:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ретроспектива припомня творчеството на Виолета Гривишка-Танева

Репродукция: СБХ
Виолета Гривишка-Танева изследва християнската тематика.
Галерия на СБХ, ул. "Шипка" 6

До 6 юли



Графики и рисунки, създадени през дългия творчески път на Виолета Гривишка-Танева - от началото на 60-те години на XX век до 2017 г., когато художничката напуска този свят, са подредени до 6 юли в експозиционната зала на Съюза на българските художници на столичната ул. "Шипка" 6. На третия етаж на арт салона са представени произведения от колекциите на галерия "Илия Бешков"-Плевен, Софийска градска художествена галерия, СБХ, както и непоказвани творби от нейната лична колекция. Мисловното начало е отличителен белег на творчеството на Виолета Гривишка. Изпълнени в различни графични техники и материали, с точно обрисуван и чист детайл, графиките й ни въвеждат в едно космично, ритуално, символистично пространство, където осмислените теми от митологията и християнската религия, от народните традиции, притчите и легендите получават една модерна графична изразност. При проследяването на цялостното й творчество се откроява последователна линия по отношение на тематиката - сюжетите, обединени в цикли - "Български народни песни", "Богомили", "Блудният син", Музика", "Театър", са разработени внимателно и целенасочено и стъпка по стъпка превръщат творбите й в своеобразна трактовка на фолклорното ни наследство и на християнството, погледнато през значимостта на богомилското учение и критичния поглед към Стария и Новия завет. Композиция и форма неизменно довеждат до морално-етични изводи и изразяват идеала на авторката за историята на света и изкуството.

Виолета Гривишка е родена на 19 октомври 1937 г. в Плевен. Завършва графика в Художествената академия през 1962 г. Работи в областта на графиката, живописта и сценографията. През периода 1962-1964 г. работата й е насочена към илюстрацията и оформление на книги и списания. От 1964 г. се изявява като художник сценограф. Участва с графики в общите художествени изложби от 1965 г. и в много представителни изложби на българското изкуство в страната и чужбина - Париж, Сао Пауло, Берлин, Дания, Швеция, Норвегия, Гърция и др.
Репродукция: СБХ
Виолета Гривишка-Танева, "Пейзаж"
711
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД