:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 393,761,290
Активни 161
Страници 15,555
За един ден 1,302,066

Фирми масово отписват коли заради данък "уикенд"

Засега приходите от облагането на личното ползване на активи с ДДС са 90% под очакваните
Сред лекторите на бизнес брифинга бяха Антон Цонев и Милен Райков от "Ърнст енд Янг", Станислав Попдончев, финансов директор на БСК, Росен Иванов от НАП.
Заради сложния данък "уикенд" много фирми, особено по-дребните, предпочитат просто да прехвърлят автомобила от предприятието на лицето, което основно го ползва. Това стана ясно на форума "Бизнес брифинг", посветен на новостите около облагането на коли, имоти, компютри и други активи, които имат смесена употреба - и за служебни, и за лични цели.

Според последните промени в Закона за ДДС предприятията са длъжни да декларират и отчитат дела на фирмената употреба. За него те могат да ползват данъчен кредит, но за другата част са длъжни да начисляват ДДС - и при покупката, и при ползването на актива. Примерно - ако колата в 90% от времето пътува по командировки, а 10% - за лични нужди, това се декларира и за 10-те процента фирмата не може да приспада или да си възстановява ДДС.

Въпреки че облагането на личната употреба на фирмено имущество е залегнало в нашия Закон за ДДС още при приемането му през 1994 г., то дълго не се е прилагало, обясни за пореден път Росен Иванов, шеф на "Данъчно-осигурителна методология" в НАП. Така постепенно бизнесмените масово започнали да купуват за себе си и за свои близки коли, лаптопи, телефони и дори имения, като ги регистрират на фирмата, за да ползват данъчен кредит и да си спестяват 20% ДДС.

От данните за продажбите на нови автомобили излиза, че през 2014-2015 г. в България никой не си е купувал кола за лично ползване, почти всички са с фирмена регистрация, обясни по време на Бизнес брифинга представителят на НАП. Този начин на избягване на ДДС у нас се е превърнал в национален спорт и донякъде последните промени в Евродирективата за ДДС са причинени именно от българската практика, посочи Иванов.

Според бизнеса обаче правилата, по които се пренася у нас ДДС директивата, са прекалено усложнени и неясни, а и често се променят. Т.нар. данък "уикенд" бе въведен от началото на 2016 г. и оттогава все нещо се коригира, припомни Станислав Попдончев от Българската стопанска камара.

Още миналата пролет НАП обяви, че подхваща проверки за 5500 луксозни автомобила, които са записани като фирмени, но вероятно се ползват за лични цели от шефовете, а това не е декларирано. От НАП и до днес твърдят, че няма да се занимават с компютри, телевизори, джиесеми и други по-малки активи, а основно ще проверяват дали се плаща ДДС за коли и сгради (които се водят офис, а в тях всъщност живее семейството на шефа). Наскоро данъчните предупредиха, че ще се фокусират в зимните курорти и специално ще проверяват "фирмени" скъпи джипове и лъскави лимузини, паркирани край ски писти и дискотеки.РАВНОСМЕТКА

При въвеждането на данък "уикенд" Министерството на финансите твърдеше, че той ще вкара допълнителни 100 млн. лева в бюджета. Засега тези прогнози не се оправдават. Данните на самата НАП показват, че за 5 месеца се събират средно 5 млн. лева. При тази скорост постъпленията излизат около 12-ина милиона лева годишно - или едва 1/10 от очакваните.
10
1698
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
16 Януари 2017 11:35
Ясно е, че срещу Брюксел и евродирективите не може да се рита, но начинът, по който се въвеждат данъчни промени в България, е направо скандален!
16 Януари 2017 11:37
ко общо имат евродирективите и Брюксел с въпросната простотия?
16 Януари 2017 14:10
Ами има цяла ДДС директива и там ясно пише кога се начислява, декларира и приспада ДДС и кога не.
16 Януари 2017 15:03
Ами има цяла ДДС директива и там ясно пише кога се начислява, декларира и приспада ДДС и кога не.


явно вие не сте я чел въобще.
16 Януари 2017 18:10
На вниманието на rki:

Общата система на данъка върху добавената стойност (ДДС) на ЕС

РЕЗЮМЕ НА:

Директива 2006/112/EО на Съвета – общата система на данъка върху добавената стойност (ДДС) на ЕС
ОБОБЩЕНИЕ

КАКВО Е ДЕЙСТВИЕТО НА ДИРЕКТИВАТА?

С нея се кодифицират в един законодателен акт всички изменения на първоначалната Шеста директива за ДДС, като по този начин се разяснява действащото понастоящем законодателство на ЕС за ДДС.
ОСНОВНИ АСПЕКТИ

Данъкът върху добавената стойност (ДДС) се прилага към всички сделки, извършвани в ЕС възмездно (срещу заплащане) от данъчнозадължено лице, т.е от всяко лице или субект, което доставя облагаеми стоки или услуги в процеса на стопанска дейност. Вносът, извършван от такова лице, също подлежи на облагане с ДДС.
Облагаемите сделки включват доставките на стоки или услуги в една държава от ЕС, вътреобщностните придобивания на стоки (стоки, доставени и изпратени или превозени от предприятие в една държава от ЕС до предприятие в друга) и вноса на стоки в ЕС от територии извън него.
По отношение на мястото на сделката се прилагат различни правила в зависимост от естеството на сделката, вида на доставения продукт и дали е включен превоз:

Доставка на стоки — мястото на облагане е там, където се доставят стоките.

Вътреобщностно придобиване на стоки — мястото на облагане е мястото, където придобиващата стоките страна приема доставката им, т.е. държавата от ЕС, където стоките се намират накрая след превоза им от друга държава от ЕС.

Вносът на стоки в ЕС от държави извън ЕС обикновено се облага в държавата от ЕС, където те пристигат.

Доставка на услуги — мястото на облагане е там, където се доставят услугите. Това зависи не само от естеството на доставената услуга, но и от статута на клиента, получаващ услугата. За да се гарантира облагането на услугата на мястото, където тя се ползва действително, има някои изключения от тези общи правила, като например:

услуги, свързани с недвижима собственост (недвижими имоти);

превоз на пътници;

дейности, свързани с култура, спорт, образование и развлечения;

ресторантьорски услуги.
ДДС става изискуем в зависимост от естеството на сделката, например когато стоките или услугите бъдат доставени. Данъчното събитие за вътреобщностно придобиване (покупка) обикновено възниква, когато стоките са придобити, т.е. когато доставката на подобни стоки в държавата от ЕС на придобиване се счита за завършена. Данъчното събитие при внос в ЕС възниква, когато стоките са докарани в държава от ЕС.
Данъчната основа в случай на доставка на стоки и услуги и вътреобщностно придобиване на стоки включва всички плащания към доставчика срещу доставката. Данъчната основа при внос на стоки е стойността им за митнически цели. Митата, данъците и другите такси са включени в данъчната основа, с изключение на самия данък върху добавената стойност.
Размерът на стандартната ставка на ДДС, приложима от всички държави от ЕС, не може да бъде по-малък от 15 %. Държавите от ЕС могат да прилагат една или две намалени ставки в размер, не по-малък от 5 %, към конкретни стоки или услуги, посочени в приложение III към директивата. При определени условия се прилагат и редица разпоредби, които се отклоняват от тези правила (по-ниски ставки, намалени ставки за други стоки или услуги и др.).
В директивата се предвиждат случаи на освобождаване от ДДС. Повечето от тях са освобождаване без право на приспадане, например финансови и застрахователни услуги, медицински грижи или социални услуги. Съществува обаче и освобождаване с право на приспадане, например вътреобщностни доставки на стоки или износ на стоки за държава извън ЕС. Някои освобождавания са задължителни за държавите членки, докато други са по избор.
Данъчнозадълженото лице има правото на приспадане на размера на ДДС, платен върху придобитите стоки или услуги в държавата от ЕС, където са изпълнени тези сделки. ДДС върху входящите ресурси може да бъде приспаднат от дължимия ДДС за облагаеми сделки, например местни доставки на стоки или услуги. По принцип правото на приспадане не е налице в случай на освободена икономическа дейност или ако данъчнозадълженото лице има право да ползва специален режим. В някои случаи приспаданията може да бъдат ограничавани или коригирани.
Директивата предвижда задължения на данъчнозадължените лица и на някои данъчно незадължени лица. По принцип ДДС е платим от всяко данъчнозадължено лице, извършващо облагаеми доставки на стоки и услуги. Изключенията включват конкретни сделки, при които клиентът плаща ДДС, например при доставки на природен газ, и сделки, при които страната от ЕС може да определи, че клиентът ще плаща ДДС, както е с някои поддаващи се на измама доставки, например квотите за емисии (до 31 декември 2018 г.).
Директивата предвижда дерогации за държавите от ЕС от стандартните правила за ДДС, например с цел предотвратяване на определени типове неплащане на данъци. Има и специални режими на ДДС, чиято цел е намаляването на документацията, например за малки предприятия и фермери.
ОТКОГА СЕ ПРИЛАГА ДИРЕКТИВАТА?

От 1 януари 2007 г.
За допълнителна информация вж. ДДС на уебсайта на Европейската комисия.
АКТ

Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 година относно общата система на данъка върху добавената стойност
ПРЕПРАТКИ

Акт
Влизане в сила
Краен срок на транспониране в държавите членки
Официален вестник на Европейския съюз
Директива 2006/112/EО
1.1.2007 г.
1.1.2008 г.
ОВ L 347, 11.12.2006 г., стр. 1—118
Последващите изменения и допълнения на Директива 2006/112/ЕО са инкорпорирани в основния текст. Тази консолидирана версия е само за справка.
СВЪРЗАНИ АКТОВЕ

Директива 2009/132/ЕО на Съвета от 19 октомври 2009 година за определяне на приложното поле на член 143, букви б) и в) от Директива 2006/112/ЕО по отношение на освобождаването от данък добавена стойност при окончателен внос на някои стоки (ОВ L 292, 10.11.2009 г., стр. 5—30)
Директива 2008/9/ЕО на Съвета от 12 февруари 2008 година за определяне на подробни правила за възстановяването на данъка върху добавената стойност, предвидено в Директива 2006/112/ЕО, на данъчнозадължени лица, неустановени в държавата-членка по възстановяване, но установени в друга държава-членка (ОВ L 44, 20.2.2008 г., стр. 23—28)
Директива 2007/74/EО на Съвета от 20 декември 2007 година относно освобождаването от данък върху добавената стойност и акциз на стоки, внасяни от лица, пътуващи от трети страни (ОВ L 346, 29.12.2007 г., стр. 6—12)
Директива 2006/79/ЕО на Съвета от 5 октомври 2006 година относно освобождаване от данъчно облагане на вноса на малки пратки стоки с нетърговски характер от трети страни (ОВ L 286, 17.10.2006 г., стр. 15—18)
Регламент (ЕО) № 1798/2003 на Съвета от 7 октомври 2003 година относно административното сътрудничество в областта на данъка върху добавената стойност и за отмяна на Регламент (ЕИО) № 218/92 (ОВ L 264, 15.10.2003 г., стр. 1—11)
последно актуализация 15.10.2015

Top
16 Януари 2017 18:11
Горното е само резюме. А дяволът е детайлите - тоест в пълния текст на директивата!
16 Януари 2017 18:19
Горното е само резюме. А дяволът е детайлите - тоест в пълния текст на директивата!
16 Януари 2017 21:16
А дяволът е детайлите

ми прочетете ги тия детайли - белким се ограмотите.

и за сведение на горния ДДС "експерт":

„Член 168а
1. Когато недвижим имот, който представлява част от стопанските активи на данъчно задължено лице и се използва както за целите на стопанската му дейност, така и за лични цели от него или неговите служители, или по- общо, за цели извън предмета на стопанската му дейност, ДДС върху разходите за този имот се приспада в съот­ ветствие с принципите, изложени в членове 167, 168, 169 и 173 само пропорционално на неговото използване за целите на стопанската дейност на данъчно задълженото лице.
Чрез дерогация от член 26, промените в дела на използване на недвижим имот по смисъла на първа алинея се вземат предвид в съответствие с постановените с членове 184—192 условия, които се прилагат в съответната държава-членка.

2. Държавите-членки могат да прилагат параграф 1 също във връзка с ДДС върху разходи, свързани с други, посочени от тях стоки, които са част от стопанските активи.“

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=CELEX:32009L0162&qid=1484570721620&from=EN


ако не ви е ясно значението на думичката "могат" и с какво се различава от думичката "длъжни" обърнете се към патриотите уманитари за разяснение.
другите разлики между директивата и простотиите на менда ви ги оставям за домашно.
17 Януари 2017 08:45
rkiq, ти си типичен пример за човек, който чува само собствения си глас. Излиза, че през цялото време въ форума сме били на едно мнение, но ти си спориш ет така, за спорта. Само ще ни ти припомня първия си пост:

Ясно е, че срещу Брюксел и евродирективите не може да се рита, но начинът, по който се въвеждат данъчни промени в България, е направо скандален
17 Януари 2017 08:56
Ясно е, че срещу Брюксел и евродирективите не може да се рита,


да ви припомня втория пост в тази тема:
ко общо имат евродирективите и Брюксел с въпросната простотия?


та къде и в кои евродирективи, Брюксел задължава нап да въведе въпросната простотия "данък уикенд" за мпс-та, компютри и др. движими активи?

ползвайте Гугъл транслейт, ако не ви е ясно какво ви питам.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД