:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 404,350,195
Активни 203
Страници 8,655
За един ден 1,302,066

Такса смет може да поскъпне драстично още от 2019 г.

Кабинетът ще се съобрази с искането да няма 3-годишен преходен период за промените
Промяната в начина, по който общините определят такса смет, ще влезе в сила още от 2019 г., което най-вероятно ще доведе до драстичното й поскъпване. Министерският съвет се е отказал да въвежда 3-годишен преходен период за влизане в сила на промените. Освен това е отпаднал и 5-годишният период, в който общините трябваше да увеличават поетапно таксата с до 20% на година. Така че още на 1 януари 2019 г. такса смет ще скочи драстично в някои градове. Тепърва ще се разработват наредба и методика за вариантите за такса смет. Общините ще избират начина за определянето й.

Това се разбра при обсъждането на промените в Закона за местните данъци и такси от тристранния съвет за национално сътрудничество. Промените за по-справедливо определяне на такса смет според количеството изхвърлен боклук и на принципа "замърсителят плаща" се приемат и от синдикатите, и от работодателите. Този принцип и в момента съществува в закона, но общините масово се възползват от възможността да изберат друга основа за смятането на налога и най-често това е данъчната оценка на имота.

Такса смет ще има три компонента. За услугите по събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения за третирането им, както и за самото третиране ще има три варианта за определяне на таксата. Единият е да се мери индивидуалното количество битови отпадъци за имотите, включително чрез торби с определена вместимост и товароносимост. Вторият е да се мери количеството отпадъци на базата на броя и вместимостта на необходимите контейнери и честотата на транспортирането им. Третият предвижда таксата да се смята на базата на броя на живеещите в жилището. За услугата за поддържане на чистотата за обществените територии - градинките и т.н., ще се избира между две основи - брой ползватели на услугата в имота и разгърната застроена или незастроена площ на имота.

"На мен не ми е ясно кой ще брои торбите. Кой ще глобява хората, които изхвърлят отпадъци в други торби, и кой ще плаща за заразите после", попита вносителите на промените от Министерството на финансите вицепремиерът Валери Симеонов. "Ние даваме и други възможности. Доколко ще е възможно? В близко бъдеще ще се случи, но не знаем кога", отговори му зам.-министърът на финансите Бойко Атанасов. Идеята на МФ е все пак хората да си купуват стикери за торбите и така да заплащат таксата предварително. Този вариант, признават от ведомството, ще е възможен само в малки населени места, където има къщи, за да се знае кой изхвърля боклука. Именно за тези населени места обаче таксата може да скочи най-драстично - до 100%, защото сега там хората плащат ниски налози заради ниската данъчна оценка на имота си. Това беше и целта на предвиденото първоначално ограничение за не повече от 20% годишно увеличение в рамките на 5 последователни години. Работодателите бяха против това, защото така според тях се ограничават общините да направят бърза и ефективна реформа.

Поскъпване ще има и в големите градове. За столицата например това означава да отпадне районирането. В момента жителите на "Надежда" плащат по-ниска такса смет от тези в центъра, но след промените таксата ще се изравни.
31
3456
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
06 Юли 2017 19:41
Много лошо! И сега има хора, които си хвърлят боклука през балкона. Ако е в специални платени торби- направо не мога да си представя, улиците ще потънат в боклук. Освен това, кво правим с тия дето проверяват контейнерите през 20 минути? Новите контейнери за разделно събиране не им харесаха, щото са с тесни отвори, и ги подпалиха.
06 Юли 2017 20:53
Щом се приватизира, така ще е ! Боклукчийскиге босове и те искат Мерцедеси с лични шофьори. Ех, другарю Живков, на кого ни остави...
06 Юли 2017 21:11
Този вариант, признават от ведомството, ще е възможен само в малки населени места, където има къщи, за да се знае кой изхвърля боклука. Именно за тези населени места обаче таксата може да скочи най-драстично - до 100%, защото сега там хората плащат ниски налози заради ниската данъчна оценка на имота си.

Като живеят в малки населени места, по - малко боклук ли изхвърлят?
06 Юли 2017 21:37
Сухаре, боклукчийските босове отдавна карат Майбахси. Ама е интересно какво искат повече? Всъщност по целия свят далаверата с боклука е в ръцете на организираната престъпност. Тук е допълзяла до правителство, парламент и опозиция.
06 Юли 2017 22:01
Именно за тези населени места обаче таксата може да скочи най-драстично - до 100%, защото сега там хората плащат ниски налози заради ниската данъчна оценка на имота си.

Ниска, ниска, колко да е ниска тази данъчна оценка? От какъв зор ме карат да плащам такса смет на вилата в регулация на населено място, колкото плащам и в града за голям апартамент? При ползване 30-40 дни годишно?
Аре стига мошенгии. И отново ламтят за още и още.
06 Юли 2017 23:38
А ще стане ли по-чисто около контейнерите? И по-често ли ще събират боклука?
07 Юли 2017 00:07
Както разбирам, целта е да се плаща според изхвърления боклук, а как ще се преценява количеството му, тепърва ще се решава. Във всеки случай най-тъпото и несправедливо е да се приеме, че скъпите апартаменти изхвърлят повече боклук. Т. е. да се плаща според данъчната оценка, както е сега. Преди години данъчните оценки бяха съвсем ниски и таксата смет не се усещаше, но вече стана стотици левове. Не се надявам обаче, че ще се вземе някакво справедливо и осъществимо решение. Най-правилно би било да се плаща според броя на живущите. Какъв е проблемът? Ясно е, че семейство с три деца ще изхвърля пет пъти повече боклук от сам студент. Как си представят да се измерва количеството боклук с торби? Че тогава ни една торба няма да отиде в контейнера! Всичко ще лети през прозореца. Не знам сега кой е главният боклукчия на София - дали е онзи с майбаха. Но камионите, с които вдигат кофите, нарушават всякакви европейски норми за шума! Посред нощ контейнерите се удрят в рамката на камиона с трясъка на тежко оръдие. Не мога да си представя, че в държавата, в която са произведени тези камиони, търпят този невъобразим трясък. Но в София той се търпи. Интересно, къде живее Фандъкова? Дали под нейните прозорци в 2 през нощта се разнасят тия артилерийски залпове? Тука пише един, който е доста навътре в общинските дела. Дали ще ме осветли?
07 Юли 2017 03:54
Не е луд който яде баницата, а който му я дава.
07 Юли 2017 04:45
Идеята на тези с многото апартаменти и имоти да не плащат, а тези, дето нямат пари и са се свряли в един апартамент много хора и почти нищо не изхвърлят, щото всичко изяждат, да плащат вместо богатите е ясна.

И видно първите ги интересува единствено да не плащат, а не какво практически ще последва. Сетете се за незаконните сметища. След като такива големи отпадци могат да се изхвърлят където падне, то какво остава за торбички с боклук.

Измерване на боклука на ниво отделно жилище е невъзможно. Опит за такова означава градовете да бъдат заринати с малки импровизирани незаконни сметища, да плъзнат плъхове и зарази. Да се върнем към хигиената на средновековието, щото някои са си накупили много имоти, ама им се свиди да дават пропорционален принос към чистотата на населените места. Ако може да плащат бедните. Е няма практически как да може, освен ако не сложат на всеки 20 метра наблюдател. Че и тогава не е сигурно.
07 Юли 2017 04:56
Реално, обаче могат да се направят две неща:

1. Такса смет и формално да влезе към данък сгради, за да е ясно, че това е принос според възможностите, към поддържане чистотата на населените места и да спрат приказките за количествата боклук на гражданите, който е практически индивидуално неопределяем.

2. Таксата за фирмите да е съобразно видът на дейността им. За тях съвсем не е трудно таксата да се диференцира, съобразно обема замърсяване на вида дейност и размера на дейността.
07 Юли 2017 05:04
Ясно е, че семейство с три деца ще изхвърля пет пъти повече боклук от сам студент.

И от къде е ясно ? Практически е точно обратното - сам студент изхвърля много повече боклук, отколкото семейство с три деца.

Студентът е постоянно в движение, а това го прави немарлив към продуктите, които купува и те се разварят. Трябва да бъдат изхвърляни. Студентът води динамичен начин на живот, постоянно му гостуват приятели, гаджета, прави купони, след които количествата боклук са огромни.

Едно петчленно семейство си планира разходите, а значи, че не изхвърля храна. Няма много гости, не прави купони. Петчленното семейство генерира много по-малко боклук, отколкото сам студент.
07 Юли 2017 06:02
бедните просто ще изгарят отпадъците. вече всички. пък богатите да дишат. как беше, "софия диша"?
07 Юли 2017 07:23
Уви . Основният ефект ще бъде безстопанствена смет навсякъде.
07 Юли 2017 07:46
Мдааа повечето пари ще отидат в измерването на изхвърления боклук... Цена нямаме в това упражнение. И накрая ще стане много по-мръсно.

И всичко това се прави само и само тия със многото заключени жилища.. да крепят балона в цените на имотите. Сякаш жилищата са за да стоят неизползвани и да се използват само като куче касичка.
07 Юли 2017 07:49
Пак ли ще откриваме топлата вода? Вижте моделите по Европа и преценете кой е най-подходящ за нас. Работата опира до култура, а у нас тя е дефицит.
07 Юли 2017 07:52
Евро-зелките продължават с глупостите си. Членството в ЕС + демокрацията ни излизат през носа. Толкова голяма безотговорност, толкова голяма безидейност и толкова лоши управленски решения... просто хаос.
07 Юли 2017 08:26
mi6osp. 07 Юли 2017 07:23
Уви . Основният ефект ще бъде безстопанствена смет навсякъде.

mi6osp. 07 Юли 2017 07:23
Уви . Основният ефект ще бъде поредния грабеж - обектите на крадене след 27 години капитализъм застрашително намаляха.
07 Юли 2017 08:26
*
07 Юли 2017 08:49
Интересно, в коя предизборна програма беше това "обещание"?.. Как пък веднъж някой не се изправи като мъж преди изборите и да каже - това ще увеличим, онова ще увеличим... а те - не - гледат те и в очите те лъжат...
07 Юли 2017 10:05
Боклуците вдигат цената на боклука.
07 Юли 2017 10:07
У наше село бокл. шофьор получава 25% над официалната средна за селото. Колко ще я правят? А този швейцарски вариант с чувалите е коректен, но нема да проработи.
07 Юли 2017 10:50
Не се знае по каква методика ще става определянето на такса смет, но се знае, че ще има драстично поскъпване. Сещате ли се?
07 Юли 2017 11:07
"На мен не ми е ясно кой ще брои торбите. Кой ще глобява хората, които изхвърлят отпадъци в други торби, и кой ще плаща за заразите после", попита вносителите на промените от Министерството на финансите вицепремиерът Валери Симеонов.

Точно и ясно !
07 Юли 2017 11:12
Единственото, което ги интересува ТИЯ боклуци, е как да издоят още и още мангизи от овчедушната рая. Аман вече...
07 Юли 2017 11:26
У нас в швейцарско такса няма. Има персонален налог към данък по кантони. С деца се намалява.счита се че където и да си произвеждаш боклук. В селски райони е по голям .
07 Юли 2017 13:06
Когато си плащах местните данъци преди няколко месеца направих проста сметка и установих, че с не повече от 30% от парите плащани от моята кооперация за такса смет, може да си платим всекидневно извозване с товарно такси на боклука до Суходол. Със сигурност последващата обработка не гълта останалите 70%. Къде е справедливостта?

Да - може да се въведе и комунистическия принцип и да събират парите направо като данък - например директно в ДДС-то, нали?
07 Юли 2017 16:35
Такса смет само кофите за боклук ли е? И сметището?
А косенето на тревата, почистването на улиците, миенето, цветя по централните булеварди?

07 Юли 2017 23:08
. Не знам сега кой е главният боклукчия на София - дали е онзи с майбаха. Но камионите, с които вдигат кофите, нарушават всякакви европейски норми за шума! Посред нощ контейнерите се удрят в рамката на камиона с трясъка на тежко оръдие. Не мога да си представя, че в държавата, в която са произведени тези камиони, търпят този невъобразим трясък. Но в София той се търпи. Интересно, къде живее Фандъкова? Дали под нейните прозорци в 2 през нощта се разнасят тия артилерийски залпове? Тука пише един, който е доста навътре в общинските дела. Дали ще ме осветли?

Същото е положението и в Бургас.
А за таксата - не жилището прави боклука, а хората. Чужд опит у нас трудно ще вирее заради липсата на култура и тарикатлъка.
10 Юли 2017 14:28
В момента голяма част от средствата за извозване на битови отпадъци отиват за заплащане на извънредни курсове за извозване на неправомерно изхвърлените до контейнерите за битови отпадъци строителни отпадъци, стари мебели, дреб, дрехи, щайги, кашони и т.н.

Говоря за София, нямам наблюдения върху други селища.

Такова диво депониране не е позволено от регламентите на Столичната община, но нарушителите не се търсят, санкционират или глобяват, боклукът престоява дни наред до кофите, а след двадесетина дни го събират, като заплащат тези извънредни курсове, а освен това ги отчитат и сякаш се извършват всеки ден. Никой не следи за това и контрол няма.

Прогнозирах, че поради прииждането и установяването в София на нови столичани, ще има все повече ремонти и все повече такива диво депонирани отпадъци, а съответно - и отчитане на въображаеми курсове за извозването им.

Разполагам с отговорите на СО за броя на курсовете и глобените в една от общините, в които живея - НИТО ЕДИН ГЛОБЕН И ДВЕСТА ШЕСТДЕСЕТ И ШЕСТ ИЗВЪНРЕДНИ КУРСА - смятайте.

Реално няма 266 курса, тъй като това е всеки работен ден в годината: 365 - 100; а боклукът се извозва около веднъж на 10-15 дни.

Ето защо и таксата расте. И ще расте.

10 Юли 2017 14:38
Като живеят в малки населени места, по - малко боклук ли изхвърлят?


не, но всяка къща си има контейнер за отпадъци - 250 литров, на вилата е по-малък
10 Юли 2017 15:51
Студентът е постоянно в движение, а това го прави немарлив към продуктите, които купува и те се разварят


Е, на некои студенти може пък и да не им се РАЗВАРЯТ продуктите. Може да папкат в мензата или в Мак Доналдс.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД