:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,170,419
Активни 146
Страници 18,102
За един ден 1,302,066
Юбилей

Реформата, която промени България

Валутният борд вече 20 години ни пази от хиперинфлация, девалвация и пристрастени към печатане на пари политици
Георги Ангелов
Българите по традиция нямат доверие в националните институции. С много по-голямо доверие се ползват европейските институции. Има обаче едно изключение и това е валутният борд. Той бе въведен точно преди 20 години и оттогава си остава един от малкото примери за големи и успешни реформи. В същото време фактът, че подобни реформи са рядкост, подчертава още по-ясно трудностите пред модернизацията на страната.

Валутният борд като институция се ползва с широка подкрепа - далеч повече хора са "за" тази система, отколкото "против". А още по-интересно е, че с времето той започна да изпреварват по рейтинг и европейските парични институции. В последните години проучванията показват, че повече хора предпочитат валутния борд и българския лев пред общата европейска валута - еврото. Според изследване на "Алфа Рисърч" от юни 32% от българите подкрепят влизане в еврозоната, а 43% са против.

Паричната статистика също потвърждава тези тенденции. Докато преди десетилетие депозитите на домакинства и фирми в евро бяха значително повече от депозитите в левове, сега ситуацията е обърната. Всъщностлевовите спестявания са повече, отколкото всички депозитивъв всички други валути. Те пребладават както при домакинствата, така и при бизнеса. Към април близо 60% от всички депозити са в левове и само 32% в евро.

Увеличението на паричната маса в левове също е показателно. В края на май банкнотите и монетите в обращение са близо 14 милиарда лева - над два пъти повече спрямо ситуацията преди десетилетие. Левът все повече се използва както за разплащания, така и за спестяване. С други думи, хората не просто казват в социологическите анкети, че вярват в лева и валутния борд, но и го доказват с начина, по който управляват спестяванията и плащанията си. Човек държи тази валута, на която има доверие.

Защо е това доверие към борда? Много просто - защото работи безотказно и резултатно. Благодарение на неголевът е стабилен, напълно конвертируеми обезпечен със съответния валутен резерв. В същото време бяха премахнати хроничните дефицити - както в бюджета, така и в международния платежен баланс - които подкопаваха макроикономическата и финансовата стабилност.

Какво беше преди това? При комунизма левът не беше конвертируема валута. Валутният курс беше изкуствен и не отразяваше реалното състояние. Обменът на левове във валута беше строго контролиран. Въпреки това валутата постоянно беше дефицитна, а валутните резерви на страната неколкократно са стигали до критичен минимум. Поради липса на валута за обслужване на плащанията през 1990 г. Андрей Луканов обяви мораториум по външния дълг (с други думи, фалит).

След края на комунизма валутният курс беше освободен, но трупането на бюджетни дефицити продължи - дефицити, които често се покриваха с печатане на левове. Още в началото на прехода имаше предложения да се въведе валутен борд, който да дисциплинира макроикономическата политика, но правителствата отказваха да се самоограничат. Естония въведе валутен борд още в началото на прехода, бързо я последваха и другите балтийски страни. Но българските политици от 90-те годинипредпочитаха да харчат безконтролнои да покриват разходите с печатницата на пари.

Не е учудващо, че левът се обезценяваше главоломно, а инфлацията от висока стана неуправляема. През 1996 и началото на 1997 г. се стигна до хиперинфлация и тотална загуба на доверие в местната валута. Липса на реформи, неконкурентност, растящи бюджетни дефицити - всичко това подкопаваше притока на чужда валута към страната. Печатницата на левове работеше на пълни обороти, а в същото време се правеха опити девалвацията да се ограничи с валутни интервенции. Единственият резултат от тези интервенции беше изчерпване на валутния резерв, още по-бърза девалвация и пълна разруха.

Така се стигна до 1 юли 1997 г., когато България въведе валутен борд. Това стана, след като бяха изпробвани всички други подходи и те се провалиха, след като не остана никаква друга алтернатива. Типично за Българияреформа се прави едва когато всичко се е срутилоТова е фундаментално различие между България и по-успешните страни от Централна и Източна Европа.

Водещите страни започнаха тежките реформи още през 1989 г., защото знаеха, че са и полезни, и неизбежни. В България се твърдеше, че има някакъв друг път - без реформи, без трудности, дори с опити за реставрация на предишния строй. Резултатът беше, че реформаторските страни като Полша, Естония и Чехия произведоха икономическо чудо още през 90-те години, а България произведе икономическа катастрофа с неимоверно тежки последици. Реформите може да са трудни и болезнени, липсата на реформи е катастрофална.

Та валутният борд беше въведен след почти цяло загубено десетилетие. И беше посрещнат с всеобщ песимизъм. Толкова бяхме свикнали на постоянни девалвации и безпомощност на монетарните и фискалните институции, че не вярвахме, че нещо може да се промени. Имаше прогнози, че бордът ще се провали и че е въпрос на месеци да се срине. Но за учудване на много от тогавашните икономически коментатори деятели бордът си работеше безшумно и безотказно. Много хора ходеха на място на касите в БНБ, за да проверят дали наистина могат да обменят левове във валута и обратно по един и същи курс - и наистина, обменът на валута стана неограничен, а валутният курс не помръдна въобще за цели две десетилетия. Левът е конвертируема и стабилна валута за първи път в живота на много поколения българи.

Инфлацията преди въвеждането на валутен борд беше над 200% годишно, като надмина 1000% през 1997 г. След въвеждането на валутния борд инфлацията спадна драматично - средната инфлация за 20 години е около 5%, а за последните шест години е средно под 1% годишно. Думата "девалвация" излезе от употреба. Съотношението между лева и еврото днес е същото както и преди 20 години.

Валутният борд успя да дисциплинира фискалната политика и да стабилизира платежния баланс. Малцина помнят, преди него България имаше хронични дефицити и по-голям държавен дълг от Гърция, като дял от брутния вътрешен продукт. Днес дългът на страната е нисък., а платежният баланс, който десетилетия беше проблем и водеше до изтичане на валута, се преобърна след въвеждането на борда - имаме нетен приток на валута почти всяка година, авалутните резерви тази година достигнаха 24 млрд. евро,най-високите в историята.

Преди въвеждането на борда чужди инвестиции в България практически нямаше. Никой не искаше да влага пари в катастрофирала икономика - дори българските капитали бягаха навън. Над 98% от всички инвестиции у нас се случиха след въвеждането на паричния съвет. Но най-интересното е, че въпреки постоянните натяквания, че без девалвация на лева износът ни ще стане неконкурентен, случи се точно обратното - българският износ постоянно се увеличава и като абсолютна стойност, и като дял от световната търговия. През 2016 г. експортът достигна рекордните 30 милиарда евро, а тази година продължава да расте с високи темпове.

Бордът премина и през тежката световна криза, удължена след това от кризата в еврозоната и фалита на Гърция, а по-късно и през срива на КТБ. Това разби на пух и прах твърденията, че бордът работи добре само в добри времена. Оказа се, че е неуязвим и при шокове. Това увеличи доверието към борда. Показателно е, че свръхрезервите в БНБ са изключително високи - въпреки въведените отрицателни лихви. Международни банки доброволно плащат на БНБ, за да държат парите си на депозит там.

Може би най-важният ефект от валутния борд е, че той откри пътя на страната към Европа. Без валутна и макроикономическа стабилност нямаше да ни приемат в ЕС. Щяхме да изпуснем последния влак на разширяването и да останем периферна държава без ясни перспективи - като Украйна, Молдова или Босна, донякъде и Македония. Валутният борд е доказателство, че големите реформи водят до големи резултати, въпреки скептицизма и критиките в началния период. Поука, която малко български политици са успели да осъзнаят.

 Помните ли тези банкноти? Заради обезценката на лева преди 20 години по тях имаше доста нули. През февруари 1997 г. един долар струваше почти 3000 лева.
Снимка: Архив
Преди 10 г. тогавашният финансов министър Пламен Орешарски, шефът на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян, тогавашните подуправител и управител на БНБ Димитър Костов и Иван Искров (от ляво на дясно) отчетоха на специална международна конференция първото десетилетие на валутния борд. През 2017 г. паричният съвет вече се приема като даденост и от политиците и финансистите, и от повечето от гражданите.
23
4273
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
03 Юли 2017 20:28
Не искам да давам акъл/консултация/ на институт "отворено общество",но е крайно време Георги Ангелов да стане поне Главен икономист.
Това "старши икономист"звучи някак си фатмашко.
03 Юли 2017 20:31
След Лукановия фалит, валутния борд е най-големия резил на България. Показахме на света, че можем да не вършим глупости само ако вилата ни е на врата. Така или иначе по-добре е да сме орезилени, отколкото без пукната пара.
03 Юли 2017 23:26
Абе каква е тази длъжност "старши икономист"?! Хахахаха! Нещо като "старши литератор", "старши журналист", "старши певец", а?!
03 Юли 2017 23:27
Върховен Икономист от Изумрудения Залив.
03 Юли 2017 23:45
Водещите страни започнаха тежките реформи още през 1989 г., защото знаеха, че са и полезни, и неизбежни. В България се твърдеше, че има някакъв друг път - без реформи, без трудности, дори с опити за реставрация на предишния строй. Резултатът беше, че реформаторските страни като Полша, Естония и Чехия произведоха икономическо чудо още през 90-те години, а България произведе икономическа катастрофа с неимоверно тежки последици. Реформите може да са трудни и болезнени, липсата на реформи е катастрофална.

А-ха, но това не беше грешка, а целенасочено действие на Луканов и ко. с цел ограбване на спестяванията на населението, разграбване на държавната собственост след като предприятията бяха източени и във фактически фалит, както и последващо парцелиране и мутризиране на икономиката.
Не виждам кога и как могат да бъдат заличени последиците от този преход.
03 Юли 2017 23:59
лошите капиталисти спретнаха инфлацията 1996 защото българите намалиха приходите от печалбите от реклами на световното по футбол 1994 в сащ
04 Юли 2017 00:29
Той бе въведен точно преди 20 години и оттогава си остава един от малкото примери за големи и успешни реформи.
Абсолютно успешен - раждаемостта, тия неикономически разходи, непрекъснато се свиват (с едно изключение през 2008 г.), а смъртността следва растежа на БВП.

левът е стабилен, напълно конвертируем
Абсолютно конвертируем - купуваме нефта в левове, фондът Юнкер действа изключетелно в левове, дори и изтребителите, с които сега ще се нбутваме, ги договоряме в левове. Да се чуди човек при тая конвертируемост защо банките вземат комисионна от 0.3% при обмяната на конвертируемия лев.
Резултатът беше, че реформаторските страни като Полша, Естония и Чехия произведоха икономическо чудо още през 90-те години
Ами то си е чудо, че Чехословакия се разпадна без гражданска война, а Естония се размина с девалвация на кроната само от 100 пъти. Тъй де, не е като нашият "лъв" 1000 пъти заради професорите ни по икономика. Полша както и Албания създоха чудото да се говори за "емигрантската икономика" - кой като "полски водопроводчик", кой като трафикант. Ако Саркози не беше върнал нашите мургави предприемачи, и ние щяхме да се чудо в цяла Европа, а не само в Норвегия, Швеция и Германия. Щото просията е като грантаджийството на фондациите като ИПИ - чака се на чуждото благоволение чрез наведане в желаната от "благодетеля" посока.

През 2016 г. експортът достигна рекордните 30 милиарда евро
Тия 30 милиарда включват ли единия милиард от експорт за Гибралтар на нефтени продукти? Как е отчетен фиктивният износ на цигари, щото един милиард евро продължават да се губи в търговията с цигари.

Преди въвеждането на борда чужди инвестиции в България практически нямаше.
То и сега няма - 19 млн. евро за първото тримесечие (колкото опашката на Соколя-16). Но сега няма и работна ръка, ни евтина, ни квалифицирана, и то при тройно по-висока безработица от германската.

Без валутна и макроикономическа стабилност нямаше да ни приемат в ЕС.
Европейският съюз ни беше отписал (през 2004 г.). Дори и след ходотайството на САЩ (с мерака им за ракетен щит и военни бази), ни приеха "под условие" - предпазна клауза, преобразувана в мониторинг по "вътрешен ред и правосъдие" вече десет години. Сега върви втори опит да ни отпишат с мантрата "Европа на две скорости".
Иначе няма лошо лудият да се радва, че са му сложили усмирителна риза (валутен борд), що можеше да посегне на себе си (политици и банкери в затвора както сториха исландците).
04 Юли 2017 01:43
Българите по традиция нямат доверие в националните институции.

А защо страшният икономист смята, че те имат повече доверие в разните НПОшки?
04 Юли 2017 05:59
Най-после в нещо да съм съгласна с Ангелов. Направо ми идва да се гръмна! Ама защо приятелчетата на Прокопиев пишат статийки против неговите цели? Пишат ги, защото стана ясно, че външните фактори не искат борда да падне. За тях обирът на миналия век вече няма смисъл. Банките са чужди, няма нищо, което да придобият чуждите инвеститори на безценица, защото икономиката в Бг, която може да се продаде/подари така отдавна вече не съществува. Опитът за втори път да се фалират банките, за да се преразпредели собствеността, да падне борда и някои да си отпишат дълговете, а други да забогатеят за една нощ не мина. Българската олигархия удари на камък с далаверата. Разбира се, че е по-добре да имаме собствени пари, но те никога няма да бъдат конвертируеми. Нито пък имаме управници, които да използват същите така, че да е от полза за развитието ни. Бордът просто ни пази от поредния грабеж. При който спестяванията ще се стопят, а пенсиите ще станат 4 долара. Както и заплатите почти ще изчезнат. И месеци наред ще чакат хората покупателната им стойност да бъде поне донякъде възстановена. Прочие точно това е целта на някои бизнесмени, които пискат против борда. Те се надяват така да станат..конкурентни?! Подобна идея показва, че са едни долнопробни мошеници! Конкурентен се става с производство, технологии, нови продукти, при които се правят печалби и на работещите се плаща добре. Що онез "тъпите" на Запад провят това и приеха еврото, вместо да му пуснат една печатница и да свалят доходите до тези в Третия свят?! Да не би да не се иска и там от разни тарикати?! Само че това е временно и те го знаят. И нищо добро няма да произлезе за никой, ако няма мозък или му стига само да прави шашми за днес.
04 Юли 2017 06:41
Поуката е, че без началник чужденец българина не може да се оправи.
04 Юли 2017 07:52
Поуката е, че без началник-чужденец българинът не може да се оправи.


Гори-долу, ама нЬе съвсем!
04 Юли 2017 08:00
Валутният борд вече 20 години ни пази от хиперинфлация, девалвация и пристрастени към печатане на пари политици.Георги Ангелов
04 Юли 2017 08:28
Георги Ангелов, старши икономист, Институт „Отворено общество“

Колко е доходно да си на яслата на Сорос и да "работиш" срещу родината си, драги ми майкопродавецо?
04 Юли 2017 11:31
Като чуя за старши икономист, и се сещам за вица: Детенце пита майка си: - Мамо, кой е Карл Маркс?
-Икономист.
- Аха, като леля?
- Не, леля ти е старши икономист.
04 Юли 2017 11:35
трябва да се вдигне данък печалба и парите от банките да финансират държавната администрация и бюджета
04 Юли 2017 12:13
татяна,
вариант за тоя...
- Георги Ангелов е старши икономист...
- Аха, като Маркс...
- Не, Ангелов е старши икономист...
-------------------------------
Сайтът на Генек
04 Юли 2017 12:21
.... валутният борд. Той бе въведен точно преди 20 години и оттогава си остава един от малкото примери за големи и успешни реформи
Защо една усмирителна риза, наложена зорлем на страната, се нарича "реформа"?
04 Юли 2017 12:45
Валутният борд вече 20 години ни пази от хиперинфлация, девалвация и пристрастени към печатане на пари политици
Надали. Съпоставката със страните, които не са с валутен борд е показателна (пр. Полша, Чехия, Унгария, Румъния). От никаква хиперинфлация не ни пази - единственото което прави е да поддържа мизерия като лишава България от самостоятелна банкова система - и изкуственото поддържане на депозити и инвестиции в недвижими имоти, понеже има минимална възвращаемост в други инвестиции. Старшият Гуру на самозвания институт по-добре да обясни, защо страната ни изостава по всички показатели от своя "peer-group" и ако може без да се оплаква от комунисти и ДС. Фактите (според СБ и др.) са че по времето на Живков за пръв път страната ни има БВП на човек по-висок от средното за Източна Европа - така, че видимо започваме промените от позицията на преднина. И ако без валутния борд ще е по-зле - то колко по-зле? Щото Беларус имат същите показатели като нас...
04 Юли 2017 12:48
Хайде малко гювеч за самозвания "економист": Натисни тук http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.DEFL.KD.ZG?locations=BG-CZ-HU-PL-RO&view=chart
04 Юли 2017 19:42
Валутният борд лиши страната от възможност държавата (централната банка) да емитира пари и да води макроикономическа политика в подкрепа на производителите и на основните си сектори. Друг е въпрсът че куркапанът по времето на Виденов не остави много алтьернативи.

Бордът беше въведен с надценка на лева за да гарантира спекулативните пари на финансистите, стабилизира финансовата ситема, но на на края на жизнения цикъл на повечето от промишленните предприятия, без те два имат възможност да реинвестират, при което като промишленият така и човешкият капитал се обезцениха, без да се възпроизведат - нещо което сега мъчително става и много парциално.

Самият той бе не икономически а политически и даже геополитически инструмент за блокиране икономическата политика на държавата.
Практически всички постсоциалистически страни през 96 -98 г минаха през пълна ликвидна криза в банковата система, а някои като Латвия и два пъти. От постсоциалистическите страни валутен съвет въведоха само Естония и Бъдгария, но всички освен Унгария негласно се придържаха към правилото да не емитират пари извън резервите си, освен в критични случаи. Тези които стриктно спазваха правилата - Прибалтика и ние сега са обезлюдени, без кадри и просто качествени хора и без активи. Които не го правиха са напред вкдючително им расте и популацията - като Румъния и Полша. На Чехите и словаците немците им покриха всички бози през 96, ана нас не и едните са в Еврото. другите не, но и двете страни имат по-добри финансови условия по заимстваният от нас. А ние като курва на магистралата - аванса у сутеньора, а парите после, че и бой...

Всички изконсумирали негативите поне са въвели еврото и ползват бенефициите от това във финансите си и вънешната си търговия, само ние не - консумираме само негативите и по заимствания и по експортно кредитиране. Първото правителство на Баце с перстъпника Дянков не ни вкараха в чакалнята, въпреки че изпълнихме всички критерии и автоматично, като Естония влизахме, но те имаха лоши кредити и идея да рутнат борда - като не стана - после рутнаха КТБ и обезцениха дълговете си. Дянков емитираше държавен дълг с лихви по-високи от тези на Украйна, която от 2012 е в технически фалит и само кредитие от Русия до 2015 и нарушенията на собствените правила след 2014 на МВФ я пазят.

А пропагандоните ( в руския смисъл на дупата) от Отворено общество могат да си пишат що щат: старши икономист, младши икономист, лейтенант икономист и пр. не научни звания. Старши пропагандист, младши прпагандист - те това са те.
Обаче защо е тази боза - като елемент на какво пропагандно мероприятие е статията ?

"Добрите" банкери ( ЕЦБ) емитират евро срещу държавни облигации, изплащани от приходите на бюджетите и ни раздават тези пари като кредити включително и на същите правителства и предприемачите от промишлеността, а лошите политици харчат бюджета и ги конкурират, че и взимат заеми от "добрите банкери" срещу дълговете, които сами емитират. Освен това ние сме по кредитната верига доста след европейските ни конкуренти че и лихзвите са ни по-високи. От това ли ни пази борда 20 години - да не вземем да дръпнем бизнеса на някой еврпейски конкурент ...?
Доверието в лева с което парадира авторът - е доверие към еврото - ние не емитираме левове, а само акумулираме евро и чужди деривати.04 Юли 2017 19:51
premen
04 Юли 2017 19:42
04 Юли 2017 20:12
premen, 04 Юли 2017 19:42
Валутният борд лиши страната от възможност държавата (централната банка) да емитира пари и да води макроикономическа политика в подкрепа на производителите и на основните си сектори.


Тцъ! Валутният борд лиши ИМАЩИТЕ ВЛАСТ ДА ПЕЧАТАТ БЕЗРАЗБОРНО БАНКНОТИ от възможността да могат да правят това!

дундуль, 04 Юли 2017 19:51
premen, 04 Юли 2017 19:42,09 Юли 2017 00:30
егати форума - пълно с нападки ad hominem срещу автора на статията и 2-3 мнения по същество
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД