:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 405,697,916
Активни 124
Страници 14,016
За един ден 1,302,066

Ердоган се обяви против идеята за Велика Албания

Трябва да се сложи край на игрите в Македония, в Босна и Херцеговина, в Албания, в Сърбия, зове още той
Турският президент Реджеп Ердоган се противопостави на опитите за обединение на Албания, Македония и Косово като една албанска държава и се обяви за зачитане на териториалната цялост на страните на Балканите, предава БГНЕС.
В интервю пред албанския телевизионен канал Top Channel, публикувано в Анадолската агенция, той коментира ситуацията и изрази надежда, че предстоящите в края на седмицата парламентарни избори ще отключат нов по-силен период за Тирана. Запитан кого е имал предвид при предишното си твърдение, че има сили, поставили си за цел разделянето на Албания, Ердоган отказа да посочи имена, но уточни, че в приятелски разговори с албански политици въпросът винаги е бил поставян от тях.
„В това отношение Турция е решена да подпомага Албания с всичко възможно – с политическа, военна, икономическа, търговска, културна и всевъзможна подкрепа. Защото според нас Албания е точка на солидарност и от особена важност за Балканите, поради това не трябва да допуснем шанса някой да навреди на единството и спокойствието в страната“, подчерта турският държавен глава. Той отбеляза, че не само в Албания, Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия, но и на целите Балкани съществуват паметници от културно-историческото наследство от времето на Османската империя, а Турция не желае да прекъсва братските връзки с тези страни, напротив, има интерес от укрепването им и от стабилността в тях.
Колкото до опитите за обединение на Албания, Македония и Косово в една „Велика Албания“, Ердоган посочи, че за подобна идея дори не иска да мисли. „Категорично отхвърляме всякакви подобни опити и внушения за прекрояване на границите в този исторически момент, това е погрешно. Ние виждаме какво става до нас – в Близкия Изток, в Ирак, в Сирия. И не искаме същото да се случи и на Балканите, макар да сме наясно с наличието на подобни тънки сметки. Не трябва да допускаме това и ние специално зачитаме териториалната цялост на страните на Балканите. Животът трябва да продължи, като се сложи край на игрите в Македония, в Босна и Херцеговина, в Албания, в Сърбия“, подчерта той. По-нататък в интервюто Ердоган се спря на спънките пред Тирана по пътя й на присъединяване към ЕС /Албания получи статут на страна-кандидатка през юни 2014 г./ и като основен проблем посочи факта, че мюсюлманите са мнозинство в населението й.
„Не можем да кроим гащи на неродено бебе, засега страната е само в процес на преговори, освен това Турция на този етап не е член на ЕС. А и не е много подходящо днес да коментираме този въпрос. Но трябва да подчертая, че съвместното съжителство на различните вероизповедания трябва да продължи, въпреки опитите на онези, които не могат да го преглътнат. Различията и многообразието са богатство и никой не следва да омаловажава този факт. От това ще спечелят и Албания, и Македония, и Косово, и Босна и Херцеговина. Но системата, установена в Босна и Херцеговина след Дейтънското споразумение, не оправда очакванията“, посочи още Ердоган. Запитан защо и в каква степен Турция подкрепя определени политически партии в отделните страни на Балканите, той отговори рязко, че е „много, много грозно да се говори по този начин“.
„Съвсем друго е, че има партии, които споделят нашия светоглед. Това е валидно и за Европа. Вие смятате ли, че сега европейските държави не обменят и не изповядват еднакви ценности с много от партиите на Балканите, това е безспорен факт. По същия начин има такива, които искат да се възползват и да се учат от нашия политически възход и от опита ни в политиката. В интерес на истината, ние винаги им даваме интелектуално-идеологичека подкрепа. Това е обмен на опит и никой не следва да изпада в безпокойство. Турция не може да си позволи да се намесва в политическата конкуренция в отделните държави, смятаме такъв подход за неправилен. Но няма проблем в международното сътрудничество на политическите партии“, коментира Ердоган.
Очаквано, той отрече данните за нарушения на човешките права след миналогодишния опит за преврат, като се аргументира с резултата от конституционния референдум. „Разпространяват се дезинформации, по които, за съжаление, Западът се подвежда. Това е кампания на ФЕТО и ние нямаме обяснение защо западните ни приятели я приемат. Кого ще подкрепите вие – партията, дошла на власт с избори, правителството й и президента й, или онези, които целят разделение на страната, които с преврат искат да завземат властта? Ще ме извиняват, обаче като говорим за демокрация, длъжни са да подкрепят правителство и президент, спечелили избори. А ако не ги подкрепят, значи не са искрени“, казва още Ердоган, цитиран от БГНЕС.
21
2907
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
20 Юни 2017 17:23

Каквото и да говори в момента , даже и да е искрен , керванът си върви в определената посока и Ердоган много добре го знае. Е, сега ще поуспокои наивниците колкото са останали , малко мъгла в посока ЕС и кой разбрал -разбрал .
20 Юни 2017 17:25
ти да видиш

партнерските ценности не важат

посредникът , посредникът
20 Юни 2017 17:33
Съвсем логично е против.

Голяма Албания вярно куче на САЩ на балканите на север от Турция и независими кюрди в Ирак на юг от Турция обезсмислят Турция като най-стратегически съюзник на НАТО и САЩ.

Ако причината да не се случи обединена България беше, че се предполагаше че ще сме съюзник на Русия то пред Велика Албания съюзник на САЩ пречки няма.
20 Юни 2017 17:38
Велика Албания да не поиска да включи и България?! (пу, пу)
20 Юни 2017 17:39
Нормално с одъртяването се предполага че човек поумнява. Дано е тъй. Реално той е на зор, усеща лекия засега полъх на вятъра. А ако Европа един ден уважи негови претенции, с нея е свършено.
20 Юни 2017 17:45
Естествено, че Ердоган е против Велика Албания. Но всичко може да се уреди ако му се обещаят останалите земи от Балканския полуостров.
20 Юни 2017 17:47
Не му влиза в схемата. Подривният елемент не трябва да е съсредоточен, а разсъсредоточен. Що му една Албания, с всички албанци в нея, когато може да има пет балкански държави с албански малцинства под контрола му, чрез които да влияе и манипулира. Това е доктрината на "Стратегическата дълбочина".
20 Юни 2017 17:48
Ердоган се обяви против идеята за Велика Албания

Така му е наредил Жужо.
20 Юни 2017 17:53
А нашите "интелектуалци" се надварваха да хвалят мустакатото професорче. Ердоган (като един БХ) се разграничи от него. Деликатно. По турски.
20 Юни 2017 18:02
А нашите "интелектуалци" се надварваха да хвалят мустакатото професорче.


Ако имаш предвид Давутоглу, иронията ти е ... меко казано ... неуместна.
20 Юни 2017 18:03
Има две нации в региона на балканите, които са жизнени, млади, оптимистични, нарастващи и с бъдеще - турците и албанците. Обединението на албанците би създало в дългосрочен план конкурент на Турция в региона, от което тя няма интерес. Така че позицията на Ердоган е разбираема.

Що се отнася до ненарушимостта на границите на Балканите, то това е политика на Турция от когато съществува републиката, а и доста преди това. Още повече, че промяната на границите в последните 3 века винаги са били в ущърб на Турция. Днес Турция няма нито интерес, нито потенциал да променя граници в свой интерес. Затова и правилно се е насочила към стабилност, което да й позволи, заедно с нарастването на икономическата й мощ да увеличава тежестта си на влияние в региона и да черпи икономически и политически дивиденти от това.

За да се случва това, обаче за Турция е много важно добросъседството. Затова и толкова държи на него и прави жестове и жертви, които нито една западна държава не би направила. Едва ли ако някъде в страна от такъв мащаб бяха струпани 3 милиона бежанци, то тя би ги задържала.
20 Юни 2017 18:07
2 ВЕЛИКИ ДЪРЖАВИ на Балканите са много.
Или Велика Турция или Велика Албания.
Мисля си Турция по - добре ще ни защити.
20 Юни 2017 18:20
Ако бяха и нашите предци тъй далновидни като нас, друга да е била съдбата/историята ни. Късно сме се родили.
************
И как хитрите гърци не успяха да насадят грък за султан, още ми е чудно.
20 Юни 2017 19:01
Чакам декларацията на Ергдоган, че е против Велика Турция!
20 Юни 2017 19:06
Казвам ви: Има команда от Вашингтон да се пристъпи към "решаване на конфликтите" между Македония и съседите ѝ, за да бъде интегрирана тя в европейските и трансатлантически структури. Това изказване на Ердоган е от този ред на мисли...
20 Юни 2017 20:01
западните ни приятели
20 Юни 2017 20:14
Трудно е да се прецени колко са бежанците в Турция. Понеже се водеше и пазарлък, допускам бройката да е доста надута. Турция засега се държи дружелюбно. Но тя няма и много голям избор.
20 Юни 2017 20:58
Турция редува трамвайте на демокрацията, на добросъседските отношения, неприкосновеност на границите и др. ценности за пред хората. Важно е да слезнат на правилната си спирка и да продължат в тяхната посока - верният път на исляма.
20 Юни 2017 21:21
Лъже душманинът европейски
20 Юни 2017 21:47
Ще повторя част от писалите по-горе, но с други думи: баш нео-циганистът се прави на римлянин, опитвайки се да прилага максимата "разделяй и владей".
20 Юни 2017 23:01
Ердоган казва -„Категорично отхвърляме всякакви подобни опити и внушения за прекрояване на границите в този исторически момент..."

Въпросът ми е,след отминаване на момента какво ще има да става?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД