:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 388,402,046
Активни 148
Страници 10,587
За един ден 1,302,066

Всяко министерско обвинение върви с обезщетение

Прокуратурата обича да показва мускули с дела, които са обречени
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Военният министър Николай Ненчев вече получи две обвинения от прокуратурата. Друг е въпросът дали ще издържат в съда.


Ще разправят в Брюксел, Вашингтон и София, че България и нейната прокуратура не се борили срещу корупцията по високите етажи? Но, моля ви. Дори в прехвалената Румъния не са обвинявани толкова бивши и настоящи министри за толкова кратко време, колкото у нас тия дни. Петър Москов, Делян Добрев, Николай Ненчев, Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Румен Овчаров, Петър Димитров...

Прокуратурата изобщо не си поплюва и ги замеря с тежки обвинения за големи суми и огромни щети - 400 000 лв, 4 млн. евро, 20 млн. лв. Всяко обвинение е за престъпление "в особено големи размери, представляващо особено тежък случай", за което НК предвижда наказания по 5, 8, 10, 15 г. затвор.Прокуратурата се развива бурно в писането на трилърипенсионерите са ощетени с 20,8 млн. лв., авиацията е приземена, а системата за защита на националната сигурност е поставена под съмнение, набавена е облага за Турция, фондовата борса е манипулирана. Засега в прокурорските трилъри количеството е за сметка на качеството. Но обществените очаквания и европейските мониторингови доклади нямат големи очаквания.

Всички министри са обвинени по текстове от НК, по които през последните 20 години сигурно жив човек не е видял осъдителна присъда. Става дума за разпоредбите, предвиждащи наказания за т.нар. престъпления по служба или за безстопанственост. Прокуратурата обикновено удря на камък в съда, когато трябва да докаже умисъл и получена облага.

Отделно от товаповечето обвинения впечатляват с очевидната си несъстоятелностКак се обвинява министър за това, че изпълнява решение на Министерския съвет? Как се носи индивидуална отговорност за колективно решение? Може ли продажба по най-публичния начин - през фондова борса, да ангажира отговорността на цели двама министри? На тези елементарни въпроси прокуратурата няма отговор. Тя, разбира се, е в пълното си право да изпълнява конституционните си правомощия по начин, по който е решила. Да се надяваме обаче, че е наясно, че носи отговорност за действията си. И ако накрая тези дела приключат със солидни обезщетения, редно е да ги плаща тя, а не данъкоплатците.

Изглежда, че държавното обвинение се надява на късата обществена памет за резултатите от нейни подобни изпълнения от преди няколко години. Здравният министър от първото правителство на Бойко Борисов - Божидар Нанев, бе обвинен. Той бе принуден да подаде оставка, след като му бяха повдигнати обвинения за престъпление по служба и безстопанственост, свързани с доставки на противогрипен препарат. Прокуратурата твърдеше, че има щета от 2,5 млн. лв.

Накрая съдът го оправда напълно. В мотивите съдиите написаха: "Това, че прокурорът е непоколебимо убеден в правилността на своите изводи и че те му изглеждат очевидни и абсолютно безспорни, не е достатъчно. Необходимо е тази негова нагласа да бъде основана на солидни и процесуално издържани аргументи. Такива обаче не са изтъкнати по делото. Вместо това фрагментарно са изведени факти, чието действително съдържание при това се елиминира, значението му се подменя, други от съпътстващите процеснитесъбития, факти и обстоятелства напълно се игнорират, а трети се преувеличават,изпълват се със съдържание, каквото доказателствата не показват, а и не подсказват. Всичко това вероятно стимулира поддържането на обвинителната версия, прави я да изглежда привидно съдържателна, но тази техника на преувеличаване, на изопачаване и неоправдано игнориране на доказателства е неприложима в правораздаването."

А трите дела срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, по които прокуратурата беше абсолютно сигурна в успеха си? Едното дело изобщо не влезе в съда, а по другите две се стигна до оправдаване. Най-странното беше, че по едното дело той беше осъден два пъти ефективно, а едва на трета инстанция оневинен. Но прокуратурата изобщо не коментира. Все едно, че нищо не е станало.

Същото мълчание настана и след окончателното оправдаване на бившия зам.-председател на Народното събрание и ексдепутат от ДПС Христо Бисеров. А какви прокурорски закани имаше само - за пране на пари, за неплатени десетки хиляди данъци...

Земеделският министър Мирослав Найденов получи три тежки обвинения - както се изрази самият той на прословутия запис от дома на Борисов в Банкя от април 2013 г. - "Качиха ме на шейната". Но само година-две след това свали всички обвинения и напълно го оневини.

Преди няколко дни друг бивш министър осъди прокуратурата да му плати обезщетение от близо 20 000 лв. заради незаконно повдигнато обвинение. Владимир Атанасов беше министър в кабинета на НДСВ, а обвинението срещу него беше за престъпление по служба, повдигнато му през 2011 г. - за предварителен договор за замяна на имоти.

Представете си какво ще стане, ако всички оправдани министри започнат да съдят държавата за уронен престиж, име, репутация. В България и в Страсбург. Имаше изчисления, че през последните годинидържавата плаща поне по 1 млн. лв. обезщетения заради прокуратуратаПарите са от държавния бюджет, а не от джобовете на този или онзи магистрат, който е повдигал несъстоятелно обвинение.

Бедата отчасти е в прастария Наказателен кодекс, писан за социалистическата икономика. Когато обаче прокурорите се сещат да разследват случки отпреди 5 години - очевидно е, че става дума за политическа конюнктура и обслужване на нечии интереси. Има игра, макар че с просто око не се вижда смисълът от сценките, които се разиграват на българските и европейските власти. Очевидно, че с приближаването на евродоклада, прокуратурата ще се прицелва в министри по повод и без повод. Пък след това ще бие отбой както обикновено или ще мълчи след оправдателните присъди. А данъкоплатците да се стягат да плащат.
7
2989
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
04 Януари 2017 19:46
Как се обвинява министър за това, че изпълнява решение на Министерския съвет? Как се носи индивидуална отговорност за колективно решение? Може ли продажба по най-публичния начин - през фондова борса, да ангажира отговорността на цели двама министри?

Ами с кампания с огромни заглавия за обвиненията в медиите и после с курсив за резултатите. За съжаление под слънцето нищо ново...
04 Януари 2017 22:02
Едно-две от тези обвинения могат да минат в съда, поне от това, което изнасяше прокуратурата при повдигането, но трябва да се съберат солидни доказателства, което е съмнително. Като цяло са неграмотно повдигнати и целят единствено да повдигнат по евтин начин имиджа на ГП. Хората на Цацата явно са доста елементарни.
05 Януари 2017 02:03
Прокуратурата обича да показва мускули с дела, които са обречени

Стават за отчитане на дейност.
05 Януари 2017 04:06
Защо в Румъния има осъдени министри? Явно там законите са други и не върви колективната безотговорност???????? Едва ли прокурорите са неграмотни, а и много от обвиненията са напълно адекватни като тези на Москов и на Трайков. Но проблемът е, че в законите има вратички и маститите адвокати и корумпираните съдии ги знаят. И измъкват всеки намазан без проблем. Така един пенсионер, че си отрязал дървото в собствения двор ще бъде осъден, а министърът не само ще бъде оправдан, но и пари ще получи! И как няма да въртят шашми питам?????????
05 Януари 2017 04:39
Няма ли кой да разпита Цаци какво стана с 4 милиарда от КТБто? Или с убийците на Пеевски - щото нали това беше поводът за атаката срещу банката.
05 Януари 2017 12:32
Прокуратурата неправи обвинения за да бъдат осъдени обвинените от нея. Тя обвинява за да има писане по медиите. Търси се имидж.
А когато обвиненията са изсмукани от пръстите - това значи злоупотреба с власт. Не може на тези, на които е дадено правото да обвиняват от името на държавата да злоупотребяват с властта си. По-точно - не трябва. Защото очевидно е, че не трябва, но се прави.
Главния прокурор Сотир Цацаров освен да си прави ПР акции и да участва в политически интриги - друго не прави. Нищо полезно за обществото не прави, напротив - вреди. С отказа да се повдигат обвинения по Наказателния кодекс на незаконно преминаващите държавната граница например. И още много примери има, ама ще стане много дълго.
05 Януари 2017 14:48
annetaz

Защо в Румъния има осъдени министри? Явно там законите са други и не върви колективната безотговорност????????

И прокуратурата е друга, и прокуратурата... И точно в нея не върви колективната безотговорност...
Едва ли прокурорите са неграмотни, а и много от обвиненията са напълно адекватни като тези на Москов и на Трайков.

И неграмотни са, и неграмотни... Освен всичко друго...
А обвиненията в случая са напълно неадекватни и целта им не е да доведат до присъди.
Трайчо много добре знае къде могат да го гонят сериозно, и поркуратурата знае... затова сега праща ясни знаци и силни сигнали...
Но проблемът е, че в законите има вратички и маститите адвокати и корумпираните съдии ги знаят. И измъкват всеки намазан без проблем.

Проблемът, както е посочено коректно и в статията, и в мотивите на сумати "знакови" оправдателни присъди, е в калпавите обвинителни актове и калпавото доказване. Когато има отворени порти в досъдебната фаза и в обвинението, вратички другаде не ти трябват.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД