:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 388,402,041
Активни 147
Страници 10,582
За един ден 1,302,066

Тол системата - водевил за "едни над 200 милиона"

Пътната агенция и регионалното министерство упорито възобновяват поръчката в нахално къси срокове
СНИМКА: БГНЕС
Министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова и шефът на пътната агенция Дончо Атанасов представят новите хартиени винетки за 2017 г. Както е тръгнало, ще ги лепим още дълго.
Платеното преминаване на тежки камиони по българските пътища според изминатото разстояние (тол система) и въвеждането на електронна винетка за леките коли се превърна във водевил, в който за подсилване на ефекта бе вкаран и политически привкус. Точно девет месеца след първоначалното обявяване на обществената поръчка и след деветото поред обжалване системата не е мръднала и на сантиметър.

Повечето обжалвания са срещу късите срокове за подаване на оферти. След всяко от тях следва спиране на поръчката до произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Няколко седмици по-късно комисията обикновено се произнася в полза на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), която е отговорна за внедряването на системата. Поръчката автоматично се възобновява, но отново с нахално къс срок. И автоматично следват ново обжалване и спиране. Тази комедийна закачка се разигра за пореден път в дните около Нова година. След произнасяне на КЗК агенцията поднови поръчката на 29 декември с краен срок за подаване на оферти... 5 януари. На 6 януари офертите трябваше да бъдат отворени. Жалба на чешката "Толлнет", подадена на следващия ден, 30 декември, спря отново процедурата.

Първоначалните намерения на АПИ и на неговия принципал - Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), новото таксуване по пътищата да тръгне от тази година за тежките камиони над 3.5 тона, а от началото на 2018 г. за леките колиочевидно няма да бъдат изпълнениКато капак в целия водевил се намеси и политиката, което прави още по-съмнително изпълнението на поръчката във вида, в който бе започната. Напълно непонятно и без връзка с каквито и да било правомощия в спектакъла се включи невстъпилият в длъжност президент Румен Радев. В първото си по-конкретно публично изявление от 2 януари, макар и във "Фейсбук" (като изключим поздравленията към поданиците за Коледа и Нова година), той призова процедурата да бъде спряна. Направи го, цитирайки аргументи, изказани от представители на БСП в дните преди Коледа. Наложи се премиерът в оставка Бойко Борисов да нареди на регионалния министър в оставка Лиляна Павлова да обясни на загряващия край страничната линия президент, че поръчката не е нова, а просто е възобновена без промяна на условията. Което тя изпълни тутакси. Но докато тече обяснителният режим, стана ясно, че процедурата вече е била спряна - също без промяна във възраженията.

Вече девет месеца подред от АПИ и МРРБ се опитват да наложат няколко "мантри" около тол системата. Първо - че обжалванията идват от превозвачи, които ще трябва да плащат повече. Правели ги фирми фантоми, без всякаква дейност в бранша. При първите обжалвания това бе вярно. Но последните възражения идваха от чуждестранни компании, които са и потенциални участници в търга. Все пак той е обявен на общоевропейско ниво.

Второ, че системата ще е справедлива, защото за изминато разстояние ще плащат тежките камиони и автобуси, които рушат повече пътищата, докато за гражданите остава винетката по време - година, месец, седмица. С последни законови промени, неприети още окончателно, се предлага да има и дневна, тримесечна и шестмесечна винетка. В този аргумент за "справедливост", налаган от досегашните управляващи, има една голяма заблуда за обществото. Напомниха им я от БСП. Няма страна в Европа, в която платеното преминаване по пътищатада обхваща на практика почти цялата пътна мрежа- магистрали, първокласни и второкласни, а дори и третокласни пътища. Общото правило е там, където има тол такси, те да важат за магистралите и за част от по-важните първокласни пътища. Останалите са свободни. Впрочем същото е и в малкото страни в ЕС, където продължават да се използват винетки - те са отново за магистрали и основни пътища. Останалите са свободни. В България в момента, а и занапред винетка се иска и за съсипани и разбити пътища, дори за трасета, които свършват буквално в нищото. Според аргументите на червени депутати става дума за 85% от пътната мрежа. Едно такова възражение може да изглежда като проява на популизъм, но налагането на тотален данък за движение по всички пътища е повече от нахално.

Конкретните числа: след въвеждане на новата система платените пътища в страната ще бъдат малко над 16 хиляди километра. Това значи, че над 80% от цялата пътна мрежа, която е приблизително 20 хиляди километра, ще подлежат на таксуване. От всички пътища 737 км са автомагистрали, 2582 км са пътища първи клас, 4067 км втори и 8931 км трети. Това е уточнение на АПИ от деня на обявяване на поръчката.

Има и още - появиха се информации, че работодателските организации настояват за повече разяснения и дебат около въвеждането на тол системата. Излиза, че след девет месеца усилия да бъде наложен избраният от кабинета модел той продължава да бъде оспорван като концепция.

Непрекъснатото, нагло и безпардонно възобновяване на поръчката с едни и същи параметри навява съмнения. Изглежда, че тя е правена за определен кандидат и се бърза нещата да се доведат докрай в полза на печелившия. Доколко тази тактика е в полза на гражданите, или е възмездна, е работа на специализираните органи. Все пак става всъщност въпрос за "повече от 200 милиона лева" годишно, които са си добра основа за яростна битка.

Покрай изявлението на Румен Радев от пътната агенция напомниха, че избраният победител ще изгради за своя сметка системата, а после ще получава част от приходите. Прогнозната стойност на системата е 200 милиона лева без ДДС. За нея имаше и консултант - Световната банка, който даде двойно по-висока цена.Какви ще са реалните разходи - по-малки, или ще се наложи "ескалация"- не е ясно. Избраната смесена система е много сложна, изисква изключително много технически елементи. Става дума за десетки съоръжения, камери, мобилни устройства, връзка с АПИ, МВР, Агенция "Митници", НАП и т.н. - изброяването е дълго и ненужно. Надеждите са, че приходите ще стигнат и надхвърлят 1 милиард лева годишно. Според информации, публикувани около обявяването на поръчката, поддръжката и обслужването на системата биха стрували над 250 милиона лева годишно - близо до приходите, които сега се събират от пътни такси. Някъде около тези числа очевидно е заложен оня непреодолим интерес, който кара управляващите в оставка да бързат да наложат своя модел.А може ли по-просто?Вероятно може - стига да се възприемат стандартните европейски модели. Обясняват ни, че нечестни гастарбайтери и чужди превозвачи карат през страната ни или много евтино, или изобщо без винетки. Но това е проблем на липсващия контрол. С хартиена винетка, да речем, още се кара в Швейцария, Словения, Словакия, Чехия, дори в Австрия. Стикерът се следи с камери. В България хвърлихме милиони от еврофондовете за камери по пътищата, които просто броят трафика и евентуално могат да се интегрират в новата система. Електронна е винетката в Румъния и Унгария, пак при строг контрол. И със задължителното напомняне, че там не иде реч за всеобхватно платени пътища - тоест и контролът е по-лесен и по-евтин. Когато у нас имаме намерение да сложим камера на изхода на всяко градче или село, очевидно и разходите ще растат.

Няма как да е иначе, след като избраният модел изглежда сбъркан от самото си начало. И напук на обясненията на управляващите той видимо се разминава и с европейската практика, и със справедливостта.
СНИМКА: АРХИВ
Може да изглежда като лоша шега, но за този път се иска винетка. Иначе е затворен от години.
12
3569
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
04 Януари 2017 19:32
.
Нагло !
.
04 Януари 2017 19:39
избраният модел изглежда сбъркан от самото си начало.

Моделът не е сбъркан, просто е насочен в полза на " нашите хора" .
04 Януари 2017 20:18
Няма страна в Европа, в която платеното преминаване по пътищата
да обхваща на практика почти цялата пътна мрежа
- магистрали, първокласни и второкласни, а дори и третокласни пътища. Общото правило е там, където има тол такси, те да важат за магистралите и за част от по-важните първокласни пътища. Останалите са свободни.

Има, има. Това е Страната на окончателно победилата Мафия, законен наследник на старата партийна номенклатура.
04 Януари 2017 20:37
нечестни гастарбайтери и чужди превозвачи карат през страната ни или много евтино, или изобщо без винетки. Но това е проблем на липсващия контрол

Всяко лято почиваме на Албена и имам интересни наблюдения.
От всичките ХИЛЯДИ румънски автомобили там (които са 80 % от общия брой автомобили) нормална българска винетка имат най-много 1/3. 1/3 въобще нямат , а последната 1/3 са залепили винетката края на парче скоч, а другия край е залепен за предното стъкло. Така без проблем се предава на следващия хитрец , който показва среден пръст на цялата ни държава и "контролните" и органи.
А на входа на Албена винаги има полицейски патрул...
P.S. през Септември изкарахме един уикенд в Букурещ. На излизане от Румъния ни поискаха електронната винетка, за да преминем моста и да се приберем. Елементарно, Уотсън!
04 Януари 2017 21:50
Няма страна в Европа, в която платеното преминаване по пътищата
да обхваща на практика почти цялата пътна мрежа

Как да няма? За колко от пътищата в България се иска винетка от 2004г до днес? Контрол няма, но за това никой не го е грижа. Погледнете баровските коли с отдавна изтекли седмични винетки, турци, гърци, сърби и румънци без никакви...
04 Януари 2017 22:07
тупан темно
04 Яну 2017 21:50


Няма страна в Европа, в която платеното преминаване по пътищата
да обхваща на практика почти цялата пътна мрежа

Как да няма?

Ми така няма. Откак се въведоха винетките, не мога да изляза извън табелите на Варна, без да съм платил на филанкишията. Срещу което получавам съвет да си стоя в къщи, щото вънка духа.
Само след два километра ме дебнат - и щрак, глоба. Няма и метър път, какъвто и да е, даже макадам, да ме отведе на дачата в Аврен, без да платя на тези кръвопийци.. Няма, бе.
05 Януари 2017 05:09
Don 04 Януари 2017 22:07

Няма страна в Европа, в която платеното преминаване по пътищата
да обхваща на практика почти цялата пътна мрежа

Как да няма?

Ми така няма

Нали и аз това казвам? Едно царско, две "социалистически" и две герберски правителства не си мръднаха пръста по въпроса.
Има такава страна в Европа. България се казва. Ако искаш да кажеш "няма друга страна в Европа", ще те разбера. Или ние вече официално минахме към ПНР?
Ще ми е интересна статистиката колко глоби за каране без винетка са наложени по години.
05 Януари 2017 08:49
Явно червените шамани яко са се активизирали, нали им замириса, макар и далечно, на власт!
Не била справедлива, но не обясняват защо са разбити пътищата, а отговорът е прост е много прост - защото малцина плащат за поддръжката на цялата пътна мрежа и резултатът е налице.
И когато някой се опитва да промени нещата, започва вой и смешен плач до Бога колко било неудачно, колко скъпо щяло да е, как Б.Б. е виновен за всичко...
Щях да питам "Не ви ли омръзна тоя глуповат вой?", ама се сетих почти веднага, че платените драскачи трябва да лапат всеки месец и си обясних неспирната помия срещу управлението.
В България агитацията и пиарът са така - явно платени и натрапчиво просташки!!!
05 Януари 2017 10:10
В Словакия не се кара с хартиена винетка. Преди Нова година, пред очите ми свата си купи електронна, десетдневна винетка по Интернет и си я плати чрез PayPal.
Като си плащам за Зелена или Синя зона с SMS, все се чудя на трудностите така да става и с винетките?
05 Януари 2017 11:07
Не се чудете какво става. Отговорът на всичките въпроси е в количеството финикийски значи, за които иде реч. Един милиард годишно не са малко пара. Кокалът е голям и затова се ръфат кучетата около него. Това са парите, които с Българската Коледа ще съберем за 3 века, отсега, та до 24-ти век включително.
Докато АПИ не си вземе и системата, и парите от нея, ще се наслаждаваме и на лоши пътища, и на циркаджийски търгове.
05 Януари 2017 14:56
Напълно непонятно и без връзка с каквито и да било правомощия в спектакъла се включи невстъпилият в длъжност президент Румен Радев. В първото си по-конкретно публично изявление от 2 януари, макар и във "Фейсбук", той призова процедурата да бъде спряна. Направи го, цитирайки аргументи, изказани от представители на БСП в дните преди Коледа.

Не „макар“, а именно във Фейсбук, където гражданите с профил в мрежата могат свободно да изразят мнение. Цигуларов необосновано търси подмолното влияние на БСП – след това не означава по причина на това. Против скоропостижното съживяване на поръчката в Новогодишната нощ са и заклети противници на БСП. Авторът преднамерено изопачава фактите – генерал Радев изказа мнение, че нарежданията на премиера в оставка трябва да се изпълняват, след което самият премиер се извъртя по боковски и прати Лилето да се обяснява.
05 Януари 2017 15:22
През България ТИР-овете преминавали за 11 евро, а през Унгария за 120. Баси "водевила"!
http://www.faktor.bg/petak-13/91163-otvad-vryavata-na-radev-za-tol-taksite-i-zasto-te-sa-podobri-za-nashite-patista.html
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД