:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 393,073,423
Активни 100
Страници 3,872
За един ден 1,302,066

Разочарование сред популистите

В Австрия избирателите направиха еднозначния си избор за открито общество
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
С избора на Ван дер Белен за президент в Австрия избирателите направиха еднозначния си избор за открито общество
Популистите загубиха. В крайна сметка избирателят избра честността вместо пропагандата. За Европа това най-вече значи, че си струва борбата за едно отворено общество.

Експериментът на европейските десни популисти в Австрия не успя. Преди това те се опитаха чрез караници в бирени палатки, кампании в социалните мрежи и от екрана на телевизорите да завземат президентския пост с помощта на Партията на свободата и да наложат своя кандидат Норберт Хофер. По този начин те мечтаеха той да стане първият десен популистки държавен глава в Западна Европа след края на Втората световна война. Но всичко се получи по друг начин. Проевропейският, прагматичен и спокоен професор по икономика Александер ван дер Белен удържа такава ярка победа за най-висшия държавен пост в Австрия, която никой в страната не смяташе за възможна преди това. Именно заради това австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка можеше вече спокойно да излети в неделя късно вечерта за Германия, за да участва в публицистично предаване по държавната телевизия А Ер Де. Той вече знаеше, че дори продължаващото броене на гласове в понеделник няма да промени изхода от вота.

Победата на бившия лидер на "зелените" Ван дер Белен свидетелства за разочарованието в средите на десните популисти. Тъй като се оказа, че дори във времената на модерните технологии избирателите ценят най-вече вярната информация, анализа и честността, а не пропаганда, изопачаване на фактите и съблазняване с празни обещания. Поне от алпийската република няма да задуха попътен вятър в подкрепа на популисти като холандеца Геерт Вилдерс и французойката Марин льо Пен. Европа облекчено си отдъхна. В Австрия избирателите направиха еднозначния си избор за открито общество вместо затворено такова. Очаква се, че по подобен начин ще се случат нещата на изборите в Холандия и Франция догодина. Социологът Харалд Велцер с право определи откритото общество като "най-успешния проект" в най-новата история на човечеството. В крайна сметка то подари на Западна Европа седем десетилетия стабилност, сигурност и благосъстояние.

Ван дер Белен показа със своята победа, че си струва безстрашно да се защитават пазарната икономика, правовата държава и страните да са открити към света. По време на почти едногодишната си борба той демонстрираше също така, че в едно социално отговорно общество високите цели се достигат с помощта на сплотеност и солидарност, а не с разделение и егоизъм. Той дори не игнорираше, а търсеше диалог с тези, които използваха своите предразсъдъци, за да се ориентират в глобалния и безграничен свят. Диалог вместо обособяване - това е добра предпоставка, за да се помири една разединена страна.

Демокрацията в Европа е много крехко създание. Десните и левите популисти лесно могат да му навредят, да злоупотребят с него или въобще да го разрушат. Затова е необходимо не само политиците да застанат в защита на демокрацията и Европа, да споделят своите достижения, но това трябва да сторят също така предприемачите и учените. Роденият във Виена философ Карл Попър формулира това така: "Ако хората престанат да се борят за едно открито общество, то това ще е краят на всичко - свободата, демокрацията и пазарната икономика". Това е посланието към Европа с президентските избори в Австрия.22
1925
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
05 Декември 2016 21:04
Има нещо гнило в Австрия.
06 Декември 2016 00:00
за най-висшия държавен пост в Австрия,


Сериозно?

А статията е разсмиваща... отворено общество, пазарна икономика, солидарност, победа... това все едно е писано от заблуден либераст, който тъне в боклуци оставени от мигрантите и крещи- "мирише ми на хубаво"... тип БХК активист.

Апропо, традиционните партии в Австрия имат подкрепа от 10%... обявените за "популисти", 35 на сто. Наближават парламентарни избори... президентската институция в Австрия е с представителни функции... нищо, че е най "висшия държавен пост"
06 Декември 2016 00:01
Отложиха изборите, за да могат да допромият мозъците на "австрийците". Май има надежда за ЕТАЦ, поне в Австрия де. Кончита Вурст ще продължи да е главния герой/героиня за изстрадалия "европейски народ"!
06 Декември 2016 08:27
Някой да ми обясни каква е разликата между леви и десни популисти ?
06 Декември 2016 09:10
Александер ван дер Белен
Това ВАН говори, че е от Холандия. а ДЕР БЕЛЕН, че е от Белене или е за Белене.
06 Декември 2016 09:35

Тази така покъртителна в наивното си ликуване статийка от сайта на ОО ли е свалена?
06 Декември 2016 09:39
Някой да ми обясни каква е разликата между леви и десни популисти ?


Като между леви и десни есери.
06 Декември 2016 09:41
Разочарование сред популистите

Е, след станалото в САЩ нека и те поне малко да се разочароват...
06 Декември 2016 10:13
Трогателно! Отдавна не бях чела такъв възторжен опус в стил "Здравите сили победиха, ура!" Някой още кълве ли на това?
06 Декември 2016 10:39
Някой да ми обясни каква е разликата между леви и десни популисти ?

Левите обещават да ти вдигнат доходите, като вземат парите на богаташите.
Десните - като изгонят чужденците.
06 Декември 2016 12:25
Точно така, Mindbinder !
06 Декември 2016 13:06
Левите обещават да ти вдигнат доходите, като вземат парите на богаташите.
Десните - като изгонят чужденците.


А какъв е тогава Тръмп, защото обеща и двете !
06 Декември 2016 13:20
Някой да ми обясни каква е разликата между леви и десни популисти ?


леви популисти - на основата на масовото производство на печалби чрез фаворизиране на общественото,претопило индивидуалното,идеологията на левите обещава да направи обществото свободно от интересите на индивидите и по този начин - всички равни и благоденстващи.

десни популисти - на основата на масовото производство на печалби чрез индивидовото,игнорирало напълно общественото,идеологията на десните обещава да направи индивидите свободни от природо-предопределените зависимости от обществото и така всеки ще получи равни свободи,ще постигне благоденствие,въпреки отсъствието на индивидуални възможности.

06 Декември 2016 14:14
А какъв е тогава Тръмп, защото обеща и двете !

Ментарджия.
06 Декември 2016 14:23
Exactly Minderbinder !
06 Декември 2016 14:36
С други думи deaf: масите (ляв жаргон) да се направят послушни - и идивидът безотговорен и безгласен - срещу социална пенсия (‌"равни" и "благоденстващи" според дефиницията на екзекутора на системата)‌ Втората дефиниция е contradiction за нея нямам предложение. За мен е десният популист този който иска излизане от EU и NATO и затваряне на границите. Това според него носи повишаване на заплати и пенсии - както Minderbinder писа.
06 Декември 2016 16:41
Нужно е увълчване Салман Ружди! УВЪЛЧВАНЕ! Време е да започнем да воюваме срещу всеки,който ни заплашва с унищожение. Който се стреми да ни обезличи. Който превръща живота ни в грозна,людоедна психопатия. Срещу всеки демагог,"спасител","освободител". Разбира се,не чрез преврати и революции. Те са само алиби за развихрянето на бъдеща робия. А чрез системно и максимално УВЪЛЧВАНЕ - за да извоюваме свободата си. Нали знаеш: вълците не работят за производителите на вълчи капани:не влизат в съюзи с лешояди или крокодили:не финансират оръжейните фирми:не плащат данъци и такси на ловните дружини. Грижат се за вълчетата,за глутницата и по този начин - за вида си. Увълчването е необходимата стъпка,за да стане възможна подмяната на партократичната политическа система с истинска демокрация. А такава засега има само в Швейцария.
06 Декември 2016 17:13
Извинявай deaf ама това са много големи патетични думи без да съдържат каквито и да е факти. Демокрацията никой не ти я дава на готово: тя трябва да се осъзнае и намери своят смисъл в съзнанието и деянието на хората. 300 години трябваше на Западна Европа да стигне до някъкво решени как да се разбира и прилага демокрацията. Аз честно казано не разбирам ти за какво говоришл
06 Декември 2016 17:13
Извинявай deaf ама това са много големи патетични думи без да съдържат каквито и да е факти. Демокрацията никой не ти я дава на готово: тя трябва да се осъзнае и намери своят смисъл в съзнанието и деянието на хората. 300 години трябваше на Западна Европа да стигне до някъкво решени как да се разбира и прилага демокрацията. Аз честно казано не разбирам ти за какво говориш
06 Декември 2016 19:02
Говоря,че добрият човек трябва да стане и малко ЗЪЛ. Не лош,а зъл. За да успее да вземе властта. Без нея всичко е само слова...
06 Декември 2016 19:26
Уф,дотегна ми това изключително вредно превъзнасяне на съзнанието!!! Разберете веднъж завинаги - последователността на мислите и чувствата е САМО проявяването им в съзнанието. (Ние не знаем откъде идват те!) Съзнанието никога не ни представя пример за причина и следствие. Онова,което се съзнава се намира в зависимост от каузалните отношения,които са ни напълно недостъпни. Последователността на мислите,чувствата,идеите в съзнанието не говорят нищо за това,че тази последователност е била каузална последователност. Западна Европа е станала демократична не защото е осъзнала (предимствата) на демокрацията,а по неизвестни причини. Грешка е да се приема съзнанието като висша инстанция,когато то е САМО СРЕДСТВО ЗА КОМУНИКАЦИЯ:то се е развило в процеса на общуване и в интерес на общуването. Съзнанието не е ръководство,а само орган за ръководство.
06 Декември 2016 20:11
Според Hume няма каузалност в смисъл да има една иманентна връзка между едно след друго следващи явления в природата. Но това нищо не означава. Ние търсиме и намираме законномерноста без да се питаме какво природните закони говорят за тази иманентност. Важното е че те ни помагат да предричаме явленията.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД