:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 240
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Инджов и Кадийски с литературни анкети

Снимка: Александър Михайлов
Два нови тома в този странен жанр анкета са вече налице. Става дума за "Всекидневен човек, всекидневно човечество" - разговори на Димитър Костадинов с Никола Инджов, и томът "Кирил Кадийски" от Светлозар Жеков. (За непосветения читател - това е нещо като огромно интервю в цяла книга с изявен български писател.)

"Странен жанр", защото литературната анкета в нашата страна най-често харесва много на анкетирания, пренебрегва се от колегите му по перо и не се чете от никого, освен от дипломанти-филолози, които преписват оттам.

Това не говори добре за нас. Паметта на нация, претендираща за присъствие на културната карта на света, както и съхранението на тази памет, се безусловен белег за национално самоуважение. То пък е белег за жизненост.

Затова двата тома, които отразяват в голяма степен възгледите и манталитета на двамата известни поети, може и да не харесат на всички, но са важно четиво не само за литературната история, а и за другата.

Никола Инджов е верен на своите лични и идеологически пристрастия, а синкопният вид на разговора е пълен с хумор и находчивост. Което е добра противоотрова срещу повечето патос на места. Кадийски и в анкетата е като в живота си - безогледно приказващ, в повечето пъти обаче - на място. И демонстриращ чудат пример за истински литературен професионализъм в хиперегоцентрична опаковка.

Двете издания раздразниха някои от споменатите вътре, но вероятно това ще накара не само дипломантите да ги четат.

А за възраждането на жанра, след излезлите наскоро анкети с Леда Милева, Иван Динков, Екатерина Йосифова, си е цяла печалба.
 
Кирил Кадийски
956
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД