:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Българските ученици са "отличници" по секс, цигари и алкохол

Всяко трето дете у нас се оплаква от изнервеност и раздразнителност, показва международно изследване
Българските тийнейджъри изпъкват сред връстниците си по света с предни позиции в редица вредни навици. Заемаме водещо място по употреба на алкохол и цигари, отличници сме и по консумация на сладки храни и безалкохолни напитки, а специално 15-годишните ни момчета са номер 1 за първи сексуален контакт на тази възраст. Тревожните данни са от международно изследване от 2013/14 г. на здравето и здравното поведение на юношите сред 43 държави от Европа, Канада и САЩ. У нас то е осъществено от Института за изследване на населението и човека на БАН и научен център "Психология и здраве", в партньорство с УНИЦЕФ и Световната здравна организация. От агенция "Сова-Харис" са анкетирали 4796 ученици в 5-и, 7-и и 9-и клас от 163 училища.



15-годишните момичета у нас са на второ място по пушене след тези от Гренландия - 30% пушат поне веднъж седмично, срещу 21% от момчетата на тази възраст. Подобен е делът и в Малта, Италия, Хърватска и Унгария, а най-нисък е при децата от Скандинавските страни. Водачи сме и в международната класация по употреба на бира - всяко 4-то наше момче на 15 г. и всяко 8-о момиче на същата възраст пият бира поне веднъж на седмица. При 13-годишните този дял е 16% за момчетата и 9% за момичетата. Въпреки че 77% от тийнейджърите ни (на 15 г.) са казали, че никога не са пробвали канабис, останалите "компенсират" с честотата на употреба, която пак е сред най-високите в света.

Най-често консумираната храна от родните юноши са сладките неща - 43.8%, следват ги зеленчуците - 41.1%, плодовете - 36.7%, и безалкохолните напитки, съдържащи захар - 34.5%. Тези проценти отново поставят българските младежи на първите места по консумация на сладки храни и безалкохолни. При момичетата се наблюдава тенденция да се хранят по-здравословно от момчетата, като всекидневната консумация на плодове и особено на зеленчуци е по-висока. Ежедневният прием на здравословни храни обаче намалява с възрастта и при двата пола.

Неподходящите храни логично водят до следващата констатация - 23.4% от българските момчета и 13% от момичетата ни са с по-високо от нормалното тегло. И наднорменото тегло, и затлъстяването са по-често срещани сред момчетата. Момичетата ни пък масово спазват диети - всяка четвърта наша девойка се подлага на някакви ограничения в храненето, като с възрастта делът на пазещите диети момичета расте - на 15 г. стига до близо 30 на сто. В международно сравнителен план родните юноши са сред първите по ежедневна умерена физическа активност, но в същото време са на едно от първите места по гледане на телевизия и по играене на компютърни игри и използване на интернет.

Дали заради новите технологии, или заради натовареността в училище, всеки трети наш ученик (36.8%) се оплаква от изнервеност и раздразнителност, а 30% - от лошо настроение, като тези състояния са по-изразени при момичетата и се увеличават рязко между 11- и 13-годишна възраст. Множествените здравословни оплаквания (в съчетание с две или повече), които се срещат всеки ден и повече от веднъж седмично се проявяват при 41.3 от всички изследвани лица. Колкото повече порастват децата, толкова повече се оплакват от здравословни проблеми, като при момичетата този дял стига дори 60 на сто.

Изненадващо, петнадесетгодишните ученици у нас са сред най-активните в сексуално отношение юноши. Българските момчета са номер едно по инициация на сексуален контакт, като различията по пол в сексуалния опит са значими - 40% от 15-годишните момчета съобщават, че са имали сексуални контакти, срещу 21% от момичетата на тази възраст. (Все пак изследователите отчитат, че момчетата обичат да се хвалят за своя старт повече от момичетата). При момичетата този дял е много по-нисък от дела в страни като Унгария, Дания, Шотландия, Финландия, Швеция, Чехия. В същото време средно 66% споделят (56% от момичетата и 66% от момчетата), че са използвали презерватив при последния си сексуален контакт.

Средно първият сексуален контакт се случва на 14 г., като близо 1/3 от младежите твърдят, че първият им път е бил на 13 г. и по-рано, показва още проучването. Ниската средната възраст на сексуалния старт и високият процент на учениците, които не използват контрацептиви, очертават рискови тенденции в сексуалното поведение на юношите, отбелязват изследователите. Те отчитат и още една негативна тенденция - учениците, които са отраснали в семейства с висок социално-икономически статус, показват по-висок риск за сексуални контакти в сравнение с учениците, които растат в по-бедни семейства.

Зле стоим и по отношение на индикатора "училищен тормоз" - страната ни е сред първите 10, в които най-често децата са подложени на насилие в клас. По-често жертви на тормоз са момчетата - 12-20% в различните възрасти, в сравнение с момичетата - 10-17%.



МЕРКИ

Изводите от проучването ще бъдат предоставени на институциите, имащи отношение към учениците - МОН, здравното министерство, агенцията за закрила на детето и др. "Трябва да се отнасяме към резултатите със същото внимание като към PISA. To показва нуждата да се инвестира в семействата, в здравното образование в училище, в намаляване на натовареността на учениците и увеличаване на спортните им дейности и др.", коментира Михаил Околийски, представител на СЗО за България. От организацията смятат да помагат на родните школа с ноу-хау - например с интересни уроци на тема здравно и сексуално образование и др.
25
5577
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
01 Февруари 2017 19:35
Изводите от проучването са, че българските деца са изключително жизнени и енергични. Другите хора използват секса, цигарите, алкохола и сладкишите за да се успокояват, а българските деца са нервни и агресивни, въпреки че водят в консумацията им!
01 Февруари 2017 20:13
Все още тия сведения са само за софиянчетата. Но...
А иначе - интересна е реакцията на чиновниците, журналистите и родителите, научаващи известни неща...
Да не забравя - опорната точка: виновно е училището!
--------------------------
Сайтът на Генек
01 Февруари 2017 20:18
Нищо, бе! Важното е, че България е предпочетената дестинация за орален секс, според проучване, проведено в Обединеното кралство. 18+
01 Февруари 2017 20:20
Изводите от проучването са, че българските деца обичат да се хвалят, особено момчетата.
01 Февруари 2017 20:31
По принцип, богатите са по стиснати и не бива да ви изненадва поведението им. Има и поговорка :" Отивай в бедна къща, да се наядеш и в богата да се наеб--ш".
01 Февруари 2017 21:21
Вижте прогнозите на "Сова Харис" за президентските избори и ги сравнете с резултатите. Прогноза втори тур - Радев 37%. Резултати втори тур - Радев 59%. Разлика - 22%. Как да им повярвам за учениците, особено като вземем предвид и желанието да се похвалиш, да изглеждаш модерно и т. н.
01 Февруари 2017 21:42
"Водачи сме и в международната класация по употреба на бира - всяко 4-то наше момче на 15 г. и всяко 8-о момиче на същата възраст пият бира поне веднъж на седмица."

Мен това с бирата ме тревожи.
Рано са почнали и на 35-40 години вече няма да им стават пишките.
Това ще ни довърши като нация, а не емиграцията.
01 Февруари 2017 21:47
Изводите от проучването са, че българските деца обичат да се хвалят, особено момчетата.

Мда, едно цяло поколение имаше светъл пример и учител по нарцисизъм
01 Февруари 2017 22:00
Българските ученици са "отличници" по секс, цигари и алкохол

Готови за живота !!

лошо настроение, като тези състояния са по-изразени при момичетата и се увеличават рязко между 11- и 13-годишна възраст.

Това е нормално - докато пораснат ще са нормално мрънкащи жени
01 Февруари 2017 23:13
Прогноза втори тур - Радев 37%. Резултати втори тур - Радев 59%. Разлика - 22%

Е те половината вече публично се отрекоха от него. И във форума има такива случаи
01 Февруари 2017 23:40
Каквито родителите, такива и децата им!
01 Февруари 2017 23:42
Ако се бяха сетили да вкарат един контролен въпрос за размера (оня, дето нямал значение), истината за достоверността на отговорите щеше да лъсне веднага.
02 Февруари 2017 00:03
*
02 Февруари 2017 10:03
А всички медии насочват критиките си навсякъде, но забравят за самите себе си !
В масово гледаните формати като "VIP брадър", както и в най-гледаните сериали, големите идоли- актьори и певци "бухат" цигари палейки ги една от друга./Е, безплатен реквизит, но.../
Асен Блатечки, инак голям мачо и каратист /?!/, Христо Мутафчиев, който се мислеше за неподвластен на природните закони, Емануела и Преслава, които си изкарват парите чрез гласа си , избълваха дим , колкото ТЕЦ Марица Изток 2.
Дечицата гледат и попиват, особено девойките, които най-силно подражават.
Е ... ???
02 Февруари 2017 10:22
Българските ученици са "отличници" по секс, цигари и алкохол


С известно закъснение България изживява демократичните сексуална революция, масово консумиране на наркотици, разпад на семейството...
Възрастните променят морала си трудно, младите направо приемат новия морал.
02 Февруари 2017 11:33
Никой не може да ме убеди, че ранните сексуални контакти не са и резултат от ширещата се от десетилетия кампания за сексуална просвета. Идеята е откровено идиотска: на 13-15 годишни деца се разяснява, че сексуалните контакти без предпазни средства са опасни, затова - да ползват средства. И им обясняват за средствата: как се слагат, как се прилагат. Чиста работа, нали? Звучи правилно, логично? И сега си представете едно срамежливо 13-15 годишно момиче (или момче, все тая), което си е все още дете, което не е имало никакви контакти, вътрешно нямащо и потребност да ги има. То слуша по цял ден хвалби от приятелите си (в огромната си част - измислени) и за да не го мислят за "задръстено", се хвали и то с някакви мними подвизи. И изведнъж в училище му се обяснява, най-официално, че следващия път да ползвало средства или хапчета. Това му го казва не приятелче, със същият акъл като него, а авторитет. Казва го учител, казва го възрастен. А детето е учено да слуша възрастните и учителите и да им се подчинява. И какво решава детето в този момент? Че то наистина е задръстено. Че всичките хвалби на приятелите му са истина, а само то си ги измисля. Че всички други имат полов живот, а само то няма. И детето се хвърля да компенсира, да наваксва.

Защото, половият живот в детска възраст се представя като някакво развлечение. Като каране на колело, като скачане с бънджи. Важното е да вземеш препазни средства, да си сложиш каска на главата. И наколенки. Само това, после си карай на воля колкото искаш. И си скачай. И се хърляй да се "пориш като риба". Забавно е и е абсолютно ОК, само да се пазиш и да вземаш мерки.

Не бе, не е ОК. Нередно е, вредно е. Нанася всякакви щети: най-вече психически, не че физическите са за пренебрегване. Но психческите са жестоки: ранният полов живот изкривява неукрепналата още детска психика, създава едни изключително злокачествени условни рефлекси, които оставят травма за цел живот след това.

Спрете половата просвета. От нея, в продължение на десетилетия и десетилетия, полза никой още не е видял. Затова пък вреди - колкото искаш.
02 Февруари 2017 12:14
Много хора, които пишат по форумите, имат изкривено съзнание, защото всичко обръщат на секс в коментарите си. Децата попадат и на такива неща в интернет. Всеки бай Ганьо по улицата си позволява да прави сексуални коментари пред млади и стари.
02 Февруари 2017 12:17
Никой не може да ме убеди


Никой не може да убеди фанатик.

Но е точно обратното.

Впрочем, ако имаше толкова усилена кампания за полова просвета именно такива резултати нямаше да има. Такова нещо имаше по времето на социализма (дето бил лош), но откакто взехме да се кланяме на пастори и други религиозни лица, нещата взеха да се влошават.
02 Февруари 2017 12:29
И сега си представете едно срамежливо 13-15 годишно момиче (или момче, все тая), което си е все още дете, което не е имало никакви контакти, вътрешно нямащо и потребност да ги има. То слуша по цял ден хвалби от приятелите си (в огромната си част - измислени) и за да не го мислят за "задръстено", се хвали и то с някакви мними подвизи.


Абе аз на 15 си имах потребност, хормоните не прощават. Момичетата от по-рано даже почват да имат такива желания.
А хваленето го е имало и преди, не е измислено в последните 10 години.Понякога говорите все едно не сте били млади ...
При положение, че от ТВ и кино се лее "секс" (приказки, шеги, снимки, клипове, музика) да изкарвате виновно уроците по сексуална култура е малко странно.
02 Февруари 2017 12:32
Спрете половата просвета. От нея, в продължение на десетилетия и десетилетия, полза никой още не е видял. Затова пък вреди - колкото искаш.
Само със спиране на просветата няма да стане. Трябва да забраним също интернета, по-голяма част от филмите, книгите. За вестниците и списанията се подразбира и също трябва да бъдат забранени до 18 годишна възраст. Естествено, трябва да забраним на непълнолетните и да си говорят и да мислят за секс.
02 Февруари 2017 14:33
генек
01 Февруари 2017 20:13 - не, не е виновно училището, а учебниците, учебните помогала и учебните планове, демек Великото Министерство на Образованието и НаУката, ведно с вси бюрократи.
Лично мнение, резултат от личини, 12 годишни наблюдения върху експеримента "начално и средно образование". И сега всяка по различна идея, всяко по-различно поведение и мисъл се стъпкват в зародиш. Е, има и Учители, но са рядкост. Те въпреки всички пречки успяват да научат децата да са Хора. За 12 години съм срещнала трима.
02 Февруари 2017 15:02
Освен физическите вреди /ранно забременяване,аборти, венерически болести/,ранният полов живот води и до психически щети.Вместо да насочат усилията си към усвояване на знания,ученичките се устремяват да уловят някое гадже,после се разочароват от него, търсят друго .Ами с какви средства да го задържат?Как да не се покажат "задръстени"?Всичко друго ги интересува, само не и уроците.Гледат сериали, където героините си погаждат какви ли не кални номера,за да отнемат партньора на другата.Състаряват се предварително с какви ли не гримове.Отделно цигарите ги довършват отрано.Аз наблюдавам учениците от едно "елитно"училище,тъй като живея непосредствено до него.Спали -недоспали, закусили-незакусили - първата смяна още преди часовете е пред нашия блок със запалени цигари.И какво мислите ,че коментират ?Уроците ли?Не ,това изобщо не ги интересува.Всички се втренчили в смартфоните си.Ако се снабдят с трева - цигарата обикаля по кръг.От тази ранна наркомания,спасение няма.Защото ,няма какво да се лъжем, тютюнопушенето също е вид наркозависимост.Е, питам аз, след като са им изнасяни лекции и уроци по полова просвета, здравно възпитание и още куп други- какъв е резултатът?Нула!А родителите къде са?Ами и те са същите.Майки с детски колички и запалени цигари се разхождат из парковете и пълнят кафенетата.Татковците жулят целогодишно бирата и други по-твърди напитки.Откъде учениците вземат пари за цигари и други съмнителни удоволствия?Естествено от родителите си.Така че ,да не прехвърляме вината от болната глава на здравата.Няма здрави семейства в България,или такива са много малък процент!Ето го резултатът от криворазбраната демокрация!Възприехме най-лошото.Лошо и нездравословно хранене, ниска култура,нисък интелект,загърбване на здравите национални традиции.Немалка вина имат и медиите.Те изобилстват от агресивни и долнопробни филми,в които има сцени на насилие,убийства, изнасилвания.Красива любов и красиви чувства, благородство и взаимопомощ - това са теми табу .
Няма ги добрите факти и в новините - те започват с катастрофи, природни бедствия,военни действия,убийства!Е, какъв да бъде светогледът на българина/освен ако не се изолира в света на хубавите книги или хубавата музика?/Така че да не се чудим,защо българските ученици от едно от първите места по образователни резултати станаха неграмотници и "отличници" по АГРЕСИЯ,СЕКС, ЦИГАРИ И АЛКОХОЛ!!!
02 Февруари 2017 15:05
А най-важното е да не консумират фафли.
02 Февруари 2017 16:04
инициация на сексуален контакт, надявам се аd libitum
02 Февруари 2017 17:58
Заиграчка,
потвърждавам от лични 39 годишни професионални наблюдения и 11 годишни ученически...
-------------------
Сайтът на Генек
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД