:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,738,620
Активни 117
Страници 7,871
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Хиляди хора с увреждания чакат ТЕЛК решенията си

Над 1.3 млн. са пациентите с тежки хронични болести, а инвалидните пенсии - под 1 млн. Кои точно от тях са фалшиви, пита д-р Боряна Холевич
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Боряна Холевич
Д-р Боряна Холевич е председател на сдружението на лекарите от ТЕЛК в София. Именно тя алармира за отменените текстове от наредбата за медицинската експертиза за срока на ТЕЛК решенията и за методиката за определяне на процент на неработоспособност. Втора седмица вече от Министерството на здравеопазването отричат да има хаос в ТЕЛК и не предприемат нищо, за да решат проблема. Очаква се във вторник тристранният съвет за национално сътрудничество да обсъди проекта на наредба, който подготви служебният кабинет. Докато бъде приета новата наредба, хиляди хора остават без решения и съответно, без пенсия за инвалидност от НОИ.

--------------

- Д-р Холевич, след като съдът отмени текстовете от наредбата за медицинската експертиза и методиката за определяне на процент неработоспособност, как работите? Имате ли вече указания от здравното министерство?

- Не, все още няма ясни указания от МЗ по каква методика лекарите от ТЕЛК да определят крайния процент намалена работоспособност (вид и степен на увреждане) при пациенти с множествени увреждания. Към момента ТЕЛК издават експертни решения за трайна неработоспособност само на болни с едно-единствено увреждане, при които не се налага да се ползва методиката за изчисляване на крайния процент. Комисиите изпълняват и останалите си задължения, като освидетелстване на болни за временна неработоспособност, отговори на писма на Агенцията за социално подпомагане, на работодатели, на НОИ и др. По-миналата седмица имахме среща колеги от цялата страна в МЗ и трябваше да получим писмени указания как да работим, но към момента такива все още няма. Ние преглеждаме хората, записваме им данните в едни папки и сме им казали, че като има указания, ще им се обадим, за да си получат решенията. Тези хора няма как да минат през НОИ - без експертно решение няма пенсии. Маса хора разчитат единствено на тези пенсии. Положението е трагично.

- За колко хора става въпрос?

- В страната има 72 ТЕЛК-а, в които средно на ден минават по 10-15 души. Това означава, че след отмяната на наредбата от съда поне 10 хил. души вече не са си получили експертните решения. Докато бъдат приети нови текстове, сигурно броят им ще стане още по-голям. Да не говорим и за хората, които за първи път минават през комисиите.

- Какви са основните промени, които предлагате за работата на експертните лекарски комисии по отношение на пожизнени решения за дефинитивни състояния или прогресивно нелечими състояния? Защо хората със загубен крайник сега се явяват отново на преглед на определено време?

- Болните с ампутирани крайници са ощетени от действащата Наредба за експертиза. Например при ампутация на долен крайник на ниво бедро максималният процент, който наредбата позволява да бъде определен, е 90. Това е така наречената "втора група инвалидност". За да получи болният над 90% и да имаме право при лошо състояние на чукана и невъзможност да носи протезата да определим чужда помощ, ние сме принудени да дописваме някое незначително придружаващо заболяване, като спиндилоза, дископатия и др., което обаче пак не позволява да определим пожизнен срок. Ето защо сме предложили завишаване на процентите при тежки увреждания така, че да не се налага да дописваме придружаващи заболявания и да имаме право да определяме пожизнен срок, без пациентът да е ощетен. Предложили сме определяне на пожизнен срок и при прогресиращи заболявания, които не търпят обратно развитие, като мултиплена склероза, инсулинозависим диабет, болест на Бехтерев и др. Ние предлагаме нова наредба, която е съобразена с исканията на хората с увреждания, за да им се улесни достъпът до ТЕЛК и да си получат заслуженото.

- Предлагате и промяна в срока на ТЕЛК решенията.

- Освен възможност за определяне на пожизнен срок при по-широк кръг заболявания сме предложили и възможност за определяне на срок не от една до три години, както беше досега в отменения текст от наредбата, а от 1 до 5 години в зависимост от прогнозата за развитието на съответното заболяване.

- Обяснихте, че в наредбата има редица заболявания, за които според вас не трябва да се дава ТЕЛК решение? Може ли да дадете примери?

- Да, това са дегенеративни процеси, настъпващи неминуемо с напредване на възрастта, като например някои артрозни изменения, заболявания, протичащи с продължителни ремисии и обостряния, практически ненарушаващи съществено работоспособността увреждания, например плоскостъпие, ортостатична хипотония и др.

- Предлагате още и нови проценти на неработоспособност. За кои по-често срещани болести предлагате измененията?

- Предлагаме при хора с ампутирани крайници, инсулинозависим диабет, епилепсия, злокачествени заболявания и много други да се завишат процентите.

- Извън нормативните неуредици какви са проблемите в работата ви?

- Основен проблем е ниското заплащане на труда на лекарите, работещи в ТЕЛК, от което естествено следва нежелание на колегите да работят в тази сфера.

- Говори се много за фалшиви ТЕЛК решения. Вие имате ли оценка за това колко биха могли да са наистина фалшиви? И колко хора у нас са с инвалидни пенсии и колко е средното за ЕС?

- В последните години в обществото умишлено се насажда мнението, че едва ли не инвалидните пенсии са огромната дупка в бюджета, че с нея се източват страшно много пари. Това е лъжа! Процентът на хората, които се инвалидизират в България, е доста по-нисък от този в европейските страни с развита социална система. Този процент у нас е 8-10%, а средно за Европа - 16% - по данни на Световната здравна организация. Броят на пенсионерите по инвалидност не расте значително в последните 10 години. Към края на 2007 година те са 481 хил., а в края на 2016 година - 518 хил. Броят на инвалидните пенсии пък намалява - към края на 2016 година са били 946 хил., а към края на 2007 година те са били 953 хил.

Броят на отпуснатите пенсии е по-висок от броя на пенсионерите, тъй като за част от инвалидите е допусната възможността да получават повече от една пенсия - социална и за инвалидност. От лятото на 2015 г. обаче това вече е невъзможно, но само за новоотпуснатите пенсии. Това е на фона на една друга информация за заболеваемостта в България. Когато цифрите говорят, и боговете мълчат. Ето я печалната статистика за заболеваемостта в България: 284 355 раково болни, 406 738 страдащи от сърдечносъдови заболявания, 32 082 психично болни, 520 000 болни от захарен диабет, 70 000 страдащи от епилепсия, около 10 000 с детска церебрална парализа, 3000 болни на диализа. Дотук 1 326 175 души не фалшиви, а страдащи от сериозни инвалидизиращи заболявания хора. Тук не са включени болните със зрителни, слухови увреждания, ортопедично болните, травматизмът, автоимунните заболявания и т.н. Нека ми отговори някой от управляващите - кои точно от тези хора са фалшиви? Друг е въпросът, че действащата наредба за експертиза позволява хора с няколко несериозни заболявания да получават група инвалидност. Тук обаче също не може да се говори за фалшиви, тъй като не може да е фалшиво решение, издадено съгласно действащите нормативни актове.

- Смятате ли, че прехвърлянето на ТЕЛК към НОИ, както е записано в управленската програма на правителството, ще засили контрола, и какъв ефект ще има?

- Ние, лекарите от ТЕЛК, както и национално представените организации на хората с увреждания считаме, че при прехвърляне на ТЕЛК към НОИ ще е налице конфликт на интереси и ще бъде оказван административен натиск върху лекарите за регулиране броя на хората с увреждания, получаващи инвалидна пенсия, според финансовите възможности на НОИ. Нашето становище е, че по-разумно ще е лекари, представители на НОИ, да участват в ТЕЛК на ротационен принцип и да имат право да подписват решения с "особено мнение", което автоматично да насочва пациента към НЕЛК.

- Обсъдили ли сте предложенията, които сте внесли вече в МЗ и в МТСП, с някого от управляващите?

- На този етап сме предоставили изработения от нас и национално представените организации на хора с увреждания проект и на МТСП, и на МЗ, както и на омбудсмана г-жа Мая Манолова, но отговор няма от нито една институция. Аз повече не знам какво да направя.

- Проектът на наредбата, която още служебният кабинет подготви, всъщност е същият като отменената от съда, само че има мотиви към текстовете. Сегашното правителство иска да я приеме отново, тоест без да са включени вашите предложения.

- Поне ще можем да работим както досега. Хората ще си получат решенията и пенсиите. Защото те сега стоят без пари. Вие знаете ли какво е един човек без два крака в инвалидна количка, който получава 136 лв. социална пенсия - първо - как живее с тези пари? И второ, ако не ги получи - какво? Защото сега не ги и получава.

13
4189
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
11 Юни 2017 20:38
Браво, д-р Холевич!
След 25 години грабене, съсипия и прокуждане от страната на всичко кадърно и работещо държавата стигна до там да взима от мизерните пари на инвалидите.
Интересно, кой пусна тоя кьорфишек, че инвалидни пенсии се давали на калпак на хора, на които не трябвало да се дават, и сега това ще стане оправдание за взимане на залъка от устата на болните хора.
11 Юни 2017 22:54
На снимката не е Боряна Холевич, с която сме състуденти.
11 Юни 2017 23:16
На снимката не е Боряна Холевич, с която сме състуденти.

Я, пак?
https://www.google.bg/search?q=%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%91%D0%BE%D1%80%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwicz6Lny7bUAhWG0hoKHX51Bh0Q_AUICigB&biw=1600&bih=760#imgrc=WM1hcV7xE_B1vM:
11 Юни 2017 23:34
На хронично болните трябва да им се отпускат безплатни лекарства и медицински и социални грижи, а не да им се дават пари под формата на пенсия. Има ли пари на ръка, има и злоупотреби в голям мащаб, това е гарантирано.
12 Юни 2017 01:45
На хронично болните трябва да им се отпускат безплатни лекарства и медицински и социални грижи, а не да им се дават пари под формата на пенсия. Има ли пари на ръка, има и злоупотреби в голям мащаб, това е гарантирано.

284 355 раково болни, 406 738 страдащи от сърдечносъдови заболявания, 32 082 психично болни, 520 000 болни от захарен диабет, 70 000 страдащи от епилепсия, около 10 000 с детска церебрална парализа, 3000 болни на диализа. Дотук 1 326 175 души не фалшиви, а страдащи от сериозни инвалидизиращи заболявания хора.


Това е статистика изсмукана от пръстите. Първо това, че имаш диабет, сърдечносъдово заболяване или епилепсия не значи, че не си работоспособен.

Второ, общия брой - 520 000 болни от захарен диабет - добре ама поне 60% от тях са над 60 години - т.е. т така или иначе са пенсионери по възраст. Освен това около 80% от диабетиците с диабет тип2 имат сърдечносъдови заболявания, главно хипертония - т. е не можеш да кажеш 400 000 сърдечно болни + 500 000 диабетици - общо 900 000. Същото е и с другите числа - колко тези със злокачествени заболявания имат диабет или хипертония? Повечето от хората на 60 години имат поне едно от тези заболявания, а при тях честотата на злокачествените заболявания е най-висока.
12 Юни 2017 06:40
Доктор да ти анализира числа - пази Боже!
12 Юни 2017 12:41
След 2000 г. започнаха злоупотребите с фалшиви телкови решения.Познавам хора, с добри заплати,които си купиха инвалидност.По-лошо е ,че този вид корупция
не се преследва и наказва от закона.
12 Юни 2017 14:06
Weed361
12 Юни 2017 01:45

Това за болните от епилепсия от собствен опит ли го написа?
Защото моят ЛИЧЕН 33 годишен опит със синът ми болен от епилепсия /от 2 годишната му възраст/ показва съвсем друго.

Я ми покажи поне едно работно място в българия, което да е ергономично подготвено за епилептик?
12 Юни 2017 15:36
Първо това, че имаш диабет, сърдечносъдово заболяване или епилепсия не значи, че не си работоспособен.

умко, ти си болен от епилепсия и работоспособен и всички работодатели се надпреварват да ти предлагат работа и да ти плащат в периодите на пристъпи ли?
или просто си си умко..
12 Юни 2017 16:57
kаily
12 Юни 2017 15:36

Зравей!
Просто на юнака му е дошло от сърце и го е изпляскал в мнението си.
12 Юни 2017 19:31
За епилепсията се поизхвърли тревата, но като цяло е прав. Голямата част от тия над половин милиоин диабетици вече са пенсионери или пък са работоспособни. Справедливо е получават безплатно лечение за болестта си, но няма основания да получават пари заради болестта си при положение, че имат други доходи. Ако нямат, то тогава трябва да получават социални помощи по общия ред. Самата идея близо милион човека да увиснат на бюджета с инвалидни пенсии е идиотска при положение, че работещите са към два милиона.
12 Юни 2017 21:02
Ако нямат, то тогава трябва да получават социални помощи по общия ред.

би ли ми обяснил как става това и колко са тия социални помощи, молим?
12 Юни 2017 23:26
Бобърче
11 Юни 2017 23:16
Мнения: 3,262
От: Bermuda
Скрий: Име,IP

На снимката не е Боряна Холевич, с която сме състуденти.

Я, пак?


***
А бе, казва ли ми некой! Сал ено боберче. Трябва да съм в грешка. На Боряна Холевич майка и беше известен педиатър (ако не ме лъже паметта) професор в ИСУЛ. Тази Боряна не е онази за която си мисля. Впрочем, на кой ли му пука...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД