:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,449,206
Активни 171
Страници 34,815
За един ден 1,302,066
Истинската история

Първообразът на Дядо Мраз е суров и гневлив прадед

След средата на ХІХ в. дедът вече е участник в шеговито домашно представление на Божик, на Сурваки или около Първомартенската нова година
Дедът и булката са основни действащи лица - под различни имена - при коледарите (коледжари в Софийско), в сурваскарските дружини (станчинарските чети) в Западна България на Сурваки (съвременната Нова година) и при кукерите в Източна България на Сирница (в края на февруари или в началото на март). От ляво надясно: Старец и булка от коледжанска чета, Софийско, възстановка от 1969 г.; Бял кукер и невеста, с. Бръшлян, Малкотърновско, възстановка от 1973 г. В средата: Обреден хляб с антропоморфно изображение, приготвян за Кадените вечери (Бъдните вечери), с. Пирин, Благоевградско, преди 1980 г. (архивното изображение е оцветено за нуждите на този текст). Снимките са от архива на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей-София и от Историческия музей "Проф. Александър Фол"-Малко Търново
(продължение от 22 декември 2016 г.)Този опит за изясняване на произхода на митологичния образ на Дядо Мраз бе започнат тук с една-единствена задача - възстановяване на законната и исторически справедлива българска съставляваща в празничната ни обредност, която единствена, в условията на разглобената ни държавност, е в състояние да удържи целостта на нашия народ; независимо от някои исторически обусловени религиозни различия сред нас. Съвременното разбиране за този образ - както на историческия първообраз, така и на неговата късна идейно непълноценна западна успоредица - оприличихме вече (вж. първата част на този текст) с митологичното "авгиеви обори" поради дълбоките напластявания от характерното за нискокачествените женски списания плоскостно лигаво-сълзливо представяне на "добрия старец". Възвръщането на изконния образ на Дядо Мраз в неговата обединяваща историческа, идейна и обредна пълнота изглежда една напълно достойна цел - тъкмо като за нашето време, заразено от глобална безродност. Защото бъдещето, поне близкото, е отредено за националните държави; за далечното - не знам.

* * *

Не напразно - и това ще стане ясно вероятно по-долу - избрахме именно култът към прадедите, който безспорно е най-таченият личен култ в Средновековна България чак до нейния героичен завършек. Именно прастарият култ към прадедите е в основата на главните обреди при маскарадните игри по Божик, Сурваки и Сирница. Култът към прадедите включва едновременно както страхът от възмездието на умрелите предци, чиито най-изявени представители, според народните вярвания, продължават да обитават под някаква форма жилищата на живите, така и надеждата за тяхното съдействие за облекчаване на всекидневните човешки грижи.

Ще трябва да припомним сега, а и да допълним вече казаното (вж. Свързани текстове), за началото на новата година у ранните ни славянски и прабългарски предци. Славянската нова година, както и римската след 46 г. н. е., започва на 1 март - тогава предците ни смятат, че започва пролетта. Във Византия, а по-сетне и официално в България, под влиянието на християнската църква началото на новата година се измества на 1 септември, когато почва дотогава само църковната година. Изглежда и у нас, както това се предполага за други славянски народи, известно време - нямаме представа колко, може би дори до ново време на някои места - започването на новата година е двукратно; на 1 март по традиция новата година започват в семействата и в малките общности, а на 1 септември (в ново и в най-ново време - на 1 януари) - официално, за нуждите на държавната администрация. Така лесно може да бъде обяснено преливането на новогодишната обредност - раздвояването на протомартеницата ейресионе (вж. Свързани текстове) на мартеница и сурвачка, а също и коледарите, сурваскарите и кукерите, които имат общ произход и в някои случаи (белият кукер в Странджа, например) се правят все още около началото на Първомартенската нова година (вж. Изображението).

Също към процеса на преливане на първомартенски новогодишни обичаи към Първоянуарската нова година, а по-сетне - от нея към Божик, можем да отнесем нарочното бъднивечерско дърво за огрев - наричано бъдник, бъдняк и коладник в Източна България, и бъгняк, прекладник, чикор и, особено, дедник (което го привързва към станчинарския дед и кукерския старец) в Западна България. Особената грижа за дедника е свързана с надеждата той - чрез буйното си ритуално горене, по което се и гадае - да "разпали" отново слънцето, което да донесе топлина и урожай на земята (вж. Вера Кличкова, Божиќни обичаи во Скопската котлина, Гласник на Етнолошки музеј-Скопје, 1960, с. 196). Очевидно е, че на това "разпалване" е безсмислено да се помага в края на декември или в началото на януари; то би имало смисъл само тогава, когато съживяването на природата наистина е предстоящо - от месец март насетне.

За многобройните обичаи по Божик и Сурваки, които имат за цел на донесат плодородие, е също твърде рано; тяхното първоначално място е било именно в началото на първомартенската нова година. Точно такъв обичай е излизането на неомъжените моми от всяко село - колкото са махалите на селото, толкова са и моминските групи - из селото за да пеят песни за плодородието на нивите и на стадата на следващия ден след първата Бъдни вечер (или Кадена вечеря; те са общо три ) в навечерието на християнския Божик в Скопско и в Поречието; накрая всички групи се събират символично на мястото, където обичайно се извършва вършитбата на житото.

Впрочем, дори само на първите две, от общо три, Бъдни вечери (от вечер, не от вечеря), назовавани още Кадени вечери (от вечеря, не от вечер) - на Божик и срещу Сурваки, т. е. съвременната Нова година, е вече достатъчно указание за преливането на новогодишната обредност към Божик - от 1 март към 1 януари, а оттам към Божик.

* * *

Християнската църква след официализирането си през IV в. все повече се откъсва от живота на имперските поданици, заета с важните държавни дела; за да се доближи отново до обикновените византийци, на църквата е разрешено да се вмеси в личния и семейния им живот през VIII-IХ в. Понеже дори до Х в. част от поданиците на империята остават езичници, а сред останалите са твърде разпространени всякакви езически вярвания и суеверия в тяхната обредна пълнота, започва решителната борба на християнската църква - със съгласието, със съдействието и по поръка на цариградските императори - срещу езическите преживелици в семейните обичаи (при бракосъчетания, при раждания, при смърт) и в празничния календар. До това време цялата византийска празнична система и обредност е оставена на практика на личния избор. Най-късно през ХI в. църквата успява да пребори мъчнотиите по налагане на собствените си празнично-обредни възгледи. Най-трудно й се удава да постигне това при погребалните обряди, но към края на все същия ХI в. и това е постигнато - не съвсем пълно, наистина, и с отстъпки, но повсеместно.

Късната християнска победа - при това непълна - в празнично-обредната система на балканските народи, а и на европейските впрочем, оставя няколко важни столетия след началото на Средните векове, в които езическите преживелици в личните празници, както и в празниците на малките общности - селски, градски или племенни, имат достатъчно време за да се укрепят и отчасти да се нагодят към християнското си обкръжение. Именно на тия няколко века - от IV в. до VIII-ХI в., през които християнската и езическата обредност съществуват едновременно и почти необезпокоявани, дължим запазването на езическите преживелици в нашата празнично-обредната система; през това време започва и взаимното им проникване една в друга.

Сред трайно уседналите езически преживелици в старобългарската обредност е и култът към прадедите. Колкото и трудно да е днес да различим средновековните проявления на този култ, неговото съществуване не се подлага на съмнение; посочихме два редки паметника на този култ, които не предизвикват спорове, поне засега.

Не може да има съмнение, че и през следващите векове в условията на християнска доминация, култът към прадедите съществува - сега няма да е възможно да се спираме на редките му тайни проявления. Характерът на този култ обаче се променя - суровият, вечно гневен, жесток и отмъстителен образ на духовете на прадедите постепенно омеква, добивайки все повече доброжелателност към живите. Така в края на ХIХ в., според българските народни вярвания поне от средата на века насетне, тези видни предци трябва да са били приживе всепризнати умелци, да са били изявени песнопойци и да са можели да свирят на кавал.

Впрочем, вярва се, че духовете на предците се гневят изключително рядко - когато не им се оказва малкото почит, която те изискват като отплата за съдействието си при справяне с хорските грижи, или когато не им се оставя малко храна при поискване, което се изразява в потропване и скърцане на пода или на тавана на къщата, явяване на сън на някой от домашните и пр. При спазването на тези нетрудни условия духовете на предците остават изключително доброжелателни към обитателите на къщата.

Станчинарският дед - едно от названията на предводителя на сурваскарите (известни и като коледжане, деди, дедици, бабугери, станчинари, беляци, дедерци и пр.), е най-живото проявление на духа на прадедите; след средата на ХIХ в. той е вече откровено шеговит, доброжелателен дори в по-грубите си игрови похвати, изпълнявани с помощта на огромен дървен фалос. Дедът, който смятаме за прото-Дядо Мраз (вж. последната трета част на тоя текст), за разлика от своята западна ерзац-успоредица в напреднала възраст и с очевидно наднормено тегло, е добре сложен здрав мъж, макар и немлад, но мощен, твърд и безотказно оплодителен. От неговия впечатляващ образ на доброжелателен прадед ще изведем обредния образ на по-късния Дядо Мраз.(следва)

Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=835700

(Кой си ти, Дядо Мраз?) http://www.segabg.com/article.php?sid=2012030100040001301

(Мартеници се връзват на слабите и беззащитните)

http://www.segabg.com/article.php?id=687990

(Мартеницата и сурвачката имат общ произход)

http://www.segabg.com/article.php?id=677612

(Българите не слизали от конете си)

http://www.segabg.com/article.php?id=678483

("От слънцето сътворихте коня, о богове")

71
22356
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
71
 Видими 
04 Януари 2017 19:13
Иван Петрински

Генек и компанията
04 Януари 2017 19:27
Славянската нова година, както и римската след 46 г. н. е., започва на 1 март - тогава предците ни смятат, че започва пролетта.

Всъщност Март е тракийски бог на войната, а римляните го наричат Марс...
04 Януари 2017 19:54
И всъщност римляните са нямали начало на новата година, докато траките не ги светнали по въпроса.
04 Януари 2017 20:13
Да се следват езически обичаи, които изместват истинското християнство, никога не води до добро!
04 Януари 2017 20:34
Без да съм чел пространно и с разбиране,вдигам на всички и Ви поздравявам с едно кънтри Натисни тук
http://www.youtube.com/watch?v=NRdGSXPmn2s
04 Януари 2017 21:30
щурчо 04 Януари 2017 19:27
Славянската нова година, както и римската след 46 г. н. е., започва на 1 март - тогава предците ни смятат, че започва пролетта.

Всъщност Март е тракийски бог на войната, а римляните го наричат Марс...


Е и?
04 Януари 2017 22:21
Его на, колко много дядо Мразовци тука.

Славянские боги
http://fishki.net/1723418-slavjanskie-bogi.html
04 Януари 2017 22:37
По темата, цитат от по горната статия за славянските богове.

"Коляда

Коляда — солнце-младенец, в славянской мифологии — воплощение новогоднего цикла, а также персонаж праздников, сходный с Авсенем.
Коляда праздновался в зимние святки с 25 декабря (поворот солнца на весну) по 6 января.
«Когда-то Коляду воспринимали не как ряженого. Коляда была божеством, причем одним из влиятельных. Коляду кликали, зазывали.
Коляде посвящали предновогодние дни, в ее честь устраивались игрища, учиняемые впоследствии на Святках. Последний патриарший запрет на поклонение Коляде был издан 24 декабря 1684 года. Полагают, что Коляда признавалась славянами за божество веселья, потому-то его и призывали, кликали в новогодние празднества веселые ватаги молодежи» (А. Стрижев. «Народный календарь».Источник: http://fishki.net/1723418-slavjanskie-bogi.html © Fishki.net
04 Януари 2017 22:53
Да се следват езически обичаи, които изместват истинското християнство, никога не води до добро!
Който вярва в Зевс и другите олимпийци - езичник ли е? Много ми харесва гръцкият пантеон. Тракийски, де - sorry.
04 Януари 2017 23:05
Отново тъпотии по отношение на християнството по нашите земи.
Петрински
Езичеството винаги е водело до там където не искаме ходим.
Това, продукта на късния университетски комсомол е страшна работа...пази Боже!
04 Януари 2017 23:18
Всъщност Март е тракийски бог на войната, а римляните го наричат Марс...


А славяните - Мороз. Дед, защото той е един суров и гневлив прадед, добре сложен здрав мъж, макар и немлад, но мощен, твърд и безотказно оплодителен, който ще напъне Слънцето с огромен дървен фалос, ще то изкара от кревата и ще го прати да си върши работата. Славяните са го дръпнали да свърши работата си през януари, защото, като една по-късна и съответно, по-развита цивилизация, изчистила дребните недоглеждания на предходниците, се е сетила, че Слънцето трябва да се измие, да се избръсне, да се изходи, да закуси, после да иде на работа, да стартира реактора и докато го изведе на мощност, е го март дошъл.
04 Януари 2017 23:23
Мачка -
Кучка -
Компанията -
04 Януари 2017 23:26
Петрински, издаде ся! (вж. Вера Кличкова, Божиќни обичаи во Скопската котлина, Гласник на Етнолошки музеј-Скопје, 1960, с. 196).
Македонист
Аз още от чавдарче, винаги съм смятал, че протоМразът е Дядо Благоев.
05 Януари 2017 00:15
Произход? - първо се появила „КОКА КОЛА„, а после и Дядо Коледа. Та така - Дядо Коледа с бутилка „Кока Кола„ в ръка. Хо-хо хо! Задължително!
Проза.
05 Януари 2017 01:07
Materius 04 Януари 2017 23:05
Отново тъпотии по отношение на християнството по нашите земи.
Петрински
Езичеството винаги е водело до там където не искаме ходим.
Това, продукта на късния университетски комсомол е страшна работа...пази Боже!


Комсомола отричаше религиите и митологиите.
Аз съм човек консервативен и практикуващ християнин, но не мисля, че има нещо лошо в това да се чете за по старите религии, митологии, вярвания, суеверия и т.н.
Всички те са част от човешката история и развитие. Бит, култура, архитектура и наука.
Първо християнството и другите сегашни религии много са заимствали от старите. Символиката и ритуалите, които ползват сега са от хиляди години преди това.
Второ от това научаваме, как са живели предците ни, източника на културата, традициите и фолклора ни.
05 Януари 2017 01:51
Този опит за изясняване на произхода на митологичния образ на Дядо Мраз бе започнат тук с една-единствена задача - възстановяване на законната и исторически справедлива българска съставляваща в празничната ни обредност, която единствена, в условията на разглобената ни държавност, е в състояние да удържи целостта на нашия народ; независимо от някои исторически обусловени религиозни различия сред нас. Съвременното разбиране за този образ - както на историческия първообраз, така и на неговата късна идейно непълноценна западна успоредица - оприличихме вече (вж. първата част на този текст) с митологичното "авгиеви обори" поради дълбоките напластявания от характерното за нискокачествените женски списания плоскостно лигаво-сълзливо представяне на "добрия старец". Възвръщането на изконния образ на Дядо Мраз в неговата обединяваща историческа, идейна и обредна пълнота изглежда една напълно достойна цел - тъкмо като за нашето време, заразено от глобална безродност.


05 Януари 2017 04:13
така и на неговата късна идейно непълноценна западна успоредица
евала брато, надмина себе си.. Долу Дядо Коледа, да живее идеологически пълноценния Дядо Мраз. Силен възрастен мъж, малко коьосе, абе на Путин прилиа, скоро ще донесе пак народни пенсии и АБПФК апартаменти.
05 Януари 2017 07:43
Всъщност Март е тракийски бог на войната, а римляните го наричат Марс...

Всъщност Март и Марс са различни падежни форми на едно и също име
Nom. Mars
Gen. Martis
Dat. Marti
Acc. Martem и т.н.
05 Януари 2017 07:52
На Петрински мира не му дава, че сред народа ни се срещат и християни и че традициите му, волю - неволю и да са били езически се оснонават на православната обредност.
Зер религията е опиум за масите - това са му набили в главата и оттогава друго там не е влязло.
Какйв първообраз?! Дед Мороз е изобретение на другаря Постишев през 20 - е години на миналия век. С чисто пропагандни функции.
Да, с времето и у нас се създаде някаква дядомразовска традиция, и мили спомени от детството, и пр. Но първообраз от векове назад...
Петрински, гледай си кулинарията.
05 Януари 2017 08:04
The Bulgarian Lion,
Още с първото изречение си уцелил 10-ката.
Що се отнася до това, че християнството е приемало идеи от стари митове и религии, категорично не приемам подобни дивотии.
Това са свободни съчинения основно на историци и етногграфи подобни на настоящия, търсещи причинно-следствени връзки в онтологично противоположни и несъвместими схващания за битието и съ-битието на хората в миналото, а и в настоящето.
Да се слага християнството в един кюп със суеверия и езичество е признак на липса на компетенции.
Практикуващи християни да седят окичени с мартеници и да чакат дядо Коледа е липса на елементарни познания на Св. Писание и Св. Предание завещано ни от Св. Отци.
Добре е за религия да пишат религиозни хора, а за наука да пишат учени. Къде тук виждаш нашият герой!?
“Оня, който, след като е намерена истината, продължава да търси още нещо, той търси лъжата” (VII Вселенски събор)


05 Януари 2017 08:42
Materius 04 Януари 2017 23:05
Отново тъпотии по отношение на християнството по нашите земи.
Петрински
Езичеството винаги е водело до там където не искаме ходим.
Това, продукта на късния университетски комсомол е страшна работа...пази Боже!
А ти къде искаш да ходиш? Вече си се изходил във форума.
05 Януари 2017 08:54
Anardil 05 Януари 2017 07:52
На Петрински мира не му дава, че сред народа ни се срещат и християни и че традициите му, волю - неволю и да са били езически се оснонават на православната обредност.

Е че Петрински не казва обратното. Езичеството и на Изток и на Запад е продължило твърде дълго въпреки Християнската църква.
Какйв първообраз?! Дед Мороз е изобретение на другаря Постишев през 20 - е години на миналия век. С чисто пропагандни функции.
Пък Елин Пелин не знаел това и през 1909г. писал за дядо Мраз. Как ли го е предвидил това, че някой си Постишев, известен със своята неизвестност, ще го изобрети. А и Гео Милев писал за дядо Мраз през 20-те години на миналия век. Много бързо е проихванал тази пропаганда. не се знае кой е по-пръв.
Много глупости могат да се прочетат от някои момченца.
05 Януари 2017 08:58
Дядо Коледа, да живее идеологически пълноценния Дядо Мраз. Силен възрастен мъж, малко коьосе, абе на Путин прилиа, скоро ще донесе пак народни пенсии и АБПФК апартаменти.
какъв е този дядо Коледа. Коледа са дни, празници, а не някакъв си дядо. Все едно да викаш дядо Петък или дядо Понеделник. Коледа идва от календар.
05 Януари 2017 09:01
Аз подкрепям Дядо Мраз, останалото за конфликтът между езичеството и християнството намирам за излишно, щото хората, без оглед на религията си, си вече са изгубили вярата си и арогантни, суеверенни и скептични атеисти...
В България тази простотия е съчетана с невиждан подем на пошлостта и алчността на всички нива и слоеве, или както се вижда повсеместно - тъпчи кебапчета на чалга и се радвай на живота!
05 Януари 2017 09:04
Това, продукта на късния университетски комсомол е страшна работа...пази Боже!


По отношение на съпруга на другарката Плевнелиева - ,

но по отношение текста на Петрински това е абсолютна глупотевина!
05 Януари 2017 09:18
Mrx++

опаа Наздраве!!
Малко от рано си почнал ама нейсе! Аргументите ти са потресаващи!
05 Януари 2017 09:19
Що се отнася до това, че християнството е приемало идеи от стари митове и религии, категорично не приемам подобни дивотии.
Ами точно Коледа е такава дивотия. Знае се, че това стар езически обичай и че никой не знае в кой ден се е родил Исус. Впрочем християнството не е създадено от Исус(Ишуа). Той си е бил ревностен привърженик на юдейската религия и въобще не е мислил да създава нова религия.. И едновремно се е бунтувал срещу римската власт и нейните поддърржащи я в Юдея. Той следвал разните предсказания от Стария завет, че ще се яви месия (месия съвсем не отговаря на Бог, а по-скоро на цар), който ще освободи израел и израелския народ и неговият Бог ще стане вселенски. Впрочем по това време е имало много представящи се за месии и Римската власт бързо ги избивала. Него не са го наричали Христос, а Ишуа Назаретянина, както и неговите ученици, впоследствие водени от брат му Яков. Те изчезват след погрома на юдейското възстание. Християнството е създадено от Павел и неговите последователи. Те не са живяли в Израел (Юдея, Галилея, Самария). и не са виждали Исус. Те са елинизирани евреи, както и не евреи. Павел чул гласа на Исус на път за Дамаск и решил , че той е Бог (някои считат, че той е страдал от епилепсия, според неговите писания за здравословното си състояние, епилептиците чуват гласове). Павел е имал огромни спорове с учениците на Исус, специално с Яков по този въпрос.
Павел нарича Исус, Исус Христос (христос означава месия, помазаник, а не бог), но Павел го употребява, като Фамилно име. Евангелита и другите материали са писани от последователи на Павел. Впрочем е имало много повече евангелия, но Новият завет е компилиран през 4-ти век, след обявяването на търпимост към християнството от император Константин.
05 Януари 2017 09:20
Всъщност Март и Марс са различни падежни форми на едно и също име
Nom. Mars
Gen. Martis
Dat. Marti
Acc. Martem и т.н.

И всичките са от с.Мартен, русенско
05 Януари 2017 09:23
опаа Наздраве!!
Малко от рано си почнал ама нейсе! Аргументите ти са потресаващи!
Кои по-точно за Елин Пелин или за Гео Милев? Това отдавна сме го дискутирали в този форум. Много лесно се потресаваш.
05 Януари 2017 09:24
Аз подкрепям Дядо Мраз,

И аз. У дома на Коледа, още по стар стил, винаги идваше дядо Мраз.
05 Януари 2017 09:27
Ами точно Коледа е такава дивотия.

Коледата отдававна се е превърнала в пазарно рекламно мероприятие.
05 Януари 2017 09:28
Съвсем сериозно те моля, да намалиш количеството!
Точно сега да не превръщаме форума в образователен!
Иначе ГУГЪл не е най-доброто средство за осведомяване!
Ай Наздраве пак, че трябва и да работя!!
05 Януари 2017 09:31

И аз. У дома на Коледа, още по стар стил, винаги идваше дядо Мраз.
Ама да беше ти донесъл повече акъл.
05 Януари 2017 09:31

И аз. У дома на Коледа, още по стар стил, винаги идваше дядо Мраз.
Ама да беше ти донесъл повече книги за четене, а не играчки.
05 Януари 2017 09:38
Що се отнася до това, че християнството е приемало идеи от стари митове и религии, категорично не приемам подобни дивотии.

Туй се едно от "просветени" устица на По/Читателя на Винету се'й отронило
От Него тръгнА и модата, колкото по-малко знаеш и разбираш по даден въпрос, толку по-напоително да глаголиш публично по същия въпрос.
05 Януари 2017 09:39
Съвсем сериозно те моля, да намалиш количеството!
Точно сега да не превръщаме форума в образователен!
Иначе ГУГЪл не е най-доброто средство за осведомяване!
Ай Наздраве пак, че трябва и да работя!!
Има две хубави книги, наскоро излязли за Исус и за Християнството. От тях човек може да се образова за Християнството не от Гуугл. Едната е "Династията на Исус", а втората "Зилот. Животът и времената на Исус от Назарет".
Чето момче, то сляпото окато прави.
05 Януари 2017 10:04
И ай вкратце, че ме мързи и ми писнА - семантичните митологични ядра за непорочното зачатие и умиращия и възкръстващ бог са с хилядолетия по-древни от козарско-пастирската цивилизация на евреите; избраната дата за Рождество не е случайна, а има общо със соларните култове, масови по онова време, на които самият Константин Велики е бил почитател чак до смъртния си одър; както и символиката на майката и сина. А когато християнството става официална религия, инкорпорира местни езически ритуални практики, затуй по Великден ония оттатък търсят зайци, пък ний на Благовец гоним змии и гущери примерно, което няма нищо общо с християнството.
Самото християнство използва, но трансформира езическите митологични сюжети в есхатологична и сотериологична перспектива и по тази причина прави съществена промяна в разбирането за времето - циклично за древните религии, линейно за християнството.
Ай стига ви толку за днес.
05 Януари 2017 10:08
Династията на Исус - Джеймс Табор, протестант,
Зилот - Реза Аслан, Иран, протестант, ТВ водещ и продуцент
И двете книги са катежориите, мистерии, загадки и художествена литература.
А Дан Браун къде го забрави!!
Хората решили да изкарат някой лев с бомбастични глупости и всякакви абдали им се връзват, че и ги цитират.
За това, че Иисус е от царски род се говори още в Евангелията, бе приятел. ап.Матей, ап.Лука
Май за тебе и топлата вода ще е велико откритие и абсолютна истина.
Я ходи се снимай някъде!!!
05 Януари 2017 10:14
SvSophia,
ся ако ми дадеш и ти някаква литература/източници за тези глупости, които си писала ще е съм ти много благодарен.
Моля те, само да не са протестански, католически или стил Дан Браун, като оня умник по-горе.
Нямам нито време, нито желание да те обучавам, но ми е интересно да видя уж умни хора, с претенции, какви тъпотии пишат.


ПП. Първата и най-голяма прелест се нарича МНЕНИЕ.

05 Януари 2017 10:27
Добре е за религия да пишат религиозни хора,
Разбира се. Както е добре за религия да пишат и специалисти по религия, които не са религиозни.
05 Януари 2017 10:30
Айде още един агностик...
Покажи ми един нерелигиозен теолог и/или богослов.
05 Януари 2017 10:36
Покажи ми един нерелигиозен теолог и/или богослов.
Аз говоря за учени - не за богослови.
05 Януари 2017 11:02
Mrx++
05 Януари 2017 08:54
Anardil 05 Януари 2017 07:52
На Петрински мира не му дава, че сред народа ни се срещат и християни и че традициите му, волю - неволю и да са били езически се оснонават на православната обредност.

Е че Петрински не казва обратното. Езичеството и на Изток и на Запад е продължило твърде дълго въпреки Християнската църква.
Какйв първообраз?! Дед Мороз е изобретение на другаря Постишев през 20 - е години на миналия век. С чисто пропагандни функции.
Пък Елин Пелин не знаел това и през 1909г. писал за дядо Мраз.

Единоросс — Красный нос

Дед Мороз подумал-подумал и вступил в партию
..
Вот еще одна сказка стала былью: Деда Мороза приняли в «Единую Россию».
...
Любопытно, что ни в том, ни в другом случае не упоминалась Снегурочка. Надо полагать, она вступила в «Молодую гвардию „Единой России“» и уехала повышать квалификацию на Селигер.

05 Януари 2017 11:05
Materius, аз съм изконен враг на всякакви пресвети църкви, признавам. Така, че не подлежа, нито на обучение, нито на превъзпитание. Кажи само, защо т.нар. християнска черква, без значение възточна или западна, опече толкова народ по кладите, това ристиенско ли е, и как стои въпроса с колизията на тези деяния с една т.нар. "божа заповед", третираща този въпрос.
05 Януари 2017 11:06
Защо някои хора, които се имат за ревностни християни, са чели толкова малко книжки, че май и основния текст на религията си не са чели, пък спорят тъй ожесточено? Четете, бе хора! Доколкото знам, само в средните векове и то при католиците е било забранено да се чете дори библията, защото добрият християнин трябвало да вярва, а ако има нужда да се чете нещо, попът ще го прочоете и ще му го разкаже. Православието не е имало и няма такова ограничение.
05 Януари 2017 11:08
Materius
05 Януари 2017 09:18
Mrx++

опаа Наздраве!!
Малко от рано си почнал ама нейсе!

В това, че е почнал рано, нема лошо. Ама май е минал на боярщина.
05 Януари 2017 11:13
SvSophia 05 Януари 2017 10:04
05 Януари 2017 11:14
Тъйййй...покажи ми един опечен от Православната църква.
Само не ми разказвай за Василий врач и богомилската ерес. Те са печени от светската власт.
Виж при католиците се е пекло здраво. От еретици и разколници какво да очакваш.
Що де отнася до това дали си враг или не, това си е твоя работа, просто е добре да се пишат нещата такива каквито са, а не такива каквито желаем или си въобразяваме, че са.
05 Януари 2017 11:23
Materius 05 Януари 2017 08:04


Много си бос по темата, което не е извинение в годините на Интернет.
Почети малко, па тогава пиши такива дълги постинги.
05 Януари 2017 11:33
Нещо по същество...или няма значение, а?
Я кротко с квалификациите, че като чета бисерите на двама, трима начетени тук във форума...майка плаче. На махленските баби може да се пъчите.
Весели празници...излезте малко на въздух.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД