:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 389,514,785
Активни 239
Страници 25,072
За един ден 1,302,066

Тревогите за балообразуването се оказаха преувеличени

Повечето гимназии отново ще разчитат основно на оценките по български и математика
Едно съобщение на просветното министерство в края на март разбуни духовете сред родители и седмокласници, на които тази седмица предстои национално външно оценяване, а след това и кампанията за гимназиите. Става дума за нови текстове в наредбата за организацията на дейностите в училищното образование, според които дори две еднакви паралелки в едно и също училище могат да имат различни балообразуващи предмети за прием. Опасенията бяха, че децата цяла година може да са се готвили по едни учебни предмети, а в бала за прием в избраното от тях школо да се включват съвсем други, при това в последния момент. Проверка на "Сега" показа, че тези тревоги са били в голяма степен излишни, тъй като повечето софийски гимназии са предпочели да заложат на традиционните балообразуващи предмети - български език и математика. Какви са условията за прием в някои от най-желаните училища в столицата?

..............

Софийска математическа гимназия, която държи най-висок бал за прием в София, открива шест паралелки в осми клас - 4 с профил "природоматематически" с интензивно изучаване на английски език и две - отново с природоматематически профил, но с интензивно изучаване на немски език. Балът и при 6-те ще се образува по следния начин - утроената оценка от НВО по математика, оценката от НВО по български език плюс оценките по математика и по български от удостоверението за завършен 7-и клас. Учениците, приети в СМГ след 4-ти клас, също трябва да кандидатстват след 7-и клас на общо основание, т.е. заедно с всички други.Националната природо-математическа гимназияще приеме 9 паралелки с общо 4 профила, като особеното тук е, че вътрешните изпити за прием в училището отпадат за сметка на олимпиадите (областен или национален кръг). Резултатите на олимпиадите се включват в балообразуването при някои паралелки (максимумът точки е 100 т.). При двете паралелки математика и информатика (едната с интензивно изучаване на английски език, а другата - на немски) двата балообразуващи предмета от дипломата за 7-и клас са български и математика, като оценката от НВО по математика се утроява. За паралелката по физика и математика от съществено значение ще са оценките по тези два предмета, както и участието в олимпиадата по физика и астрономия или в пролетното състезание по физика, за софтуерни и хардуерни науки ще се вземат предвид оценките по математика и информационни технологии, а по география и икономика - по география и история (плюс олимпиада по география и икономика). При двете паралелки по биология и химия ще се вземат предвид оценките от биология и математика от свидетелството, а в паралелката по химия и биология ще се включват химия и биология, като и за трите паралелки решаващо ще е участието в олимпиада по природни науки. За паралелката по химия и физика пък ще е важен резултатът по предметите химия и физика, както и участието в олимпиада по природни науки.

Първа английска гимназия ще има 7 паралелки с широк избор от профилиращи предмети - от руски до философия и информационни технологии. За всички тях ще се броят оценките по български и математика от свидетелството за завършен седми клас. Втора английска също открива 7 паралелки, които са с по 3-4 профилиращи предмета - например английски, немски, математика и география; английски, немски и български; английски, испански, математика и география и т.н. За всички тях балообразуващите предмети са българският език и математиката като и м.г. Същото решение са взели и от 91-ва немска гимназия, която се кани да приеме 182-ма младежи в 7 паралелки за учебната 2017/18 г. Оценките по български език и математика ще са важни още за прием в 22-ро СОУ "Г.С. Раковски", където ще има 6 паралелки осмокласници, както и в 35-о СУ "Добри Войников" и 73-то СОУ "Владислав Граматик" с преподаване на чужди езици. В румънската гимназия "Михаил Еминеску", където се изучават румънски, английски и испански език, балообразуващите предмети са български език и първи чужд език.

164-та испанска гимназия ще приеме 6 паралелки с общо 168 ученици. Две от паралелките ще са с втори профилиращ предмет - английски език, две паралелки с втори профилиращ френски език, една паралелка с втори профилиращ португалски и една с втори италиански език. И тук традициите продължават и двата балообразуващи предмета остават български и математика. Оценката от националното външно оценяване по български ще се удвоява, както и резултатът от теста по математика.

Столичното 119-о СУ "Акад. М. Арнаудов"предлага на бъдещите осмокласници 4 профила, като всеки от тях ще се изучава от една паралелка с по 26 ученици. За прием в паралелката с профил "хуманитарни науки" (с английски език и втори език руски или френски) най-голяма тежест ще има резултатът от националното външно оценяване по български език и литература - той ще се умножава по 3. Тестът по математика ще носи максимум 100 точки, а двата балообразуващи предмета от свидетелството за основно образование ще са български език и история. При профил "природни науки" от значение ще са оценките от дипломата за завършен 7-и клас по биология и химия, като тук резултатът от НВО по математика ще се умножава 3 пъти, а този по български - един път. Желаещите да учат в паралелка с профил "предприемачество" ще трябва да имат прилични оценки по география и информационни технологии, а кандидатите за паралелката с чужди езици логично ще трябва да представят добра оценка именно по чужд език от свидетелството си за основно образование.

От сайта на 51-во СУ "Е. Багряна" става ясно, че училището ще има 2 паралелки с профил "софтуерни и хардуерни науки" (Информационни технологии - графичен дизайн и фотография) и една с профил "изкуства" (изобразително изкуство - рекламен дизайн, анимация и фотография). Оценката по рисуване от свидетелството за 7-и клас ще е балообразуваща и при двата вида паралелки. За технологичната паралелка обаче ще се взема предвид и оценката от дипломата за основно образование по математика, а за тази по изкуствата - резултатът по български език, съчетан с изпит за проверка на способностите.БАЛООБРАЗУВАНЕ

Максималният бал, който може да получи един ученик, е 500 точки. 100 т. идват от оценките от двата балообразуващи предмета. Останалите 400 точки могат да се формират по няколко предложени от МОН начина, като всяко училище има право да избере един от тях. Един от вариантите е да се удвоят резултатите от НВО по български език и по математика (максималният резултат от НВО е 100 т.). Друга възможност е да се удвои или резултатът по български, или този по математика - в този случай резултатът от другия предмет се включва само веднъж, а към получения бал се добавя и резултатът от олимпиада или състезание, включено в календара на МОН. Училищата могат да решат например да утроят единия от резултатите от НВО, а другият да се използва само веднъж.
1472
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД