:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 388,401,908
Активни 94
Страници 10,449
За един ден 1,302,066

Кабинетът „Борисов“ си плати за страха от реформи

Само за десетина година икономиката на България се удвои - въпреки грешките на правителствата, твърди финансистът Евгений Кънев
Евгений Кънев
- Господин Кънев, каква оценка заслужава правителството, което си тръгва по средата на мандата, след като ГЕРБ загуби президентските избори?

- Като цяло, ако се сравняваме с останалия свят, България се справя доста добре - неочаквано висок растеж, презпълнени приходи, рекорден износ. Заслуга на правителството е, че удържа консервативна бюджетна политика. Фактът, че има бюджетен излишък, е показателен.

От друга страна, ключовите реформи, заложени в програмата на правителството, не се случиха - в МВР, в администрацията и най-вече съдебната реформа. Плюс това случаят КТБ тотално дискредитира управлението - с липсата на адекватни решения и наказания за виновниците за тази криза. Виждате какви "успехи" отчитат синдиците на банката, назначени от Фонда за гарантиране на влоговете ( т.е. от Министерството на финансите) - събрали някакви си 60 млн. лева на фона на милиарди. Знаете и какво стана с наемането на консултант за прегледа и проследяване на активите на КТБ - преглед имаше, проследяване обаче не бе възложено на "Аликс партнърс". В интервютата на бившия основен акционер Цветан Василев има много притеснителни твърдения, а никой не реагира. Всичко това създава усещане за зависимости и поражда недоверие към властта като цяло. Резултатите от президентските избори го доказват категорично - имаше ясен протестен вот.

Ако го нямаше проблема с институциите, България можеше да има не 3% растеж, а 5-6 на сто. Щом Румъния може повече, и ние би трябвало да можем. Но в Румъния си направиха съдебната реформа, има реална борба с корупцията по високите етажи на властта и това създава по-голямо доверие у инвеститорите. А у нас - голи декларации и имитация на реформи. Във всички международни класации за бизнес средата, корупцията и медиите България потъна до нивото на африканските държави, че и зад някои от тях.

- И нашата прокуратура вече има сериозен списък с обвинени министри, депутати, кметове, магистрати, само че за разлика от Румъния у нас осъдени няма. Преди дни двама бивши министри - Симеон Дянков и Трайчо Трайков - станаха клиенти на прокуратурата заради борсовата приватизация на 33% от акциите на електроразпределителното дружество ЕВН през 2011 г. Какво е мнението Ви за тази "афера"? Според прокуратурата акциите били продадени прекалено евтино.

- Абсурдно е прокуратурата да заема позицията на оценител на акции - колко е пазарната цена, казва пазарът. Освен това всеки, който разбира от оценки, знае, че акциите в мажоритарен пакет струват по-скъпо от миноритарен. Това са елементарни неща.

Странно е, че се обвиняват "ангро" министри. Вземете АЕЦ "Белене" - какво се цели с всички тези обвинения на министри от 2005 г. насам - от Румен Овчаров от БСП до Делян Добрев от ГЕРБ. Обвинения получават и онези, които са започнали проекта, и онези, които са го прекратили. Това е абсурдно. Изобщо начинът, по който работи правораздаването у нас, силно смущава. Имиджът на България изключително много пострада и заради случаи като делото "Белведере"...

- ... които дадоха повод да се заговори за корупцията и "гнилите ябълки" в съдебната ни система?

- Да, такива неща много бързо се разчуват в инвестиционната общност. Недоверието в управляващите и в съдебната система много силно влияе на бизнеса при взимането на решения. Неслучайно в последните години моделът на развитие на България се промени - преди кризата делът на износа в икономиката бе 45%, а вече е 65-70 % и продължава да расте. Инвестициите, насочени към вътрешния пазар, се смятат за рискови, защото изключително много зависят от правосъдието. Затова именно сектори, работещи за външни пазари, са локомотивите на икономиката. За тях България е добро място - ниски данъци, ниски разходи, инвеститорът няма много вземане-даване с държавата. И виждате какво става. IТ секторът се развива много бързо. Феноменално е развитието на производствата на авточасти - в България вече има над 50 завода и продължават да се умножават. Текстилната индустрия има сериозен износ, изпълнява поръчки за най-големите брандове от А до Я. Машиностроенето също се развива много добре, както и химическата промишленост.

Знаете ли, че само за десетина години брутният вътрешен продукт на България се е удвоил? Казвам го специално за онези, които твърдят, че нищо не се случва, че нямаме икономика. В повечето случаи в тези сектори има чужди инвеститори, които идват с технологиите. Около тях постепенно се създават цели клъстери, гроздове от фирми със съпътстващи производства. Така се обновяват технологиите, обучават се хора, част от подизпълнителите се отделят и започват самостоятелно да произвеждат и изнасят. Вече има една значителна част от икономиката, която е изцяло вградена в международните пазари. Тя не зависи от правителството в България, не разчита на връзки и на обществени поръчки. Тя е локомотивът на икономиката.

Лошото е, че вътрешният пазар е зависим, заложник на дедесари, мафия и блокирани регулатори. Той е смачкан от монополи, от картели, от порочни обществени поръчки, от провала на държавата като "невидим страж". Знаем за монополист, който има милиардни обороти и никаква печалба, което буди недоумение. А никой не взима мерки.

В България липсва не само политическа воля, но и стратегическо мислене. Правителството се хвали с преизпълнение на бюджета, но къде отиват парите? Не за учители, не за учени, а за шосета, за сгради, за саниране. Имаме грандиозни диспропорции в бюджета по отношение на възнагражденията. Администрацията получава високи заплати за разлика от секторите, финансирани от бюджета, като БАН, училища, читалища - т.е. там където се гради човешкия капитал. Защото техните лобита са най-слаби. За обществени поръчки пари винаги се намират, дори за най-безсмислените, а за наука и образование - не. Сега се заговори за създаване на фонд за връщане на учени, заминали зад граница - чрез осигуряване на по-добри условия, на по-високи възнаграждения. Турция още преди 15 години го направи, създаде цял академичен град.

- Ние пък направихме "София техпарк"...

- Който предлага само инфраструктура. А и първоначалният замисъл претърпя много промени. Влизат и компании, които имат малко общо с науката и високите технологии. Едно е да дойде "Бош" или "Сименс", друго е да каниш фирми, които между другото правят и сервиз на компютри. Някой отиде ли да види как работят технопарковете в развитите държави?

Проблемът във всяка област на управлението у нас е, че упорито заобикаляме добрите чужди практики. Естонският премиер дойде преди години и каза, че ни подаряват техния модел на електронното правителство. Ние обаче продължаваме да харчим пари за наш си модел, без особен ефект досега.

Огромен проблем е, че добрите практики или не се търсят, или се прилагат техни лоши имитации. Ето, поканихме топ консултанти по казуса КТБ, но не използвахме най-ценния им опит - в проследяването на пари. Привлякохме Сити банк да търсим стратегически инвеститор за приватизацията на "Булгартабак", а знаем #Кой спечели.


12
5792
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
19 Януари 2017 21:00
Страх от реформи? Ами ОПГто не е и помисляло да реже клона, на ойто седи. Кви реформи, кви 5 лева?
19 Януари 2017 21:08
"остана и да се не справя "доста добре", с 16 млрд заеми.
19 Януари 2017 22:35
"Вътрешният пазар е зависим, заложник на дедесари, мафия и блокирани регулатори. Той е смачкан от монополи, от картели, от порочни обществени поръчки, от провала на държавата като "невидим страж". Знаем за монополист, който има милиардни обороти и никаква печалба, което буди недоумение. А никой не взима мерки."

Браво за тази диагноза!
20 Януари 2017 00:03
"Проблемът не е в това, което сме направили, а в това, което не сме направили. Ние не сме сгрешили нито по отношение на установяването на валутния борд, нито по отношение на членството в ЕС, а по отношение на това, което не направихме".
Факт е, че само България и Швеция, в продължение на три конвергентни доклада, повече от 7 години спазваме всички Маастрихтски критерии, при положение че никой друг не ги спазва, това е резултат от добрата фискална политика и е рамката, върху която трябва да се надграждат и факторите за растеж, които трябва да ни тласнат по-напред. "Ние сме боязливи, не правим политики, които да насърчават растежа, да ни изтласкат към бързорастящите икономики".
Пряката свързаност с Европейския съюз и фактът, че забравихме, че има свят и извън него, бе основната причина за срива на българската икономика.
"Еврозоната е място, където се създават още по-големи възможности за догонване. Ако сме в еврозоната, ние ще се възползваме от ползите от общата валута, а сега само плащаме цената".

Еврозоната вече ще я гледаме само през крив макарон.
Когато Прибалтика влизаше ние са правехме на велики.
Сега само ще плащаме цената без да получаваме нищо.
Както винаги по български обичай.
20 Януари 2017 00:49
АКО ЩЕ СИЧКИТЕ, АМА СИЧКИТЕ ДО ЕДИН БЪЛГАРЧЕТА ДА КРЕЩИМЕ "ИСКАМЕ ЕВРОЗОНАТА" секи ден в 0.00 минути /вместо химна/ - това пак няма как да стане.
Едно е да те наемат за *** на обща работа, друго е да делът с тебе комисионни, печалби от лихви и инвестиции.
Цялата тази медийна атака за преследване на химери има някаква цел. И за мен е само една: падане на валутния борд и плячкосване на средствата по депозити чрез обезценяване на капитала.

20 Януари 2017 07:49
Икономиката се удвои .. само заради по-големите европомощи. Спрат ли ги .. рецесията ни. В кърпа вързана. Както и мизерията.
20 Януари 2017 09:12
Авторе За съжаление задават се коалиционни правителства, които надали ще правят реформи? Вървим по гръцкия път
20 Януари 2017 09:22
Лошото е, че вътрешният пазар е зависим, заложник на дедесари, мафия и блокирани регулатори. Той е смачкан от монополи, от картели, от порочни обществени поръчки, от провала на държавата като "невидим страж". Знаем за монополист, който има милиардни обороти и никаква печалба, което буди недоумение. А никой не взима мерки.

В България липсва не само политическа воля, но и стратегическо мислене. Правителството се хвали с преизпълнение на бюджета, но къде отиват парите? Не за учители, не за учени, а за шосета, за сгради, за саниране. Имаме грандиозни диспропорции в бюджета по отношение на възнагражденията. Администрацията получава високи заплати за разлика от секторите, финансирани от бюджета, като БАН, училища, читалища - т.е. там където се гради човешкия капитал. Защото техните лобита са най-слаби. За обществени поръчки пари винаги се намират, дори за най-безсмислените, а за наука и образование - не. Сега се заговори за създаване на фонд за връщане на учени, заминали зад граница - чрез осигуряване на по-добри условия, на по-високи възнаграждения. Турция още преди 15 години го направи, създаде цял академичен град.


Ами ... върни го - 150 000 долара годишно, че и повече, към 1 000 000 бюджет за научни изследвания на лабораторията му, доход от патенти, преподавателска дейност, професор, къща на Тихия океан, семейство, деца в престижни училища и детски градини, даже ... Развей му трикольора ... Ще се спусне ... Ей, сегичка! Ще си дойде в страната на неограничените криминални възможности - мутра премиер, мафия, картели, кражби на ДДС масови, манипулирани обществени поръчки, включително и за наука. Ама ... някой друг път.
20 Януари 2017 11:09
Като чуя реформи и се хващам за кобура, така ли беше лафът.
30 години реформи, предназначени да наложат неолиберализма, от които на народът му ставаше все по-зле. Очевидно преди да се правят реформи, трябва изрично да се обясняма за кого са предназначени те. Щото за наше добро определено не са.
20 Януари 2017 11:39
Независимо от паразитизма на политици, престъпници и съчетаващите двете качества, икономиката се развива. Причината е, че лека-полека хората поумняват и се научават как да създават стойност. Основният проблем е, че все още няма ефективна правна защита при злонамерени действия, в т.ч. и на властите. Това въздържа част от хората да влагат средства в по-значими проекти, или пък ги тласка навън.
20 Януари 2017 12:24
kаily 20 Януари 2017 11:09
Като чуя реформи и се хващам за кобура, така ли беше лафът.
30 години реформи, предназначени да наложат неолиберализма, от които на народът му ставаше все по-зле. Очевидно преди да се правят реформи, трябва изрично да се обясняма за кого са предназначени те. Щото за наше добро определено не са.
20 Януари 2017 16:19
Ще си дойде в страната на неограничените криминални възможности - мутра премиер, мафия, картели, кражби на ДДС масови, манипулирани обществени поръчки, включително и за наука. Ама ... някой друг път.
Е, сега с Льотчика и Корни Лъжата всичко ще се промени. Разтегни Андрей акАрдиона. Пред нас са блеснали житата... И да живей, живей труда, цоциалистическия!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД