:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,218,683
Активни 185
Страници 31,080
За един ден 1,302,066
Реконтра

Ама и история!

Луи Шестнадесети, детайл (глава).
Сега много се говори за учебниците, за часовете в училище, за тяхното съдържание и все в посока опростяване, съкращаване. Това сигурно е правилно и не то ме вълнува, вълнува ме защо аз още не съм се включил в тези процеси. Казано е, че трябва да се опростява и значи "всякоя възраст, класа, пол, занятье" и така нататък (чели сте го, преди да опростят съответното учебно съдържание) трябва да се включи, редно е да взема и аз "участье в това предприятье".

Хващам напосоки един учебник - оказва се, че е по история. Винаги ми е правело впечатление, че в училище прекалено много се набляга на историята. Години наред кой какво прави, аз току се възмутя:

- Абе, много се набляга на историята в това училище!

Пък хората ме успокояват:

- Спокойно, като му дойде времето, ще намалят часовете по история!

Знайно е, че ако достатъчно дълго стоиш край училището, рано или късно ще намалят нещо. Е, този момент настъпи.

Интересно обаче как да стане това намаляване?

Дали да разредя материала? Да речем, царете - на всеки четирима царе трима се учат, един не се учи, примерно Луи XIII, Луи XIV и Луи XV се учат, обаче за Луи XVI и дума не се обелва в час по история.

Възможен е и друг подход - историята в училище може да се намали не само посредством съкращаване на учебното съдържание, а и чрез намаляване на обема, без да се пипа съдържанието. На мен това по ми харесва, жал ми е за царете, пък и историята, да си говорим честно, е интересна.

Примерно сега някакъв урок е описан в учебника ето така: "Славяните били светли, руси хора със сини очи. Занимавали се предимно със земеделие и скотовъдство, много развити били също така занаятите. Славяните били и изкусни воини...".

Добихте представа за досегашното положение, нали? А сега нека да съкратим десет процента от обема на този урок, примерно ще махнем буквите А, Б и В. Като извършим това полезно действие, същият урок добива следния вид: "Сляните или сетли, руси хор със сини очи. Знимли се предимно със земеделие и скотоъдство, много рзити били също тк знятите. Сляните били и изкусни оини..."

Според мен това е брилянтно - хем часът по-кратък, хем историята по-малко, хем не се губи нито дума и нито факт от историческото наследство. Обаче я да проверим може ли да се съкратят часовете не с 10 процента, а с цяла четвърт? Махаме буквите А, Б, В, Г, Д, Е, Ж и интересуващият ни урок в учебника става ето такъв "Слянит или стли, руси хор със сини очи. Знимли с прдимно със змдли и скотоъдсто, мноо рзити или също тк знятит. Слянит били и изкусни оини...".

Категорично може! Я колко интересен стана урокът! Направо ребус, достоен за Шерлок Холмс и инспектор Мегре, работещи в съдружие! А дали може да се съкрати урокът още повече, примерно наполовина? Ще разберем това посредством махане на А, Б, В, Г, Д, Е, Ж, З, И, Й, К, Л, М, Н: "Сят ст, рус хор със с оч. с про със сотоъсто, оо рт също т ятт. Сят ус о...".

Я колко интересно стана! Такава загадка дори и суперкомпютър не може да разреши, тоест учениците ще добият важното знание, че историята е пълна с дяволски трудни загадки, които, както ни учи историята, сами сме оплели и сме си турили на главите.

А дали пък не може да се реализират 100-процентови икономии, в смисъл да се съкратят часовете по история 100 на 100? Изобщо да не се учи история? Може! Няма никакъв проблем! Толкова неща са възможни, та това ли да не е! А дали трябва? Но това е тема на друг разговор, не чак толкова интересен, тъй че изобщо няма да го водим, ами ще приложим същия очевидно работещ оптимизиращ подход и към останалите учебни предмети.

2039
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД