:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,736,549
Активни 81
Страници 5,800
За един ден 1,302,066

ТКЗС-тата още раждат - скандали и небостъргачи

Фалшиви наследници "доказват", че имат собственост колкото три Българии. Абсурдът е възможен, защото помагачите им са по всички етажи на властта
СНИМКА: БГНЕС
Едни от най-наглите строежи на морския бряг са върху парцели, реституирани като земеделски имоти.
"Реституцията на земеделски земи в София е тиктакаща бомба", убеден е главният архитект на столицата Здравко Здравков. Наскоро той отчете първата си година на поста и определи като огромна грешка връщането в реални граници на бивши ниви, градини и ливади, които вече са част от градовете.

При това реституцията в реални граници е само част от проблема. Има и друга, криминална част - фалшивата реституция, основана на подправени документи, изфабрикувани "доказателства" и безобразни решения на корумпирани общински и държавни чиновници. Отделно реституционните казуси много често стигат до съдебни спорове, а Темида се произнася след години.

Подадените заявления за връщане на земеделски земи са за обща площ, която надхвърля три пъти територията на цяла България. Думите са на бивш министър на земеделието - Мирослав Найденов. Дори да преувеличава за мащабите, резултатите са налице - реституцията трябваше да въздаде справедливост за хората, чиито имоти са били брутално отнети, но покрай това се превърна и в гигантска далавера с висока степен на обществена опасност. Епизодът с метростанцията в столичния жк "Младост 3" е само един от безкрайно многото, но е много показателен:

Терен от над 2 декара, в който попада и част от метроспирката, се оказа не общинска, а частна собственост. Парцелът е възстановен като нива и в реални граници - въпреки че се намира в града, при това насред жилищен комплекс, иникой в общината не разбрал, че е реституиранСпоред наличните днес документи още през 1994 г. поземлената комисия взела решение за връщане на земята на някой си Иван Иванов. Този Иванов успешно доказал правото си на собственост с нотариално заверена клетвена декларация от 1992 г. и скица на имота с дата от 1994 г. В архива на столичния нотариат такива документи няма, установи разследване на bТV. През 2000 г. Иванов се споминал, а теренът преминал през няколко покупко-продажби, докато се озове в ръцете на инвеститор, канещ се да строи на входа за метрото.

Констативният акт за собственост е издаден въз основа на съмнителните документи от нотариус Стилян Тютюнджиев. Прокуратурата вече се занимава с него след друго разследване на bTV, отново за жк "Младост" - за пет общински и държавни имота, също реституирани при загадъчни обстоятелства и преминали през верига от собственици.

Ако е толкова лесно да се фабрикуват документи, не е чудно, че заявленията за връщане на земя надхвърлят пределите на България.

Скандалът "Първа частна метроспирка" е една от "бомбите" на реституцията, за които говори главният архитект на София Здравко Здравков.

Сагата с парк Бедечка в Стара Загора е в същата взривоопасна зона. Големите беди там тръгват с решение от 2003 г. С него общинският съвет изключва огромна територия от парка и така отключва реституцията на земеделски земи насред зелените площи. Следва обичайното преотреждане на възстановените декари в парцели за застрояване. Под напора на общественото недоволство общината започна проверка и опитни юристи намериха основания решението от 2003 г. да бъде отменено и да се спаси Бедечка. Битката още не е приключила.Защитниците на парка смятат, че е нужно разследванекак са придобити терените и дали мнозина от собствениците вече не са били обезщетявани за някогашните си зеленчукови градини. А с добросъвестните собственици са нужни преговори.

Впрочем 1/4 от столичния Южен парк откъм ул. "Козяк" около главната алея на парка също се оказа частна собственост - отново след връщане на земеделски имоти в реални граници.

Легенди се носят как в община Несебър местоположението на нивите за възстановяване се е определяло "по преценка на комисията", не според реалните граници на имотите. Така някои щастливци са се сдобили със златни декари край морето вместо на километри от плажовете и вълните.

Как е възможно? Защитниците на парка Бедечка обобщиха корените и обхвата на проблемите в своя емоционална декларация: "Добре сдружени интереси, алчни властници, корумпирани чиновници и "юристи" години наред са се опитвали да докажат, че парк там няма. И са добутали нещата до план за застрояване, който предвижда на мястото на парка да се появи нов квартал. Това е популярна в цялата страна схема. На ръба на закона. Борисовата градина в София, Морската градина във Варна, "Младост" в София, Пловдив, Велико Търново, Ямбол, Силистра, Благоевград... Някакви хартийки и чиновници "доказват," че зелените площи не са зелени. Че дюните са отплавали. Че градинките и детските площадки не са градинки и паметниците на културата не са паметници. В нашите градове изчезват свободните пространства, изчезва паметта, изчезва съвестта. Предлогът е "всичко е по закон". Всички в България са се сблъсквали с този проблем - уж е по закон, но е далеч от морал, здрав разум и обществен интерес. Привидната законност не значи справедливост. Частната собственост не означава безнаказаност и своеволие. Инвестициите и растежът не значат убиване на природата."

Много важна част от декларацията "Защитете Бедечка" са финалните изречения: "Нашите сили, въображение и енергия са неподвластни на умора. Защото ни движи чиста кауза". Тъкмо в тази енергия и решимост е спасението.КРАЯТ Е В... БЕЗКРАЯ

Сроковете за реституция на някогашни ниви, ливади, лозя, градини, гори са удължавани неведнъж през годините. А с поредна поправка в закона процесът стана безсрочен. Тоест и през 2100 г., ако някой извади свидетелство, че предците му са притежавали нива, има право да си я поиска и да настоява да си я получи в реални граници - дори ако там вече има градинка, парк, улица или плаж със златен пясък. Законът казва, че когато парчето земя отдавна не е земеделско, намира се в града и обслужва обществени нужди, правоимащите получават обезщетение - или други парчета земя, или компенсаторни бонове. Но горчивият опит дотук показва, че законът е "врата в поле" и претендентът може да получи точно това, което иска - дядовата нива, дори ако дядо му никога не е имал нива или тя е била на съвсем друго място.

"Събрали се братовчедите, направили протоколче, че еди-къде си била на дядо им земята, с юнаците от поземлената комисия и се започва... Ония 5-членки от поземлените комисии, ония кошаревски свидетели и всякакви такива удостоверители на неведома собственост - всичко това трябва да си има край. Вероятно има хиляди дела, които се точат през съдилищата с години. Не може да се приключи от днес за утре, но е е нормално да се сложи краен срок от 2-3 години", разсъждава наскоро финансистът Емил Хърсев в "24 часа".СНИМКА БГНЕС
Главният архитект на София Здравко Здравков нарече реституцията на ниви в града тиктакаща бомба и изключителна грешка. "Не може имот да бъде възстановен в реални граници в една територия, която вече е урбанизирана - с изградени електропреносна мрежа, водоподаване, канализация и транспортни връзки - без да се отчете добавената му стойност. Когато земята е била земеделска, цената й е била една, а в момента, в който се възстанови, цената е умножена по 10, 20, дори по 100", обясни Здравков.
Снимка: БГНЕС
Старозагорци въстанаха срещу застрояването на парк Бедечка.
13
3379
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
11 Юни 2017 20:17
***
11 Юни 2017 20:27
Някой разбра ли защо са виновни ТКЗСтата? На мен ми се стори че е виновно разтурването им.
11 Юни 2017 20:43
ПлесNick 11 Юни 2017 20:17


Лучниките победиха
12 Юни 2017 01:52
За статията
Смисълът на поземлената реституция е бил хората, които искат да правят земеделие, да могат да го направят, връщайки си отнетото.
А се изроди в много случаи във фалшификации и ламтеж мястото - вече в очертанията на града, да бъде продадено скъпо на някой инвеститор, който ще вдига небостъргач, голям магазин или друго.... Точно тази ерзац реституция е едно от най-грозните лица на прехода!


12 Юни 2017 01:55
Нещо, създадено порочно при един строй, ражда нови пороци при друг строй...
12 Юни 2017 04:20
На Гочуту дедо му например е притежавал ЦУМ-а, Панаира и Слънчев ден
12 Юни 2017 08:14
Ето дойде и това време. Сега съвсем законно, ще кажат, който имал претенции имал, който оспорвал, оспорвал, край. И ще узаконят цялата простотия до тук. Ще изгорят доста хора на които са им взети имотите с фалшиви констативни протоколи.
12 Юни 2017 08:24
Беронът беше прав. ТКЗС-тата трябваше да се превърнат в търговски фирми и в тях да се установи демократично самоуправление. Почти няма такива, на които да са върнали земята и да са отишли да я обработват. Вместо това се облажиха местни феодали, които изкупват тази земя. Педерунгелът Филип Димитров и Зелката Зелев не знаят какво е това комбинаторна експлозия. Моят прадядо е владеел земята на цяло село, имал много нследници, които имат също много наследници и те имат наследници,сега ми се пада 1 декар земя. За него ми плащат около 35 лева на година и аз като събера сетрите ми и техните деца и ги почерпя с един сладолед в новия мол на Бурргас, тгрябва да се бръкна допълнително да платя. Много повече щяха да плащат ТКЗС-тата, защото произвеждаха много повече. Не попитаха селяните, които обработват земята, какво искат. Винаги сме имали прости политици.
12 Юни 2017 08:24
Пък Лучников има паметник... Май на "Иван Асен" беше.
12 Юни 2017 10:02
По време на ФД само се прие закона. Изпълнението на закона стана след неговата оставка. Беров, сложен и крепен от БСП и ДПС, и неговият кабинет проведоха реституцията на земеделските земи. Затова са и тия големи бъркотии днес.
12 Юни 2017 10:50
Някой разбра ли защо са виновни ТКЗСтата? На мен ми се стори че е виновно разтурването им.
Виновни са, защото са откраднали земята на хората. Ако не бяха правени, всички щяха да си знаят къде са им земите и този хаос нямаше да го има. По-точно виновни са тези, които са правили текезесетата, не самите текезесета. Другите не по-малко виновни са тези, които покрай разтурването им решиха да откраднат земите на хората и направиха земеразделянето по начина, който е удобен за крадците- с комисии, кошаревски свидетели и хвърчащи декларации. И не се погрижиха да вкарат в затвора поне един измамник, участник в комисия или нотариус. А когато няма лична отговорност това се получава.
12 Юни 2017 11:46
А не са ли виновни и тези, които приемат че ако има сграда на мястото на бившата нива- мероприятието е реализирано, а ако е улица, път, площад, парк- не е, земята е празна и може да се реституира?
12 Юни 2017 11:51
Ето го титана на реституцията:

(снимка: натиснете тук)

Я, кой открива паметника?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД