:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 391,939,518
Активни 213
Страници 20,262
За един ден 1,302,066

Цел №1 в здравеопазването: Да не се пипа нищо

Очевидното намерение за този мандат е да се тупа топката. Защото така е най-лесно и безопасно
Снимка: БГНЕС
Николай Петров - спокойствие и сигурност. И никаква реформа.
Най-употребяваното клише, характеризиращо генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров - новият министър на здравеопазването, е стабилност. Началникът на Военна болница, който успя да сложи ред и да намали сериозно огромните дългове на лечебното заведение, има славата на честен и принципен, но прекалено праволинеен и военен човек. Или с други думи - от този здравен министър не се очаква да краде, но не се очаква и каквото и да било друго. Самият той засега е обявил само, че ще следва програмата на ГЕРБ, което потвърждава първоначалните съмнения, че задачата на Петров не е да реформира, а да стабилизира, т.е. да тупа топката и да пази сектора от двете най-омразни на премиера Бойко Борисов неща - протести и актуализация на бюджета на здравната каса. Евентуално успешно усвояване на европейски пари също би се броило за голям плюс.

Но това ще е всичко. Програмата на ГЕРБ като цяло не предвижда никакви резки движения спрямо водената от предишния кабинет на Борисов политика - поетапна демонополизация на здравната каса, свързаното с това орязване на основния пакет на здравната каса, така че повече медицински услуги да се окажат по-трудно достъпни и така да се насърчи допълнителното застраховане; запазване на задължителния характер на здравната карта и селективно финансиране на болници с публични средства; акцент върху профилактиката и превенцията на болести. Пътят към всичко това беше прокаран още в предишния мандат и единствената по-тежка битка би било повторното разделяне на пакета на здравната каса на основен и допълнителен и/или съкращаването на дейностите, плащани от здравната каса. Предвид предишни опити и практики най-логично е дори и това да се случи на книга и законът да бъде променен, на практика да не се промени нищо. Т.е. дори и касата отново да има основен и допълнителен пакет, като за лечение по втория да трябва да се чака или доплаща, с наредба на здравния министър за определяне на дейностите в пакетите за доплащане и чакане да остане само лечението на инконтиненция, както стана и по времето на Петър Москов. Задължителна здравна карта има и в момента по закон, но здравната каса така сключва договори с болниците, дори и там, където те са прекалено много, че реално никой не се е оказал без финансиране от НЗОК. Профилактиката и демонополизацията на касата са любими дъвки на доста партии - присъстват задължително в предизборните програми, но остават само там. Омразните на болниците лимити са основен инструмент за контрол над преразходите в бюджета на НЗОК иби било немислимо да бъдат облекчени, камо ли премахнатиЗащо за ГЕРБ е толкова важно да пазят статуквото и да не предприемат никакви особени промени, че дори и не демонстрират характерния за начало на почти всеки мандат плам за реформи?

Първо, защото така е по-лесно. Колкото по-малко камъни се хвърлят в блатото, толкова по-спокойно си стои то. Парите за лекарства и болници си текат, като важното е не да се разпределят справедливо и според качеството, а да не се формират прекалено големи дефицити. Дали те са от кражби или от усилена дейност и лечение на болни - това е второстепенен въпрос. Ако и който и да опита да промени посоката на паричните потоци в интерес на пациентите, предизвиква протести - или защото замислената промяна минава през безумно изпълнение, или защото действително се засяга нечий интерес (практиката сочи, че обикновено най-платените протести са най-кресливи). Обикновено шумът дава резултат и промяната се отменя. Самите ГЕРБ имат доста опит в това отношение. И отдавна знаят, че колкото по-малко се реформира, толкова по-малко неприятен шум се създава. Последният пример е Петър Москов, за чиито опити да промени нещо платиха не само лично той и Реформаторският блок, но и ГЕРБ.

Второ, защото излишните действия са опасни. Неслучайно кой ще е здравен министър не беше ясно до последно. Защото вече почти няма желаещи за този пост. Те или си отиват от здравното министерство скоропостижно - в първия мандат ГЕРБ поставиха антирекорд и имаха цели четири здравни министри, или в края на мандата чакат прокуратурата и обвинение. И ако някой реши да си сложи главата в торбата, то е или защото е луд, или защото много добре знае как да се пази, неправейки нищо.

И трето, макар и леко парадоксално след два мандата - защотоГЕРБ не знаят какво да правят в здравеопазването.От 5 бивши здравни министри в кабинетите на Борисов само един е бил кадър на партията - Десислава Атанасова, при това тя беше назначена в края на първия кабинет на ГЕРБ и работата й също беше да не прави нищо. И Божидар Нанев, и Стефан Константинов, и Анна-Мария Борисова, и Петър Москов бяха посочени от десните - Синята коалиция и Реформаторския блок, макар че само при Москов ресорът официално беше даден на коалиционните партньори. В първия кабинет на ГЕРБ здравеопазването беше връчено неформално на десните, а отговорността се носеше формално от ГЕРБ, което доведе до трагикомичната ситуация събирани от кръстопътищата хора да министерстват в небрано лозе.

ГЕРБ и Борисов показват, че са извлекли съответните поуки и не възнамеряват да се парят повече от необходимото. Естествено, при това положение максимумът щети ще се поеме от обичайните жертви - пациентите и съвестните лекари. А катастрофата, следваща крепенето на статуквото, е все по-близо.
16
2731
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
22 Май 2017 20:38
от този здравен министър не се очаква да краде, но не се очаква и каквото и да било друго.
По същество друго няма. 90% от проблемите в здравеопазването са кражбите.
22 Май 2017 21:51
ГЕРБ не знаят какво да правят в здравеопазването.

Че то не е само там! Глупостите, които приказват за пенсиите показват,че този въпрос въобще не е разискван сериозно и не желаят да има дискусия.
Заклинанията за 4 годишен мандат показват,че това е основната им цел.
22 Май 2017 22:06
Анна-Мария Борисова,
Не е посочвана от Синята коалиция.
22 Май 2017 22:22
Последният абзац е култов! Катастрофата наистина е на хоризонта и тя ще бъде кадрова- за справка Ловешката болница!
23 Май 2017 06:50
Проблемите при здравеопазването са кражбите, клановете там и разтящата некадърност на персонала. Всеки опит да се промени нещо среща неимоверна отпора на работещите там и съда им приглася, понеже структурите/мафиотските/ са изградени на същия принцип. Много жалко но скоро няма да се променят нещата, колкото и да ни се иска.
23 Май 2017 08:19
OldTen
23 Май 2017 06:50


Имате проблеми с правописа. Не само тук, а и в раздел ИКОНОМИКА.
23 Май 2017 08:29
Не само в здравеопазването, никъде няма нищо да се прави. Системата е в баланс и устройва ГЕРБ. Ще се реагира само да се пази стабилността. Те ви го обявиха.
23 Май 2017 08:50
Проблемите при здравеопазването са кражбите, клановете там и разтящата некадърност на персонала. Всеки опит да се промени нещо среща неимоверна отпора на работещите там и съда им приглася, понеже структурите/мафиотските/ са изградени на същия принцип. Много жалко но скоро няма да се променят нещата, колкото и да ни се иска.


Няма как в скапана държава здравеопазването да е добро. Нивото рано или късно се изравнява, разбирай спада до това на държавната администрация, местна власт, образование, съд, прокуратура, полиция.
От друга страна българският избирател дава доверието си вече три пъти на един и същ лидер. Това значи, че гражданите са доволни от стабилността.

23 Май 2017 09:18
Или с други думи - от този здравен министър не се очаква да краде, но не се очаква и каквото и да било друго.

Първоаприлска шега...
23 Май 2017 11:21
За да стабилизира ВМА и намали дълговете,генерала въведе задължителен избор на екип(950 лв),та дори това да се отнася и за паталого-анатом!Ако така стабилизира цялата здравна система то значи,че ще си внасяме здравните осигуровки и ще си плащаме като попове и за най-малката манипулация!
23 Май 2017 11:28
mini69, няма друг начин освен доплащане. Здравните вноски отиват за лечение на деца, пенсионери и хронично болни, а те (държавата) не внасят почти нищо в здравната система. Голяма част от родителите на децата, които редовно се лекуват/отглеждат в болниците също нямат здравни осигуровки.

23 Май 2017 11:40
Ма във ВМА да не би да спряло да се краде?!? Не мога да повярвам... вярно, последните ми впечатления от там са доста стари вече, но пък с какъв размах се крадеше там...
23 Май 2017 14:54
Weed361 23 Май 2017 11:28

Това не е вярно. Застраховка от Уника всичко на всякъде в ЕС 57 евро на месец. 8% от 2600 лв. 208 лв. И понеже застрахователя трябва да печели то всяка здравна вноска над 90 лв. не е солидарност а кражба. В крайна сметка не всеки който внася ползва услугите.

Лечението е само едно независимо дали взимаш 500 или 5000 лв. Всеки си внася 45 лв. + още 45 лв. от работодателя. За пенсионерите 45 лв. от пенсията + 45 лв. от държавата. За децата 45 лв. от държавата това е, така ще се съберат достатъчно пари.

А не 208 лв. от мен аз да не съм мандра. Безработни и здравно не осигурени не се лекуват или плащат пълния размер на лечението после НАП да събира вземанията.
Но вариант 208 лв. а после давай още щото иначе ще чакаш води до изперкване и тероризъм.
23 Май 2017 15:24
homoludens, напротив точно така е, както съм го писал.

Бюджетът на НЗОК за 2017 година е 3 452 816 000 лева.

По твоите сметки - по вноска от 90 лева на човек на месец се събират около 7,5 млрд. лева за година.
Горе долу толкова са разходите за зравеопазване у нас - 3,5 млрд. от НЗОК и 4 млрд. доплащане от пациентите.
Една подробност - 7,5 млрд. лева годишно (около 1000 лв. на човек годишно) стигат за качество и достъпност на здравните услуги, каквато имаме в момевта у нас.
Ак разчитаме само на парите от НЗОК - 3,5 млрд. лева и няма доплащане, то качеството трябва да падне наполовина спрямо сегашното.
Ако искаме качество както в Австрия например, трябва да харчим ок 9000 лв. на човек годишно, за което нямаме възможности.

А не 208 лв. от мен аз да не съм мандра. Безработни и здравно не осигурени не се лекуват или плащат пълния размер на лечението после НАП да събира вземанията.


Ами пробвай се, застани на входа на някоя областна или общинска болница и връщай неосигурените и децата им. Може пък да оправиш здравеопазването.
23 Май 2017 16:08
Ами радвам се че съм уцелил вноската.

Кражбата си е кражба, тебе по-леко ли ще ти стане ако те обере болен и нуждаещ се и те набута с няколко хиляди. Ами хитреците дето плащат за 3 вече 5 години но лечението им струва повече. Значи излезе, че може да не се доплаща просто всеки вади по 90 кинта на месец. Не е толкова много и не е толкова не възможно. Който не иска да вади 90 лв. да ходи при застрахователите ако те са навити да предоставят по-евтина продукт който да покрива всичко. За безработните (роми) и т.н,. 90 лв. също не са проблем, за пенсионерите също вместо 200лв. да стане минималната 205 лв. пак ще взимат 160 лв.

Сега ме крадът само с 1418 лв на година.
23 Май 2017 17:10
Иначе казано "Играта ни излиза на Три Безкоз" , недейте да качвате повече!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД