:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 420,880,573
Активни 77
Страници 3,120
За един ден 1,302,066

Едва 15% от училищата у нас разполагат с психолози

Педагогически съветници пък има само в една четвърт от школата
Само 15% от училищата у нас разполагат с психолози, а 26% - с педагогически съветници. Това показва статистика на просветното министерство, предоставена на "Сега" по повод случая с 11-годишното момиче, починало след удар в корема от съученик. Както и при предишни трагични инциденти, сега постфактум започна дискусия за мерки срещу агресията сред децата.

При посещението си в Пловдив служебният просветен министър проф. Николай Денков коментира, че учителите имат нужда от по-сериозна професионална подкрепа за превенция на агресията в училищата. "На първо място трябва да се осигурят повече ресурси за психолози и преподаватели, които да работят с проблемните деца", заяви той. Статистиката на МОН към края на 2016 г. е отчайваща - от близо 2600 училища у нас само 692 разполагат с педагогически съветници. Едва 389 школа пък имат психолог, който в огромна степен би следвало да помага на проблемните деца.

В интервю пред "24 часа" бившият зам. просветен министър Диян Стаматов, който отново е директор на 119-о СОУ в София, също призна, че у нас няма достатъчно добре подготвени училищни психолози, въпреки че нуждата от тях става все по-голяма. В случая с 52-ро училище стана ясно, че момчето, ритнало фатално съученичката си в корема, е посещавало психолог в продължение на две години. Директорът Данко Калапиш казва, че е имало драстична промяна в поведението на детето в положителна посока.

Според Стаматов всяко училище трябва да може да разчита на минимум един психолог, както и на поне двама педагогически съветници. По думите му при желание винаги може да се намерят средства за това от делегираните бюджети и да се спести от други дейности, например от ремонт. В тази връзка той призова МОН да въведе специална национална програма, по която всяко учебно заведение, особено най-малките, да получат педагогически съветник.

Стаматов коментира и наредбата на здравното министерство от далечната 2000 г. за здравните кабинети в детските градини и училищата, според която медицински специалист се полага на минимум 800 ученици. Според него тя трябва да бъде актуализирана и медицинско лице да се полага и за 200 ученици, тъй като престоят им в училище е увеличен заради целодневната организация на учебния ден. Директорът на 52-ро също сподели, че наемането на пълен работен ден на медицинска сестра за училища с под 800 ученици, каквото е неговото, е огромен проблем. В неговото школо все пак сестрата работела от 8 до 16:15 ч. Основната функция на здравните кабинети в училищата е да осигурят първа помощ до пристигане на линейка. В случая с 52-ро линейката е пристигнала за 27 минути.

Междувременно, стана ясно, че заключение за смъртта на 11-годишното момиченце ще има най-рано на 6 март. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че разследването е стартирало в петък след обяд. "Извършен е оглед на местопроизшествието. Разпитани са още през нощта много учители, родителите на починалото детенце и на детето, което е ударило с крак момиченцето. Нямаме заключение на съдебно-медицинската експертиза. Изключително важно е да знаем каква е причината за смъртта", допълни тя.

МЕРКИ

Вчера екип от психолози на МОН влезе в училището, за да разговаря с учениците. Започна и проверка от РУО-София по организацията на учебния процес. За днес е планирана среща на проф. Денков със сдружението на общините, на която ще търсят решения за осигуряването на ефективна медицинска помощ в училищата. Предстоят още срещи със социалното и здравното министерство, МВР, Агенцията за закрила на детето и други институции, за да се търсят възможни решения за намаляване на агресията в училище.
18
1981
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
27 Февруари 2017 20:32
Малеййй..Аз как съм завършил гимназия през 1969 година без психолог и без педагогически съветник?? Умът ми не го побира
27 Февруари 2017 20:38
Че то всички, които сме учили в ония времена, не сме имали подобни екстри и сме оцелели! Е, имаше дружинни ръководителки, чиято работа сега се върши от педагогическите съветници.
27 Февруари 2017 20:39
Дружинните бяха докато бяхме пионерчета
27 Февруари 2017 22:06
Не трябват ни психолози, ни съветници - трябва им оня мустакатия 'байчо', дето като го видехме се пръсвахме по класните стаи с чуруликане. И той, май, не владееше бойни изкуства, а имаше една метла с дебела дръжка!
28 Февруари 2017 09:51
Дружинните бяха докато бяхме пионерчета


Да, имам снимка на Альоша, как дружинната ми връзва пионерската връзка при приемането в пионерската организация-3-ти клас.
Било е студено, може би на трети март, защото съм с палтенце и тя също с палто.

Наистина нямахме психолози, но имахме лекарски кабинет.
Към училището имахме стол, където се хранехме почти всички деца, а взимахме с канчетата и за в къщи, защото храната беше добра.

Имахме топли закуски в 10 часа, осигурени от родителския комитет.
Разни тестени неща, но пак вкусни.
А в самият двор на училището , с изглед към улицата, имахме лавка, на която можехме да си купим и боза, и лимонада .
Не помня в междучасията да сме напускали училищния двор, нямаше за какво, всичко ни беше в училището.
Не помня и някой да е имал в джоба си повече от дребни стотинки, толкова ни даваха родителите.


28 Февруари 2017 10:21
Според Стаматов всяко училище трябва да може да разчита на минимум един психолог, както и на поне двама педагогически съветници. По думите му при желание винаги може да се намерят средства за това от делегираните бюджети и да се спести от други дейности, например от ремонт.

Тези недоразумения в МОН продължават да живеят в някакъв паралелен свят. Делегираният бюджет не e брашнян чувал, който да изтупваш безкрай. Какво по точно не трябва да се ремонтира: течащият покрив, класните стаи, парното, ВИК мрежата, осветлението, , физкултурният салон и така безкрай.
28 Февруари 2017 10:48
Според Стаматов всяко училище трябва да може да разчита на минимум един психолог, както и на поне двама педагогически съветници.


А според мен трябва да има по едно отделение от жандармерия - ще е доста по-респектиращо.
28 Февруари 2017 11:22
Наистина нямахме психолози, но имахме лекарски кабинет. Към училището имахме стол, където се хранехме почти всички деца, а взимахме с канчетата и за в къщи, защото храната беше добра. Имахме топли закуски в 10 часа, осигурени от родителския комитет. Разни тестени неща, но пак вкусни. А в самият двор на училището , с изглед към улицата, имахме лавка, на която можехме да си купим и боза, и лимонада . Не помня в междучасията да сме напускали училищния двор, нямаше за какво, всичко ни беше в училището. Не помня и някой да е имал в джоба си повече от дребни стотинки, толкова ни даваха родителите.

Oт 1-ви до 8-ми клас - имаше лекарски кабинет в училището, но не си спомням да съм бил там въобще. Имаше и стол, за който се раздаваха (купуваха) купони. Цената може да е била - 20 ст. закуска и 50 ст. обяд, или нещо такова. Закуска и обяд, но никакви родителски комитети не помня да е имало. Лавка за боза и лимонада, към училището - също нямаше (1-8-ми). След това вече беше на друго място, там имаше - но в близост до училищната сграда. И също, всяко училище си имаше своя собствена униформа - и емблема. Побоища - нямаше (до 8-ми клас), после от 9-ти нататък - имало е по нещо (спречкване 1 срещу 1), но нищо сериозно.
28 Февруари 2017 11:28
Е, имаше дружинни ръководителки, чиято работа сега се върши от педагогическите съветници.
Все пак, трябва да има някаква личност, която да обединява целия клас. Да отидат някъде заедно на екскурзия, да направят нещо заедно и т.н. Но това е най-добре, с малко по-големи ученици. От 8-ми + 9-ти клас. По такъв начин и може да се отрегулират евентуални конфликти между хората. Нещо като ротния в армията
28 Февруари 2017 12:49
всяко училище си имаше своя собствена униформа - и емблема.


Послъгваш Н16! Всички носехме еднаква униформа,само емблемите бяха малко по-различни в зависимост от училището...
28 Февруари 2017 12:51
Според Стаматов всяко училище трябва да може да разчита на минимум един психолог, както и на поне двама педагогически съветници.

Да-а, явно престоят във властта не се отразява добре...
Не е ли много по-добре две сестри, по една във всяка смяна през цялото учебно време, отколкото психолог и поне двама педагогически съветници?!...
Още по-добре и лекар...
28 Февруари 2017 13:43
Министърът не познава длъжностната характеристика на педагог-съветника. Тя е практически на психолог. Крайно време е за педагог съветници да не назначават психолози, а педагози и учители с опит и желание за работа.

Когато едно дете системно не се справя заради претоварената програма наприемр (ПЕДАГОГИЧЕСКИ ДЕФИЦИТ) то има нужда не от психоог, а от работа с учители. Нали това е оплакването: Нямам време за 26 деца. Т.е. учителско време не стига, не психоложко!!

За неразбарлите психолози и министъра:
Учител казва: Нямам време за 26 деца, не се справям. Извод: Учителско време не стига, не психоложко!! За детето. И педагогическо умение за учителя, не психологки "обучения". Обучават се животните. Дресират се. Хората се образоваат.

Да напимним, че гимнастичката имаше щатен психолог! И е била насочена от него към клиничен. Но прави опит за самоубийство. След това!

Не е това решението. Психологията ударно се самокомпрометира като се меси навсякъде.

Лъжа е, че сегашните опити да се вкара навсякъде и на всяка цена психология са решение.
28 Февруари 2017 13:47
"Диян Стаматов, който отново е директор на 119-о СОУ в София, също призна, че у нас няма достатъчно добре подготвени училищни психолози, въпреки че нуждата от тях става все по-голяма"

Нали този въведе притурките за 5 и 7 клас. Този Стаматов ПОДЛУДЯВА децата а сега иска да им праща и психолог.

Фашизъм?
28 Февруари 2017 14:27
Наистина нямахме психолози, но имахме лекарски кабинет.
И зъболекарски. Двата кабинета ''комплектовани'' с по една медицинска сестра. Обикновено варненско основно училище - мерене, теглене, профилактични стоматологични прегледи, сестрата от зъболекарския кабинет ходи в междучасията като куче следотърсач да лови изпокрилите се в тоалетните бъзли...Бяхме я кръстили ''Баба Зъба''. Намериха ми цаката тя и майка ми - на зъболекар след часовете. Нямаше измъкване от тия двете. Училищен зъболекар ни беше дребничка дама, съпруга на градско медицинско светило и преподавател в медицинския ( тогава) институт. Лекар и зъболекар имахме и в гимназията. Имунизациите и ваксинациите също се извършваха в училище. Зимно време ни водеха по график на кварцови нагревки. Тъй като физиотерапията беше извън училището ( на 100 м. приблизително) идваха мами и баби доброволно да помагат с обличането и реда.
28 Февруари 2017 14:33
Да, имам снимка на Альоша, как дружинната ми връзва пионерската връзка при приемането в пионерската организация-3-ти клас.
Било е студено, може би на трети март, защото съм с палтенце и тя също с палто.
Трети март. Без палто, с опълченско калпаче, в залите на Военноморския музей, дружинна, знаменосци, усмихнатата ми класна с хубаво костюмче и прическа. Празнично.
28 Февруари 2017 14:38
На психолог съм ходила веднъж с мама в някогашната Ученическа поликлиника за ориентиране относно заложби за гимназия, или техникум след 7-ми, или 8-ми клас. Помня смътно само тестовете с картинки, после ме пратиха да чакам в коридора, докато ''големите'' си поговорят.
28 Февруари 2017 17:25
всяко училище си имаше своя собствена униформа - и емблема.
Послъгваш Н16! Всички носехме еднаква униформа, само емблемите бяха малко по-различни в зависимост от училището...
Казвам това, което беше в Пловдив. Всяко училище - имаше своя собствена униформа, и своя собствена - емблема. Така беше за няколко години. Някой ако има други спомени - нека да разкаже.
03 Март 2017 00:21
Няма как да е по-добро положението с училищните психолози! Въпреки че тази специалност я има буквално във всеки университет и всяка година "излизат" хиляди психолози, малко от тях започват работа в училище поради далеч по-добрите финансови възможности за развитие по специалността другаде.
..............................
Психолог Павел Тодоров - Бургас
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД