:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 254
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Добър български филм!

След "Урок" Кристина Грозева и Петър Вълчанов създават "Слава"
снимки: Абраксас филм
Стефан Денолюбов създава извънреден образ в "Слава".
Най-хубавото е, че дългоочакваният и безкрайно закъснял Добър Български Филм идва от хората, от които го очаквахме - Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Не че те са първите, на които сме се надявали - първи беше Камен Калев ("Източни пиеси"), чийто талант обаче не тръгна в точната посока с "Островът" и "С лице надолу"; после Драго Шолев ("Подслон"), който така и не засне втори пълнометражен филм вече почти 7 години; а защо не и виртуозът в късометражното кино Павел Веснаков, все още непоказал какво може в дългата форма*.

"Урок" даде обещаваща заявка за бъдещето на режисьорския тандем. Той спечели над 35 награди от фестивали по света и у нас - рекорд в цялата история на българското кино (последното чух от 79-годишния акад. Людмил Стайков, който има личен поглед върху голяма част от нея). И все пак първият филм страдаше от грапавините на дебюта, от ограниченията на микробюджета. В "Слава" тези уроци са научени, неравностите - изгладени, желаната субсидия - най-сетне спечелена. Ако в "Урок" имаше един пълноценен образ - на учителката, която фокусираше целия малък разказ, тук са два, в съвършен антагонизъм - ин и ян, добро и зло, традиция и модерност. Хвърковатата, речовита специалистка по комуникация срещу темерута с говорен дефект, който трудно връзва няколко думи. Грозева и Вълчанов прескочиха трапа на "трудния втори филм".

Двамата имат ярки предпочитания към киноезика на реализма. Опитите на родните режисьори и сценаристи за злободневност не са един и два; повечето са потънали безславно в блатото на претенциите им. В "Слава" обаче има достатъчно, и достатъчно точно прицелена, социална острота - от онази, която направи румънците фестивални фаворити.

В първите десет минути "Слава" изглежда като "Урок" и като много други български филми: провинция, скромен до мизерия бит, самотен мъж, който общува с телевизора и "точно време" по стационарния телефон, преди да иде на работа. Цанко е кантонер. Вместо да краде нафта като колегите си, за да допълни мизерната заплата, той гледа зайчета, към които е силно привързан. Животът му - в дълги, документално досадни кадри - тече тихо до сутринта, в която намира разпилени по релсите хиляди левове. Завръзката е вдъхновена от вестникарско заглавие, точно както друга изрезка сложи началото на "Урок" ("Учителка ограби банка".) Но филмът е само привидно "по действителен случай" - разказът започва от там, където новинарската хроника свършва. Вместо да натъпче пачките в джобовете си, Цанко ги предава в полицията, и край на документалната прелюдия: очаква ни увлекателно, пълнокръвно кинопроизведение; смях през сълзи; надежда, че може би все пак българското кино не е напълно умряло и закопано два метра под земята.

В хвалебствената си рецензия "Холивуд рипортър" пише за филма така: "Ако сте смятали, че златният часовник в "Криминале" е причинил някои проблеми, трябва да видите какво става с часовника в "Слава" - отлично заснета, превъзходно изиграна българска трагикомедия, в която животите на космополитна пиарка и самотен железничар се преплитат по особено злощастен начин."

Актьорите, подбрани за двете главни роли, са същите както в "Урок", но плюсът и минусът са разменени. Протагонистът е Стефан Денолюбов, който в дебютния филм бе мазният лихвар. Маргита Гошева - учителката, сега е яростна кариеристка, готова да стъпче всичко човешко в името на амбицията. И двете изпълнения са изключителни - също както предшественика си, и "Слава" е актьорски филм и дължи голяма част от въздействието на отдадените изпълнения.

Грозева и Вълчанов пишат сценария в сътрудничество с Дечо Таралежков-син. В него пиарката Юлия Стайкова е осенена от идея: да "изчисти" репутацията на корумпираното Министерство на транспорта, като привлече под светлината на прожекторите скромния и морален кантонер. Тя организира церемония, в която заекващият самотник е изтъпанен пред камерите, за да получи от министъра часовник и потупване по рамото. В бързината безскрупулната жена смъква от китката на Цанко старата съветска "Слава", за да направи място за подаръка. Опитите да протестира са напразни. Когато сваля от ръката му часовника - семейна реликва, Юлия навярно мисли, че кантонерът трябва да й благодари за 15-те си минути слава. Всъщност тя му отнема човешкото достойнство. Остатъкът от филма е за трудността, дори невъзможността да запазиш достойнството и човечността си в подобна среда.

"Слава" е филм, обсебен от времето във всеки един смисъл. Той е за времето, в което живеем.

Очуканата "Слава" на Цанко отмерва времето точно, а китайският подарък изостава.

Биологичният часовник на Юлия тиктака неумолимо - тя се подлага на инвитро процедури заедно с безкрайно търпеливия си мъж (Китодар Тодоров).

Последната сюжетна линия е най-неуспешна, макар че тъкмо тя е основен носител на комичното в сценария (в една култова сцена Юлия се съблича, за да си бие инжекция на работното място, и се загръща със знамето на ЕС, да не видят колегите). Филмът има още някои дребни несъвършенства - на моменти е твърде дидактичен и патетичен в борбата си срещу човешките слабости и социалните несправедливости; някои ситуации са видимо преувеличени и преиграни.

Но "Слава" е толкова добър, че просто не е истина.

----

*И един любопитен факт: много от обещаващите млади режисьори в българското кино се появяват в "Слава" като ... актьори. Най-видим сред тях е Милко Лазаров ("Отчуждение"), но малки роли получават също Ралица Петрова ("Безбог"), Павел Веснаков, Николай Тодоров. Това навярно означава, че вече има нещо като поколение, което е в чудесни отношения помежду си, вместо да си подлага бананова кора в борбата за някоя държавна пара.
 Маргита Гошева е амбициозна пиарка на държавна служба.
2
1747
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
02 Декември 2016 15:10

Дано оценката да е вярна, искрено се надявам!

Интересно обаче, дали и в третия филма на тандема Грозева - Вълчанов, водещи актьори отново ще бъдат тандемът Гошева - Денолюбов.

Сам по себе си, този натрапчив дублаж, макар и вероятно творчески обоснован, някакси не ме изпълва със зрителска радост...
02 Декември 2016 16:09
Урок беше слаб филм - с не толкова слабо изпълнение но много слабо послание
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД