:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 404,303,206
Активни 130
Страници 24,779
За един ден 1,302,066

Трагедията "Хитрино" разтресе следствието и прокуратурата

Обвинителен акт може да има до края на годината, но дотогава ни чакат много игри и изненади
СНИМКА: БГНЕС
Някак бързо се забрави за какъв ужас всъщност става дума при трагедията в Хитрино.
"Надявам се до края на годината по случая с влаковата катастрофа в шуменското село Хитрино да има внесен обвинителен акт." Това обяви преди няколко дни окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева по време на годишен отчет за дейността на ведомството. Тя е и наблюдаващият делото прокурор. Самата Георгиева определя случая "Хитрино" като един от знаковите, по който прокуратурата е работила миналата година. И по който очевидно ще работи и тази година.

Беше посочено и какво се е случило до момента от прокурорска гледна точка след трагедията от 10 декември м.г., отнела живота на 7 и ранила в различна степен други 39 души. Досъдебното производство е образувано срещу неизвестен извършител още на същата дата за това, че около 5.30 часа в с. Хитринопри управление на товарен влак N90 570по маршрут Бургас - Русе нарушил правилата за движение, в резултат на което дерайлирала влакова композиция, и причинил смъртта и телесни повреди на повече от едно лице. Разследването се е извършвало от Националната следствена служба от 12 следователи. На 19 декември са били привлечени като обвиняеми машинистите от първия локомотив - вторият машинист Радослав Петков и главният машинист Димитър Михнев. Петков е без мярка за неотклонение, а Михнев е пуснат от ареста под гаранция 10 000 лв. Двамата обвиняеми имат наложена забрана за напускане на страната. До момента няма други привлечени, казва наблюдаващият прокурор. Почти всички следствени действия са извършени, но се чака изготвянето на сложни съдебно-технически експертизи. Срокът за разследване е удължен с 4 месеца, пише в доклада на прокуратурата.

Делото е на специален отчет в цели три прокуратури - Окръжна прокуратура-Шумен, Апелативна прокуратура-Варна и Върховна касационна прокуратура-София.

Няма спор, че държавното обвинение дава често и сравнително напоителна информация по разследването. Наскоро тя обяви, че работи по три основни версии за трагедията - за нарушени правила при управлението на подвижния жп състав, за техническа неизправност на подвижния жп състав и за техническа неизправност в жп инфраструктурата (релсовия път и стрелките). Прокуратурата даде да се разбере, чеводеща версия на разследването остава превишената скорост,тъй като влакът е навлязъл в Хитрино с 80 км/ч. при разрешена скорост от 40 км/ч. Затова и към момента обвиняеми за случая били само двамата машинисти от първия локомотив. Някъде в този период дойдоха и обясненията на Националната следствена служба, че човешката грешка остава основна версия. Тогава дори лично директорът, който е и зам. главен прокурор, допусна, че е възможно машинистът да е подценил ситуацията или поради прекалена рутина да е забравил, че влакът не минава директно, а трябва да спре на Хитрино, каквито били новите инструкции от 18 ноември м.г. Новото разпореждане било товарната композиция да спре на гарата и да изчака пътнически влак, с който да се разминат. Преди 18 ноември локомотивите с цистерните минавали транзит през Хитрино, заяви тогава Евгени Диков пред националната телевизия.

На практика изявленията на прокуратурата обаче дойдоха в опит да бъде опровергано паралелно разследване на външни експерти, наети от фирмата превозвач, според което имало някакви проблеми с железния път, свързани с незаключена стрелка и стърчаща релса. Относно тази версия от НСлС категорично заявиха, че това е проверено и документирано - стрелката била заключена и ключът е бил в пост №2. "Не може да има спор, тъй като част от композицията е минала по тази стрелка и едва на шестия вагон дерайлира композицията", казват още от следствието и твърдят, че е изключен вариантът дефектна цистерна да е причинила инцидента. В композицията наистина имало такава цистерна, но тя била празна и карана за ремонт в Русе, а и е била предпоследна.

От прокурорските съобщения и изяви обаче става ясно, чеима още много неща за вършене и разследванеКато например продължаване на разпитите на пострадалите лица, разпити на длъжностни лица от железниците за изясняване на обстоятелства, свързани с даването на разрешения и контрола на железопътните товарни превози. Че ще има съдебномедицински експертизи на ранените, "анализ на получената документация и при необходимост изискване на нови документи", "провеждане на допълнителни разпити на свидетели с оглед изясняване на нововъзникнали факти по делото", "изискване на документи за действията на кризисния щаб по време на спасителната операция в с. Хитрино и евентуални разпити на длъжностни лица за хода й", назначаване на допълнителни експертизи при възникнала необходимост и т.н, и т.н. Все неща, които предполагат още много работа. Да не говорим, ако прокуратурата тръгне да обвинява и някой друг, различен от машинистите. Защото отсега е сигурно, че ще има много претенции как пак всичко се струпва върху някакви изпълнители.

Тук някъдеобаче дойдоха първите изненади около случая "Хитрино"Изведнъж се оказа, че точно той е свързан с голямо напрежение по върховете на прокуратурата. От публикации в OFFNews и "Правен свят" стана ясно, че зам. главният прокурор Борислав Сарафов е влязъл в директен сблъсък с шефа на националното следствие (НСлС) Евгени Диков, който също е заместник на Сотир Цацаров. Оказа се, че Сарафов е подал сигнал до Инспектората на Висшия съдебен съвет с обвинението, че негови колеги от НСлС не са създали организация за провеждане на разследването. Както и за това, че първоначалните огледи били направени от местни следователи, а не от такива от националната служба. На практика имало възможност някои от следствените действия в бъдеще да се разчетат и като опорочени.

От инспектората потвърдиха, че са получили сигнала, внесен на 14 март.

Сигналът на Сарафов дойде само седмици след като следовател от НСлС заведе дело срещу него заради обида.

Той твърдеше, че зам. главният прокурор му е казал, че е със заешко сърце, защото още не е повдигнал обвинение на двама убийци. Съдът обаче прекрати делото с мотива, че Сарафов е говорил по служба. "За тези действия отговаря прокуратурата на Република България, а не лично прокурор Борислав Сарафов", написа в определение съдия от градския съд. Неговото определение бе потвърдено и от апелативния съд.

Така или иначе към момента тежките обвинения на Сарафовбяха подминати с мълчание от НСлС и главния прокурорНо вероятно само засега.

Иначе интересен детайл е, че и Сарафов, и Диков са кандидати за членове на бъдещия Висш съдебен съвет от прокурорската квота.

Случаят "Хитрино" роди още една изненада, след като само преди няколко дни се оказа, че наследниците на жертвите и всички пострадали от трагедията предявяват искове за над 10 млн. лв.

"Входирахме в СГС искови молби от наследниците на всички от починалите от трагедията в село Хитрино, както и от най-тежко пострадалите от тях с обща цена на исковете от над 6 000 000 (шест милиона) лв.", съобщи адвокат Николай Димитров от Шумен. Именно нашата кантора е упълномощена и представлява наследниците на всички жертви и всички пострадали, заяви тогава Димитров пред "Сега". Той обяви, че цената на исковете ще надхвърли 10 млн.лв. Вече внесените искови молби са на наследниците на жертвите и на по-тежко пострадалите.

Ще последват искове и от по-леко пострадалите, а после и от бизнеса в Хитрино, посочи той.

"Кантората ни бе принудена да се обърне по съдебен път за решаване на казуса "Хитрино", тъй като преговорите с фирмите "Булмаркет ДМ" ЕООД и на "Булмаркет рейл карго" ЕООД не дадоха необходимия резултат", написаха в официално съобщение от кантората. Освен към двете фирми исковете били насочени и срещу НК "Железопътна инфраструктура" ДП. По делата щяло да бъде привлечено като трето лице помагач и Изпълнителната агенция "Железопътна администрация". Тя е била органът, пред който се е водила процедурата за получаване на лиценз за железопътен превозвач от "Булмаркет Рейл Карго" ЕООД. В исковите молби се "твърди, че са били налице нарушения от страна на агенцията, които нарушения са се изразявали в това, че едопуснала издаването на лиценз за тази фирма в противоречие съсзаконовите изисквания за капиталова адекватност, финансов ресурс, материална база и кадрови и професионален потенциал". Целта на привличането на агенцията е да бъде обвързана с решението по делото. Така, ако съдът осъди "Булмаркет Рейл Карго" ЕООД и сумите не могат да бъдат събрани от това дружество, те да бъдат претендирани от Министерството на транспорта, обяснява адвокатската кантора.

Към настоящия момент срещу една от фирмите имало заведено изпълнително дело за над 2 млн. лв. по обезпечение на исковите молби от част от пострадалите лица, твърдят още адвокатите. По това дело било установено, че "фирмата няма никакви активи и материална база освен 100 000 (сто хиляди) лева и един локомотив". "В процедурата по получаване на лиценза е декларирала, че разполага със значителен материален и финансов ресурс, представила е внушителна финансова прогноза за своята дейност, която явно не е изпълнена", твърди адвокатското дружество. Оттам добавят, че по заведените дела няма да се дължи държавна такса, защото ищците се позовават на текст от ГПК, който освобождава от такава лица, когато те са в затруднено материално положение. Така или иначе от всички намесени - фирмите "Булмаркет ДМ" и "Булмаркет Рейл Карго", както и от НКЖИ и транспортното министерство предпочетоха да запазят мълчание. Поне засега.

Всъщност и от много говорене, и от много мълчание случаят "Хитрино" определено се превръща в бомба със закъснител. Въпросът е кой ще е наблизо, когото тя гръмне. В крайна сметка обаче подобен голям трагичен случай безспорно предполага стигане докрай и търсене на отговорност на всички виновни. Без значение от ниво и степен на участие.

4
2257
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
04 Април 2017 21:14
Само аз ли съм с впечатлението, че за Хитрино се направи много повече отколкото за всякакви други населени места, поразени от бедствие?
05 Април 2017 17:10
Попаднах на разследването на Биволъ за разсредването на катастрофата в Хитрино

https://bivol.bg/не-станко-а-стефан-трябва-да-отговаря-з.html
05 Април 2017 18:58
В крайна сметка обаче подобен голям трагичен случай безспорно предполага стигане докрай и търсене на отговорност на всички виновни. Без значение от ниво и степен на участие.

Да смятаме ли, че "Аферата КГБ", донесла преки и косвени загуби на загубената за простолюдието държава от над 12 милиарда, не е "подобен голям трагичен случай", тъй като все още не се е търкулнало нито едно мъртво тяло? И като така безспорно не предполага стигане докрай и търсене на отговорност на всички виновни? Щото чувам само мълчание...
05 Април 2017 19:17
Да смятаме ли, че "Аферата КГБ",...

Допускам, че си визирал "КТБ", инак
За останалото си прав - независимо от тежестта на случая, това им е работата на следствието и прокуратурата - да стигнат докрай.
Ама навремето още, като се започна едно делене на делата на такива от "обществен интерес" и други (включително по страниците на съдилищата), като викнахме, че това в крайна сметка е недотустимо и рано или късно ще доведе и до различен подход в работата по самите дела, промениха само името на раздела.
Те ти резултати.
Вярно е, че по-тежките случаи изискват по необходимост и по-голям ресурс (включително ексспертен, финансов, човешки), но самата идея, че за тях трябва да се стигне докрай, което имплицитно включва разбирането, че по останалите не е задължително, че и да се изпише тази идея черно на бяло, вече е признак на проблем.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД