:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,415,262
Активни 74
Страници 8,390
За един ден 1,302,066

Агенцията по трансплантациите опроверга мъж да е отстъпил реда си на дете

Изпълнителната агенция по трансплантациите (ИАТ) опроверга напълно трогателната история, излъчена в телевизионни репортажи и предизвикала вълна от възхищение в социалните мрежи за възрастен мъж, който отстъпил реда си за трансплантация на дете, съобщи Медиапул.
На 14 март в новинарските емисии беше излъчен репортаж за Ахмед Моллов, отстъпил реда си за бъбречна трансплантация на дете и нуждаещ се от спешна помощ в момента. Чрез медиите беше отправена молба за събиране на средства за бъбречната трансплантация на Моллов в чужбина.
Проверка в Служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация показал, че Ахмед Моллов не е получавал ред за трансплантация на бъбрек. Освен това, в ИАТ не били открити данни за извършена трансплантация на 14- годишно дете през цитирания в медиите период.
От агенцията посочват, че Ахмед Мустафов Моллов е включен в Служебния регистър на Изпълнителна агенция по трансплантация като нуждаещ се от бъбречна трансплантация на 25.01.2011 г.
За периода от 2011 г. до момента няма информация, че Моллов е бил сред извиканите потенциални реципиенти, съвместими с донора, при реализираните донорски ситуации.
Не е извършвана и трансплантация на 14-годишно дете, за която Ахмед Моллов да е отстъпвал реда си. Това няма и как да се случи, защото децата под 18 години винаги са с предимство при нужда от трансплантации, заявиха от агенцията.
“За бъбреци, осигурени от трупни донори на възраст до 35 г. и непопадащи в категорията "гранични органи", първо се търси реципиент на възраст до 18 г. При намиране на такъв, съвместим по кръвна група АВ0 и със HLA съвместимост, органът се предлага първо за него. При липса на съвместими чакащи до 18 г. възраст, реципиентите се подбират по стандартния ред на т. I до VII.“, е записано в законодателството.
От агенцията уточняват, че тази информация е била предоставена на медиите още преди излъчването на репортажите. След тяхното излъчване за два дни бяха събрани 80 000 лева по сметката на Моллов, което ще покрие разходите за бъбречната трансплантация и той може да замине на лечение.
За резултатите от проверката по случая “Ахмед Моллов“ е бил уведомен и министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.
31
2139
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
17 Март 2017 15:49
17 Март 2017 15:51
Да е жив и здрав човека, дано се оправи!
17 Март 2017 15:56
От агенцията уточняват, че тази информация е била предоставена на медиите още преди излъчването на репортажите. След тяхното излъчване за два дни бяха събрани 80 000 лева по сметката на Моллов, което ще покрие разходите за бъбречната трансплантация и той може да замине на лечение.


Каквото и да кажем за медиите в този случай, все ще е малко!
А събраните 80 хиляди обясняват и цената на тази активност. На практика медиите са подвели нарочно хората, за да дадат пари.
17 Март 2017 16:00
Kаквито медиите, такива и хората. Будали. Само дето развалиха готината историйка
17 Март 2017 16:03
О, каква изненада - "кокошките" репортерки от сутрешните блокове правят репортажи пълну с глупости и невярни, или поне половинчати, факти?!

Не, не, не може да бъде. Това няма как да е вярно!
17 Март 2017 16:05
Добре де, а коя медия първа го пусна?
щото пусне ли се веднъж...
17 Март 2017 16:06
Тази история поразително наподобява т.н. телефонни измами, само дето е доста по- нагла.
17 Март 2017 16:11
в ИАТ не били открити данни за извършена трансплантация на 14- годишно дете през цитирания в медиите период.

А дали всички данни са подадени и отчетени ? Ако са, то ще се докаже, че медиите не се спират пред нищо с цел манипулация, и за тях няма никакви морални ограничения. Нищо свято.
Лошото е, че от това няма да пострадат само медиите, а въобще идеята за дарителство. Като деца учехме една приказка за лъжливото овчарче, дето два пъти лъгало, че идва вълк, а на третият, когато наистина дошъл, то вече никой не му повярвал.
17 Март 2017 16:14
Специално за това си много прав.
17 Март 2017 16:42
А бе тия хора да четат малко на руски!
Да търсят информация за масаж на корема, дълбок лечебен масаж, с който се възстановява кръвоприлива към органите, възстановявайки аортата първо.

Ако няма добра кръвоносна система към органа, и да ти сложат друг, все тая!
Стига с тия експерименти!
17 Март 2017 17:47
Аз хубаво питах като как той е разбрал, че има чакащо 14-годишно дете - тацзи информация е конфиденциална. А също - защо да плаща операцията, щом е в листата на нуждаещите се от трансплантация и си има донор.

Ама логиката не решава - хората се юрват първосигнално, така печелят и телефонните измамници наистина.
17 Март 2017 17:52
Стига с тия експерименти!

Така е.
Например като кажат - дайте пари за лечение със стволови клетки! Панацея, а? А у голяма част от лекуваните стволовите клетки създават ракови тумори, те са принципно близки.

В тая история с бъбрека никой не попита също как жена му изведнъж щяла да му стане донор - ами съвместимостта дори между родител и дете е рядко срещана, това не е въпрос на желание даже. Та жена му съвместима ли е с него за трансплантация?
17 Март 2017 17:53
Няма ли да има съд за измама?
17 Март 2017 17:54
Още когато излъчиха първия репортаж ми се видя нещо съмнително.Човекът само пъшкашеи си личеше как се бори със съвестта си да каже една неистина.В замяна на това жена му куткудякаше покарай него и обясняваше колко благородно било съпругът й да си отстъпи реда.При излъчването на втория репортаж и Ахмед заяви, че преотстъпва реда си , но някак си неохотно, гузно.И тогава заявих на приятели с които се бяхме събрали вечерта в къщи, че нещо ми намирисва тази работа.Те ме обвиниха в черногледство и Тома Неверни.В резултат на моята мнителност, чакам от моите приятели едно 12 годишно ирландче, което ще изпием за здравето на Ахмед Моллов.Дано човекът се оправи, но с такава жена до себе си....
17 Март 2017 18:16
И на мене историята ми се видя странна. След като уж има донор (жена му) няма никакви пречки трансплантацията да се извърши в България. Доколкото ми е известно според българските закони бъбрек от жив донор може да се получи при роднини и съпруг и съпруга.
Затова по-добре да даряваме пари за центрове по трансплантации в България, а не за лечение на болни в чужбина.
17 Март 2017 18:28
Targus 17 Март 2017 16:06
Тази история поразително наподобява т.н. телефонни измами, само дето е доста по- нагла.

Не бих бил толкова строг, все пак човека се бори за живота си... сиромах човек - жив дявол, факт!
17 Март 2017 18:32
Всичко тук е лъжа и измама!
17 Март 2017 18:35
все пак човека се бори за живота си

Оказа се, че не е.
17 Март 2017 18:41
Не бих бил толкова строг, все пак човека се бори за живота си... сиромах човек - жив дявол, факт!

След като има съпруга донор защо операцията не се извърши в България? Ей това е озадачаващото в цялата тази история.
17 Март 2017 18:49
Хитър турчин, наивни българи.
Нищо ново под слънцето.
Тук при нас имаме няколко семейства точно такива турски тарикати, които забогатяват за сметка на цялото село.
Но и циганите от съседното село не им се дават.
Накрая винаги го духат българските пенсионери в селото.

Който не е на етническата фронтова линия, лесно се подвежда.
Елементарно, просто му липсва достатъчно пряк опит в надлъгването със специфични етноси.
17 Март 2017 23:07
Engels
17 Март 2017 18:49
Хитър турчин, наивни българи.
Нищо ново под слънцето.
Тук при нас имаме няколко семейства точно такива турски тарикати, които забогатяват за сметка на цялото село.
Но и циганите от съседното село не им се дават.
Накрая винаги го духат българските пенсионери в селото.

Който не е на етническата фронтова линия, лесно се подвежда.
Елементарно, просто му липсва достатъчно пряк опит в надлъгването със специфични етноси.

Преди време в нашият блок пък имаше само Българи, но въпреки това се крадеше от топлото - няколко комшии си бяха направили "подово" парно отопление.

18 Март 2017 00:02
Всичко се краде, ама кражба на съчувствие рядко се среща. Всички подобни измами целят изтриване на ценностната сстема.
18 Март 2017 00:39
Поредно доказателство за същността на медиите (по Ганий), и отсъствието на реална журналистика.
18 Март 2017 08:39
Отвратително гнусна история. Преди малко гледах репортаж за въпросния "умирающ". Поради несъвместимост даже не е бил в никакви списъци на чакащи!
Редно е да се потърси отговорност на списувачите, рапространили лъжата. Вариантите са, че поради мързел и тежка тъпота не са проверили информацията или че умишлено са разиграли измамата. И в двата случая трябва да отговарят.
18 Март 2017 19:13
Във въпросната история имаше толкова логически противоречия, които се опитах да посоча, че направо не мога да разбера как всии форум се прояви като 80 годишна баба от забутано село, жертва на телефонни измамници. Сигурно и, в крайна сметка тоя мръсник няма дори да вземе бъбрек от жена си, а ще си осигури от някой млад нещастник-индиец или пакистанец. С тези пари, които дружно му подарихте ще може да си го позволи, че и да си осигури старините.
18 Март 2017 19:22
След като има съпруга донор защо операцията не се извърши в България?

Най-вероятно става въпрос за кръстосано донорство (съпругата не е кръвен роднина). Съпругата дарява на някой съвместим с нея, друг дарява на нейния съпруг. В България е забранено и няма как изобщо да е имало ред за такова нещо и отстъпване на място. Ако става въпрос за такива неща, от родните медии все по-често се сипят фалшиви новини издялкани с брадви и тесли.
18 Март 2017 19:51
Е, аз се чувствам сега като такава 80 годишна баба
Понякога просто ни се иска да повярваме в някоя добра история...
18 Март 2017 20:01
Сигурно и, в крайна сметка тоя мръсник няма дори да вземе бъбрек от жена си, а ще си осигури от някой млад нещастник-индиец или пакистанец. С тези пари, които дружно му подарихте ще може да си го позволи, че и да си осигури старините.


Е как така, няма ли прокуратурата да се самосезира за тази явна долна измама в особено големи размери?
18 Март 2017 20:03
Ами само едно нещо- могат да му направят в България БЕЗПЛАТНО операция от трупен донор, но не можели от жив донор-съпругата му. За това трябвало да се съберат пари. Това трябваше да светне червената лампа у всеки. Факт е обаче, че масово, дори и хора запознати с медицината се вързаха.
18 Март 2017 20:23
Има разлика с телефонните измами...
Този път сме платили за една красива история.
18 Март 2017 20:26
Интересното в случая е, че имаме два вероятни гафа с журналисти.
В единия Гарелов директно освободен, че си казал личното мнение, повторил, че е лично, но Бочко не разбрал и се обидил, без други финансови минуси.
Другият журналист е мацето от Нова /ако не е тя, ще да е битиварката/, която даже едно извинетИ не е казала, загуба 120 хилки.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД