:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 400,649,351
Активни 52
Страници 2,044
За един ден 1,302,066

Пролетни размисли за образа, подобието и вечния живот

Поне днес да не мислим за онова, което ни разделя, а за това, което ни обединява
Иван Стамболов-Сула
Когато наближи голям празник, медиите услужливо ни напомнят как е прието да се държим, за да останем верни на традицията и да опазим българщинaта. Така на Тодоровден се яздят коне. Никулден пък е известен с това, че се яде риба, и медиите се грижат да ни държат в течение за цената на шарана и да честитят професионалния празник на моряците и на банкерите. Когато наближи Коледа, идва време да се ходи на мол и в Гърция. Пак тогава се появява и едноименният старец с бутилка кока-кола в ръка, който оставя подаръци под елхата или в специални големи чорапи, както е при по-модерните семейства. Що се отнася до Цветница, това е "един от най-обичаните и весели празници през пролетта", който "по традиция всяка година се пада в неделя" и на който ниепазим българщинaта, като си спомняме с умилениекак нашите баби на село са хвърляли венчетата си в реката

Такава е медийната картина и за другите църковни празници. Слава богу, че винаги е имало много хора, които ходят на църква и знаят, че св. Теодор Тирон не е коняр или жокей, а мъченик от гоненията, който 50 години след смъртта си по чудодеен начин спасява християните в Константинопол от коварството на император Юлиан Апостат; св. Николай Мирликийски е епископ от времето на император Константин Велики, участвал дейно в Първия вселенски събор и в написването на християнския Символ верую. Прославил се е с чудеса, сред които укротяване на морето и възкресяване на загинал моряк (откъдето е покровител на моряците), както и с мъдростта и съчувствието си, когато е хвърлял скришом торби с пари на разорения богаташ, за да спаси семейството му от опозоряване и да му помогне отново да стъпи на крака (оттук пък е покровител на банкерите, а също така и Дядо Коледа, който идва тайно нощем с чувала). Да, дълбоко в себе си Дядо Коледа е св. Никола, удостоен от Църквата с ежеседмична богослужебна почит (четвъртък) - единственият човек, удостоен с такава чест освен св. Йоан Кръстител (вторник). Слава богу, че много хора ходят на църква и знаят, че Цветница е ден не само за кумичене. Тя е преди всичко Вход Господен, шестата, последна неделя на Великия пост, която ни въвежда в Страстната седмица, за да извървим ден по ден и час по час пътя на Боговъплъщението към кръстната смърт, Възкресението и пресътворяването на света.

За съжаление, образът на Великден, който създават средствата за масова информация, също е повърхностен и изопачен. Всяка година през Страстната седмица с истинска журналистическа страст ни осведомяваткак се движат цените на агнешкото,ще има ли или няма да има достатъчно плешки и бутове, кога се боядисват яйцата и как се месят козунаците в различните етнографски краища на страната. А в неделя хищно се нахвърляме върху трапезата, сякаш наистина сме постили цели 40 дни. Слава богу, че винаги е имало много хора, които ходят на църква и знаят какво е Великден. Знаят не само какво честваме и отбелязваме, а какво действително се случва на този ден. Защото в света има събития, които се случват извън времето във вечността. Между другото, още древните са различавали два вида време: хронос и кайрос. Кайросът са специални съдбовни моменти и всичко, което се случва в тях, се случва извън обикновеното време. Така се случва и Възкресението.

Какво всъщност отбелязваме, какво се случва на Великден? Празникът Възкресение Христово е празник на всички празници, той е в центъра на църковния календар и към него е устремено всичко останало през годината. Христовото Възкресение прави възможно осмислянето на човешкия живот в прекия смисъл на думата, като придаване и постигане на смисъл. Човекът е пресечната точка между доброто и злото, те и двете пребивават в него. Ангелите могат да бъдат само добри, демоните могат да бъдат само зли. Ангелите и демоните нямат нашата свободна воля и нашата възможност за избор, с която ние разполагаме, докато сме в плът на този свят. Целта на земния ни живот е човекът да се уподоби на Бога, да постигне смисъла на съществуването си, който е да бъде образ и подобие божие (след грехопадението е само образ) и като подобие да увенчае Творението. Но човекът не може сам, без външна помощ да постигне целта и смисъла си, защото злото в него (грехът) е прекалено силно, прекалено дълбоко и прекалено отдавна се е вкоренило в природата му. Нужна е друга Сила, която да му се противопостави и тази Сила е Бог.И Бог решава проблема с божествена гениалностВъплъщава се

Раждайки се в плът, Бог Слово в Своето единствено лице събира две съвършени природи - божествената и човешката. Исус Христос е едновременно 100% човек и 100% Бог (Халкидонския догмат) - факт, трудно смилаем за триизмерни същества като нас. По човечество Бог е като всички хора, с изключение на злото (първородния грях), тоест божествената природа очиства човешката и по-точно: прави възможно човешката природа да се очисти от злото сама при Божия помощ, защото очистването е постижимо и има някаква стойност, само ако стане чрез осъзнати и целенасочени усилия на свободната воля. Ако го получим даром или пък насила, то няма да сме повече от едни добри автомати, които нямат никаква заслуга за това, което са.

Нужно е Бог да умре, за да победи смъртта. Нужно е да възкръсне, за да пресътвори света и човека. Затова възкръсналият Христос е Вторият Адам - глава и родоначалник на новото човечество, което се състои от всички, приели кръщение в Него.

Ето това е Великден. Така трябва да бъде мислен и изживяван. А яйцата, агнето и козунакът са подробности от пейзажа. Разбира се, важни подробности. Те също имат своето дълбоко символно значение. Агнето е жертвата, която още Авел принесе на Бог и Бог я прие. То е жертвата, която Авраам принесе, вместо да принесе сина си Исаак, но също е символ на готовността му да пожертва най-скъпото на света в името на всичко, което е отвъд и свръх света. Агнето е пасхалното спасение - "пасех" означава подминаване, в Египет ангелът на смъртта подминава онези домове, чиито врати са белязани с кръвта на жертвеното агне и това поставя началото на празника Пасха. Най-накрая Христос е Божият Агнец, който се дава жертва от любов към човеците за тяхно спасение.

Козунакът е просто хляб, приготвен по по-празнична и вече не постна рецепта. Той символизира хляба, разчупен и раздаден на учениците от Господ по време на Тайната вечеря, или иначе казано - тялото Христово.

Яйцето е стар символ на възраждащия се живот. Именно яйце е подарила Мария Магдалена на Тиберий, за да му благовести възкресението на Христос. Императорът казал, че да възкръсне мъртъв човек е толкова невъзможно, колкото това яйце сега от само себе си да стане червено. И то станало. По този начин както козунакът символизира тялото, така червените яйца символизират животворящата кръв на Христос. Но това са само символи. В истинска плът и кръв се претворяват хлябът и виното по време на литургията и с тях се причестяваме за опрощаване на греховете и за вечен живот. Както Великден е в центъра на целия църковен календар, така причастието е центърът на целия богослужебен живот. Затова едното се изобразява по време на другото, макар и символично чрез козунака и яйцата. По този начин ние изповядваме, че сме готови за осмия ден.Ето затова Великден е най-радостният празникНие се радваме, защото чрез акта на Боговъплъщението, Възкресението и Възнесението се връщаме към първоначалния си образ, нарушен от нахлуването на злото в света, и изпълняваме замисъла, с който сме създадени - да бъдем безсмъртни и безстрастни същества, по благодат подобни на Бога, да бъдем божествена връзка между Твореца и неговото Творение.

Който не празнува всичко това, сигурно празнува пролетта, възраждането на живота, радостта от слънчевите лъчи, обичта и добротата между хората или просто се радва на четирите почивни дни, през които се яде агне, пие се червено вино и се чукаме с яйца за здраве, за късмет, за берекет и за каквото още се сетим. И това е чудесно, всички тези поводи за празнуване помагат на любовта между човеците да разцъфти. Сигурно мнозина празнуват и от почит към традициите, което пък е още по-похвално. Още големите консерватори са споделяли убеждението, че фолклорът е по-надежден източник на истина и мъдрост, отколкото историята, защото историята е личностно осъзнат (и съответно целенасочено интерпретиран) разказ, докато преданието, традицията е безпристрастен житейски опит в най-чист вид.

И все пакВеликден е мистичен, трансцедентен празникБлажени Августин Ипонийски казва, че "религия" означава повторна връзка (re-ligare) и не просто възстановяване на изгубената връзка с отвъдното, а връзка с Бог. И не просто връзка с кой да е бог от пъстрия световен пантеон, а връзка с Исус Христос, Бог Слово, второто лице на св. Троица - Отец, Син и Дух Свети. "Ти, Боже, си ни създал със стремеж към Тебе, и нашето сърце е неспокойно, докато не се успокои в Тебе!" - казва още Блаженият Августин. Тази връзка и този стремеж най-ясно се виждат на Великден.

Днес е Велики петък и човешкото естество на Бог приема смъртта, за да я победи. Утре е Велика събота, Бог ще слезе в ада, за да съкруши неговите двери и да освободи от века починалите праведници, включително Адам, включително и Ева, чиято ръка никога повече няма да посегне към забранения плод и да ни причини всичко това, което сме свикнали да наричаме "човешка история". Да прекараме деня в кротко мълчание и поне днес да не мислим за онова, което ни разделя, а за това, което ни обединява. И така да дочакаме камбанния звън, който ще възвести новото начало за света.

 Именно яйце е подарила Мария Магдалена на Тиберий, за да му благовести възкресението на Христос. Императорът казал, че да възкръсне мъртъв човек е толкова невъзможно, колкото това яйце сега от само себе си да стане червено. И то станало.
23
3460
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
13 Април 2017 18:44
13 Април 2017 19:51
Още големите консерватори са споделяли убеждението, че фолклорът е по-надежден източник на истина и мъдрост, отколкото историята, защото историята е личностно осъзнат (и съответно целенасочено интерпретиран) разказ, докато преданието, традицията е безпристрастен житейски опит в най-чист вид.

.
Заблеяло ми агънце, в Тодорови кошари, като му агне заблея, цяло му стадо разблея.
Тодор на агне продума, агънце байно рогато, защо си жално заблея, та ми стадото разблея?
Дъл не ти трева зелена, или ти вода не стига?
Агънце жално продума, байно ле, бачо Тодоре, къде е мойта майчица?
Тодор на агне продума, агънце байно рогато, таз сутрин рано в ниделя,
дойдоха трима търговци, шепа алтъни дадоха, Рогуша на тях продадух.
Агънце жално продума, помниш ли байно Тодуре, кугато Тунджа придойде,
инджир мостови събори, твоето стадо шарено, отвъд реката остана.
Ти покрай бряга ходяше, жално си милно плачеше,
моята майка Рогуша, тя ти стадото преведи. Помниш ли какво убеща, каква ти беши думата?
Ругата ше и позлатиш, краката ше и посребриш,
Защо я байно продаде, на тези върли касапи?
Тодур си жално нажали, с медян си кавал засвири,
като си с кавал свиряши, сълзи мо кавал убливат.
Шаро си кротко лежеше. Рогуша от стадо приблея: -
Чувам те, байно Тодоре, тежък ми звънец завързан.
Ако се от стадо отделя, Касапи ще ме познаят.
Шаро си в трева полази, и се у стадо намеси, каишка ѝ с уста прехапа.
Рогуша се от стадо отдели, И се при Тодор намеси.
Агънце милно приблея:
- Байно ле, байчо, Тодоре, всички агънца със майка, и аз съм байно със майка.

.
Та така с касапите !
13 Април 2017 20:24
Религията не ни обединява. Тя никога никого за нищо не е обединила. Дори ислямските терористи се делят на шиитски откачалки и на сунитски откачалки.
14 Април 2017 00:20
и изпълняваме замисъла, с който сме създадени - да бъдем безсмъртни и безстрастни същества


Няма такова нещо - всички сме смъртни. Да му мислят религиозните, щото знаят какви са ги натворили и ги чака вечно горение в Ада.
14 Април 2017 01:29
Свежо
14 Април 2017 08:11
За БГ телевизиите цената на козунака е "и пътят и истината и животът"...
14 Април 2017 09:50
Само атеисти в този форум. Като нямате какво да кажете, по-добре замълчете. Впрочем защо почивате днес и в Понеделник? Някой хора имат празник, но вие не.
14 Април 2017 13:54
хубав текст, но какво от това
защо е необходимо да противопоставя, боядисващите яйца на тези ходещи на църква, защо са тези вечни упреци, към групата, към която смятаме ,че не принадлежим
всъщност разбирам автора, той с това си изкарва хляба, а около празниците е редно да се пишат такива неща
Какво всъщност отбелязваме, какво се случва на Великден? Празникът Възкресение Христово е празник на всички празници, той е в центъра на църковния календар и към него е устремено всичко останало през годината. Христовото Възкресение прави възможно осмислянето на човешкия живот в прекия смисъл на думата, като придаване и постигане на смисъл

не разбирам, обаче, как точно този празник прави възможно осмислянето на живота?
аз вярвам, че някои хора имат бог, други нямат, но повечето имат смислен живот, справят се както могат, всеки според себе си
ще цитирам пак едно момиче, което в разговор за това, че в човека живеят ангели и демони, каза простичко - "оооо, не вярвам, в повечето хора няма място дори за единия"
това е реалността и тя не зависи от желанията на по-извисените, Блажени нищите духом
14 Април 2017 14:17
защо е необходимо да противопоставя, боядисващите яйца на тези ходещи на църква, защо са тези вечни упреци, към групата, към която смятаме ,че не принадлежим

Най-обикновено оригиналничене, последвано от интелектуалничене.
14 Април 2017 14:40
Айдяяя, Сула е пак забъркал попската яхния. Този път заради Великден. Много овътре му идва това с религията.
раждайки се в плът, Бог Слово в Своето единствено лице събира две съвършени природи - божествената и човешката. Исус Христос е едновременно 100% човек и 100% Бог (Халкидонския догмат) - факт, трудно смилаем за триизмерни същества като нас.

1. Между другото нито Христос е претендирал, че е Бог, нито учениците му, включая брат му Яков, който ръководи учениците му, които не са се наричали християни, а назаритяни. Учениците са считрали, че той е месия, но месия не значи Бог. Месия означава, че на дадения човек му е дадена божествената воля да спаси евреите от различни нашественици, в случая от римляните и след това да стане цар на евреите. На гръцки "месия" е "христос".
2. Павел и учениците му са тези, които го правят Бог. А Павел използва Христос, като фамилия. Евангелията са написани на гръцки, извън Иерусалим и другите еврейски държавици-Юдея, Самария. Галилеея. Тъй като Христос не успява да спаси евреите от Римската власт, затова се измисля, че той е спасител, умрял за да спаси нас. Всичко това е съченявано дълго след 1-ви век.
3. В действителност ние нс знаем, точно какво е говорел и проповядвал Христос, както и учениците му, защото никой от тях не е оставил писменост. Според Еванглията (поне синоптичните), той е проповядвал, че е син человечеки (не на Бога) и че божието царство скоро ще се възстанови на земят, като единствения Бог ще бъде еврейския бог. Той даже катоизпраща учениците си за 12 дни им казва, че докато се върнат и Божието царство ще се възстанови наа земята. Оттогава са минали 2000 и битер години, ама то съвсем не се появява.
Всичко друго и попските локунми дето ни разтяга нашто Сула, са си фантасмагории.
Нужно е Бог да умре, за да победи смъртта. Нужно е да възкръсне, за да пресътвори света и човека. Затова възкръсналият Христос е Вторият Адам - глава и родоначалник на новото човечество, което се състои от всички, приели кръщение в Него.
Адам едва ли се е молил на същия Бог, на който са се молили евреите. Разказите за Адам и Ева и райската градина идват от шумерската религия. Аврам също едва ли е бил евреин. Той е от град Ур, а това е бил шумерски град. зедва ли по негово еме са съществувалй евреите.

Хайде утре ще продължа коментариитена тази попка яхния.
14 Април 2017 15:09
Между другото, още древните са различавали два вида време: хронос и кайрос. Кайросът са специални съдбовни моменти и всичко, което се случва в тях, се случва извън обикновеното време. Така се случва и Възкресението.

Phasing is a technique commonly used in MMORPGs. This refers to the technique of having a certain area look different to different characters. When something is "phased" it means it exists in the same virtual geography as other creatures or objects, but is not visible and can not be fully interacted with.
14 Април 2017 15:30
защо е необходимо да противопоставя, боядисващите яйца на тези ходещи на църква, защо са тези вечни упреци, към групата, към която смятаме ,че не принадлежим

Не мисля, че подобно противопоставяне е целта на текста.
14 Април 2017 16:06

бонго-бонго
14 Апр 2017 15:30
Мнения: 25,456
......

Не мисля, че подобно противопоставяне е целта на текста.

възможно е,
но ако предполагаш, че целта му е духовна и възпитаваща, към кого е насочен текста?
тези, които имат бог, нямат нужда от това
а, които нямат, няма да придобият тук
всъщност, това което май се опитвам да кажа, не особено успешно е, че вярата не ни прави по-добри, или по-лоши хора
напротив, тя е наша привилегия

пп сега се замислих, какъв точно факт е популяризирането на Християнството в пресата и каква е целта му
дали има такава цел, или е сама част от служебните задължения на автора около празника
не, че е лошо, напротив, но не знам дали имат смисъл проповеди, лишени от ритуалите на тайнството
14 Април 2017 16:38
Според Еванглията (поне синоптичните), той е проповядвал, че е син человечеки (не на Бога) и че божието царство скоро ще се възстанови на земят, като единствения Бог ще бъде еврейския бог

Отче, ако желаеш, махни тази чаша от мен. Но нека бъде твоята воля, а не моята.
Лука 22;42
sutor, ne supra crepidam
14 Април 2017 17:01
възможно е,
но ако предполагаш, че целта му е духовна и възпитаваща, към кого е насочен текста?
тези, които имат бог, нямат нужда от това
а, които нямат, няма да придобият тук
всъщност, това което май се опитвам да кажа, не особено успешно е, че вярата не ни прави по-добри, или по-лоши хора
напротив, тя е наша привилегия


Преди много години имаше един лаф за това какво бил 8 март - празник на жените, който дава повод на мъжете да се напият.
Иначе не зная какво сама по себе си прави вярата от човека , ей така по принцип, особено ако няма любов и надежда... Зер,
А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта.

14 Април 2017 17:03
Хайде утре ще продължа коментариите

А таз горчива чаша не може ли да ни отмине ?
14 Април 2017 17:12
Не може, our Lord and Savior JC да не би да го е отминала? Пазарлъците му са оставени без отговор.
Насочената добре от ръката на Отеца тежка, ръбеста чаша, материално проявила се ф нашето измерение като солиден кръст + 5(пет) цигански гвоздея, не е отминала Сина, ами го е нацелила право ф десетката с фсички произтичащи от това социокултурни импликации.
14 Април 2017 21:33
Е, всеки разбира различно Христос.
Той едва ли е искал да се принесе в жертва. Жертвали са го хората. От страх. От страх и Петър се отрича от него. Все пак Христос се е оставил в техните ръце, така както човек се оставя в ръцете на бог. Може би се е надявал, че ще се застъпят за него, а не за Варава.
Човешкото тяло на Христос умира в мъки, изживявайки причините за този страх, a живата му божествена същност ни оставя дух и се извисява някъде далеч за да се застъпва за нас.
Аз празнувам този ден с надежда за човечност, от която няма пак да се отречем. Имаме помощта му.
14 Април 2017 21:35
Дудле,ако и да съм атеист,ма много хубаво си го рекъл
14 Април 2017 23:46
Пролетни размисли за образа, подобието и вечния живот

А великата шаячена правда кога?
15 Април 2017 09:47
Mrx++
14 Април 2017 14:40
Църквата си измислила начин, да хване пра пра пра пра дедите на Сула и да направи от тях роби. Вечни. И в живота и след него. И като гледам, бая народ се лови на въдицата. Религии, затрили повече хора от световните войни...
15 Април 2017 17:26
doodle
14 Апр 2017 21:33


много ми хареса
17 Април 2017 16:00
Ако задачата за християнина е да се уподоби на Господа Иисуса Христа, тя изглжда и непостижима, и самонадеяна, ама нали Той е бил кротък и смирен преди всички! Затуй са блажени нищите духом, защото са прости души, съставени от насъщното. И тогава задачата вече не изглежда непостижима, остава само искрено да я поискаме. Което най-вероятно ще ни се случи в последния момент, когато друго не ни остава. Голям е дарът на тази простота, когато я отимаме по-отрано. Тук Лилиан я нарича разбраемо привилегия. Ама и Рики Еповери е повел хорото с неговата фолклорна история, и изобщо всички до един са изкарали такова исо на Сула, че са придали още смисъл на проповедта и са я превърнали в чиста полза. (И те така се сее и се вкоренява, Божа направия.) Благодаря им на сичките.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД