:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 416,247,197
Активни 107
Страници 14,878
За един ден 1,302,066

По-добре леля Гошка в Испания, отколкото бай Митко в Ямбол

Българският мек хазарт не изплаща джакпота накуп при никакви условия. Лотариите и държавният тотализатор се издължават на печелившите между 7 и 20 години с одобрението на Комисията по хазарта
-------

Милионери, но само на хартия. Такива се оказват малцината щастливци, които в последните години са имали късмета да ударят джакпот - от държавното тото или от някоя от процъфтяващите частни лотарийни игри. Късметлиите далеч не могат веднага да се докоснат до милионите. Вместо това в най-добрия случай ще чакат 7 години, за да ги получат - на вноски. Така, освен че стават публични личности, без да могат да го избегнат, нямат никакъв шанс да се разпоредят незабавно със сполетелия ги късмет. Правилата в България, за разлика от други страни, не допускат еднократно изплащане на печалбата, макар и в намален размер.
Затова по-добре е да си леля Гошка, която получи накуп 54 млн. евро в Испания от спечелените 68 млн. евро, вместо бай Митко от Ямбол - най-новия милионер на хартия у нас.
На фона на масовите реклами за огромните печалби, които са на разстояние само на едно изтриване на билетче или на попълване на няколко числа във фиш с минимален залог, правилата на игрите остават някъде на заден план. В същото време лотариите и моментните игри са най-бързо растящият сегмент от хазарта. Полуделият по скреч лотариите народ далеч не е наясно какви са условията на изплащане на печалбите. Сумата, на която може да разчитат печелившите веднага след представянето на билета, е не повече от 500 000 лв. Остатъкът се изплаща на равни месечни или годишни вноски от минимум 7 години за държавния спортен тотализатор до 20 години за частните лотарии.
Така последният нашумял печеливш - 61-годишен шофьор от Ямбол, ударил рекордния за България джакпот от 12 милиона лева от "Националната лотария", ще взима по 500 000 лв. на година в продължение на 20 г. Макар сумата да е зашеметяваща за мнозинството българи, остава фактът, че

с нея в този период се разпорежда някой друг, а не печелившият

Организаторите на т.нар. мек хазарт се постараха през последните две-три години да зарибят млади и стари с бляскави реклами в най-гледаното телевизионно време и да внушат, че е много лесно да уцелиш печелившата комбинация и "да оправиш живота си", че и този на наследниците. На гърба на лъскавите лотарийни билети няма информация как се плащат големите печалби. Пък и кой ти гледа, докато търка на крак талончето. Но много трудно се достига до тази информация и на сайтовете на игрите.
Без много шум "Българският спортен тотализатор" промени преди две години правилата за изплащане на джакпота и от май 2015 г. той вече не се дава наведнъж. Спечелилите получават първоначално 500 000 лв., а остатъкът се превежда всеки месец по минимум 30 000 лв. в рамките до 7 години. "Ако сумата е много голяма, тогава месечната вноска ще бъде увеличена така, че да може да се изплати до края на 7-годишния срок. В противен случай печелившият ще получава по 30 000 лв. всеки месец, докато не се събере крайната сума", обясни преди време изпълнителният директор на тотализатора Дамян Дамянов. Спечелилите обаче нямат право на избор - за разлика от лотариите в други държави. Те не получават и лихва за остатъка.
Друго условие, въведено от тотализатора тогава, бе за публично оповестяване на всички, спечелили над 10 000 лв. Това правило може да е повлияно от частните лотарии с цел да се рекламира завяхващият държавен тотализатор, но е доста притеснително в страна като България - с висока престъпност и слаба съдебна система.
И докато

7 години все пак е обозрим период,

то опцията, която предлагат частните лотарийни игри, е много по-различна. "Националната лотария", организирана от "Ню геймс", определя следните правила за големия джакпот: при познаване на всички 6 числа на печелившия участник се изплащат 500 000 лева, а останалата част се изплаща за период от 20 години на 20 равни годишни вноски, считано от следващата календарна година. По тази схема получава печалбата си и най-новият милионер - 61-годишният Димитър Митев от Ямбол, който удари джакпота от 12 млн. лв.
Информацията как се изплащат големите печалби много дискретно е посочена на сайта на "Националната лотария" и може да се открие само ако настоятелно я търсиш. Няма обаче разписано черно на бяло какво се случва с неизплатения остатък от печалбата, ако междувременно човекът се спомине.
20-годишно разсрочено изплащане е предвидено и за печалби от 1 милион лева, като накуп се дават само 200 000 лв. или 100 000 лв. според правилата на различните скреч игри на "Националната лотария". Късметлията от "3 000 000 джакпот" например ще вземе наведнъж само 300 000 лв., след което в продължение на 20 г. ще получава по 135 000 лв. годишно.
Информация как другият голям играч - "Евробет", изплаща големите печалби от "Лотария България", пък изобщо не може да бъде открита. Нито на сайта на организатора, нито на гърба на билетчетата е посочено как се изплащат 1 млн. лв. в играта "Бинго милиони". Това става известно едва когато късметлията изтегли милиона и се свърже по телефона с "Евробет". Посоченият мейл за връзка връща обратно запитванията, ако някой предварително иска да разбере правилата за участие. Върху билета пише единствено, че "Евробет" гарантира изплащането на печалбите. Има и уговорка, че билетът трябва да е валиден, което значи не само да не е скъсан или смачкан, но и да не е сгънат.
Всички правила за изплащане на печалбите - ведно с недомлъвките - са

одобрени от Държавната комисия по хазарта

Именно тя легализира правилата, предложени от хазартните фирми. Въпросът е защо комисията е приела тези дълги срокове, които по никакъв начин не гарантират, че късметлията ще получи парите. Повече от сигурно е, че това няма как да се случи, ако спечелилият джакпот е на преклонна възраст. Няма отговор и на въпроса защо не се предлага никаква алтернатива при изплащането на печалбата. От колцентъра на "Националната лотария" ни увериха по телефона, че в случай на смърт сумите се наследяват, като "това се договаря с наследниците". От държавния тотализатор след два дни на размисъл отказаха да отговарят на зададените им въпроси. От ДКХ отговориха лаконично на въпрос на в. "Сега", че "правото на участника в хазартни игри да получи печалбата представлява имуществено право и в случай на негова смърт спечелената печалба е дял от наследството". А права върху него имат законните наследници, ако приживе тотомилионерът не е оставил изрично завещание кой да наследи неполучените милиони. Без отговор обаче остава въпросът какво се случва, ако през тези 20 години организаторът фалира. Изводът обаче е очевиден - спечелиш ли джакпота, по-добре пиши веднага завещание...
Правилата за изплащане на печалбите са само един от примерите за услужливото законодателство в интерес на хазартния бизнес. Да припомним, че през 2013-2014 г. лотарийните игри бяха "забравени" от режима на облагане по Закона за хазарта. "Невинният пропуск" от страна на депутатите в Народното събрание отряза в интерес на хазартните фирми десетки милиони от бюджета. Точно в този период билетчетата за изтриване навлязоха масово по лавки и други магазини и постепенно се превърнаха в мания.
Иначе играчите от сектора са склонни да дават и "благородно" оправдание за разсроченото изплащане на джакпотите. Директорът на дирекция "Информационни и комуникационни технологии" в Българския спортен тотализатор Веселин Кюркчиев например обясни преди време, че има изследвания, които показвали, че "бързото забогатяване при тотопечалба крие рискове за печелившия". Затова било по-добре големите суми да се изплащат по-дълго и на по-дребни порции.
Само че лихви за отложеното плащане не се начисляват. Но пък и печалбите от хазарт не се облагат с данъци, обясняват в своя защита от тотото. Това също е проблем на отложено или "неволно" забравено законодателство. Темата се повдига периодично, но заради видимата си непопулярност бързо потъва в забвение.
Но фона на благосклонното отношение на държавата

хазартът отбелязва рекордни ръстове

Коректни данни за оборотите в хазартния бизнес няма. За тях може да се съди косвено от събраните от държавата такси за упражняване на тази дейност. А през последните години тези постъпления бележат рекордни скокове. Организаторите на хазартни игри вместо данък върху печалбата плащат държавни такси, които влизат в бюджета на Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Те се определят на базата на направените залози, т.е. колкото по-големи са залозите и повече хора играят хазарт, толкова повече такси плащат организаторите на игрите.
За 2016 г. събраните такси са в размер на 124.818 млн. лв., показват данните на ДКХ. В сравнение с 2015 г. (94.268 млн. лв.) увеличението е с близо една трета - 32.4%. Още по-висок е ръстът в предишните две години. През 2015 г. скокът е бил 60%, а през 2014 г. - 800%.
От ДКХ обясняват рекорда от 2014 г. с направената промяна в данъчното облагане на хазарта - въведената двукомпонентна такса за онлайн операторите - едногодишна такса от 100 000 лв. плюс 20% от разликата между направените залози и изплатените печалби, а при останалите - данък от 15% върху всички залози. Бурното развитие на онлайн хазарта и лотарийните игри е другата причина за увеличението на постъпленията от държавни такси. Принос за това освен едногодишното неволно "освобождаване" на лотариите от облагане има и други законови промени, приети през 2012 г. С тях от юли 2012 г. на практика бе разрешено талони за лотарийни игри да се продават и извън специализирани пунктове. Така скреч лотарията нахлу в бензиностанции, пунктове за продажба на вестници, хранителни магазини, пощенски клонове, на практика във всеки павилион.
Днес пазарът на лотарийни игри се поделя от трима играчи - "Ню Геймс" с "Националната лотария", "Евробет" с "Лотария България" (всъщност и двете свързани с Васил Божков) и държавния "Български спортен тотализатор", който през последните години също усилено започна да развива моментната лотария.
Именно от моментната лотария през м.г. в бюджета на комисията по хазарта са влезли най-много постъпления - 48 млн. лв. при 31 млн. година преди това. Което при коректно платени налози означава, че приходите на организаторите на тези игри са над 320 млн. лв. От тото и лото постъпленията са 32 млн. лв., колкото са и залаганията на спортни състезания.
Впрочем хазартните босове са длъжни да отчисляват и суми за социално отговорно поведение. С тях се финансират дейности за превенция - младите хора да не се увличат по хазарта. Включването на коя и да е телевизионна програма в праймтайма показва, че видимо парите за пропагандиране на хазарта са далеч повече и са по-лесноусвоими.

АЛТЕРНАТИВИ

61-годишната българка Гошка, която удари през лятото на 2016 г. джакпот в испанската лотария La Primitiva, е взела накуп печалбата си. Тя е можела да избира дали да плати 20% данък и да вземе наведнъж джакпота, или да получава в продължение на 20 г. сумата от 68 млн. евро. Гошка е предпочела първия вариант. По банковата й сметка са преведени 54 млн. евро.
Подобни опции за еднократно или разсрочено изплащане на големи печалби има в почти всички популярни лотарии. Американската Powerball например до 1997 г. изплаща джакпота само под формата на 20 годишни вноски, но днес предлага като опция превеждането на цялата сума след удържане на данък, който е различен за всеки щат. През януари 2016 г. бе ударен рекорден джакпот от 1.5 млрд. долара, като тримата късметлии можеше да избират дали да получат веднага 930 млн. долара, или да им изплащат 1.5 млрд. долара в продължение на 30 години, при което се получава месечна сума от около 416 000 долара.
Аргументът за плащане наведнъж дори и след удръжка е очевиден. Върху сумите, които ще се изплащат десетки години, не се начисляват лихви. В същото време намалената печалба при добро управление и разумно инвестиране за същия период от време може да донесе сума, далеч надхвърляща първоначалния размер на печалбата. За възможна алтернатива на разсроченото плащане на големите печалби в България засега не се споменава.Приходи от такси от хазартна дейност

2012 г.5 256 137 лв.
2013 г.7 414 000 лв.
2014 г.58 101 688 лв.
2015 г.94 268 069 лв.
2016 г.124 817 975 лв
Източник: ДКХ

МАНИЯ
Данните от две изследвания показват тревожните тенденции за все по-застрашителните размери на проблемното хазартно поведение, написа в. "Сега" през септември миналата година. Национално представително проучване от март на Института за социални изследвания и маркетинг показва, че почти половината българи играят хазартни игри, а 44% от тях редовно залагат на шанса си за лесна печалба. Само 10% обаче участват в игрите на късмета по-скоро за забавление. Мекият хазарт - тотото, лотото, залаганията, се предпочитат у нас. Над 44% от българите са пробвали късмета си в "Националната лотария" и "Лотария България". Почти толкова търсят късмета си и в Държавния спортен тотализатор. Покрай ниските залози в игрите на мекия хазарт се приема, че опасността от развиване на зависимост не е сериозна въпреки по-високата честота на участие в сравнение с другите хазартни игри - цели 15 пъти. Друго социологическо проучване, проведено сред ученици от Монтана и Видин, показва, че рискът от хазартна зависимост за подрастващите е твърде сериозен. 10% от младите хора на възраст между 16 и 19 години си купуват всеки ден талончета за изтриване, а 11% - всяка седмица. Според 83% от анкетираните билетите за изтриване са най-приемливият начин за опитване на късмета. Изследването сочи още, че 11% от учениците между 8-и и 12-и клас са изложени от висок риск от задълбочаване на хазартното поведение, а 9% вече са развили проблемно хазартно поведение.СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Информация как се изплащат големите печалби не е посочена на лотарийните билети.
СНИМКА: АРХИВ
В дните с натрупан джакпот пред част от пунктовете на държавния тотализатор все още се образуват опашки. Въпреки интереса и въведените моментни игри обаче тотото отчита загуба и за 2014, и за 2015 г. Данните за 2016 г. още не са оповестени.
29
23871
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
17 Април 2017 18:48
Въпреки интереса и въведените моментни игри обаче тотото отчита загуба и за 2014, и за 2015 г.


Това може да се случи само в България.
17 Април 2017 19:06
а къде другаде абсолютно еднакви числа излизат в два поредни тиража?
за кило домати ти дават касова бележка за хартийки за 50 лв - нищо?
17 Април 2017 19:50
за кило домати ти дават касова бележка за хартийки за 50 лв - нищо?


Искаш да кажеш, за доматите дават хартийка, а за хартийката - никакви домати. Мошеници, и в статията го намекват.
17 Април 2017 19:55
а къде другаде абсолютно еднакви числа излизат в два поредни тиража?

На тоя прост въпрос, ЕГАТИ, досега никой дори не посмя да даде някакъв, макар и идиотски отговор !
До ден днешен тиражите се теглят с някакви тъпанарски техники, с единствената цел да не се вижда кое число се е паднало и същото ли е изтеглено. Както беше по татово време - един майстор на спорта върти сферата с топките и ... каквото се падне. Затова и тогава тото милионерите ходеха по земята, снимките им висяха по пунктовете, а шестица се падаше веднъж на два тиража.
17 Април 2017 20:03
а къде другаде абсолютно еднакви числа излизат в два поредни тиража?

Всички комбинации от числа, включително тези от предния тираж, са равновероятни. Има дори теория, че те са малко по-вероятни от другите комбинации.

17 Април 2017 20:10
а къде другаде абсолютно еднакви числа излизат в два поредни тиража?
В щата Небраска има подобен случай.
17 Април 2017 21:21
Че той и фараонът Гаич навремето така изплащаше грандиозните дивиденти - на вноски.
17 Април 2017 21:53
Пикачу 17 Април 2017 19:55
а къде другаде абсолютно еднакви числа излизат в два поредни тиража?

За такова нещо в Китай щяха да ги разстрелят без съд!
Отгоре на всичко при второто теглене имаше и 11 души познали! Единадесет идиота които са пуснали същите числа които са били изтеглени предишната седмица! И тях до стената! Знаели са предварително играта!
17 Април 2017 21:55
Не е зле да има картинки по талоните, каквито има и върху цигарите. Пешо със счупени капачки от лихвар; Гошо със спрян ток, защото похарчил парите за билетчета; Минка станала проститутка; Бонка, която няма пари да купи нови обувки на децата си, но държи билетче.
Това чудо с хората, дето нямат пари за читава храна, но редовно си купуват билетчета ще спре, когато спре агресивната реклама на тия игри. Повечето хора наистина идея си нямат, че печалбите се плащат на час по лъжичка, а и има риск изобщо да не се изплатят, ако операторът фалира.
17 Април 2017 22:22
Тея, бившите комсомолци верно ще ни накарат да си мечтаем за соца - еееех!
18 Април 2017 00:40
За неумните, които все още играят тото,лото,мото и какъвто още друг вид хазарт се сетиш - вие сте много добре, понеже не знаете колко сте зле!
За такива хора народът казва:"Абдалите и с коса да ги косиш, на другата сутрин на ново са изкласили".
Като деца по отделенията имахме една онагледяваща скоропоговорка (със съответния за това жест на ръцете ) за спортния тотализатор като цяло, по-точно за тегленето на числата на "6 от 49":
"Тото, лото, бум, нА! "
18 Април 2017 04:55
Всички комбинации от числа, включително тези от предния тираж, са равновероятни. Има дори теория, че те са малко по-вероятни от другите комбинации

То е така ,ама не е баш така. Тука въпроса е каква е вероятността два пъти поред да се падне една и съща комбинация
Демек ако фъргаш зарче и заложиш на шестица, вероятността а 1/6. Вероятността да се падне два пъти поред шестица е 1/36.
При тотото вероятноста от единично попадение е 1/49 000 000. Вероятността да се случи два пъти е 1/ 2 400 000 000 000 000.
По интересния въпрос е обаче, каква е вероятността на директорката на тотото (вече бивша) да спечели толкова пъти джакпота, че да си изгради медийна империя, като през цялото това време е успявала ситемно да закупува необходимите количества храна за корпуленото си отроче.
18 Април 2017 06:43
EGATI 17 Апр 2017 19:06
а къде другаде абсолютно еднакви числа излизат в два поредни тиража?
*за кило домати ти дават касова бележка за хартийки за 50 лв - нищо?

Пикачу 17 Апр 2017 19:55
На тоя прост въпрос, ЕГАТИ, досега никой дори не посмя да даде някакъв, макар и идиотски отговор !


Не ме четете...
Аз лично съм го обяснявал 999 пъти, сега ще е хилядният (юбилеен!)

За Игрите, Статистиката, Теорията на вероятностите, най-общо казано за Математиката и Живота, последователността/поредността има значение.
Не са изтеглени две еднакви комбинации поред!

Пр. едната е 1,2,3,4,5,6, а другата 2,3,4,5,6,1 - т.е. те са абсолютно различни. Лъжете се от факта, че се нареждат и съобщават по начин, който е различен от изтегленото - и в двата случая се казва: комбинацията е 1,2,3,4,5,6.

По-нагледно: давате ми 951 лева назаем, връщам ви 159 лева!
Съгласни ли сте!?

---
заб.* - специално Тото-то вече дава квитанция колко си спечелил.
18 Април 2017 07:00
Тези билетчета ограбват българския пенсионер в пъти повече от телефонните измамници. Ама напълно законно.
Както беше по татово време - един майстор на спорта върти сферата с топките и ... каквото се падне.

По татово време нямаше милионери. За шестица се даваха 20 000, а за 5+1 - 15. Там някъде, към края на '80-те, струваше един апартамент.
18 Април 2017 09:14
EGATI 17 Април 2017 19:06
а къде другаде абсолютно еднакви числа излизат в два поредни тиража?

В Сърбия телевизионерката обявява числата преди да са изтеглени...
В Македония теглят топчетата - от общо 36, 24 се оказват с по-голямо тегло...
18 Април 2017 10:43
Откровение Варухово
18 Апр 2017 04:55


Смятането не ти е силата.
18 Април 2017 12:53
Даа, Ганий, много сте прав - едни и същи числа, но в различни комбинации!
18 Април 2017 19:26
Вероятността не се ли изчислява?
18 Април 2017 21:01
Вероятността не се ли изчислява?

Изчислява се,разбира се.
Комбинации без повторение от n-елемента от k-ти клас се наричат такива съединения всяко от които съдържа по k(6) различни елемента от дадените n(49) и се различават едно от друго с поне 1 елемент.
Броя на комбинациите от n-елемента от k-ти клас е:
Ck/n=n.(n−1).(n−2)......(n−k+1)/k(k−1)....3.2.1
При участия в играта 6 от 49 на Спортния тотализатор играчите попълват фиш с 6 числа от 1 до 49. Колко различни фиша могат да бъдат попълнени,т.е колко комбинации има? Тъй като редът на попълването(изтеглянето) на числата в един фиш няма значение,то вcеки фиш е една комбинация на 49 елемента от 6-ти клас. Съгласно формулата броят на различните фишове е:
C6/49=49.48.47.46.45.44/6.5.4.3.2.1=13 983 816
Който иска,да смята за 6/47;5/35 и т.н.
Пр. едната е 1,2,3,4,5,6, а другата 2,3,4,5,6,1 - т.е. те са абсолютно различни.
Даа, Ганий, много сте прав - едни и същи числа, но в различни комбинации!

Това е пермутация-може да бъде и 6,5,4,3,2,1 и т.н.Броят на пермутациите в случая се изчислва така:
Pn = 1.2.3.4....(n - 1)n
Произведението 1.2.3....(n - 1).n е прието да се означава с n! и се четe ен факториел.
Пример: По колко различни начина могат на се подредят 6 числа в редица?
Решение: Р6 = 6! = 1.2.3.4.5.6 = 720
Те това е истината,деца мои,а всичко друго е от Лукавого!
18 Април 2017 21:19
GabroWitz
18 Апр 2017 21:01


--------

Въпросите с комбинациите/пермутациите го разнищвахме преди половин година - пак по същата тема за Тото-то!

---
Само да допълня от практическа страна - онова повторение бе в 6/42, съответно печалбите бяха невероятно мижави (шестици май нямаше, а петиците бяха неколкостотин лева)- т.е. никой не би си заложил главата.

Отделно - като Професионален Тотаджия - още по времето на соца имаше лица, които съвсем съзнателно играеха с числата, излезли предния/предните тиражи.

В историята на 6х49 за около 60 години има едно единствено повторение на вече изтеглена комбинация (без да се взема предвид последователността) - така бе допреди известно време - не съм следил в последните няколко години.
18 Април 2017 22:00
GabroWitz,

Припомних си заниманията от кръжока по математика от едно време.
18 Април 2017 22:21
В историята на 6х49 за около 60 години има едно единствено повторение

Тъй като в условията на Спортния тотализатор няма условие (и начин) вече изтеглените комбинации да бъдат изключвани от играта,всички комбинации участват в тегленията с еднакъв шанс(вероятност) да бъдат изтеглени втори,трети и n-ти път,даже тираж след тираж.Но това е вече от Лукавого!
18 Април 2017 22:21
Г-н GabroWitz, много благодаря.
21 Април 2017 22:01
Преди бай Митко пуснах 1-2 пъти фиш за 12 милиона. Като разбрах правилата - край! НиВгиш! Че то след 20 години т.н. Национална лотария няма да я има! А това с талоните за търкане си е истинска пирамида. Сещате ли се защо непрекъснато пускат нови игри? Защото са обрали каймака на старите, пуснали са 1-2 печалба за парлама,..... и хайдееее, нова игра! Не трябва да има нови игри, докато не се продаде до край старата. Защото формално в тиража е заложено да се изплатят на играчите примерно 50%. Но като пуснеш в продажба 40% от тиража, а в него сложиш само 1 % печеливши? И спреш играта? В Спорт-тото поне правилно отчитат и разпределят приходи/печалби. Винаги раздават половината.
22 Април 2017 08:26
Ха-ха! А колко е загубата на обществена енергия от тая дейност - както за играещите, така и за организаторите? Последните губят и парламентарно време. При това в условията на свиваща се икономика. Реалния обществено-полезен труд намалява. На тоя фон, безсмисления се увеличава. Някои от участващите в тая дейност така силно го преживяват психически, че се умопобъркват. Други получават инфаркт. Трети си продават къщите. Това е болест. Ако беше някое здравословно хоби, дори и непроизвеждащо реален обществен продукт, би могло да бъде приемливо или дори ценно. Но това си е чиста загуба.

Психическата болест поражда посягане към алкохола и наркотиците и обратно. Много сериозно болен е българинът. Не само българинът в България, но и българинът в Испания. Радостното е че и испанците са също така много болни. А тая статия май е писана от класически българин. Класическият българин има свойството да мрази всичко българско и родно. И да хвали всичко небългарско и неродно. А казахме, че българинът е много болен.
Ало България! Варна, какво става при вас? По-добре тая чума да я няма. Ама сигурно трябва първо да бъдат изтребени идиотите.

Вчера почнах да гледам един филм, но не го догледах и го изхвърлих от харда си, щото героите бяха прекалено глупави. Ставаше въпрос че пътуващите в едно бусче, които бяха събрани от кол и въже, бяха заразени от факта, че един от фишовете на двама пътуващи печели не нам си колко милиона. Този фиш беше откраднат от самото начало от едно момиче, което го смени с нейния при проверката на числата, защото другият притежател, който и го даде да го провери (шофьорът), трябваше да бъде прекалено глупав. Момичето което го открадна, трябваше също да бъде прекалено глупаво и вместо да си трае, взе да обявява, че е спечелила. По някое време всички пътници в буса, тамън бяха на път да се изтрепят, което май важеше и за здравите глави.

22 Април 2017 08:34
По татово време нямаше милионери. За шестица се даваха 20 000


Помня, Венци Йосифов, тогава състудент на мои съученици във ВМЕИ "Ленин", удари двайсеторката. Голямо пиене падна.

Но по-късно не му провървя с банката; и особено с жената. А какво са парите пред жената, майка на децата му?
22 Април 2017 08:42
В условията на мощни машини е лесно да натиснеш педала на газта. В условията на лесно натискуем педал на газта, много ум трябва да имаш, за да не го натиснеш и да не се пребиеш. Остави другото, ама трябва да внимаваш някой от многобройните самоубийци минаващи с голяма скорост покрай тебе, да не те утрепе и тебе. Остави другото, ами самоубийците вече и съвсем умишлено искат да утрепят някой, когото и да било, докато убиват себе си. Страшен филм! Добре де, а как ще опазите децата си? Тези които успеят, ще да са някои мутанти, продукт на радиацията.
22 Април 2017 10:13
Г-н GabroWitz, аз също благодаря.Във втори курс на инженерното училище ги учих тези неща. Сега по-умните калкулатори поевтиняха, но със сигурност повечето хора не знаят какво пише на бутоните.
23 Април 2017 01:29
Вероятността да се паднат кои да е две комбинации в два последователни тиража е една и съща. Има и обяснения за единайсетте човека познали числата:
1. Намерили са се единайсет участника в тотото, които имат някаква представа от вероятности и понеже знаят, че всяка комбинация е равновероятна, просто са преписали числата от предишния тираж (що да се морят да измислят нови, като е все тая).
2. Тия единайсет са чели някоя стара книжка за психологията на възприятието на вероятности (има доста такива още от съветско време, както и много нови), където е обяснено, че хората като цяло не са склонни да вярват, че кои да е две събития може да се независими (т.е. вероятността на едното не е свързана с вероятността на другото). Та в тая книжка пише, че е най-изгодно да се играе именно с числата от предишния тираж, защото редовият ахмак (т.е. участник в хазартна игра) грешно смята, че е по-малко вероятно да се паднат отново същите числа и ако вземат да се паднат точно те, то спечелилият ще е сам. Проблемът с тази стратегия е, че работи само книжката е издадена в един екземпляр и никой друг не е чул за нея
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД