вероятно глобалната война ще бъде избегната поради ядреното оръжие, но няма как да се мине без " преначертаване на границите"...

Има толкова много "failed states", толкова много безмислици на географската карта.....

Ердоган вижда, че на югоизток граничи с "хаос и безвластие" и без съмнение ще се опита да прилапа територии ! В това няма абсолютно никакво съмнение...

Но според мен ще влезе в "тресавище" и "глобалните играчи" ще го изиграят....

23 Ноември 2016 10:37
Има, засега. Но не огромна. Ердоган се нуждае много повече от Русия, отколкото тя от Турция. Той затова се ерчи на всички, щото си мисли да изнудва Запада чрез Русия. Ти мислиш ли, че чекистите не са напълно наясно за какво става въпрос. Засега това ги устройва - да създава напрежение и гърч у партньорите


И най-вече ви дава повода отново да поемете стона за напускане на НАТО и за топла прегръдка с мечока....
23 Ноември 2016 10:40
Но според мен ще влезе в "тресавище" и "глобалните играчи" ще го изиграят....




Ами, то точно това е целта на чекистите в Кремълкале. Бутат го в правилната посока - да бъде изигран и даден за курбан. Ердо никой не го бръсне за слива, защото съществува единствено на милостта на САЩ.
23 Ноември 2016 10:42
Ердоган вижда, че на югозиток граничи с "хаос и безвластие" и без съмнение ще се опита да прилапа територии ! В това няма абсолютно никакво съмнение...

Но според мен ще влезе в "тресавище" и "глобалните играчи" ще го изиграят....

Глупости пишеш ЗИП-е. За къф чеп са му на Ердоган някакви парчета сирийска пустиня от които ще спечели само конфронтация с целия свят. Играта му е много по-голяма.
23 Ноември 2016 10:45
Глупости пишеш ЗИП-е. За къф чеп са му на Ердоган някакви парчета сирийска пустиня от които ще спечели само конфронтация с целия свят. Играта му е много по-голяма.


На Ердо му трябва "зона за сигурност"по цялото протежение на турската граница, с която да откъсне кюрдите в Турция от онези в съседните страни.
23 Ноември 2016 10:53
Само човек, който не чувства как Ердоган е обсебен от " имперските мечти" може да пише за "сирийска пустиня" !

Без съмнение тов. Ердоган вечер разлиства старите атласи и вижда Халеб, Мосул, Киркук дори Мека и Медина в границите на Османската Империя !

Това не е пустиня, това е "най-романтичната част" от турската история, когато тази държава " управляваше съдбата на света" заедно с другите пет велики сили ( Австрия, Германия, Русия, Франция и Англия).....

Това е невероятно мощно чувство. Чувството на "имперска носталгия" и когато се удаде дори най-малката възможност то да се реализира на практика, се задейства " безусловнния рефлекс" на всяка бивша и настояща империя !

Ердоган нищо не може да направи. Събитията ще го тласкат към Мосул, към Алепо, към Киркук.....



23 Ноември 2016 10:53
ЗИП, говори се сериозно, че Турция ще излезе от НАТО и ще се присъедини към ШОС...

23 Ноември 2016 11:00
говори се сериозно, че Турция ще излезе от НАТО и ще се присъедини към ШОС.

Сериозно ли мислите , че е възможно САЩ да допуснат втората по численост армия в НАТО да се присъедини към "врага". Заедно с базата Инджирлик ?
23 Ноември 2016 11:01
ЗИП, говори се сериозно, че Турция ще излезе от НАТО и ще се присъедини към ШОС...


Не вярвам Турция да излезе от НАТО. Тогава остава на милостта на тов. Путин. А и НАТО ще направи всичко, за да не го допусне. Това са само някакви рехави опити за изнудване от Ердо.
23 Ноември 2016 11:04
Сериозно ли допускате, че е възможно САЩ да допуснат


Че кой ще ги пита? Превратът се провали. По какъв начин САЩ ще противодейства?
23 Ноември 2016 11:07
Според мен Ердоган вече не се интересува въобще от нищо друго освен от това да "влезе в учебниците по история".

За него ПСВ е "лична трагедия" и той се връща към нея с болка, но и с възхищение за страници като "обсадата на Кут" или "обсадата на Медина" и за великите османски пълководци като Нуредин Паша и особено митичния Фахредин Паша, който воюва чак до 10 януари 1919 г ! Два месеца след края на войната и капитулацията на Турция !

Това донякъде напомня японците загубени в джунглите на Бирма или Индонезия.....

23 Ноември 2016 11:09
Че кой ще ги пита?


Не е въпрос за питане. Дори да допуснем, че Ердо искрено иска да излезе от НАТО (което означава, че е пълен идиот), САЩ никога няма да го допуснат. Ако не следващият - третият опит за преврат ще излезе успешен. А и само да го осфиткат ще е достатъчно. Той си има достатъчно врагове, за да се гадае кой го е сторил.
23 Ноември 2016 11:11
Не е въпрос за питане. Дори да допуснем, че Ердо искрено иска да излезе от НАТО (което означава, че е пълен идиот), САЩ никога няма да го допуснат.


Разбрах, че няма да го допуснат, обаче все още не разбирам как ще противодействат. Ще кажат, че е недопустимо? И Ердоган ще се впечатли? Ще им наложат санкции? Ще избомбят Анкара?

Ако не следващият - третият опит за преврат ще излезе успешен.


Мхм, има всички изгледи за това
23 Ноември 2016 11:16
23 Ноември 2016 11:17
обаче все още не разбирам как ще противодействат. Ще кажат, че е недопустимо? И Ердоган ще се впечатли? Ще им наложат санкции? Ще избомбят Анкара?


Ще го утилизират, ако се наложи. Няма да им е за пръв път.
23 Ноември 2016 11:19
Мхм, има всички изгледи за това


Добре, добре! Чакай си Турция да излезе от НАТО.
23 Ноември 2016 11:19
Боже, Боже, Божо русалката ни страхува с Rдоганя, с реинкарнация на договори от преди 100 г, и това ми било историк ...
23 Ноември 2016 11:20
Ще го утилизират, ако се наложи. Няма да им е за пръв път.


Те с един Асад не могат да се справят толкова години, та с Ердоган.
23 Ноември 2016 11:21
Justinian2,

България де факто е "американски протекторат" и дядя Сэм никога ама просто никога няма да си хариже територията на некой друг !

Защо да го прави ? Та той е "хегемона". Той е "изключителния" той е " храма на хълма който озарява света" !

Как САЩ ще отстъпват нещо свое на някой стотици пъти по слаб от тях ? Това ще бъде нечувано унижение за американската нация !

23 Ноември 2016 11:22
Добре, добре! Чакай си Турция да излезе от НАТО.


Не чакам Турция да излезе от НАТО. Само казвам, че САЩ не може да спре Ердоган, ако реши да го направи.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД