:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 401,588,488
Активни 101
Страници 19,291
За един ден 1,302,066

Три държавни агенции си "прехвърлят" децата бежанци

От 425 непълнолетни без придружител само 17 са настанени в подходяща среда
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
В бежанските лагери е пълно с непълнолетни без роднини. Тяхното място по закон не е там, защото са в риск.
Държавните органи са тотално неспособни да се справят с децата бежанци без придружител, като им осигурят подходящата среда, изисквана по закон. Едва 17 самотни деца са настанени в защитена среда през 2016 г., съобщи пресцентърът на Агенцията за социално подпомагане (АСП). Бройката се оказа дори по-малка от обявената преди седмица - 26.

В момента 425 деца без придружители са настанени в центровете на агенцията за бежанците. Вчера бяха заловени поредните четирима непълнолетни, представили се за сирийци, преведени от каналджия от Турция край Елхово заедно с шестима възрастни.

Действията спрямо непълнолетните чужденци са хаотични, несъгласувани и нелогични и случаят с двамата афганистански младежи от Широка лъка е точна илюстрация на случващото се в чиновническите кабинети.

Единият чужденец, за когото се предполага, че е непълнолетен, е обявен за национално издирване, съобщи АСП. Той е избягал от центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи, където е бил настанен. Според "Дневник" домът се намира в Свиленград. Другото момче, което се оказало пълнолетно, е докарано в София, вероятно в социален дом, който трябва да напусне в петък, тъй като Законът за закрила на детето вече не го закриля. Двамата афганистанци живееха в лагера в кв. "Военна рампа" в София. Социалните предизвикаха възмущение, след като изненадващо ги дислоцираха в Широка лъка, и то в дом за деца от 5 до 13 г., съвсем неподходящ за тях.

Проверка на омбудсмана Мая Манолова през август показа, че настанените в центровете за бежанци тийнейджъри са изложени на риск "поради някои културни традиционни практики, които поставят децата в ситуация на риск от физическа, психическа и сексуална злоупотреба от страна на пълнолетни лица в общността". Когато Манолова е правила проверката, непълнолетните бежанци без роднини са били само 143. Сега броят им е нараснал над три пъти. Неправителственият Съвет на жените бежанки в България отдавна призовава за спешни действия за изграждане на защитено пространство за настаняване на непридружени малолетни и непълнолетни деца, бежанци, търсещи или получили закрила.

17-те изведени от лагерите деца са настанени в домове за сираци и центрове от семеен тип, съобщиха социалните. Три други деца, които са били с роднини, също са изведени от лагерите, защото били в риск. Едно от тях е малолетно и е било дадено на приемно семейство. Миналата седмица АСП твърдеше, че 16 непридружени непълнолетни са в център за настаняване от семеен тип, кризисен център или приют, 7 - в специализирани институции, и 1 - в приемно семейство.

"Дневник" цитира писмо на изпълнителния директор на АСП Цветан Васев до девет институции, сред които омбудсманът, социалният министър, агенцията за бежанците и няколко организации, в което моли за спешно съдействие за "регулиране на междуинституционално взаимодействие между институциите, отговорни за осигуряването на закрила на децата бежанци и мигранти". От писмото се разбира, че в повечето случаи децата се предават на социалните без необходимата документация за "историята им, рискови фактори, поведение, криминални прояви и нагласи, здравословно състояние, семейно положение". Тази информация е необходима за оценка на риска и предприемане на адекватна мярка на закрила. Така става ясно, че по отношение на децата мигранти има напрежение между институциите.

В четвъртък административният съд в Ямбол отмени заповед на председателя на агенцията за бежанците, с която 13-годишен афганистанец е настанен в помещение от затворен тип в Елхово, съобщи "24 часа". Причина за затварянето му е участието на младежа в организирания масов бунт в лагера в Харманли на 24 ноември м.г. Българският хелзинкски комитет обаче е обжалвал с аргумента, че момчето е непридружен малолетен и е от уязвима група. Според съда дори и да се приеме за доказан фактът, че 13-годишният М.А. е хвърлял камъни, това не е достатъчно да бъде настанен в център от затворен тип.ДОБРОВОЛНО

След бунта в Харманли м.г. голям брой младежи бяха задържани за 24 часа. Срещу 18 се води досъдебно производство, останалите бяха настанени в лагери от затворен тип и почти 90% от тях изразиха желание да се върнат в страните си на произход. Те вече са извън страната, каза председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова по bTV. В момента лагерите са 67% пълни. През 2016 г. 19 400 души са поискали статут, 1300 са получили. За няколко години около 50 семейства са уседнали в България, останалите били напуснали страната легално.
18
2529
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
16 Февруари 2017 19:47
Хайде стига с тия "деца-бежанци"! Кой родител ще пусне само детето си в неизвестна страна? Какво е това дете на 16, 17 и повече години?
Твърде неумно е да се повтаря мантрата за "децата", когато всички нормални хора разбраха, че е просто лъжа...
--------------------
Сайтът на Генек
16 Февруари 2017 19:58
@генек

Юноши и пълнолетни, не деца.


Единият чужденец, за когото се предполага, че е непълнолетен, е обявен за национално издирване, съобщи АСП. Той е избягал от центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи, където е бил настанен. Според "Дневник" домът се намира в Свиленград. Другото момче, което се оказало пълнолетно, е докарано в София, вероятно в социален дом, който трябва да напусне в петък, тъй като Законът за закрила на детето вече не го закриля. Двамата афганистанци живееха в лагера в кв. "Военна рампа" в София. Социалните предизвикаха възмущение, след като изненадващо ги дислоцираха в Широка лъка, и то в дом за деца от 5 до 13 г., съвсем неподходящ за тях.
16 Февруари 2017 20:00
Така е колега. От три дни медиите ни занимават с драмите на 19 годишното дете. Журналята така и не разбраха, че хората ги е страх да приемат всякакви бежанци от Сирия, ххх_стан, Йемен и т.н.
Това са натрапници, с обичаи, религия и култура, която няма нищо общо с българския бит. Разбирам, че БХК и другите непеошки трябва да си заработят парите, но ги съветвам - ако не искат някои от тях да пострадат, да намалят реториката и да се занимават с по-близки до нас проблеми - например циганската престъпност!
16 Февруари 2017 20:12
Те гледаха очаровани как танте Меркел им казваше "Елате, елате.." по телевизора, и после 'щрак' в българския капан!
16 Февруари 2017 20:15
че настанените в центровете за бежанци тийнейджъри са изложени на риск "поради някои културни традиционни практики, които поставят децата в ситуация на риск от физическа, психическа и сексуална злоупотреба от страна на пълнолетни лица в общността".


Просто нямам думи! Такива добри хора - веднага да им се даде статут! И пари за издръжка да им се отпуснат. И да ги разселим из държавата, щото много свободни къщички има и хората трябва да се интегрират
16 Февруари 2017 20:23
Какви са тези "агенции" ? И дали са "държавни" ? А бе, ние в ред ли сме да търпим тази "държава", която е против самите нас ???
16 Февруари 2017 20:27
"дете" без придружител изминало ПЕША 3 500 км пресечена местност включваща пустини, планини, охранявани граници...

И някой пасе трева... става за пост във фб на Комара... нищо повече. Едното "дете" даже изчезна и властите не знаят къде е... както е дошло, през полосата, така и изчезнало... апропо, все още никой не е показал тези "деца", за сега караме само на сказките на журналистите, които също явно не са ги виждали...
16 Февруари 2017 21:20
Кво значи "дете-бежанец"?
Дефинирайте, ако обичате, не забравяйте и линкове.
16 Февруари 2017 21:28
Не разбирам защо родителите им не ги търсят, а ние трябва да им осигуряваме условия, каквито нашите деца нямат?
16 Февруари 2017 21:35
Партиите за отношението към мигрантите - от "ксенофобия и изкуствени конфликти" до "прекалени вълнения за сирийците"
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/16/2919305_partiite_za_otnoshenieto_kum_migrantite_-_ot/?p=0#addcomment
Статията анализира програмите на различните партии у нас спрямо бежанския проблем - намирам я за доста полезна като ориентир.
16 Февруари 2017 21:37
Най-малкото днес, тази трета статия е писана от представил се с името си, журналист. И далеч по-издържана във фактологията!!!

Не правете грешката да замеряте с виртуални камъни приносителя на лошите новини. Той препредава случващото се. А тук сега това е направено добре, за разлика от предните!!!

Виновните са "Големите началници" организирали и отприщили този кален човешки порои заливащ Европа. С определена цел, с определени средства и начини! Не си мислете, че измислилите тази мерзост, организаторите и изпълнителите, заедно със съзнателните и неосъзнатите от плебса, ги е еня за мен, за вас, за нас, за тях. Ние всички сме им през онази работа.

Ние сме за тях добитъка, предопределенят от тези за Екирисажа.
16 Февруари 2017 21:53
Статията анализира програмите на различните партии у нас спрямо бежанския проблем - намирам я за доста полезна като ориентир.


И кво праим ся?
16 Февруари 2017 21:58
mary1001
16 Февруари 2017 21:28
Не разбирам защо родителите им не ги търсят, а ние трябва да им осигуряваме условия, каквито нашите деца нямат?

E що да ги търсят, като успешно са ги подхвърлили в нашето гнездо.
В еволюционен смисъл именно те са успелите, накарали са други да инвестират в техните деца, техните гени.
17 Февруари 2017 09:19
За всички писали по-горе . Няма какво повече да се добави.
17 Февруари 2017 10:13

Survivors
16 Февруари 2017 21:58
mary1001
16 Февруари 2017 21:28
Не разбирам защо родителите им не ги търсят, а ние трябва да им осигуряваме условия, каквито нашите деца нямат?

E що да ги търсят, като успешно са ги подхвърлили в нашето гнездо.
В еволюционен смисъл именно те са успелите, накарали са други да инвестират в техните деца, техните гени.


там дето копате няма нищо. въпросът, който си задавам е как най-голямата икономическа общност има план за настаняване на бежанци, а няма план за връщане на бежанци.
17 Февруари 2017 11:19
E що да ги търсят, като успешно са ги подхвърлили в нашето гнездо.
В еволюционен смисъл именно те са успелите, накарали са други да инвестират в техните деца, техните гени.там дето копате няма нищо. въпросът, който си задавам е как най-голямата икономическа общност има план за настаняване на бежанци, а няма план за връщане на бежанци.

Втора смяна, точно това е, говорим за едно и също. Няма план за връщане на "бежанци" - не защото никой не се е сетил, а защото онези, дето всъщност дърпат конците, целят съсипването на Европа. Кукувичетата често ядат повече и растат по-бързо от собствените отрочета на приютилите ги грижовни родители и обикновено избутват малките им от гнездото.

Както писа тук някой тия дни - това е завоюване, но с други средства.
17 Февруари 2017 12:51
А никой ли не се замисля, че поради "националните особености и практики" които ги поставяли в риск в лагер за възрастни от собствената си националност, въпросните "деца" поставят в риск децата в институцията, в която ги настаняват?
17 Февруари 2017 12:57
а герджика къде е?
да не е на конкурс по танци?
да каже той какво да се прави, нали всичко знае
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД