:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 404,533,246
Активни 64
Страници 4,815
За един ден 1,302,066

Технология на законния банков грабеж

Или как банките от инфраструктурни организации на икономиката се превърнаха в паразит, заробващ хора и държави.
Виктор Папазов
Дай на човек пистолет и той ще обере банка.

Дай му банка и той ще обере целия свят.Сигурен съм, че мнозина вече се възмущават на заглавието. Този ни разказва някакви врели-некипели, теории на конспирацията. Да видим дали е така.

Преди няколко дни участвах в някакво предаване с виден български банкер. Той започна да обяснява как работи банкова система с частични резерви и как банките вършат една много полезна функция, като акумулират парите от населението и ги канализират, където това е най-ефективно. Всички, които сте учили икономика, сте я чували тази басня. Само че банковата система въобще не работи така. Или поне отдавна не работи така. Допреди няколко десетилетия действително е било така, но тогава имаше златен стандарт. По-възрастните помнят какво пишеше на банкнотите на времето - "Банкнотата е обезпечена със злато и всички активи на банката". Сега вече пише само - "За подправка виновните се наказват според закона".Правителствата и банките мразят конкуренциятаСлед разпада на Бретън Уудс* през 1971 г. нещата се промениха коренно. Банките нямат никакви ограничения да създават пари от нищото. И не говорим само за централната банка, която по закон има тези права. Говорим за търговските банки. Именно те са тези, които създават огромната маса нови "пари".

Ще ви дам пример. Отивате в банка и искате кредит от 1 милион лева. Банката разглежда вашата молба, преценява обезпечението, което предоставяте, и накрая ви дава кредита. Ура! Вие си мислите, че банката ви дава част от парите, които други хора са спестили и депозирали в банката? Нищо подобно! Банката всъщност току-що е създала 1 милион лева от въздуха. Как става това? Много просто - банката ви открива сметка и в нея записва, че имате депозит от 1 милион лева. С акта на записване на този "депозит" банката току-що е създала 1 милион лева плюс лихвите, които й дължите в бъдеще.

Неотдавна някакъв журналист беше написал как сме забогатели, защото депозитите на фирмите и населението се били увеличили и стигнали 70 милиарда лева! Драги,не сме забогатели, а потенциално сме обеднели,защото ще имаме да връщаме на банките тези пари плюс доста солени лихви. Тези нови милиарди не са спестени или спечелени. Те са нововъзникнали кредити, които ще трябва да връщаме. И не, не ми обяснявайте, че без кредит икономиката не може. Зависи какъв е кредитът. Ако взимате производителен кредит - за нещо, което ще произвежда принадена стойност в бъдеще, вероятно сте прави, след като проектът се реализира и ако е успешен. Останалите, особено потребителските кредити, са финансов хероин, който банките ни пробутват, като изсмукват целия ни труд и спестявания.

Смятате ли, че е случайно, ченито един банкер не беше вкаран в затвораза кризата през 2008 г. в САЩ? Напротив, спасиха ги и им дадоха огромни бонуси. Задавате ли си въпроса как последните няколко десетилетия изведнъж финансовата система се превърна в най-важното нещо? Всички са вперили погледи във финансовите пазари. Всичко се мери в проценти, пари, покачване. Някак си бързо забравихме колко хора загубиха жилищата, бизнеса и работата си. Виновни се оказаха пострадалите.

Огледайте се. Най-скъпите и луксозни сгради са на банките. Мислите, че е случайно? Мислите, че те са много умни и способни? Нищо подобно. Те просто имат монополното право да създават пари (кредит) от нищото. Това е причината за богатството и властта им.

Правителствата са дали неслучайно тази привилегия на банките да правят пари от нищото. Причините са няколко.Симбиозата между политици и банкери е силно порочна и вредна,но тя дава власт над останалите хора и на двете групи. Без банките политиците не биха могли да финансират всичките си приумици, но и не биха могли да ни КОНТРОЛИРАТ. Защото в съвременния свят контролът не се осъществява със сила, а чрез парите.

Който има пари, контролира всичко - политика, медии, ако щете дори и това, което мислим. Само не ми казвайте, че мислите напълно самостоятелно и никой не може да повлияе на мнението ви. Наистина? И как си формирахте мнението по даден въпрос? Гледате ли телевизия? Четете ли вестници? А книги? И си мислите, че сам формирате мнението си? Я си помислете пак.

Но да се върнем на банките, парите и контрола. В съвременния глобализиран свят истинският контрол не се осъществява със сила, а с финансова принуда, която се реализира с помощта на декретните пари. За тези, които се чудят що е това "декретни пари" - това са шарените хартийки в джобовете ви, които ви внушават и вие си въобразявате, че са пари.

По-начетените ще се сетят за експеримента с местните пари в градчето Вьоргл** в Австрия през 1932 г., вдъхновен от трудовете на Силвио Газел. Независимо от грандиозния му успех централната банка го забранява. Защо?Защото заплашва установеният ред на грабежДа не мислите, че е случайна изненадващата промяна на европейските комисари да поканят всички страни от ЕС, които не ползват еврото, да се включат в еврозоната? Просто комисарите са ужасно изплашени за властта си и бързат да вкарат всички във финансовия концлагер, наречен евро, от който измъкване няма. Сигурно ще кажете, че пак преувеличавам. Дали?

Погледнете съседната нам Гърция. Когато преди две години там се проведе референдум, помните ли какво се случи? Ципрас изведнъж се отметна след натиска от Германия. Тогава финансовият министър на Германия заяви, че "изборите не променят нищо и че европейските договори не могат да бъдат изменяни с демократични избори".

Знам, че мнозина злорадстват на това, което им се случва на гърците. Но да погледнем техния негативен пример. Отпуснаха им стотици милиарди кредити, срещу които те закупиха германски подводници и друго въоръжение. Похарчиха огромни пари за инфраструктура. Сигурно голяма част от парите са попаднали в джобовете на политиците.

Сега е дошло време за плащане и започна големият грабеж. Принуждават ги да си продадат пристанища, летища, банки и какво ли още не. Ще кажете, че парите трябва да се връщат. Така е, но нали видяхме как банките създават пари от нищото. Ето такаголемите държави грабят малките с помощта на финансовата системаДават ви фиктивни пари на кредит, които после, ако не върнете, ви взимат всичко ценно. Това е технологията на узаконения банков грабеж. Не си мислете, че ни канят за добро в еврозоната.

Искам накрая да се замислите случайно ли едни от първите неща, които се приватизираха в България след промените, бяха банките? Дали случайно първите големи "инвестиции" пак бяха в създаването на чуждестранни банки? Защо ли почти няма банки българска собственост? Мислите, че чуждестранните банки внасят пари от чужбина, за да кредитират българската икономика? Наистина ли вярвате в Дядо Коледа?

Ако сте прочели внимателно написаното и сте размислили, ще разберете, че ние сме подложени на финансов геноцид, от който измъкване няма. Нещата последните години обаче се промениха. Животът винаги намира начин. Банките вече са ходещи мъртъвци, но още не го знаят. Решение вече има, но за него - следващия път.P.S. До всички приятели и познати банкери - нищо лично нямам срещу вас. И вие сте жертва на системата, независимо че сте надзиратели във финансовия концлагер, и вие сте вътре и уязвими като всички нас, нищо че сте платени пребогато.

--------------------------

* Bretton Woods system е международна система за организация на валутните курсове и търговските разплащания, установена в резултат на провеждането на специална международна конференция през 1944 г. В нея участват 45 държави и нейната цел е организация на международните парични отношения по нов начин след Втората световна война. Обменните курсове на валутите трябвало да бъдат по-гъвкави от използвания дотогава златен стандарт и съотношението им трябвало периодично да се пригажда към стопанската производителност на съответните държави чрез ревалвация или девалвация.

** Кметът на градчето Вьоргл въвежда регионална валута за финансирането на инфраструктурни и строителни проекти на общината. Хората получавали ваучери за свършената от тях работа, които трябвало да бъдат похарчвани всеки месец. Така била стимулирана местната икономика. Идеята била изключително успешна, като помогнала да се ликвидира високата безработица и вдъхновила много други градове също да я приложат. През 1933 г. обаче Австрийската централна банка я забранява.
Снимка: БГНЕС/ЕПА
Преди две години в Гърция се проведе референдум, от който премиерът Ципрас изведнъж се отметна след натиска от Германия. И германският финансов министър бе сред най-мразените в страната.
122
16383
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
122
 Видими 
25 Юни 2017 19:30
Усетил е човечецът, че нещо не е така, ама е направил груба грешка, като е почнал да пише, преди да прочете нещо.
25 Юни 2017 19:32
Ще ви дам пример. Отивате в банка и искате кредит от 1 милион лева. Банката разглежда вашата молба, преценява обезпечението, което предоставяте, и накрая ви дава кредита. Ура! Вие си мислите, че банката ви дава част от парите, които други хора са спестили и депозирали в банката? Нищо подобно! Банката всъщност току-що е създала 1 милион лева от въздуха. Как става това? Много просто - банката ви открива сметка и в нея записва, че имате депозит от 1 милион лева. С акта на записване на този "депозит" банката току-що е създала 1 милион лева плюс лихвите, които й дължите в бъдеще.

това е цитат от един пейпър на Банк ъф Ингланд. Абсолютно официално.
25 Юни 2017 19:39
за статията
25 Юни 2017 19:42
това е цитат от един пейпър на Банк ъф Ингланд. Абсолютно официално.


сириозно?
25 Юни 2017 19:44
Modern money mechanics не беше ли сепак на Фед?

https://archive.org/stream/ModernMoneyMechanics/MMM_djvu.txt

This publication originally was written
by Dorothy M. Nichols in May 1961.
The June 1992 revision was prepared
by Anne Marie L. Gonczy

25 Юни 2017 19:45
мда, даже съм го линквал преди две години:
http://www.bankofengland.co.uk/publications/Documents/quarterlybulletin/2014/qb14q102.pdf
резюме:
https://www.theguardian.com/commentisfree/2014/mar/18/truth-money-iou-bank-of-england-austerity
25 Юни 2017 19:46
Modern money mechanics не беше ли сепак на Фед?

цъ.

ма се пак зависи кво човек разбира под това понятие, щот локумите са ного разтегливи.
25 Юни 2017 19:49
кво човек разбира под това понятие,

аз лично разбирам научнопопулярното обяснение на процеса на създаване на пари като за лаици.


25 Юни 2017 19:50
Кешът до 1000 лв. е с ефект на бомба, в услуга е на банки и богати
Тази идея се прави в услуга на няколко банки, които ще останат и ще циментират единния съюз между олигархия, властващи политици, банки и силови структури
http://www.mignews.info/keshat-do-1000-lv-e-s-efekt-na-bomba-v-usluga-e-na-banki-i-bogati/
25 Юни 2017 19:51
мда, даже съм го линквал преди две години:

ти хубу си го линквал, ма чел ли си го? разбираш кво пише там с тия много думи? щот папазов абсолютно неправилно генерализира и под статията ще се изпишат куп глупости.
25 Юни 2017 19:51
Доста повърхностна статия.
Нищо не пречи да си направите пари. Има проблем ако ги наречете долар, евро или лев например.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Local_currency
Непомерното влияние на $ не започва с Бретън Уудс. Тогава само се узаконява резултатите от успешната война на US.
Всичко започва от 1913 година със създаването на Federal Reserve и работата на US government в негов интерес (на ФЕД).
25 Юни 2017 19:52
аз лично разбирам научнопопулярното обяснение на процеса на създаване на пари като за лаици.

ми хубу - ама това обяснение което аз знам, не е това от статията.
25 Юни 2017 19:56
ти хубу си го линквал, ма чел ли си го?

и за това сме си говорили.
Сега ще кажа, че съм го чел, колкото и ти си го чел, ти ще кажеш, чел си го ама кво си разбрал, аз ще кажа, че съм го разбрал така, ти ще кажеш, че съм го разбрал неправилно, аз ще кажа, че разбирането ми ме устройва в момента, ти - че разбирането ми не те устройва и няма да се разберем, затова предлагам да оставим нещата така.
25 Юни 2017 20:01
wreckage
25 Юни 2017 19:56

казвай каоквото искаш, нямам намерение да споря.

наздраве
25 Юни 2017 20:01
жега.
25 Юни 2017 20:09
Е айде и от мен
25 Юни 2017 20:12
Ф момента установявам, че фликът на Гай Ричи за крал Артур фсъщност е супер забавен, не знам кво толкова му намират маана.
25 Юни 2017 20:32
Напълно съм съгласен с автора, но съм изненадан, че все пак у нас се появи сериозна медия, която дава трибуна за такъв сериозне проблем. Мислех че вече си отиваме небавно и ненеусетно дори. Бих подкрепил автора с поредицата сериозни анализи на руския професор Катасонов, който пръв затръби за банкстерския концлагер. Последната му статия от преди само дни гласи, че капитализмът ще бъде погребан този път не от пролетариата а от банкстерите (на вниманието на цензурата: терминът банкстери е въведен в САЩ все пак и там е легитимно вече понятие).
25 Юни 2017 20:37
Бих подкрепил автора с поредицата сериозни анализи на руския професор Катасонов, който пръв затръби за банкстерския концлагер. Последната му статия от преди само дни гласи, че капитализмът ще бъде погребан този път не от пролетариата а от банкстерите (на вниманието на цензурата: терминът банкстери е въведен в САЩ все пак и там е легитимно вече понятие).


казах ли ви!!!!
25 Юни 2017 20:39
Бутч,
я кажи верно ли, че в Бретън уудс хамериканците били казали на другаря Кейнс да не им предлага нахално измислената от него нова световна валута (май БАНКОР и е било името, което анкъл Джордж й дал), щото техният долар щял бил чудесно да върши тая работа! Верно, че повече от чудесно я върши доларът тая работа! За американците, не за нас! Резервите на Китай, Япония, Южна Корея в долари, натрупани от продажби на техни стоки и услуги по света 1 (главно с САЩ!) дали минаха вече 10 трилиона ? Сигурно и по този въпрос можеш ни осветли! Предварително благодарим!

Викторе, пазиш оня видеозапис от Япония дето ни показваха в някакъв древен храм дълга-предълга алея, и през метър-два два дебели червени дирека, връз тях напречно трети дирек, и той червен, и като погледнеш цялата поредица тя досущ мяза на червените порти, дето оня, нашенецът, Кристо Явашев много ОРИГИНАЛНО, направо АВТЕНТИЧНО измисли, и ги изпляска като НЕГОВА ИДЕЯ в Сентрал парк, Н.Йорк ?

Иначе за банките - абсолютно си прав! Още Владимир Улянов, по кличке Ленин, говорил, че след Църквата БАНКИТЕ са най-реакционната институция! В днешно време те са АРХИ-вредни! На портите на капитализма, в който 1989 се оставихме бунашки да ни примамят (щото, видите ли, щом на полаците опрощават дълга, то и нашия ще опростят, нищо че нашият е Лондонски клуб, а полският - Парижки!), пишело, ама със ситен шрифт, и на гърба на портите:CAVE BANKEM! Банкерите го били взели от римляните, които на портите си слагали надпис: CAVE CANEM! Щото са не по-малко зли пцета!!!!

25 Юни 2017 20:52
рки,
а защо не си ме цитирал и не дадеш простичко обяснение като как България се оказа днес най-измиращата държава даже не и в Европа дори!
25 Юни 2017 20:54
Сигурно и по този въпрос можеш ни осветли! Предварително благодарим!

Не мога да кажа нищо по въпроса ти. Не съм бил там.* Само виждам резултатите от Бретън Уудс.
Нали ти си навътре в банкерските дела. Ти ще напишеш повече.
Скромното ми мнение е, че mighty $ е едната ръка с която се налага световното господство, другата е триадата със стратегическите нападателни оръжия и разбира се, десетте самолетоносача.

*BTW и Сталин не е бил там, или негов представител.
25 Юни 2017 20:57
а защо не си ме цитирал и не дадеш простичко обяснение като как България се оказа днес най-измиращата държава даже не и в Европа дори!

че кой съм цитирал? нима тези думи не са ваши?
и кво общо имат проблемите на българия с банките?
25 Юни 2017 21:02
рки,
и това доживях да прочета, че банките нямат нищо общо с икономическото състояние на гостоприемника си. Ама това лихвен процент, ама това сигурност на депозитите, ама това дали се кредитира лятна почивка на безбройни чиновнички или нова масмедийна кампания или нови коли а не реална икономика явно няма отношение към проблема за какво бягат младите и от какво мрат старите, нали?
25 Юни 2017 21:04
*
25 Юни 2017 21:10
*
25 Юни 2017 21:12
Политическата икономия или както там днес наричат , целия този комплекс от знания, изглежда лесена и елементарна !
Но както виждаме не е .
Упражненията са хубаво нещо , развиват определени групи мускули, най-добро било , така казват , плуването .
За който знае да плува де .
Според мен нещата стават действително сериозни и от глобален мащаб след премахването на Дизел .
Не на Вин Дизел , обаче той все още си е жив и ни радва .
25 Юни 2017 21:19
Банките освен полезни, всъщност са и голямо зло, когато са частни.
Още в дълбока древност, поради ненаситната си алчност, частните банкери са разрушавали цели империи. В една много голяма степен, точно те са отговорни за унищожаването на Асирийската империя и Нововавилонското царство. Дарий I изглежда е бил умен човек, та някак си го е прозрял това и когато превзел Вавилон /тогавашния Уолстрийт/ постъпил доста...хмм... рационално да го наречем... за благото на цялото човечество- прекарал ги под ножа всите тамошни банкери и конфискувал имуществата им. Уви обаче, доста рационалното понякога не се покрива с напълно рационалното... понеже Дарий пощадил потомството на тези банкери... което малко по-късно възобновило занаята си изцяло и... Персийската империя също била обречена... Някъде по това време в Елада, Аристотел също прозрял какво зло са банкерите... и остро ги осъдил. После обаче компрометирал присъдата си ставайки за смях, понеже започнал да твори възторжени дитирамби, за най-големия банкер на древната Елада през него период. Всъщност цялата работа е била свързана с обширен и злокобен заговор срещу Персийската империя, в който влизал както Аристотел, тъй и Филип Македонски, а също и... банкери, включително въпросния паразит /персите обаче успели да го докопат и го пречукали по много гаден, пардон... напълно заслужен имах предвид... начин/. Та така и до днес... не се чете достатъчно История уви... а там човек може да открие... някои вдъхновяващи и решаващи проблемите решения...
25 Юни 2017 21:20
Повърхностна статия. Апокалиптична демагогия.

В Папазов, сър.
25 Юни 2017 22:10
Бутч,
и аз не съм бил там!
Иначе, доларът е силен, защото е обезпечен не със злато (махнаха тоя надпис откакто ген. Шарли им изпразни Форт Нокс!), а с авионосци, томахавки, ауакси, подводници и прочие милитарш уеър! Все още му се плашат на това обезпечение и котират в долари нефт, газ и прочие благини!
Мисля, че историята за БАНКОРА на Кейнс е описана от Лиакат АХАМЕД, във "Властелините на Финансите" с подзаглавие "Банкерите, които фалираха света" Издателство "Изток-Запад", 2012, ама не съм сигурен - не съм я прочел докрая! Чудя се дали има смисъл !
25 Юни 2017 22:36
Ще ви дам пример. Отивате в банка и искате кредит от 1 милион лева. Банката разглежда вашата молба, преценява обезпечението, което предоставяте, и накрая ви дава кредита. Ура! Вие си мислите, че банката ви дава част от парите, които други хора са спестили и депозирали в банката? Нищо подобно! Банката всъщност току-що е създала 1 милион лева от въздуха. Как става това? Много просто - банката ви открива сметка и в нея записва, че имате депозит от 1 милион лева

Доста съмнително става туй превръщане на 1 мильон кредит в 1 мильон депозит. Освен, ако не става въпрос за кредитни милионери от Държавна сигурност. Мдаа...
25 Юни 2017 22:50
Ще ви дам пример. Отивате в банка и искате кредит от 1 милион лева. Банката разглежда вашата молба, преценява обезпечението, което предоставяте, и накрая ви дава кредита. Ура! Вие си мислите, че банката ви дава част от парите, които други хора са спестили и депозирали в банката?

По принцип е обратното - когато внесеш пари на депозит, банката може да ги ползва като кеш, но и самият депозит става пари, които могат да се ползват. В зависимост от срочността на депозита, парите се наричат от "M2" до "M4". Ако изтеглиш 1 милион като кредит, банката все пак трябва да извади тази сума от трезора си и да ти я даде (или поне да ти я преведе по сметката), т.е. при кредит нещата са балансирани.
Иначе статията е напълно вярна - банките са онези институции, които приемат реални пари от гражданите, срещу юнашки обещания, че тази пари ще им донесат доход.
25 Юни 2017 23:01
Банката разглежда вашата молба, преценява обезпечението, което предоставяте, и накрая ви дава кредита. Ура!

Мхъ, само дето туй обезпечение мое да е на стойност три мильона. И банката става негов собственик дорде не се изплати кредита. Тъй щото туй не са паре от въздуха...
25 Юни 2017 23:14
Банките вече са ходещи мъртъвци, но още не го знаят. Решение вече има, но за него - следващия път.

Нашата пиратска гилдия отдавна използва такова решение.
Забавно е всеки потребител да може да държи на компютъра си цялата оперативна банкова информация.

Обаче е интересно до какъв мащаб може да работи такова решение.

http://www.segabg.com/replies.php?id=295855
25 Юни 2017 23:19
@щурчо, банките могат да създават пари буквално "от въздуха". И това не е някаква конспирация, а нормално явление. Нарича се "паричен мултипликатор". Г-н Папазов просто е объркал механизма - чрез междубанковите депозити става, не чрез кредитите.
25 Юни 2017 23:31
Г-н Папазов просто е объркал механизма - чрез междубанковите депозити става, не чрез кредитите.

Теа депозити реални ли са или са неква фикция. Щото поне в България парите не са шума и не раснат по дърветата...
25 Юни 2017 23:40
Ако банка А направи депозит за 1 млн. в банка Б, то освен дето Б може да харчи милиона, но и А може да си купи нещо друго, плащайки с депозита, който е една хартийка. Това е паричния мултипликатор. В България, заради валутния борд, единствено на БНБ са ѝ забранени мултипликации, а и много други неща. Тя като централна банка имаше възможност за много по-големи далавери, като например да напечата банкноти.
25 Юни 2017 23:41
Теа депозити реални ли са или са неква фикция. Щото поне в България парите не са шума и не раснат по дърветата


1. когато банка отпусне потребителски кредит на г-н цвърчак, който после го депозира в друга банка, тия паре шума ли са ели не?
2. или когато банка отпусне кредит на г-н цвърчак, за да купи нивите на г-н ванс, който после депозира сумата от продажбата в друга банка, тия паре шума ли са ели не?
25 Юни 2017 23:57
Това е паричния мултипликатор. В България, заради валутния борд, единствено на БНБ са ѝ забранени мултипликации, а и много други неща. Тя като централна банка имаше възможност за много по-големи далавери, като например да напечата банкноти.

Ясно. В България не се печелят пари от въздуха...
26 Юни 2017 00:47
Или как банките от инфраструктурни организации на икономиката ГИ превърнаха в паразит, заробващ хора и държави.
26 Юни 2017 00:56
26 Юни 2017 01:11
Или как банките от инфраструктурни организации на икономиката ГИ превърнаха в паразит, заробващ хора и държави.
1. Изначално банките са имали други функции (Маркс трябва да се чете). 2. Кой ГИ превърна в паразит?
Впрочем, матрялът едно към едно повтаря разни филмчета, за генериране на задлъжняването на гражданите. И поставянето им в подчинена обществена позиция.
26 Юни 2017 02:43
Едно момче завършило Харвард изнесе лекция пред група любопитни бивш стопански дейци. Говори за вторичните банкови инструменти. В САЩ на един реален долар се падали по 400 фиктивни долари от вторични, производни и тарикатски книжа.
Авторът на статията не помни и не споменава една още по-стара гаранция. По време на Латинския монетен съюз на книжните пари пише:" Плаща предявителю 20 лева"(примерно). Това значи,че книжната банкнота НЕ Е ПАРИ, а основание да си поискаш от банката истинските,златни пари.
26 Юни 2017 07:32
Наслаждавам се на обърканите спорове. Наистина хората се чудят защо става така. Някои не вярват, други вярват, че статията е глупост. Но не се сещат, че никоя банка не може да издържи и два дни да плаща, ако бъде атакувана. И не виждат отстрани/от ляво колко милиарда трябват за спасяването на две италиански банки. Нормално е да не разбираме, защото в това, което се случва, няма логика и нормалност. А си е чисто и просто: злоупотреба, шашма, кражба или спекула. Но всичко това не се случва, защото правителствата печелят. Нищо подобно! Банките отдавна ги завличат. Целта на упражнението е да се финансират мултинационалните компании. Които уж са инвеститори, а, когато банката закъса, защото не може да плати на вложителите, се оказва, че не може да им се вземе нищо. Печалбите са завъртени през ошфорките, а дълговете им трябва да ги покриват балъците!!!!!!!!!!
26 Юни 2017 07:50
Само между другото , много добре стана , че банките в България в по-голямата си част са чужди . Другото добро е , че се въведе балутен борд .
Ако не беше това , комунягите щяха да извършат чудеса с България .
26 Юни 2017 09:20
никоя банка не може да издържи и два дни да плаща, ако бъде атакувана.

Интерсно, защо се получава така, след като (според автора) "Вие си мислите, че банката ви дава част от парите, които други хора са спестили и депозирали в банката? Нищо подобно! " ?
26 Юни 2017 09:30
Кандило, кандило, нищо не си разбрал. Аз писах по-рано за зловредната роля, която играят търговските банки. И авторът пише точно това. Те проивеждат от пари, пари. Във Филаделфия се срещнах с един адвокат по мой личен въпрос. Обаче, той ми каза, "хайде да правим бизнес с България". Аз му предложих някои стоки, които бихме могли да внесем от България. Той каза,"А не, аз искам от пари, пари да правя". Схемата му не можеше да действа у нас. Това фактически правят търговските банки. Тук е забравен Маркс, че икономиката трябва да бъде "пари-проиводство-пари".
Скоро чух, че в Китай банките не са търговски, това означава, че те не проивеждат пари. Те са просто услуга. Тяхната лихва е само 2%, колкото да покрие финансирането на банката. Това е една от причините за бурния разтеж на икономиката в Китай. При соца беше същото. Аз изплатих една гарсониера при 2% лихва. Сега съм взел един потребителски кредит за 10 години и ще изплатя 180% от него.
Тук не се споменава ролята на долара. Той е резервна валута и цената на всяка стока, минава през него. Как се формира доларът? Правителството на САЩ иска от Федералният резрв да напечата определено количество хартийки на които пише определена сума долари. Срещу тези долари, правителството пуска акции. Акциите фактически са дълг. Този дълг трябва да се изплати от данъците на американците и да се покрие с данъците от закупувани стоки и петрол. Обаче вече в САЩ много малко стоки се произвеждат и петролът се източва другаде. Така, че всеки от нас, който закупи някоя стока, проиведена да речем в Китай, фактически покрива дългът на САЩ, т.е., покрива тези хартийки.
В момента не е проиводствения капитал на власт, а кухия финансов капитал, който се увеличава с кухи пари.
26 Юни 2017 09:53
Дълго време смятах Марх++ за форумно превъплъщение на В.Папазов, сега вече съм объркан - статията все едно Джиджи я е писала... Дано замяната на Хърсев с Папазов в понеделник не бъде перманентна.
26 Юни 2017 10:43

Minderbinder
26 Юни 2017 09:20
Мнения: 3,702
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
никоя банка не може да издържи и два дни да плаща, ако бъде атакувана.
..........
Интерсно, защо се получава така, след като (според автора) "Вие си мислите, че банката ви дава част от парите, които други хора са спестили и депозирали в банката? Нищо подобно! " ?

Ми доколкото ми е известно, банката най-напред би трябвало да даде като кредит повечето от парите от депозитите /не съм банкер, ама е логично, при по-голям резерв плюс и акционерния капитал- по-сигурни депозитари, по-стабилни банки, по-малко пари от въздуха, по-бедни банкери.../, за да може те да започнат да скачат из другите банки... и да се случва споменатото от автора...та затуй и няма достатъчно пари в наличност... при такива атаки. Механизмът споменат от автора се свежда практически, до написването на същите тези пари от депозита, дето са дадени на кредит... втори и т.н. пъти... доколкото позволява депозитния мултипликатор... в баланса на банките. Така при икономически растеж, се подсигурява необходимото нарастване на паричната маса. Без този механизъм, индустриалната революция най-вероятно би била невъзможна. Неприятните страни на процеса обаче, уви са много повече от полезните. Веднъж създадени вече, тези пари много трудно изчезват, понякога са необходими даже, зверски войни за целта, пък и кризите и депресиите...мизерията...глада... също хич не са за подценяване. Процесът обаче, въпреки това е оставен в ръцете на частни банкери, които по дефиниция са прокълнати от много световни религии /под наименованието лихвари/, рядко алчни и зли същества, занимаващи се почти изключително с лъжи и грабеж, а често даже с убийства. Нормално е подобни да злоупотребяват жестоко, с толкова могъщ инструмент. Дори простото напомпване на депозитните мултипликатори, чрез насърчаването на потребителките кредити, несъмнено представлява ужасяващо престъпление срещу човечеството... изискващо задължително подход наподобяващ, приложения навремето от древния цар Дарий I... спрямо частните банкери във Вавилон. Вместо това, в днешни времена, държавите спасяват частните банки... а уж би трябвало да се очаква, да сме станали малко по-мъдри от древните...
26 Юни 2017 10:56
"Конфликтът, който се носи през вековете и който ще трябва да бъде решен чрез борба рано или късно е: хората срещу банките."

Лорд Джон Актън (1834-1902), Първи барон Актън на Алденхам
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД