:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 404,505,042
Активни 70
Страници 2,052
За един ден 1,302,066

И ето че Европа се пробуди...

За ЕС доскоро се говореше като за смъртно болен. Но онези, които го бяха отписали, прибързаха и сбъркаха
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Най-сложният демократичен експеримент в света стана на 60 години.
Европа се събужда! Под това заглавие германският седмичник "Ди Цайт" публикува миналата седмица обширен анализ за случващото се в днешния ЕС, който стига до неочакван извод: европейският проект отново набира сили, включително и благодарение на милионите млади хора, които все по-интензивно се интересуват от политиката и се борят за "своята Европа". Авторите не без гордост цитират данни от допитвания и различни статистики:

"Най-щастливите хора на света живеят в... Европа. Градовете с най-високо качество на живот се намират в... Европа. Най-доброто здравеопазване на света е в... Европа. Европейски са и мнозинството фирми на борсата. Дори по олимпийски шампиони Европа пак е на първо място. Само едно нещо й липсва на Европа напоследък: самочувствие."

В анализа, с поглед към САЩ, се сравняват и редица други показатели. Така например 32% от гражданите в ЕС имат доверие на своите парламенти, докато в САЩ този процент е едва 9. На 100 000 души в ЕС се падат около 120 излежаващи наказание в затворите, в САЩ са 700 - около шест пъти повече. Държавите от ЕС отделят 87 милиарда долара за помощи за развитие, САЩ - едва 31 милиарда. На територията на ЕС се извършват 0.9 убийства на 100 000 жители, в САЩ - 4.7.

"Дълго време мнозина охулваха ЕС като "проект на елитите". И колкото повече растеше гневът срещу елитите, толкова по-остри ставаха и нападките срещу ЕС. Тъкмо от това уравнение засмукаха своята енергия популистите. Сега обаче по всичко личи, че Евросъюзът започва да черпи нови сили отвътре, от недрата си. В много държави подкрепата за ЕС нараства."

В анализа са посочени и доказателства за това твърдение. Ако трябва да дадат гласа си "за" или "против" членството на своята страна в ЕС, днес 70% от гражданите на ЕС биха подкрепили това членство, показва изследване на авторитетната фондация "Бертелсман". През март 2016 г. преди референдума във Великобритания този процент беше 65. Още по-окуражаващо звучи отговорът на друг въпрос в допитването. 66% от гражданите на ЕС съобщават, че техни приятели и колеги се изказват положително за ЕС - преди Брекзит същото твърдяха едва 47 на сто. Според представително изследване на Сдружението на германските банки в момента 61% от германците имат много високо мнение за ЕС - с пет процента повече, отколкото преди три години, и с цели 10% повече, отколкото преди 9 години. Близо две трети от германците смятат, че еврото се е доказало като обща валута.Набира сили проевропейското движение "Пулсът на Европа"

"Нямаме нужда от граници. Искаме да продължим да пътуваме свободно и децата ни да опознаят и други страни" - от този вид са изказванията, които звучат на неделните демонстрации без сценарий и без дълбокомислени политически послания. "Не може без политика, днес вече всичко е политика - сигурно вече си е казал някой. Но инициаторите на акцията - семейство адвокати от Франкфурт, категорично утвърждават, че идеята им е "чиста". Не сме против нещо, а за нещо", уверяват Даниел и Забине Рьодер, които три месеца след началото на инициативата вече имат последователи в 60 градове от осем европейски държави.

Стремежът им е да се съберат колкото може повече хора, които държат на Европа, и така да се допринесе за победата на проевропейските сили на провеждащите се тази година избори. Но не става дума за предизборна кампания, а за възможност да се чуе и гласът на проевропейците, засенчени в последно време от шумните антиевропейци.

Всъщност "Пулсът на Европа" е срещу десните популисти. Борбата е съвсем мирна - води се с лозунги, звездни знамена и сини ленти, а на финала по традиция се пее европейският химн. Така се афишират подкрепата за обединена демократична Европа и желанието тя да бъде опазена в името на мира на континента.

Организаторите си правят сметка, че това няма да се получи от само себе си - бездействието в случая би било не само наивно, но даже опасно, тъй като би укрепило антиевропейските сили. И започват лека-полека да популяризират идеята си сред познати и колеги, които на свой ред водят свои познати и колеги, в резултат на което във Франкфурт например на неделните демонстрации вече идват по няколко хиляди души. И "пулсиращите" наистина стават все по-забележими, натъквайки се на благодатна почва.

Броят на градовете, в които се събират всяка неделя от 14 часа, постоянно расте - за следващия уикенд вече са постъпили нови заявки. При това в никакъв случай не може да се каже, че събиращите се са безкритични към ЕС - убедени са например, че няма да мине без реформи. Но както отбелязва един от тях - реформирането не означава разрушаване.

Основателят на "Пулсът на Европа" Даниел Рьодер формулира нещата така: искахме да направим нещо елементарно, което веднага да даде ефект. "Имаме две цели. Първо - да покажем на хората, че не са сами. Второ - да покажем на политиците, че европейската политика не ни е безразлична. Как ще продължим? В началото искахме да се събираме само дотогава, докато преминат изборите в Холандия. Сега сме решили да продължим до 7 май, когато ще гласуват французите. След което ще видим - няма начин да излизаме всяка седмица по улиците в продължение на години. Едно обаче е ясно - "Пулсът на Европа" ще продължи да съществува."Изненадващ икономически подем"Но има още нещо ново и неочаквано: политическото пробуждане върви ръка за ръка с един изненадващ икономически подем. След дългата криза икономиката във всички страни, членки на ЕС, отново бележи ръст. Настроението на предприемачите се разведрява, бюджетните дефицити спадат, безработицата намалява. През последните четири години в ЕС са разкрити близо 5 милиона нови работни места. При това все повече трудови договори се подписват не само в икономически преуспяващата Германия, но и във Франция, в Ирландия, в Испания, че дори в изтерзаната от кризи Гърция.

Да, последствията от кризите не са преодолени изцяло и навсякъде, но приказките за "склерозиралата Европа", която изобщо не можела да се мери със САЩ или с Китай, нямат нищо общо с действителността. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OИСР) през последните години страни като Испания, Гърция, Португалия, Ирландия и Полша са водещи по показателя "осъществяване на икономически реформи". А през миналата година икономиката на държавите от еврозоната растеше по-бързо от тази на САЩ."

В анализа, над който са работили 9 журналисти от "Ди Цайт", се разказва още за политическата ангажираност на все повече млади европейци и за отличните бизнес прогнози, с които експертите насърчават Евросъюза. С други думи, констатират авторите на публикацията, в момента Европа преживява "ново начало".
Снимка: ЕПА/БГНЕС
---------
14
2353
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
04 Април 2017 19:50
Милионите щастливи млади хора, които все по-активно се включват в политиката, да не би да са безработните, за които пише две страници по-напред в рубриката "Чужбина" и по-точно в материала "ЕС се провали в борбата с младежката безработица"?

04 Април 2017 20:05
В анализа, с поглед към САЩ, се сравняват и редица други показатели. Така например 32% от гражданите в ЕС имат доверие на своите парламенти, докато в САЩ този процент е едва 9.
На 100 000 души в ЕС се падат около 120 излежаващи наказание в затворите, в САЩ са 700 - около шест пъти повече.
Държавите от ЕС отделят 87 милиарда долара за помощи за развитие, САЩ - едва 31 милиарда.
На територията на ЕС се извършват 0.9 убийства на 100 000 жители, в САЩ - 4.7.

Тия дадености що не се тълкуваха по време на режима на Обама!?
Или картинката в САЩ е станала такава за 2.5 месеца на Тръмп!?

И друго, щото много се залита в пропагандно-терористична насока.
В тоз ЕС 0.9 убийства на 100,000, значи 9 на 1 млн, тоз ЕС е към 500 млн, сл. 9х500 - годишно около 4,500 убийства.
При т.нар. ислямски тероризъм на територията на тоз ЕС средногодишно едва ли се падат повече от 5-10-20 (в лоши години 50-100 жертви, но средногодишното е малко), останалите около 4,450 не са жертва на ислямския тероризъм.

Думата ми е - истерията е най-лошият съветник!

Мнооооооооого пъти съм писал за противодействието на тероризма и откъде трябва да се започне.
Глас в пустиня!

---
заб. същото се отнася и за Русия.
Поначало ЕС, САЩ, Русия са слабо засегнати от тероризма.


04 Април 2017 20:17
Само ЕС!
04 Април 2017 21:17
Европа е на командно дишане, Дойче Веле вече я възкреси!?
04 Април 2017 22:53
Няма спор, че ЕС може да бъде и е полезна, но не и като васал на Америка или като ЕССР. Работещите за американци много добре знаят за политическата коректност, вкл. и на ниво конктретни техни си вътрешни разговори, трябва ли и Европа да следва "светлия" пример на презокеанския батюшка? Дойче Веле както винаги си говори, каквото му наредят, най-често каквото наредяд отвъд океана и точно това ни е един от най-важните проблеми - пренасяме техните болести в нашето тяло, а именно това прави проектът ЕС безсмислен. Еманципирана Европа ще бъде полезна на всчики, а ако може и да не бягаме от миналото си, ще бъде още по-полезна. На всички ни е ясно, че скелети в гардеробите има предсотатъчно, но ЕС най-вече под Американско влияние прибягва до политическа коректност на тая тема и заменя съзнанието за неприятна истина с политическа коеректност, която не просто я отмества от фокуса на внимание, а буквално я забранява. Самата Белгия, която съдържа условната столица на ЕС има едни от най-нелицеприятните скелети в гардероба си, това може да бъде причина за млади и стари да живеят така, че това никога да не се повтори, но вместо скромност и съзнание ние се примиряваме с измисления свят на Европейските ценности, в който такова животно нема и лошите са винаги руснаци. Простата истина е, че обединена Европа, трябва или да обедени всички в Европа или да прекрати съществуването си и Русия не е пречка, а едновремено решение и лакмус - ако ЕС намери начин да асоциира Русия по приемлив за Русия начин, това ще направи ЕС завършена Европейска общност, без тая стъпка Европа е осакатена, лишена от част от духа си, който може да изглежда див на мнозина, но пък точно затова е жизнено необходим - ако няма място за руски Европейци в Европа, запълването на празнината ще изисква постоянно самозалъгване и външните ни доброжелатели винаги ще са готови да се възползват от това. Не Турция е необходима на ЕС, а естествения завършек на целостта на континента и неговата история - своеобразно поирение и обединение на разнообразни натури с обща култура и съвместими ценности, едновремено противопставящи се едни на други, но и точно затова коректив за свободата, истината и справедливостта ез уговорки и илюзии. Може да е неприятно за "евро-атлантиците", но именно манията за представяне на критична част от Европа като враг и зло е причината ЕС да е на командно дишане. Всяка поддръжка на тоя идиотизъм не е "Евро", а анти-"Евро" действие. Много пъти съм го казвал - решението за Европа не е в арабски и турски имигранти, а в обединение с останалта част на Европейската същност, без това ние воюваме със себе си и измисляме неща достойни за тъмните дни на комунизма, за да се залъгваме, че сме нещо повече от другата си част. С Русия, Европа няма да може да бъде ничий протекторат, нито пък Русия има капацитета да я направи такъв на себе си - симбиозата понякога изглежда трудна, но алтернативата изисква да убием жизнените си сили, за да съществуваме - оксиморон, който няма място под слънцето. Дойче Веле може спокойно да си бъркне там дето слънце не огрява, те нито са Дойче, нито са Веле, а са чужд рупор и проводник на не - Европейски интереси.
05 Април 2017 02:57
Немският "The Times", понесен от немската вълна, може ли един въпрос - защо се налага "Европа" (каквото и да значи това във вашата интерпретация) да се събужда? Кой приспа "Европа" в робската й люлка, мммм? Щото докато да разпростре метастазите си злокачественият тумор на ЕС-ес, Европа беше един уреден, чист и уютен христинянски континент, който и с ваша помощ (на такива рупори на зат(к)ривателите на Европа) от бомбардировките на Югосавия насетне я превърна в туй, дето според такива като вас сега трябвало било да се събуди и самоочувства!
05 Април 2017 03:04
...Всъщност "Пулсът на Европа" е срещу десните популисти...

Ясно...
Типична пропаганда на толерастите - дайде да живеем заедно, ама всички малцинства (както ИМ е удобно, а и добре платено да бъдат наричани) ще имат яко преимущество пред нормалното мнозинство.
Това не е пробуждане, а предсмъртен гърч на добре промити млади мозъци.
Майкъл добре го е казал по-горе, само да допълня, че Европа може да съществува само ако се върне към изконните си традиционни християнски ценности. Ама не съм сигурен дали Големият Плащащ Брат ще го допусне...
05 Април 2017 10:27
Типична пропаганда на толерастите - дайде да живеем заедно, ама всички малцинства (както ИМ е удобно, а и добре платено да бъдат наричани) ще имат яко преимущество пред нормалното мнозинство.


Ти си цъкай биричка с аверите пред блока и е малко вероятно да срещнеш толераст на живо, камо ли пък германски такъв.
05 Април 2017 10:54
Някои хора в Лондон все още не са наясно какво са направили. Оттук нататък Великобритания е сама, Брюксел е с останалите 27. Това заяви председателят на парламентарната група на ЕНП и най-влиятелен евродепутат Манфред Вебер преди началото на днешния дебат, в който Европейският парламент ще гласува позицията си по започващите преговори.
"Brexit означава, че границите ще бъдат издигнати отново", заяви Вебер.
Вебер предположи, че финансовите операции и други дейности, свързани с управлението на еврото, ще бъдат изнесени в Дъблин или във Франкфурт. "Интересите на Ситито повече не са наши интереси", каза той.
Водачът на ЕНП изрази учудване, че британците са се изненадали от острата реакция за бъдещето на Гибралтар, тъй като било ясно, че оттук нататък ЕС ще взема винаги страната на Испания в спора за съдбата на територията.

05 Април 2017 14:57
Европа и ЕС ще ги бъде само ако се оттърсят от отровната си плесен (по Вапцаров) - оялите се брюкселски зелки-кърлежи, пиещи й кръвта вече 60 г. и изпиващи й всички жизнени сокове, довели я до сегашния комоциум: икономически, социален, идеен, нравствен, мигрантски, и т.н. Докато не се даде път на младите, на които принадлежи бъдещето на Европа, тя няма да излезе от сегашната си "клинична смърт" и безпътица...
05 Април 2017 15:33
може ли един въпрос - защо се налага "Европа" (каквото и да значи това във вашата интерпретация) да се събужда?


1. Германия диктува социалната и икономическа ситуация в ЕС.
2. Германия загуби ВСВ.
2.1. Самата Германия е под САЩ-ски диктат.
3. Наложи се да умиротворят германците с приказки за толерантност (впрочем изконна християнска ценност).
4. Германия е под силен натиск отново и за целта насъскват други пудели (напр. Ердоган).
5. Внасят на териториторията на ЕС мигранти - те също са с цел насъскване.

Не звучи ли нормално желанието на германците да се защитават според националните си интереси?

Включително и с притежанието на ядредно оръжие?

Това германски национализъм ли е или справедливост?
--
А не става ли така, че немският национализъм да съвпада със спасението на Европа? Колко хубаво се получава: внасяме бежанци, за да ескалираме християнското като част от същината на евроцентричните цивилизации - вкл. Русия. И се отърваваме от наследството на Хитлер и вменяването на вина. Да, прекали се с това. И резултатите тепърва ще ги гледаме. Няма по-безпощаден звяр от европееца и скоро той ще се завърне на световната сцена такъв, какъвто го знаем от историята. Много моля да не ни говорите тогава за толерантност!
05 Април 2017 15:52
Докато не се даде път на младите, на които принадлежи бъдещето на Европа, тя няма да излезе от сегашната си "клинична смърт" и безпътица...


Ей тука се крие ключа от бараката - младите искат обединена и отворена Европа. Искат те да определят бъдещето на Европа и собственото си такова. Само че младите днешно време са малко....

Бейбибумърите от 60-те години на 20-и век остаряха, не бяха заместени от толкова многобройно младо поколение и Европа се превърна в типичния стар човек: затворен, страхлив, непредприемчив, бюрократичен.

05 Април 2017 17:19
Онзи ден, когато Тилърсън пусна "шегата" за Лавров и дежурните на митинга клакьори и се смяха се сетих за филмчето Шрек , където по време на царската церемония с табели се спускаше на публиката как да реагира на кралските изказвания.
05 Април 2017 17:42
Поредната манипулация!!!!!!!!!! "Богатите" държави, които имат дългове къде са??????? Къде са терористите и гладните, безработицата?! Къде са нарастващите настроения против ЕС??? Къде са тълпите емигранти?! Да, някои печелят от такава Европа. Но много и губят!!!!!!! Великобритания напусна не случайно. И други искат да напуснат потъващия кораб. Но има и такива като нас, които искат да останат, защото вярват, че сами ще се удавят. Последното говори ли добре за ЕС? Не, не говори! Той не прави държавите силни и проспериращи. Той ги прави зависими и слаби.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД