:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,909,241
Активни 75
Страници 1,111
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Изгубят ли хората интерес към четенето, няма връщане

Разликата между издателствата е, че едните просто улучват по-добре от другите
Д-р Йордан Антов
---

Д-р Йордан Антов е основател на издателска къща "Бард", съосновател на голямата книжарница "Гринуич", както и на издателството и платформата Lexicon, включваща огромна дигитална библиотека.

-----

- "Бард" е от най-старите "нови" частни издателства. Как започнахте?

- Живеех на пл. "Славейков". И хем обичах да чета, хем още преди 10 ноември бях от тези, които се въртяха около Антикварната книжарница до площада. Всъщност бях този, който направи книжната търговия на "Славейков". Но тогава имаше глад за книги поради дефицитите по време на соца. Издадох например "Тъй рече Заратустра" на Ницше с предговор от Исак Паси... 300 души имаше опашка за книгата! Помня, че Паси дори се притесни. До 91-ва ние бяхме единствените, които издавахме книги частно. След това дойдоха Стою, Рони (Стою Вартоломеев с "Хермес", Раймонд Вагенщайн с "Колибри" - бел. ред.)...

- Могат ли дигиталните библиотеки да се отразят негативно на издателствата?

- Не. Телефоните, с които правим снимки, не убиха фотографията и художниците, нали? Нито пък киното уби театъра и мюзикълите. За някои мюзикъли билетите са изкупени за години напред. Така е и при книгите. Човек иска да пипне хартията, да я помирише.

- Тогава защо намислихте такъв проект? Не е ли от опасение, че книжните продажби явно ще намалеят в бъдеще?

- Логиката не е, че го правим, защото книжните продажби намаляват, а че те ще бъдат допълнени от продажби на електронни книги. Човек не може да си позволи да купи всички книги, които иска. Идеята на електронната платформа е да бъдат качени всички книги на български автори в електронна библиотека. С такава сега не разполага дори Народната библиотека. Има такива платформи, които по цял свят работят с музика и с филми, защо да няма и с книги? Така че ние сме едни от първите в Европа, които вкарахме тази схема в книгите.

- А на читателя каква му е ползата от това? Има ли изобщо такава?

- Срещу една малка месечна сума потребителите могат да четат всичко. Дори самите автори могат да си качат произведенията в библиотеката и от всеки лев, постъпил там, ще получават отчисления на базата на това колко хора ще ги прочетат. Годишно излизат толкова много книги, че няма как не просто да ги купиш и прочетеш, но и да ги видиш. Понякога на пазара се появяват едновременно пет или шест книги от български автори. Няма да си ги купиш всичките, защото е скъпо. Може да си купиш една, а другите след известно време. Ние даваме от излизането на дадена книга до вкарването й в електронната библиотека период от шест месеца до година. Така ще стимулираме четенето. Едно е да дадеш 15 лв. за една книга, а друго срещу 8-10 лв. на месец да можеш да четеш всичко, което е вътре. Това са 3-4 хиляди заглавия. Освен това библиотеката дава възможност да не се губи интересът към четенето. Полезна е, защото читалищните библиотеки в България нямат пари за обновяване на фондовете. Ако си жител на град Троян например, няма откъде да си купиш книги.

- Защо?

- Защото там има само една книжарница с размери три на четири метра, има пет-шест книги, останалото са копирни и канцеларски материали. В Севлиево доскоро нямаше книжарница, въпреки че не е малък градът и хората там не са най-бедните. През 2000 година имахме три или четири пъти повече продажби на книги, отколкото имаме в момента, наистина много тъжна статистика. Това е така, защото големите вериги избутаха малките книжарници. В Стара Загора например имаше 17 фирми, занимаващи се с книготърговия до 2000 г., а в момента остана само една.

- Тази тенденция ли ви подтикна към идеята за електронна библиотека?

- Като направихме книжарница "Гринуич", искахме да създадем хубаво и голямо място. Не е случайно, че три-четири поредни години печелим награда за най-любима книжарница. Трябва да подчертая, че "Гринуич" не е просто книжарница, а център, в който се случват много неща, свързани с литература, освен това има над 40 хиляди заглавия. Оттам ми дойде идеята да направя такъв книжен център, но не само в рамките на България, ами за цял свят. Само че в електронен вариант. Забелязал бях, че българите, живеещи в чужбина, се връщат тук за някакъв период и си купуват страшно много книги. Които никога не са толкова, колкото искат. Защото това е свръхбагаж на аерогарата, освен това е скъпо и т.н. А те нямат желание да четат български преводи на чужди автори, а наши писатели. Освен това, когато човек си купи 25 книги, 15 от тях може да не му харесат. Тоест корицата да става, а съдържанието - не. А електронната библиотека дава възможност от телефона, таблета или компютъра вкъщи да си подбереш книга за четене. Да не мъкнеш свръхбагаж. И ако дадено заглавие не ти хареса, да го смениш с друго. Най-важното е, че в платформата е вградена социална мрежа, в която да се правят групи и да се пишат коментари. Най-сериозната цел на тази платформа, а и на книгоиздаването в България е човек да не изгуби интерес към четенето. Защото този интерес после трудно се възстановява. Това е разковничето. Когато родителите в едно семейство смятат книгата за тъпо удоволствие, няма как детето им да си създаде навик да чете.

- Но по света не всички автори са съгласни да разпространяват книгите си в електронна библиотека. В България има ли такива случаи?

- Нищо страшно. Нека обаче вземем Съюза на българските писатели например, в който членуват 800 автори. Всеки от тях средно е издал по пет книги. Това са 4 хиляди книги, и то написани само от живите членове на Съюза на писателите. Няма как всички тези книги да бъдат издадени. А пък за автора е по-важно да бъде видян и чут. Така например чрез платформата преоткрихме книгите на Мария Станкова за нашите читатели. А пък автори, които поради липса на издателство или пари не могат да издадат написаното от тях, могат да го публикуват сами при нас. Трябва да се регистрират, да решат дали искат книгата им да е безплатна, или да й сложат някаква цена, за която ще получат пари на базата на това колко пъти е била прочетена. Затова социалната мрежа, интегрирана в платформата, е много важна. Много по-голям е шансът човек да си хареса книга чрез потребителски коментар. Аз съм се убедил, че приятелският съвет от уста на уста е най-добрата реклама. Тя не подлежи на регулация.

- А не е ли опасно всеки да публикува каквото си иска?

- Това наистина е нож с две остриета - авторът сам да си качва произведението. Под всяка публикувана в платформата книга има бутон "докладвай тази книга". Когато някои читател сметне, че нещо е неподходящо, докладва, тогава проверяваме и сваляме ръкописа, ако евентуално решим, че читателят е прав и книгата не отговаря на правилата на сайта. Четем внимателно, защото понякога се случва да има фалшиви сигнали от завист.

- В чужбина какъв е интересът към тази платформа?

- На този етап работим само в България, защото имахме проблеми с програмистите, които спряха достъпа на чужди потребители. Знаят, че начинанието ни е перспективно, и сега се опитват да правят всякакви типично български работи. Но си има начини, по които тези проблеми могат да се решат.

- Казвате в едно интервю, че издателският бизнес е най-мътният. В 95 процента от случаите не знаеш какви книги ще се продават добре....

- Така е. Никога не може да си сигурен какъв ще е пазарният дял от една книга. Има книги, на които всяко издателство възлага големи надежди, а накрая се оказват пълен провал. Има и такива, които никой не очаква да станат бестселъри, а се продават като топъл хляб. Това прави разликата между издателствата. Едните просто улучват по-добре от другите.13
5487
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
02 Март 2017 20:17
О, Бард! :-) Как да не помним успеха ви през 90-те. Сладникави любовни романи и убийствени преводи на фантастика. Колко много хубави книги, класика в жанра, убихте с превод!
Любимият ми ваш бисер е от превода на „Игрите на Вор“.

Оригинален текст: „Not to mention the Cetagandans. Miles considered the historical three-legged-race between weapons development and tactics.“

Превод: „Да не говорим за сетагандците. Майлс разгледа проблемите, свързани с историческата трикрака раса на Сетаганда между развитието на въоръжението и тактическите въпроси.“

Заради тази простотия години наред, до прочитането на „Сетаганда“, мислех за сетагандците като за някакви трикраки извънземни.
02 Март 2017 20:19
Четенето е нож с 2 остриета. Може да си доволен, заради полезното, което си научил. Но може и да съжаляваш, че си прахосал времето си, заради някоя халтура.
02 Март 2017 20:41
"Бард" само трикраки книги ли издават?
04 Март 2017 04:58
Наистина четенето е нож с две остриета. Ако четеш редовно, вече не може да гледаш глупостите по българската телевизия и да слушаш изказванията в парламента.
04 Март 2017 08:37
- На този етап работим само в България, защото имахме проблеми с програмистите, които спряха достъпа на чужди потребители.

На същия този "етап" българите, идващи от чужбина, купували по 25 книги и плащали свръх багаж. Ми сменете си програмистите. Те ли ще определят кой да чете!
04 Март 2017 09:00
Миналата седмица, завърших това:

Лорънс в Арабия

Автор: Скот Андерсън
Издадена: 2016
ISBN: 9789543984442
Жанр: Истории
кн. 35 от поредица История
Размери: 14x21
Националност:
Преводач: Жана Тотева
Твърда корица
Илюстративен материал: черно-бял илюстративен материал
Брой страници: 592
Откъс fracment-image

Купи тази книга
Цена: 35.00 лв.

Арабската революция срещу Османската империя през Първата световна война е, по думите на Лорънс, „атракция на атракциите”. Шепа авантюристи и служители на ниско ниво далеч от коридорите на властта забъркват конфликт, чиито последици отекват до днес. Най-изявените от тях са изключително колоритни личности. Сред тях изпъква с особената си роля и завладяваща харизма Томас. Е. Лорънс, по-известен като Лорънс Арабски.

Скот Андерсън е бивш военен кореспондент от Ливан, Израел, Египет, Северна Ирландия, Чечня, Судан, Босна, Салвадор и още много други разкъсвани от конфликти страни. След дългогодишна интензивна работа с огромен масив от официални документи той хвърля светлина върху начина, по който е създаден модерният Близък изток. Следвайки хода на историческите събития, той брилянтно рисува разрухата на войната и алчното и неразумно колониално строителство, което с глупостта в миналото минира настоящето.

Изключителна книга! Браво на изд. "Труд".
04 Март 2017 09:14
Преди 2-3 години спорехме с един приятел за четенето.
Аз чета от петгодишен.
Напънах се да си спомня колко книги съм прочел до сега.
Оказаха се малко над 4000. От тях само вкъщи се намират около 2000.
Останалите са или от кварталната библиотека (имаше такива места на времето!), или от приятели назаем.
При майка ми останаха над 500 бр.
Вече не си купувам книги, защото няма къде да ги държа, а да изхвърлиш старо, за да го замениш с ново не става с книгата!
Обаче се снабдих с електронен четец.
И него съм го напълнил с разни изпуснати през годините заглавия.
Кога ли ще успея...?
04 Март 2017 09:59
а да изхвърлиш старо, за да го замениш с ново


Книгите недей.
Все едно да захвърлиш стар родител или стара дружба.
Колкото и овехтели и безполезни да ти изглеждат - недей.
04 Март 2017 10:15
Обаче се снабдих с електронен четец.
И него съм го напълнил с разни изпуснати през годините заглавия.
Кога ли ще успея...?

Няма да успееш.
При мен в таблета има около 10000 в момента.
1000 съм отделил като по "спешни".
Но с повече от 10 на седмица не мога да се справя.
А всяка седмица постъпват поне още 10.

Четенето сериозно може да увреди Вашето невежество!
http://www.segabg.com/replies.php?id=288270
04 Март 2017 13:08
А, и моите заглавия в четеца са подобно число.
Ясно е, че няма да успея, но поне имам достатъчно голям избор.
На разположение!
04 Март 2017 13:12
Наистина сме в някакъв "post-truth" кошмар. Всеки си твърди квото му скимне....без дори да прави минимално усилие да подкрепи твърденията си с факти.

Изгубят ли хората интерес към четенето, няма връщане


Как стигнахте до тоя извод? Сигурен съм, че е следствие от сериозно проучване, а не сте си го изсмукали от палците на краката....
04 Март 2017 15:43
.
04 Март 2017 15:50
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД