:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,824,569
Активни 135
Страници 11,762
За един ден 1,302,066

Евтин роуминг в ЕС ще има, но с много условия

Няма нужда след 15 юни абонатите да преподписват договорите си, но операторите ще следят дали над 50% от разговорите са в чужбина
Разговорите по GSM в страните от Европейския съюз (ЕС) поевтиняват от 15 юни. От тази дата се въвежда изискването мобилните оператори да таксуват ползването на услугите извън страната, в която са регистрирани, по цени като за вътрешния пазар. Директивата важи само за 28-те страни от Съюза. За останалите зони се прилагат тарифите на всеки телеком. Страните в зона ЕС са всички от Европейския съюз, както и Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и някои отвъдморски територии на Франция.

Това обаче не означава, че евтините тарифи ще важат незабавно и за всички, тъй като има твърде много допълнителни условия. Те могат да бъдат различни за всеки абонат в зависимост от договора и тарифния план, който има. Така, ако в абонаментния си план той има неограничен брой минути за разговори с всички национални мрежи, ще може да се обажда на всеки номер от мрежа на оператор в зона ЕС без ограничения. Ако пък има ограничен брой минути, ще може да ги ползва, но когато свършат, операторът ще го таксува за всяка допълнителна минута разговор. Затова от мобилните оператори съветват всеки клиент, ако има въпроси, да потърси разяснения конкретно за своя абонаментен план.

През последните дни зачестиха сигнали от клиенти за това, че телекомът им ги атакува с нови предложения и непонятни съобщения. Това е и причината за много въпроси и неясноти по бъдещите условия за цените на разговорите в рамките на ЕС. Объркани клиенти алармираха, че получават есемеси с информация за промяна в общите условия заради новия европейски регламент.

Роумингът всъщност не отпада, а се премахват таксите, които вдигат сметката за разговори в чужбина. Новият регламент бе обявен преди месеци и всеки от трите големи мобилни оператора се подготвяше и информираше абонатите си за промените. Те се състоят основно в нови текстове в общите условия към всеки договор, които се променят, така че да отговорят на европейския регламент.

Вчера от "Теленор", откъдето също пускат съобщения до абонатите, изпратиха подробни разяснения какво следва след 15 юни. Тези основни правила важат и за "Мтел" и "Виваком". Експертите обясняват, че роумингът не отпада, а ще се таксува така, че да бъде по-евтино и удобно за потребителите, докато пътуват. Докато пътувате в зона ЕС, ще можете да ползвате мобилния си телефон и включеното в абонаментния план като в България. Тези условия важат и за клиенти на договор, и за хората с предплатена карта. Входящите обаждания и съобщения няма да се таксуват, реално те ще са безплатни.

Важно за потребителите е, че новите европейски правила категорично не налагат преподписване на текущия или подписване на нов договор. Не е нужно и да се сменя абонаментният план, за да се възползваме от новите условия за роуминг. Промяната на цените се въвежда автоматично и не се налага потребителите да правят нищо. Затова от Комисията за защита на потребителите предупредиха, че всеки трябва да прецени внимателно, дори и да му отправят нова оферта, дали тя ще е изгодна.

Ето и някои примери. Ако в плана има национални минути, в роуминг може да използвате всичките. Ако имате в абонаментния си план неограничен брой минути за разговори с всички национални мрежи, ще можете да се обаждате на всеки номер от мрежа на оператор в Зона ЕС без ограничения. Ако имате ограничен брой минути, също ще можете да ги ползвате, а когато свършат, операторът ще ви таксува за всяка допълнителна минута разговор така, както би ви таксувал по абонаментния ви план и в България.

Ако имате само минути в мрежата на един оператор и не сте в България, разговорите ще се таксуват като разговори към други национални мрежи - пак според тарифата в абонаментния план в България. По същия начин се таксуват и есемесите. Ако имате включени национални есемеси в плана, можете да ги ползвате без ограничения към всички номера от мрежите в Зона ЕС.

Трябва обаче да се има предвид, че регламентът предвижда освен поевтиняване на услугата и защита за самите мобилни оператори от злоупотреби. Така например в новите общи условия на "Мтел", публикувани на сайта на телекома, е записано, че ще следи дали преобладаващото потребление в мрежата е на територията на България. Операторът ще анализира периода от последните 4 месеца и дали 50% от обема на това потребление е у нас. Ако има съмнение за това, че разговорите са предимно извън България в роуминг в зоната на ЕС, операторът има право да прилага надценки. За това обаче абонатът ще бъде предупреден изрично със съобщение.Тези правила се прилагат, защото в противен случай ще има възможност чужди клиенти да се възползват от по-ниски цени в дадена държава, а да говорят в страна, където пазарът е определил по-високи. Целта на новата регулация е роумингът да е по-евтин само при кратковременни пътувания.

При мобилния интернет ситуацията е по-различна. Ако в плана ви има включени национални мегабайти (МБ), ще може да ги ползвате и докато пътувате в Зона ЕС, но са възможни ограничения. От "Теленор" например обясниха, че ще ви предоставят определено количество МВ или ще можете да ползвате всички текущо включени МВ в роуминг без допълнително заплащане. Ако се превиши този обем, "Теленор" ще таксува по 1,7 ст. с ДДС всеки допълнителен МВ. Но ще уведоми, когато са достигнати 80% от МВ за роуминг, както и когато ги изчерпите напълно.

Още през април "Виваком" пък излезе с планове, в които всички включени национални минути важат и за разговори със страните в ЕС. Може да се изберат девет плана на цени от 9,99 до 49,99 лева на месец. Телекомът стартира и първия по рода си план с неограничени MB на максимална скорост в България, без разделение към различни сайтове и приложения - Smart U. Той предлага и неограничени минути отново за ползване в страната и в целия Европейски съюз. Всички тарифни планове от новата линия имат включени неограничени минути за разговори в мрежата на "Виваком", като част от тях имат и безплатни минути към фиксирани и мобилни мрежи в ЕС. Плановете осигуряват и до 7500 MB за безплатно сърфиране в роуминг в ЕС. Smart тарифите имат достъп до 4G мрежата без значение от месечната такса и без да е необходимо потребителите да плащат допълнително за това.ЧЕРВЕНА ЛАМПА

Операторите предлагат сключване на договори от разстояние - с SMS или обаждане. Така може да се съгласите и да приемете новите условия, но по Закона за защита на потребителите договорът не може да влезе в сила без подпис. Затова, дори и да решите да видите новия проектодоговор, помислете и се посъветвайте, преди да вземете решение. Все пак договорът от разстояние се подписва чрез куриер, но може и да бъде развален до 14 дни. В случай че подпишете в офис на оператора, имате 7 дни, освен ако в документа не е записано изрично нещо друго.
7
5976
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
30 Май 2017 19:57
Така и не видях поне едно от тия много условия. Освен това, че все пак ще те таксуват според договора, който си сключил с мобилния оператор, а не по тоя с Енергото.
30 Май 2017 20:49
Тези правила се прилагат, защото в противен случай ще има възможност чужди клиенти да се възползват от по-ниски цени в дадена държава

това българските оператори ли го прилагат, щото аз имам данни, че в Англия има много по-изгодни тарифи, във Франция и Испания също, та нашичките да не си въобразяват, че са им евтини тарифите, също като храната по супермаркетите - хем по.лоша, хем с по-висока цена...освен това аз вече получих ен на брой СМС-а, че от 15 юни моят тарифен план нема да има вече роуминг, какво праим сега, ако съм в чужбина?
30 Май 2017 21:25
освен това аз вече получих ен на брой СМС-а, че от 15 юни моят тарифен план нема да има вече роуминг, какво праим сега, ако съм в чужбина


Е, явно ще си смениш плана и ще избият от тебе, ако имаш навика да излизаш от ЕС.
30 Май 2017 22:41
Е, явно ще си смениш плана и ще избият от тебе, ако имаш навика да излизаш от ЕС.

ма не мом го сменя, щото требе се върна лично в офис на оператора, за да го сменя, поне на тоя етап директивите са такива...
30 Май 2017 23:28
Аз получих съобщение от Боб (Ментел), че спират роуминга на плана ми и ако искам такъв, да подпиша на нов план, който е меко казано невменяем като цени и условия. Та ще си живея без роуминг явно...
31 Май 2017 08:57
Струва ми се, че всеки, които надникне в сайтовете на операторите, ще получи много по-адекватна информация по темата, отколкото нахвърления турлюгювеч тук.
В статията дори някъде пишеше, че националните минути важат в роуминг при обаждане към коя да е мрежа в ЕС - явно някой не прави разлика между роуминг и международно обаждане.
За преноса на данни не пише може би най-важното - че при планове от вида "неограничено ползване, като първите ХХ МВ са на МАХ скорост" в роуминг се прилага формула, изчисляваща колко са в действителност безплатните мегабайти.
31 Май 2017 16:24
Реално, европейските зелки не направиха тези промени по свестен начин и от доста време подготвените оператори повишиха цените на ВСИЧКИ абонаменти. Сега и който не ползва роуминг, още от миналата година плаща повече под сзвсем уж различна форма. Така че от тези европейски институции и напъните им излиза едно голямо НИЩО и много хора ще са с прекъснати абонаменти, защото пребивават в чужбина повече отколкото скапаните оператори в България са им определили.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД